Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ. Εσωτερικών - Μνημόσυνο
  • [02] Ιρλανδία - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία
  • [03] ΚΕΒΕ - Ρολάνδης - Βιομηχανία

  • [01] Υπ. Εσωτερικών - Μνημόσυνο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα και μεγιστοποιείται η απειλή κατά της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων της Κυπερούντας που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην κοινότητα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ενώ ο Κυπριακός Ελληνισμός εξακολουθεί να περνά στιγμές δύσκολες και η πατρίδα διέρχεται κρίσιμη καμπή στην ιστορία της, η ανάμνηση της θυσίας των ηρώων προβάλλει σαν φως παρηγοριάς και ελπίδας.

    Αναφερόμενος στους ήρωες της Κυπερούντας, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η κοινότητα έδωσε δυναμικά το παρόν της και είχε τη δική της ουσιαστική συμβολή.

    "Τέσσερα ηρωικά τέκνα της, ο Χριστόδουλος Καννάουρος, ο Γεώργιος Χαραλάμπους, ο Κυριάκος Χαραλάμπους και ο Αυγουστής Σάββα, έδωσαν τη ζωή τους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 59. Δύο άλλα ηρωικά παιδιά της, ο Χαράλαμπος Ελευθερίου και ο Νεόφυτος Ευθυμίου Κουππή, έπεσαν μαχόμενοι κατά του Τούρκου εισβολέα και κατακτητή, ενώ άλλοι πέντε αγνοούνται από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή", ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας για το σημερινό αγώνα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι μέσα από τον πόνο της μεγάλης καταστροφής, ο λαός αντέχει, αντιστέκεται και αγωνίζεται με στόχο τη σωτηρία της πατρίδας.

    "Αυτή τη σωτηρία και αυτή τη δικαίωση την χρωστάμε στους ήρωες και μάρτυρες των αγώνων μας για ελευθερία", κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Ιρλανδία - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/09/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Την ανάγκη άσκησης πίεσης στην Τουρκία ώστε να διαπραγματευθεί σοβαρά για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο αρχηγός του ιρλανδικού Εργατικού Κόμματος, Ρόρι Κουίν, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι χρειάζεται "συντονισμένη διπλωματική εκστρατεία" για την επίτευξη αυτού του στόχου με την ενεργό συμπαράσταση των ΗΠΑ.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Κουίν είπε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και η έντονη επιθυμία της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως μοχλός πίεσης ώστε να πεισθεί η τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

    "Η Τουρκία θα πρέπει να διαπραγματευθεί συνολικά και όχι να προσφέρει το αποτέλεσμα των συνομιλιών, όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα", εξήγησε ο Ιρλανδός πολιτικός, απαντώντας έτσι και στην απαράδεκτη πρόταση του κατοχικού ηγέτη για έναρξη συνομιλιών για συνομοσπονδία στη βάση δύο "ίσων και κυρίαρχων κρατών."

    Ο κ. Κουίν, ο οποίος βρισκόταν στο νησί με πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να προβάλει βέτο στην ένταξη της Κύπρου, σε περίπτωση που το πολιτικό πρόβλημα δεν επιλυθεί κατά την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    "Πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν θα αλλοιωθεί εάν η Τουρκία δεν διαπραγματευθεί σοβαρά στο Κυπριακό," δήλωσε.

    Οσον αφορά την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, ο Ιρλανδός πολιτικός, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ντικ Σπρινγκ, είπε ότι η ανάμειξη των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία ήταν πολύ σημαντική, αφού οι ομογενείς Ιρλανδοί στην Αμερική χρησιμοποίησαν τη δική τους επιρροή στην Ουάσιγκτον ώστε αυτή με τη σειρά της να συντονιστεί με το Λονδίνο, με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς.

    Ο κ. Κουίν εξήγησε ότι η στενή προσωπική σχέση του προκατόχου του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον βοήθησε την ειρηνευτική διαδικασία σε μεγάλο βαθμό. Ανέφερε ακόμα ότι το Λονδίνο δήλωσε δημόσια ότι δεν είχε κανένα στρατηγικό συμφέρον να παραμείνει στη Βόρειο Ιρλανδία, δήλωση, που όπως είπε, συνέβαλε στις προσπάθειες για ειρήνευση.

    Παραλληλίζοντας την κατάσταση στη χώρα του και την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, υπέδειξε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να την πείσουν να αλλάξει τις θέσεις της στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κουίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποδεχθεί αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό με αντάλλαγμα την προώθηση της ενταξιακής της πορείας.

    "Θεωρώ ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ποιές είναι οι προτεραιότητές της για να προχωρήσει στο μέλλον," είπε στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για αυτά τα θέματα.

    Σε ερώτηση εάν κράτος μέλος της ΕΕ θα επιχειρήσει την άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας στην ένταξη της Κύπρου, ο κ. Κουίν ήταν κατηγορηματικός "δεν βλέπω καμία δικαιολογία για την άσκηση του δικαιώματος αυτού."

    Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι τώρα διαιρεμένη δεν αποτελεί λόγο για βέτο στην ένταξη της χώρας, τόνισε, και ανέφερε ως παρόμοια παραδείγματα αυτό της δικής του χώρας και της Γερμανίας.

    "Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση στην Κύπρο και η θέση της Τουρκίας μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για οποιονδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ να ασκήσει το βέτο στην ένταξη της Κύπρου, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ευρωστεία της χώρας," εξήγησε ο κ. Κουίν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    "Θα εκπλαγώ εάν η Σύνοδος Κορυφής αλλοιώσει τη θέση της σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)

    [03] ΚΕΒΕ - Ρολάνδης - Βιομηχανία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο υιοθέτησης και στην Κύπρο του θεσμού των εκκολαπτηρίων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με σκοπό να ενισχύσει τον τομέα της βιομηχανίας.

    Αυτό εξήγγειλε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ενημερώνοντας το Συμβούλιο και το Ανώτατο Συμβουλευτικό Σώμα του ΚΕΒΕ για τη βιομηχανία.

    Εξηγώντας το θεσμό, που όπως είπε εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι το κράτος δέχεται αιτήσεις από νέους επιστήμονες για παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και όσες από αυτές εγκριθούν χρηματοδοτούνται από το κράτος με το ποσό των 300 χιλιάδων δολαρίων, ώστε να δημιουργηθεί εκκολαπτήριο παραγωγής νέων προϊόντων.

    Στο εκκολαπτήριο, πρόσθεσε, το κράτος συμμετέχει κατά 50%, και ο εφευρέτης με το υπόλοιπο 50%, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και άλλοι ιδιώτες ως χρηματοδότες.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ υπάρχουν 32 εκκολαπτήρια, τα οποία εξάγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που η αξία τους ανέρχεται σε 7 δισ. δολάρια το χρόνο.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι από τη μελέτη του θέματος φαίνεται ότι η Κύπρος μπορεί να υιοθετήσει αυτό το θεσμό με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στον τομέα της βιομηχανίας.

    Για το θέμα αυτό ο κ. Ρολάνδης θα έχει επαφές με αρμόδιους του Ισραήλ και των ΗΠΑ, που επίσης ειδικεύονται σε τέτοια προγράμματα.

    Τέλος, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για ενίσχυση της βιομηχανίας και πρόσθεσε ότι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Οκτώβριο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου, τόνισε ότι τα προβλήματα της βιομηχανίας είναι και πολλά και δύσκολα.

    Για το λόγο αυτό ζήτησε "εδώ και τώρα" τη λήψη μέτρων, όπως είναι η διεύρυνση των αγορών για εξαγωγές, η μείωση των λειτουργικών κόστων της βιομηχανίας, μείωση των επιπτώσεων από την εναρμόνιση με την ΕΕ και η ενίσχυση των εμπορικών κέντρων της Κύπρου στο εξωτερικό.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ρολόγης απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή ώστε να εγκρίνει τα μέτρα που ετοιμάζονται για τη βιομηχανία.

    Ο διάλογος του ΚΕΒΕ με τον αρμόδιο Υπουργό θα συνεχιστεί στις 9 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 6 September 1998 - 12:02:12 UTC