Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόπειρα δολοφονίας Λουκά Φανιέρου
  • [02] Καύσωνας - Νεκροί
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Κρουαζιέρα
  • [04] Αμμόχωστος - εκδήλωση
  • [05] Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού
  • [06] Τηλλυρία - μνημόσυνο
  • [07] Κυπριανού - δηλώσεις

  • [01] Απόπειρα δολοφονίας Λουκά Φανιέρου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απόπειρα δολοφονίας κατά του Λουκά Φανιέρου, 31 ετών, διεπράχθηκε χθες μετά τα μεσάνυκτα στη Λάρνακα. Ο Φανιέρος δεν έπαθε τίποτα.

    Η απόπειρα έγινε στις 1.30 σε πάροδο της Λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια, στην περιοχή των νυκτερινών κέντρων της πόλης.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Αρχηγείου Αστυνομίας, ρίφθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί με αυτόματο όπλο εναντίον του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Φανιέρος. Μια από τις σφαίρες κτύπησε την οροφή του αυτοκινήτου.

    Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι δύο νεαροί που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο δεν έπαθαν τίποτα.

    Οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σαλούν αυτοκινήτου, τράπηκαν σε φυγή. Ισχυρή αστυνομική δύναμη απέκλεισε τη σκηνή και το πρωϊ άρχισαν οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων του Αρχηγείο Αστυνομίας.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πατέρας του Λουκά Φανιέρου, Αντώνης, ο οποίος υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας στο παρελθόν, διέψευσε ότι βρισκόταν μαζί με το γιό του και είπε ότι η δολοφονία στρεφόταν και εναντίον του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Καύσωνας - Νεκροί

    Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Περίπου 15 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, πέθαναν τις τελευταίες δύο ημέρες από τον πρωτοφανή καύσωνα που πλήττει την Κύπρο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής.

    Στο μεταξύ, και σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να παραμείνει στα ύψη, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 41 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό, στους 38 στα νότια παράλια και στους 35 στα δυτικά. Οι θερμοκρασίες είναι περίπου πέντε βαθμούς ψηλότερες από τις κανονικές.

    Τα νοσοκομεία σ' όλες τις επαρχίες παραμένουν σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά από αφυδάτωση και θερμοπληξία.

    Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε βαθειά ανησυχία για τους ηλικιωμένους και έκανε έκκληση να προσεχθούν τα άτομα αυτά τις επόμενες ημέρες, διότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν τους κινδύνους.

    Ο κ. Σολωμής τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να προσέχει τη διατροφή του, δηλαδή να τρώει ελαφρά γεύματα και φρούτα, να πίνει άφθονο νερό και να ντύνεται ελαφρά.

    "Εάν είναι δυνατόν η διακίνησή μας έξω να γίνεται τις πρωϊνές ή τις απογευματινές ώρες, όταν δηλαδή οι ακτίνες του ήλιου που είναι χαμηλά το μεσημέρι δεν είναι κάθετες", συμβούλευσε ο Υπουργός Υγείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Κρουαζιέρα

    Πάφος,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για 10ημερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά αναχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από την οικογένειά του και οικογενειακούς φίλους.

    Σε ερώτηση εάν θα έχει επαφές με αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά.

    Ερωτηθείς εάν ο ίδιος και το Εθνικό Συμβούλιο θα έχουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν γνωρίζει, ενώ απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [04] Αμμόχωστος - εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο λαός της Αμμόχωστου διατράνωσε για ακόμη μια φορά ότι δεν ξεχνά την πόλη και τα κατεχόμενα εδάφη του.

    Ο Δήμος Αμμοχώστου πραγματοποίησε χθες αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας με τίτλο: "Η Αμμόχωστος ζει και μας Καρτερεί - Αγώνας - Επιστροφή".

    Την εκδήλωση προσφώνησαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος και η Δήμαρχος Δερύνειας Φλώρα Ιωάννου.

    Μεταξύ άλλων, παρέστησαν βουλευτές από την Ελλάδα, τη Βρετανία και την Πορτογαλία.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Κύπρου.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία δεν θα δεχθούν να εγκαταλείψουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου, ενόσω συνεχίζονται η κατοχή, οι απειλές και το εθνικό ξεκαθάρισμα.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού χωρίς να εξασφαλίζεται η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Στον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στους κινδύνους που απειλούν το λαό και τον τόπο μας.

    Απέρριψε τη διαδικασία του πάρε - δώσε για την επίλυση του Κυπριακού, και είπε ότι είναι καιρός να προβληματιστούμε και για τη διαδικασία που ακολουθείται και για τους τρόπους προώθησης του εθνικού θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού

    Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μνημόσυνο των ηρωωμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τελέστηκε σήμερα στο Παραλίμνι, με κύριο ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Στυλιανίδης έστειλε το μήνυμα προς όλους, Αμερικανούς, Ευρωπαίους κι άλλους, ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για αποστρατικοποίηση που δίνει λύσεις στην ένταση και τους εξοπλιμούς, και δεν πρόκειται να δεχθεί το ρόλο του προτεκτοράτου της Τουρκίας.

    Τόνισε, επίσης, τη σημασία της στρατηγικής του Ελληνισμού, που βασίζεται στη συμπαράταξη ολόκληρου του Ελληνισμού, της ελληνικής κυβέρνησης και των αποδήμων, στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Στο μνημοσυνο παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμου.

    Τονίζοντας τις θύμησες που φέρνουν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο Τάσος και ο Σολωμός είναι αγιασμένες μορφές τις συλλογικής μας μνήμης.

    "Οσοι μας ωθούν να ξεχάσουμε πλανόνται. Εχουμε οφειλές που καθημερινά τις βιώνουμε τραυματικά. Ο Τάσος μας δώρισε την ζωντανή οφειλή της Αναστασίας και ο Σολωμός το σύμβολο της παθιασμένης του ψυχής, το μισοτελειωμένο τσιγάρο για να συμπληρώσουμε με μια περιδιάβαση στα βουβά σοκάκια της Σαλαμίνας", είπε.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι μέρες αυτές είναι μέρες μνήμης και τιμής "γιατί όση και να είναι η οδύνη μας οφείλουμε να στρέφουμε το βλέμμα πίσω για να επιβεβαιώνουμε το 'Δεν Ξεχνώ', που το οξυγόνωσαν ο Σολωμός και ο Τάσος έτσι ώστε να συντηρηθεί η μνήμη ενός ολόκληρου λαού".

    "Μόνο με αυτή τη μνήμη μπορεί να χαραχθεί η πορεία του σήμερα και του αύριο", είπε.

    Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι οι Ελληνες της Κύπρου είναι "οι καθημερινοί αποδέκτες της ανισόπεδης σύγκρουσης γεωγραφίας και ιστορίας", όμως τόνισε ότι "για μας η γεωγραφία και η ιστορία δεν σήμαινε ποτέ αντιπαράθεση, αλλά σήμαινε και σημαίνει γειτονική συνεύρεση και γειτονική ανοχή"

    "Είτε το θέλουν είτε όχι σ' αυτά προσδοκούμε και σ' αυτά ελπίζουμε να φτάσουμε, χωρίς βέβαια οπισθοχωρήσεις ή παραχωρήσεις αναξιοπρεπείς και ανέντιμες", συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι "σ' αυτό το αρνητικό κλίμα και το αδιέξοδο, στις εξελίξεις που η τουρκική προκλητικότητα επιχειρεί να διαμορφώσει, ο Ελληνισμός αντιτάσσει τη δική του στρατηγική. Μια στρατηγική που βασίζεται κατά κύριο λόγω στη συμπαράταξη του όλου Ελληνισμού και έχει σαν πρώτο βάθρο την ίδια την ελληνική κυβέρνηση που έχει αναβαθμίσει το διεθνή ρόλο του Ελληνισμού με τη συνετή της πολιτική".

    Δεύτερο βάθρο, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τον απόδημο Ελληνισμό, "αυτόν τον αφανή και τις πλείστες φορές αθόρυβο προασπιστή των εθνικών συμφερόντων", όπως είπε.

    Ως το τρίτο βάθρο ανέφερε "την έμπρακτη έκφραση συμπαράστασης και συμπαράταξης, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου", προσθέτοντας ότι "και βέβαια η όλη στρατηγική του Ελληνισμού της Κύπρου στηρίζεται κατά μείζονα λόγο στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου".

    "Το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα το θέμα της αμυντικής ενίσχυσης δημιουργείται ένα ιστορικό παράδοξο. Καποιοι επιχειρούν να βάλουν σε ίση μοίρα την Κυπριακή Δημοκρατία και την κατοχή και την επεκτατικότητα της Τουρκίας. Μα προς Θεού, από πότε ο επιτιθέμενος και ο αμυνόμενος εξισώνονται", διερωτήθηκε.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "η απάντηση σ' όλα αυτά είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις για αποστρατικοποίηση. Προτάσεις επεξεργαζμένες και λογικές, που δίνουν αυτομάτως λύσεις και στην ένταση και στους εξοπλισμούς και στη δήθεν ανασφάλεια".

    "Λοιπόν, ιδού η Ρόδους ιδού και το πήδημα για όλους, Αμερικανούς, Ευρωπαίους και άλλους", είπε, προσθέτοντας ότι "η αποστρατικοποίηση είναι η απάντησή μας, αλλιώς ας γνωρίζουν οι πάντες ότι ποτέ δεν θα δεχθούμε το ρόλο του προτεκτοράτου που μας επιφυλάσσει η Τουρκία. Ποτέ δεν θα δεχτούμε να καταστούμε κράτος υπό κηδεμονία και να αυτοκαταργηθούμε ως διεθνή οντότητα και ως κυπριακός ελληνισμός".

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους "στον ετήσιο απολογισμό", όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι "η ιστορική μνήμη θα σηματοδοτήσει το παρόν και το μέλλον" ώστε να ολοκληρωθεί ο ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε από πολύ παλιά.

    "Αδέλφια μην έχετε αμφιβολία ο κύκλος για μας είναι δέσμευση και θα φτάσει στην τελική του πράξη, την πράξη της ελευθερίας και της ειρήνης", κατέληξε.

    Στο μεταξύ, εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, διοργανώνει απόψε ο Δήμος Παραλιμνίου στο αμφιθέατρο της κωμόπολης.

    Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστεί το έργο της "Διάστασης" Ερως Πατρίδος", ένα μουσικό θέαμα αφιερωμένο στους αγώνες του κυπριακού λαού.

    Θα παραστούν προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής, Γιώργος Νταλάρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [06] Τηλλυρία - μνημόσυνο

    Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ, στον Παχύαμμο, το μνημόσυνο πεσόντων στις ηρωϊκές μάχες της Τηλλυρίας.

    Του μνημοσύνου προϊστατο ο Χωροεπίσκοπος Αρσινόης κ. Γεωργίου, και πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρου Κυπριανού.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι το δικαίωμα της άμυνας της Κύπρου είναι αναπαλλοτρίωτο και αδιαπραγμάτευτο.

    Σημείωσε, επίσης, ότι όσοι προσδοκούν ότι θα αυτοαναιρεθούμε ως κράτος και θα απεμπολίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πλανόνται πλάνη οικτρά.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η μόνιμη τουρκική επιθετικότητα υποχρεώνει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει την άμυνά της για να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στο λαό αλλά και για να κατοχυρώσει τις ειρηνικές της κατακτήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300 επαναβεβαιώθηκε στην προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού κάλεσε όσους ασκούν πιέσεις να πάρουν απόφαση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να εγκαταστήσει τους S300 για την άμυνά της.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι παρουσιάζεται σοβαρή οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού, που αποτελεί απόδειξη για όσους έχουν αμφιβολίες ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι η λύση αλλά η σταδιακή τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε τις ευθύνες που έχει η διεθνής κοινότητα λόγω της στάσης της έναντι της Αγκυρας και είπε ότι η Κύπρος αποτελεί τη μόνη εξαίρεση του κανόνα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

    Μητροπολίτης Χρύσανθος

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου ως περιπέτεια που διασύρει το κύρος της Εκκλησίας και υπέδειξε ότι στην υπόθεση υπάρχουν δύο πτυχές, η μία που αφορά τη Γενική Εισαγγελεία και η άλλη την Εκκλησία.

    Επίσης, τόνισε την ανάγκη γρήγορης διαλεύκανσης της υπόθεσης για το καλό της Εκκλησίας και του ποιμνίου της, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/AXΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 August 1998 - 12:02:11 UTC