Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Βιντζηλαίος
  • [02] Αμερικανική Πρεσβεία - Μέτρα Ασφαλείας
  • [03] Προσκύνημα στον Απόστολο Αντρέα
  • [04] Διαπίστευση Κλεόπα - Ελβετία

  • [01] Εκπρόσωπος - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε σήμερα ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε η κυβέρνηση δίνουν συγχωροχάρτι στους χουντικούς συνεργούς στο πραξικόπημα, επαναλαμβάνοντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρόεδρο να επιτρέψει την είσοδο του χουντικού Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρο ήταν καθαρά ανθρωπιστικοί.

    Απαντώντας σε κατηγορίες του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δίνει συγχωροχάρτι στους πραξικοπηματίες, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι οι χουντικοί είναι άτομα ανεπιθύμητα στην Κύπρο και τα ονόματά τους θα εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των ανεπιθύμητων προσώπων.

    "Ούτε ο Πρόεδρος ούτε η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, της οποίας ηγείται, δίνουν με οποιονδήποτε τρόπο συγχωροχάρτι σε οποιονδήποτε χουντικό συνήργησε στο προδοτικό πραξικόπημα και στα γεγονότα του '74", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι, "αντίθετα θα έλεγα παραμένουν απόλυτα συνεπείς στη θέση αυτή".

    Απαντώντας σε τοποθετήσεις δημοσιογράφων ότι με την ενέργειά του ο Πρόεδρος Κληρίδης παραβίασε την πολιτική αυτή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ο Πρόεδρος έδωσε κάποιες διευκρινίσεις ανθρωπιστικής χρείας. Δεν σημαίνει ότι αυτές οι διευκρινίσεις παραβιάζουν με οποιοδήποτε τρόπο την πολιτική απόφαση ή τα πολιτικά κριτήρια".

    Ερωτηθείς αν οι ανθρωπιστικοί λόγοι είναι υπεράνω του Συντάγματος, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: "Θέλω να μείνω σε αυτή τη δήλωση. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω περαιτέρω".

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι "ίσως να υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να διευθετηθεί αυτό το θέμα".

    Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο και θέματα όπως αυτά δεν θα πρέπει να αναβαθμίζονται, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    Απέφυγε επίσης να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ότι η άρνηση του Προέδρου Κληρίδη να απολογηθεί φανερώνει έλλειψη πολιτικού θάρρους, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον κ. Λυσσαρίδη για να συζητήσουν διάφορα θέματα και όχι μόνο το θέμα Βιντζηλαίου, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί ακριβής ημερομηνία για την εν λόγω συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [02] Αμερικανική Πρεσβεία - Μέτρα Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε περαιτέρω αύξηση των μέτρων ασφαλείας έχει προβεί η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία μετά τις χθεσινές αμερικανικές βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Σουδάν.

    Εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι "η πρεσβεία παίρνει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων".

    Σημείωσε ότι "χωρίς να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες, έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας και έχουν παρθεί περαιτέρω προφυλάξεις".

    "Είμαστε ικανοποιημένοι από την άριστη συνεργασία που έχουμε με τις τοπικές αρχές", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας.

    Οι αμερικανικές βομβιστικές επιθέσεις έγιναν μετά από τις επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες στις 7 Αυγούστου στη Ναϊρόμπι και στο Ντάρ Ες Σαλάμ, οι οποίες σκότωσαν 263 άτομα μεταξύ αυτών και δώδεκα Αμερικανούς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [03] Προσκύνημα στον Απόστολο Αντρέα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χίλια περίπου άτομα θα μεταβούν, στις 13 Σεπτεμβρίου, παραμονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για προσκύνημα, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.

    Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, όσοι θα μεταβούν στο μοναστήρι δεν θα υποχρεωθούν να προβούν σε οποιεσδήποτε διατυπώσεις με το κατοχικό καθεστώς και ούτε θα χρειαστούν έκδοση "βίζας" και καταβολής οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.

    Ατομα που έχουν επισκεφθεί το μοναστήρι για προσκύνημα με άλλες ευκαιρίες προτρέπονται να μην υποβάλλουν αίτηση διότι δεν θα ληφθεί υπόψη, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998, και προστίθεται ότι, επειδή αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλούς, θα γίνει αναγκαστικά επιλογή μεταξύ των αιτητών.

    Αναφέρεται εξάλλου ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα τρίτης ηλικίας, που κατάγονται ή έχουν συγγενείς στην Καρπασία, είναι ανάπηρα, ή πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και σε απόδημους.

    Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα καλεί τους αιτητές να επιδείξουν την απαιτούμενη υπομονή δεδομένου ότι, καταβάλλεται προσπάθεια και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, παρόμοια προσκυνήματα στον Απόστολο Ανδρέα, να επαναληφθούν στο μέλλον σε τακτικότερη βάση.

    Ο κατάλογος αυτών που θα επιλεγούν για συμμετοχή στο προσκύνημα θα δημοσιευτεί στον ημερήσιο Τύπο. Κάθε προσκυνητής θα κληθεί να πληρώσει τα μεταφορικά του.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [04] Διαπίστευση Κλεόπα - Ελβετία

    Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υπόσχεση ότι η Ελβετία θα παράσχει κάθε βοήθεια προς την κυπριακή κυβέρνηση έδωσε ο Πρόεδρος της Ελβετίας και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φλάβιο Κότι, προς την Πρέσβη της Κύπρου στην Ελβετία, Μύρνα Κλεόπα.

    Η διαβεβαίωσε δόθηκε κατά τη διάρκεια της επίδοσης των διαπιστευτηρίων της κ. Κλεόπα, η οποία έχει έδρα τη Ρώμη, στον Πρόεδρο της Ελβετίας.

    Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ακολούθησε ιδιαίτερη συνομιλία στην παρουσία της Αντιπροέδρου και Υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ρουθ Ντρέιφιους και του Καγκελλαρίου, Φρανσουά Κουσπάν.

    Ο Πρόεδρος της Ελβετίας αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές θα ενδυναμωθούν περαιτέρω.

    Από την πλευρά της, η κ. Κλεόπα ενημέρωσε τον Ελβετό Πρόεδρο για την παρούσα φάση του Κυπριακού και την έλλειψη οποιασδήποτε προόδου λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς με την υποβολή απαράδεκτων απαιτήσεων για αναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Κότι για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Ελβετία, η κ. Κλεόπα, Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ιταλία, είχε επίσης συναντήσεις με τους Προέδρους των δύο σωμάτων του Ελβετικού Κοινοβουλίου, Ερνεστ Λιούνμπεργκ, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, και τον Ούλριτς Ζίμερλι, Πρόεδρο του Συμβουλίου των Κρατών, τους οποίους ενημέρωσε διεξοδικά για το Κυπριακό και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η κ. Κλεόπα συναντήθηκε και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Τζέικομπ Κέλενπεργκ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων, Φρανζ Μπλάνκαρτ, καθώς επίσης και άλλους αξιωματούχους του ΥΠΕΞ με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τρόπους προώθησης των σχέσεων της Ελβετίας με την Κύπρο σ'όλους τους τομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 August 1998 - 17:46:12 UTC