Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - S300
  • [02] Εκπρόσωπος - Μίλερ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [05] Συγκρότημα Κυπριακών Αερογραμμών - Αύξηση επιβατών
  • [06] ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Κληρίδης - Βιντζηλαίος
  • [07] Λυσσαρίδης - Πρόεδρος Κληρίδης - Βιντζηλαίος

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - S300

    Λάρνακα,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει αναβολή των πυράυλων S300, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στη Μαρίνα της Λάρνακας κατά τον κατάπλου της θαλαμηγού του "Καίτη".

    "Επι του παρόντος η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ισχύει ως είχε ληφθεί", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Χαραυγή" πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκμυστηρεύτηκε σε στενό του κύκλο ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται να έρθουν οι πύραυλοι στην Κύπρο, τότε δεν θα έρθουν.

    Κληθείς να σχολιάσει επίσης δημοσίευμα της "Χαραυγής" ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα του μορατόριουμ υπερπτήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "δεν συζητήθηκε το μορατόριουμ από την εποχή που συζητήθηκε και απερρίφθη".

    Σημείωσε ωστόσο ότι είναι κοινή θέση και των δύο πλευρών ότι δεν αποδεχόμεθα το μορατόριουμ.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ελληνα ΥΦΕΞ Γιάννου Κρανιδιώτη ο οποίος χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν απεδέχθη την πρόταση του Αμερικανού Συντονιστή, κάτι που δεικνύει ότι ίσως η ελληνική πλευρά να άλλαξε στάση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι "η πρόταση του κ. Μίλερ δεν ήταν μόνο για μορατόριουμ".

    Εξάλλου ο Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Μάχη" ότι η ανύψωση της τουρκικής σημαίας στο λιμάνι της Καλύμνου ήταν προβοκατόρικη ενέργεια για την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Δεν το σχολιάζω. Εγώ είχα φύγει από την Κάλυμνο όταν συνέβη αυτό και από ότι με πληροφόρησαν, οι Τούρκοι δεν κατέβασαν την ελληνική σημαία αλλά ανύψωσαν την τουρκική και είπαν ότι ήθελαν να δείξουν τη φιλία για τα δύο έθνη".

    Σε ερώτηση πως απαντά στη συγκυβερνούσα ΕΔΕΚ, η οποία ζητά να απολογηθεί ο Πρόεδρος για την τριήμερη άδεια που έδωσε στον χουντικό Βασίλη Βιντζηλαίο να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν απολογείται.

    "Νομίζω πως έκανα εκείνο το οποίο ήταν σωστό για τον Γιάγκο Παπαδόπουλο, ο οποίος υπήρξε και δωρητής", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Επανέλαβε ότι η άδεια δόθηκε για καθαρώς θέματα που ζήτησαν οι δικηγόροι του αποθανόντος Γιάγκου Παπαδόπουλου για εκκαθάριση της περιουσίας του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΜΧ)

    [02] Εκπρόσωπος - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την εκτίμηση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, για τις επαφές του στην Αγκυρα.

    Ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα με άδεια χέρια και αναχωρεί με άδεια χέρια.

    "Είναι μια εκτίμηση του κ. Μίλερ για την τουρκική στάση και νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη και να δει ποιός είναι ο υπαίτιος της έντασης στην Κύπρο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να δράσει αναλόγως," είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Μίλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     86.65  (0.13)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 501,087
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   156,885  102.92 (-0.10)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    24,270   58.60 (-0.10)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    43,801   59.80 (-0.03)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £     2,500   77.47 ( 1.83)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    22,838   70.19 (-0.30)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    29,314   42.03 ( 0.79)
            Αλλες Εταιρείες            £    20,255   71.68 ( 0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [04] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία της 31ης Ιουλίου για τους αγνοούμενους πρέπει να τεθεί σε ισχύ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία της 31 Ιουλίου για τους αγνοούμενους πρέπει να τεθεί σε ισχύ αλλά για να δείξουμε την καλή μας θέληση πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε εκταφή λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές," δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Δυστυχώς, σημείωσε, η τουρκική πλευρά έχει αποστεί από αυτή τη συμφωνία.

    Σε ερώτηση για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκταφές χωρίς το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν οι συγκεκριμένοι νόμοι της πολιτείας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση όπου υπήρξε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Εξήγησε επίσης ότι θα αναμένει το Γενικό Εισαγγελέα για να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση βασισμένη σε νομικά δεδομένα.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή, δύσκολη και κρίσιμη φάση" και συνέστησε προσοχή στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [05] Συγκρότημα Κυπριακών Αερογραμμών - Αύξηση επιβατών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση κατά 9% σημείωσε τους πρώτους επτά μήνες του 1998, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου, ο αριθμός επιβατών που μετέφερε το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Συγκεκριμένα, οι Κυπριακές Αερογραμμές και η θυγατρική τους εταιρεία Γιουροσύπρια, μετέφεραν κατά το εν λόγω επτάμηνο 920 χιλιάδες επιβάτες, σε σύγκριση με 844 χιλ. την ίδια περίοδο του 1997.

    Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα δρομολόγια Ολλανδίας (34,8%) Γερμανίας (19,6%) Ελλάδας (15,5%) και Βρετανίας (7,1%).

    Μεγαλύτερη αγορά του Συγκροτήματος παραμένει η Βρετανία με 250 χιλ. επιβάτες και ακολουθεί η Ελλάδα με 201 χιλ. και η Γερμανία με 130 χιλ.

    Ειδικά για τις Κυπριακές Αερογραμμές, η αύξηση ήταν 4,7%, γεγονός που ανέβασε τον αριθμό των επιβατών, από 692 χιλ. το πρώτο επτάμηνο του 1997, σε 725 χιλ. την ίδια περίοδο φέτος.

    Ο αριθμός των επιβατών της Θέσης Επιχειρηματία "Απόλλων" παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 21%, ενώ ιδιαίτερα επιτυχείς ήσαν και οι επιδόσεις της Γιουροσύπρια κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 1998, οπόταν η εταιρεία μετέφερε 195 χιλ. επιβάτες σε σύγκριση με 152 χιλ. πέρυσι την ίδια περίοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Κληρίδης - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρμετρα προκλητική απέναντι στα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού λαού, χαρακτήρισε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, τη δήλωση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ότι δεν απολογείται για την άδεια εισόδου και εξόδου που έδωσε στον χουντικό Βασίλη Βιντζηλαίο.

    "Ο κ. Κληρίδης έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του κυπριακού λαού διότι ενώ έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας και της νομιμότητας, με την πράξη του διαγράφει το μέγιστο έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου και για το οποίο ο Βασίλης Βιντζηλαίος είναι ένας από τους μεγάλους ενόχους", είπε ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα.

    Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι "ένα από τα κύρια μελήματα του κ. Κληρίδη είναι να δώσει συγχωροχάρτι στους πραξικοπηματίες, επεκτείνοντας μάλιστα αυτή του την προσπάθεια και στους Ελλαδίτες".

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι "όσον αφορά την εμμονή του (Προέδρου Κληρίδη) για διασύνδεση του κ. Γιάγκου Παπαδόπουλου με την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Ιακώβου δεν αποτελεί παρά μόνο φτηνές δικαιολογίες που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με την ουσία του ζητήματος".

    Επεσήμανε ότι "για το ΑΚΕΛ το θέμα Βιντζηλαίου αποτελεί μέγιστο θέμα αρχής και θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα σε αυτό στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας ενέγραψε θέμα προς συζήτηση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] Λυσσαρίδης - Πρόεδρος Κληρίδης - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, "δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει το παράπτωμά του" να επιτρέψει στον χουντικό Βασίλη Βιντζηλαίο να επισκεφθεί την Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος του Σ. Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα ο Πρόεδρος Κληρίδης για το θέμα Βιντζηλαίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "δυστυχώς, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει το παράπτωμά του να επιτρέψει στο χουντικό υποκείμενο υπό το όνομα Βιντζηλαίος, να επισκεφθεί την Κύπρο".

    "Τα δικαιολογητικά που προβλήθηκαν είναι απαράδεκτα", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, διευκρινίζοντας ότι "αν ο κ. Παπαδόπουλος ευεργέτησε οποιουσδήποτε, έστω τους αντιπάλους του - όπως ο κ. Κληρίδης λέει - αυτό δεν είναι δικαιολογητικό για την άρση της απαγόρευσης εισόδου στον κ. Βιντζηλαίο".

    "Μήπως αργότερα θα δούμε κι άλλους χουντικούς να επισκέπτονται την Κύπρο με ανάλογα δικαιολογητικά", διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εκφράζοντας τη θέση ότι "η αναγνώριση σφαλμάτων από δημόσιους άνδρες, είναι θέμα πολιτικού ήθους".

    "Δεν μειώνεται ένας όταν αναγνωρίζει σφάλματα, αλλά μειώνεται όταν δεν τα αναγνωρίζει", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η παραχώρηση άδειας στον Βιντζηλαίο να επισκεφθεί την Κύπρο, "ήταν σφάλμα του κ. Κληρίδη, ανεξαρτήτως των δικαιολογητικών που προβλήθηκαν και ανεξαρτήτως των αιχμών που έχουν αφεθεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, την ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη για παραχώρηση άδειας στον Βιντζηλαίο, ως "πρόκληση".

    Ερωτηθείς κατά πόσο η εν λόγω ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη θέτει την ΕΔΕΚ σε ρήξη με την κυβέρνηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν επιθυμεί "να προλάβει τις οποιεσδήποτε σκέψεις, οι οποίες επικρατούν στο κόμμα" και πρόσθεσε ότι οι θέσεις του επί του θέματος, εκφράζουν "ακόμα και ένα μεγάλο ποσοστό του Δημοκρατικού Συναγερμού".

    "Ας μου επιτραπεί να ισχυριστώ", επεσήμανε, "ότι μιλώ εκ μέρους της πλειοψηφίας".

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ.

    Τέλος, απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για συζήτηση του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 August 1998 - 17:46:16 UTC