Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση - Προσφώνηση
  • [02] Υπουργείο Υγείας - Βιάγκρα
  • [03] Συνάντηση Ομήρου - Αρπάτοφ
  • [04] Πολιτιστική Κληρονομιά - Σύνοδος ΚΣΣΕ
  • [05] Γαλλία - Κύπρος - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου
  • [07] ΟΗΕ - Κυπριακό

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση - Προσφώνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανανέωσε σήμερα την πρόσκλησή του προς τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να εργαστούν μαζί για τη λύση του Κυπριακού, διότι όπως είπε "το συμφέρον της Κύπρου βρίσκεται στην ενότητα και την αμοιβαία επίδραση των δύο κοινοτήτων".

    Μιλώντας στην 53η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι "Ε/Κ και οι Τ/Κ μπορούν να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες και να διώχνει τους φόβους και τις ανασφάλειες που μαστίζουν την Κύπρο από τα μέσα αυτού του αιώνα", επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό, είπε, "πρέπει να αρχίσουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι "άνκαι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την τουρκική εισβολή και κατοχή, είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να αναζωογονήσουμε και να ενδυναμώσουμε τη δικοινοτική εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας".

    "Η λύση οποιουδήποτε συνταγματικού προβλήματος, στη βάση κοινοτικών ή εθνικών κριτηρίων και του ομοσπονδιακού συστήματος", είπε, "περιέχει στοιχεία συνεταιρισμού και πολιτικής ισότητας των συστατικών μερών".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "μια τέτοια ομοσπονδία, καθιστάμενη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα προοδεύει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "το χάσμα μεταξύ του τί θέλουν και τί χρειάζονται σε μια λύση ο μέσος Τ/Κ κι Ε/Κ δεν είναι τόσο μεγάλο όσο μπορεί να φαίνεται", αφού "και οι δύο θέλουν τα ίδια πράγματα", δηλαδή "ειρήνη, ευημερία, σταθερότητα και φυσική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστικά ασφάλεια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να απολαμβάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους".

    ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Στην προσφώνησή του στην 53η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη, ως το πρωταρχικό όργανο για την επιδίωξη της παγκόσμιας ειρήνης, αγωνίστηκαν, καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής τους, να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς".

    "Παρά τις ποικίλες αντιξοότητες που προκλήθηκαν, ιδιαίτερα από αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα, βίαιες διενέξεις, φυσικές καταστροφές, και τον πολλαπλασιασμό των όπλων μαζικής καταστροφής, τα Ηνωμένα Εθνη επεδίωξαν με συνέπεια τους ευγενείς στόχους που περιέχονται στο Χάρτη τους με πρώτο και κύριο την εξάλειψη της μάστιγας του πολέμου και την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης", συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι "για να είμαστε ρεαλιστές, οι ελπίδες της ανθρωπότητας για μια νέα πραγματικά δίκαιη, διεθνή νομική και πολιτική τάξη, που δημιουργήθηκαν από την εξαφάνιση του διπολικού κόσμου, ακόμα να πραγματωθούν".

    "Η Κύπρος", είπε, "επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εργαστεί στενά με τα άλλα μέλη του Οργανισμού μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κύπρος υποστηρίζει "τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν για μεταρρυθμίσεις, ώστε να ευθυγραμμιστεί ο τρόπος λειτουργίας του Οργανισμού για να διασφαλίζεται η ικανότητά του για επίτευξη των στόχων του, να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις και να διασφαλίζει την οικονομική του κατάσταση".

    Τόνισε, ακολούθως, "τη σημασία αναδόμησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό και διαφανές".

    Είπε, επίσης, ότι "η Κύπρος χαιρετίζει την υιοθέτηση του Καταστατικού του Μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που θα έχει την εξουσιοδότηση να προάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους διαπράττουν πολύ σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου", προσθέτοντας ότι "εν προκειμένω, θεωρούμε πολύ σημαντική την πρώτη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το έγκλημα της γενοκτονίας στη Ρουάντα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι είναι "ιδιαίτερα ανησυχητικός ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και των εκτοπιζομένων στη χώρα τους", σημειώνοντας ότι "η δεινή τους θέση απαιτεί όχι μόνο τη διεθνή συνεργασία για παροχή προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά επίσης την αντιμετώπιση των αιτιών που προκάλεσαν τον εκτοπισμό τους".

    "Συνεχίζουμε", είπε, "να πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση είναι η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, σε συνθήκες ασφάλειας και με πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους".

    Είπε, επίσης, ότι "η Κύπρος καταδικάζει την τρομοκρατία, την οποία θεωρεί απειλή για την ανθρωπότητα, που απαιτεί αποτελεσματική διεθνή δράση και λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έλλειψη προόδου και εμπόδια στην εφαρμογή των Συμφωνιών Ειρήνευσης", προσθέτοντας ότι "το παρόν αδιέξοδο συνιστά απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή".

    "Η Κύπρος, μια γειτονική χώρα με στενές σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη", είπε, "επαναλαμβάνει την υποστήριξή της για την επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και συνολικής διευθέτησης, βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Επανέλαβε, ακολούθως, την υποστήριξη της Κύπρου "για τα έγγραφα που υιοθετήθηκαν στην Ειδική Σύνοδο για το Παγκόσμιο Πρόβλημα των Ναρκωτικών και για τις σχετικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών".

    Είπε, επίσης, ότι "η Κύπρος χαιρετίζει την πρόσφατη έκθεση του Γ.Γ. για την κατάσταση στην Αφρική", προσθέτοντας ότι "οι συστάσεις του αξίζουν σοβαρής μελέτης και υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητας".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "η διεθνής κοινότητα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για βοήθεια των αφρικανικών χωρών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανακούφιση των χρεών, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν περαιτέρω αστάθεια και τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης".

    "Η Κύπρος", είπε, "όπως και όλος ο κόσμος, χάρηκε με την επίτευξη της συμφωνίας του περασμένου Απριλίου σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία", τονίζοντας τη σημασία "για τις πλευρές να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις τους".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "καταδικάζουμε πράξεις βίας, στις οποίες δεν πρέπει να επιτραπεί να φράζουν το δρόμο προς την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ευημερία".

    Εξέφρασε, επίσης, την έντονη υποστήριξη της Κύπρου "στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και του αφοπλισμού", σημειώνοντας ότι από την τελευταία του εμφάνιση ενώπιον του ΟΗΕ, η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα κι επίσης υπέγραψε και σύντομα θα επικυρώσει τη Σύμβαση για τις Νάρκες εναντίον Προσωπικού.

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "παρά τη δύσκολη της κατάσταση λόγω της παρουσίας ενός κατοχικού στρατού 36 χιλιάδων ανδρών, η Κύπρος έχει αποφασίσει να υπογράψει τη Σύμβαση, ως έκφραση της αποφασιστικότητάς μας για συστράτευση στον αγώνα για εξάλειψη αυτής τςη απάνθρωπης μεθόδου πολέμου".

    "Είμαστε", είπε, "ευγνώμονες προς τον Καναδά για την υπόσχεσή του να χρηματοδοτήσει την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός" στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, στη συνέχεια, ότι "τα Ηνωμένα Εθνη έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση της ευημερίας των μικρών κρατών", τα οποία "είναι συχνά εκτεθειμένα σε απειλές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι τα μεγαλύτερα κράτη, επειδή είναι πολύ πιο ευάλωτα σ' ότι αφορά την ασφάλειά τους".

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης κατοχής, επισημαίνοντας ότι "παρά τη διακηρυγμένη θέληση της διεθνούς κοινότητας μέσω πολυάριθμων ψηφισμάτων και την προθυμία της Ε/κ πλευράς να διαπραγματευθεί με καλή πίστη, δεν επήλθε λύση του Κυπριακού".

    "Είναι, ως εκ τούτου, λογικό να ρωτήσουμε γιατί. Η απάντηση είναι: Είναι λόγω της μη εφαρμογής και της κατάφωρης παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από την Τουρκία", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε ορισμένα παραδείγματα παραβιάσεων των ψηφισμάτων, που "εμπόδισαν τη λύση του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι "ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης που ζητούν το σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μη αναγνώριση του αποσχιστικού Τ/κ 'κράτους' παραβιάστηκαν από την Τουρκία, η οποία είναι το μόνο κράτος που αναγνώρισε την Τ/κ αποσχιστική οντότητα, και το συντηρεί οικονομικά και στρατιωτικά".

    Οσον αφορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ζητούν ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων ενόπλων δυνάμεων και προσωπικού από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "όχι μόνο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό δεν έχουν αποχωρήσει, αλλά αυξήθηκαν και αναβαθμίστηκαν σε τέτοια έκταση, ώστε ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας Μπούτρος Γκάλι χαρακτήρισε στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως την πιο στρατοκρατούμενη περιοχή στον κόσμο".

    Είπε, επίσης, ότι "τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφαλείας δεν εφαρμόστηκαν όχι μόνο γιατί οι τουρκικές δυνάμεις εμπόδισαν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν, αλλά και γιατί η Τουρκία, παραβιάζοντας άλλες πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που ζητούσαν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού της Κύπρου, εισήγαγε στην Κύπρο χιλιάδες παράνομους εποίκους από την Τουρκία, σφετερίστηκε τις περιουσίες των προσφύγων και εγκατέστησε εποίκους σ' αυτές".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι υπάρχουν πάρα πολλά άλλα παραδείγματα και περιορίστηκε να αναφερθεί στην τελευταία παράβαση των εν λόγω ψηφισμάτων, που ήταν η "πρόσφατη απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για λύση συνομοσπονδίας".

    Η πρόταση αυτή, είπε, "παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ζητούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία μόνο κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα και αποσκοπεί στον εκτροχιασμό της διαπραγματευτικής διαδικασίας από τη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, αλλά και στην εξάλειψη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία, υπό το προσωπείο μας, μιας Τ/κ Δημοκρατίας, μιας τουρκικής αποικίας στην Κύπρο ή, το λιγότερο, ενός τουρκικού προτεκτοράτου".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "η μη εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο αμαυρώνει την εικόνα των Ηνωμένων Εθνών και των κύριων οργάνων τους", προσθέτοντας ότι ο κ. Γκάλι, σε μιαν από τις εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, "αναγνώρισε ότι μια αιτία για την απουσία προόδου στο Κυπριακό είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της τουρκικής πλευράς".

    "Με την έκθεση αυτή", είπε, "συμπληρώνεται η διάγνωση των αιτιών της αποτυχίας για επίτευξη προόδου προς μία λύση" και διερωτήθηκε: "Ζητά πολλά ο κυπριακός λαός όταν θέλει να μάθει ποιό θα είναι το επόμενο βήμα; Θα λάβουν επιτέλους τα Ηνωμένα Εθνη τις απαραίτητες ενέργειες για εφαρμογή της απαιτούμενης θεραπείας, έτσι ώστε να τεθεί τέρμα στην τραγωδία που έπληξε τη μικρή μας χώρα και που συνεχίζεται για 24 χρόνια;".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέπει σ' ένα κράτος να παραβιάζει για τόσο μεγάλο διάστημα την εκπεφρασμένη θέλησή της", προσθέτοντας ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας, το κύριο όργανο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να προχωρήσει με την εξέταση του τρόπου εφαρμογής των ψηφισμάτων του το συντομότερο δυνατό".

    Ανέφερε, επίσης, ότι "το κυπριακό πρόβλημα υπάρχει εδώ και περισσότερο από σαράντα χρόνια" και ότι "σήμερα, οι δύο κοινότητες της Κύπρου καθοδηγούνται από τη γενιά που αναμείχθηκε στα πρώτα στάδια" του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι "η γενιά αυτή γνωρίζει τόσο τη χαρά της φιλίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες όσο και την τραγωδία και τα δεινά".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ντενκτάς είναι "μέλη αυτής της γενιάς, που έχει δει το καλύτερο και το χειρότερο της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου", προσθέτοντας ότι οι δύο κοινότητες "έχουν εμπιστευτεί τις αντίστοιχες ηγεσίες τους".

    Είπε, επίσης, ότι Ε/Κ και Τ/Κ προσβλέπουν στους ηγέτες τους να βοηθήσουν "στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που θα είναι καλύτερο από το παρόν και που δεν θα επιτρέψει επανάληψη του παρελθόντος".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης περιέγραψε, ακολούθως το όραμά του για το μέλλον, που προνοεί ότι "όλοι οι Κύπριοι θα έχουν ασφάλειας - στα σπίτια και τις κοινότητές τους" και ότι "θα αναζητούν τους πόρους ζωής τους απαλλαγμένοι από οικονομικούς περιορισμούς και το φόβο της αστάθειας".

    Το όραμα του Προέδρου προνοεί, επίσης, "όλα τα παιδιά της Κύπρου να γνωρίζουν την ξεχωριστή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά τους και να μπορούν να διατηρούν την ταυτότητα και τα πολιτικά τους δικαιώματα στο μέλλον, χωρίς το φόβο της κυριαρχίας από οποιονδήποτε".

    "Η λύση οποιουδήποτε συνταγματικού προβλήματος, στη βάση κοινοτικών ή εθνικών κριτηρίων και του ομοσπονδιακού συστήματος", είπε, "περιέχει στοιχεία συνεταιρισμού και πολιτικής ισότητας των συστατικών μερών".

    Ο συνεταιρισμός αυτός, εξήγησε, "θα προνοούσε συνταγματικά για το μέγιστο βαθμό εσωτερικής αυτοδιοίκησης στα δύο συστατικά καντόνια, επαρχίες ή πολιτείες και, τηρώντας την αρχή του ίσου πολιτικού καθεστώτος των συστατικών μερών, πρέπει να τους παρέχει τα ίδια δικαιώματα, εξουσίες και αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τη χωριστή εσωτερική τους αυτοδιοίκηση".

    Αναφερόμενος στο Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα "πρέπει να διασφαλίζει όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για τους πολίτες της ομοσπονδίας", καθώς και "τη μία κυριαρχία, το αδιαίρετο και την ενότητα της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "μια τέτοια ομοσπονδία, καθιστάμενη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα προοδεύει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό".

    Σημείωσε, ακολούθως, ότι μια δικοινοτική λύση πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων και ότι "πρέπει να βρεθεί με διαπραγματεύσεις, όχι μόνο γιατί έτσι απαιτούν όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και γιατί μόνο στις διαπραγματεύσεις μπορούμε να επεξεργαστούμε τα πρακτικά βήματα που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση μιας λειτουργικής λύσης".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "η ασφάλεια και για τις δύο πλευρές είναι θεμελιώδες μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης", η οποία "να μπορεί να ικανοποιεί τις πραγματικές προκλήσεις που ενυπάρχουν σ' ένα μικρό νησιώτικο κράτος".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "το χάσμα μεταξύ του τί θέλουν και τί χρειάζονται σε μια λύση ο μέσος Τ/Κ κι Ε/Κ δεν είναι τόσο μεγάλο όσο μπορεί να φαίνεται", αφού "και οι δύο θέλουν τα ίδια πράγματα", δήλαδή "ειρήνη, ευημερία, σταθερότητα και φυσική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστικά ασφάλεια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να απολαμβάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "μαζί, κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, οι Ε/Κ και οι Τ/Κ μπορούν να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες και να διώχνει τους φόβους και τις ανασφάλειες που μαστίζουν την Κύπρο από τα μέσα αυτού του αιώνα".

    Για να επιτευχθεί αυτό, είπε, "πρέπει να αρχίσουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις" για μια συμφωνία, η οποία "θα επιτρέπει στις μέλλουσες γενιές να οικοδομήσουν και να απολαύσουν τους καρπούς του πραγματικού συνεταιρισμού, βασισμένου στον αμοιβαίο σεβασμό και την πολιτική κατανόηση".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι "άνκαι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την τουρκική εισβολή και κατοχή, είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να αναζωογονήσουμε και να ενδυναμώσουμε τη δικοινοτική εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβε την προεδρία για δεύτερη συνεχή θητεία τον Φεβρουάριο, έτεινε "χέρι φιλίας" προς τον κ. Ντενκτάς για να εργαστούν μαζί για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι κάλεσε τους Τ/Κ να διαπραγματευθούν μαζί με τους Ε/Κ την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Σήμερα, ενώπιον των αντιπροσώπων της διεθνούς κοινότητας και του βήματος αυτής της σεβαστής Γενικής Συνέλευσης, προσηλωμένοι τη θέληση της διεθνούς κοινότητας για συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τις παραμέτρους που έθεσε, ανανεώνω την πρόσκληση μου ως ηγέτης της Ε/κ κοινότητας προς τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας κ. Ντενκτάς, να εργαστούμε μαζί για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για δημιουργία ενός ευτυχισμένου νησιού για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές".

    "Το συμφέρον της Κύπρου", είπε, "βρίσκεται στην ενότητα και την αμοιβαία επίδραση των δύο κοινοτήτων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι η συνεχιζόμενη ένταση εμποδίζει το νησί και το λαό του "να διαδραματίσουν ένα σωστό ρόλο και να συμβάλουν στη σταθερότητα στην περιοχή και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", προσθέτοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε μιαν ειρηνική λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της".

    Υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουν υποβληθεί από την Ε/κ πλευρά προτάσεις για μείωση της έντασης, η οποία "κλιμακώνεται λόγω της μαζικής παρουσίας των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων" και της "συνεχούς ενίσχυσης και αναβάθμισής τους και της αντίστοιχης ανάγκης που αισθάνεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση της άμυνάς της".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει με πολλά ψηφίσματα τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση "θα συνεχίσει να ασκεί το κυρίαρχο δικαίωμά της να ενισχύει την άμυνά της με ό,τι θεωρεί απαραίτητο, για όσο χρόνο οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις παραμένουν στην Κύπρο".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε, ωστόσο, ότι έχει εισηγηθεί συγκεκριμένους τρόπους και μέτρα για μείωση των ξένων και τοπικών δυνάμεων και εξοπλισμού, ως "απαραίτητο προπαρασκευαστικό βήμα προς την προγραμματισμένη και τελική αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και στοιχείων και την αποστρατιωτικοποίηση, όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι οι προτάσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν, προσθέτοντας ότι είναι "πρωταρχικής σημασίας η ισχυρή υποστήριξη" των μελών του ΟΗΕ, "ενόψει των συνεχιζόμενων απειλών εναντίον της Κύπρου, από την τεράστια στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας, της οποίας ο τελικός σκοπός είναι να κρατά το νησί αιωνίως ως όμηρο, να καταστρέψει την κυριαρχία του και να το υποβαθμίσει σε τουρκικό προτεκτοράτο".

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τους Υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Γ.Γ. που συζήτησαν χθες το Κυπριακό και εξέδωσαν δήλωση με την οποία ζητούν να επαναρχίσει γρήγορα μια διαρκής διαδικασία άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, σύμφωνα με τα ψηφισμάτα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που είναι δυνατό να αυξήσει την ένταση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι σ' αυτά απαντά "Ναι" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "μπορούμε ακόμα μια φορά να βασιστούμε στην ενεργό αλληλεγγύη σας σ' αυτήν την κρίσιμη καμπή, καθώς οι πιο ιερές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και η αξιοπιστία της ίδιας της παγκόσμιας δημόσιας τάξης έρχονται εν προκειμένω στο προσκήνιο".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "Καθώς πλησιάζουμε τη νέα χιλιετία, οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να αποφασίσουν για το είδος του κόσμου, στον οποίο θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

    Θα είναι ένας κόσμος καθαρών συμφερόντων κι έλλειψης αρχών, όπου θα επικρατούν οι ψυχροί υπολογισμοί των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων ή ένας κόσμος που θα κυβερνάται από τη δικαιοσύνη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι η μόνη λύση για μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο;"

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [02] Υπουργείο Υγείας - Βιάγκρα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Φαρμάκων θα μελετήσει και θα αποφασίσει στο τέλος Οκτωβρίου για την έκδοση ή μη άδειας εμπορίας για το σκεύασμα "Βιάγκρα" που χρησιμοποιείται κατά της ανδρικής ανικανότητας.

    Ωστόσο, μπορεί εν τω μεταξύ να επιτραπεί από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες η εισαγωγή δισκίων "Βιάγκρα" σε πολύ μικρές ποσότητες για προσωπική χρήση, αφού παρουσιαστεί ιατρική συνταγή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, για το σκεύασμα "Βιάγκρα" υποβλήθηκε αίτηση για έκδοση άδειας εμπορίας στην Κύπρο από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας Pfizer στις 17 Ιουνίου.

    Η αίτηση μελετάται από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες οι οποίες ζήτησαν επιπρόσθετα στοιχεία από την κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ η αίτηση θα μελετηθεί στα τέλη Οκτωβρίου από το Συμβούλιο Φαρμάκων και θα ληφθεί απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα τεθούν ενώπιον του.

    Το Συμβούλιο Φαρμάκων είναι το αρμόδιο για την έκδοση αδειών εμπορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων και απαρτίζεται από ιατρούς, φαρμακοποιούς, ένα χημικό και ένα κτηνίατρο και προεδρεύεται από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Συνάντηση Ομήρου - Αρπάτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Δρ. Αλεξέι Αρπάτοφ, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Ρωσικής Δούμας, είχε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ενημέρωσε το Ρώσο αξιωματούχο για την αναβάθμιση κι επιθετική διάταξη των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα γεωπολιτικής στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή.

    Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Αρπάτοφ για τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό.

    Ανέλυσε δε και την πρόταση της Κυβέρνησης για συνολική αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [04] Πολιτιστική Κληρονομιά - Σύνοδος ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Τάκης Χατζηδημητρίου, κάλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) να ασχοληθεί με όλα τα πολιτιστικά μνημεία που υπάρχουν στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο τη διάσωση και χρησιμοποίηση τους απ' όλο τον πληθυσμό.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου προέβη στη δήλωση ενώπιον της Υπεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συνεδριάζει στα πλαίσια του τέταρτου μέρους της Συνόδου 1998 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο. Ο κ. Χατζηδημητρίου είναι μέλος της υπεπιτροπής.

    Στις εργασίες συμμετείχε επίσης μεγάλη ομάδα Τ/Κ, εκπροσωπόντας πολιτικά κόμματα. Την Τ/κ αντιπροσωπεία ηγείται ο Χακί Ατούν.

    Η ημερήσια διαταξη των εργασιών συμπεριλάμβανε συζήτηση της Εκθεσης του Βέλγου Βουλευτή Πώλ Στάες, με θέμα την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου και επίκεντρο το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου, το Μπέλαμπαϊς και το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο.

    Η Τ/κ αντιπροσωπεία προσπάθησε να προσεγγίσει το θέμα από την τεχνική σκοπιά αναφέροντας ότι πρέπει να προστατευτούν τα κτίρια της πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι η απόφαση της ΚΣΣΕ, σχετικά με την αξιοποίηση θρησκευτικών κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται, επιτρέπει την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων.

    Οι Τ/Κ ισχυρίστηκαν ότι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υπάρχουν "θεσμοί και κράτος", κατά την έκφρασή τους, και τα αναγκαία όργανα για να επιληφθούν αυτών των θεμάτων.

    Σε απάντηση στις δηλώσεις των Τ/Κ και σε σχετική ορολογία που χρησιμοποιείται στην έκθεση ο κ. Χατζηδημητρίου υπενθύμισε τις αποφάσεις τόσο του ΣτΕ όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας δύο σημεία:

    Πρώτο απάντησε ότι με την αναφορά των Τ/K στην έκθεση γίνεται προπαγάνδα χρησιμοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή γιατί στην Κύπρο υπάρχει ανθρώπινο και πολιτιστικό δράμα που εξελίσσεται σε παράνομο εμπόριο και βρίσκεται στα δικαστήρια σε διάφορες χώρες του κόσμου

    Δεύτερο, αναφέρθηκε στο ψήφισμα 916 της ΚΣΣΕ, το οποίο επικαλείται τόσο η έκθεση όσο και οι Τ/Κ, ότι δηλαδή ενεργούν σύμφωνα με τις πρόνοιες του για την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων εκκλησιών και μνημείων και είπε ότι γίνεται διαστρέβλωση της έκθεσης αφού οι αναφορές είναι ασυμβίβαστες με το πραγματικό της περιεχόμενο που συνδέεται με την ιδιοκτησία και το σεβασμό της αρχικής λειτουργίας.

    Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ένας "πολυ - πολιτιστικός" χώρος όπως τον χαρακτήρισε και ότι θα πρέπει το ΣτΕ να ασχοληθεί με όλα τα πολιτιστικά μνημεία με στόχο τη διάσωση και χρησιμοποίηση τους απ' όλο τον πληθυσμό.

    Στη συνέχεια η βουλευτής της Αρμενίας, Γκιάν Σαρουκχανιάν, ανέφερε ότι στην περίπτωση του μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου υπάρχει ολοφάνερη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.

    Σημείωσε ότι το μοναστήρι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα των Αρμενίων και ειδικά αυτών που ζούν στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η προβλεπόμενη παράνομη μετατροπή του μοναστηριού αποτελεί πλήγμα για τον Αρμενικό λαό, την εκκλησία της Αρμενίας καθώς και για τον ιστορικό χαρακτήρα της Κύπρου και ζήτησε τη λήψη μέτρων για να σταματήσει αυτή η διαδικασία.

    Εξάλλου ο Βρετανός βουλευτής Εντι Ο' Χάρα απάντησε στους Τ/Κ και υποστήριξε τις θέσεις του κ. Χατζηδημητρίου.

    Στη συνέχεια αποφασίστηκε όπως το θέμα παραμείνει στην ημερησία διάταξη της προσεχούς συνεδρίας της υπεπιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ)

    [05] Γαλλία - Κύπρος - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,25/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολιτική συζήτηση για τη διεύρυνση ζήτησε να διεξαχθεί η γαλλική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στις 5 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Η Γαλλία, στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια λεπτομερή έκθεση για την πορεία εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου (screening) για κάθε από τις έξι υποψήφιες χώρες.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η διπλή κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης γίνεται για την Κύπρο.

    Το Παρίσι αναμένεται να παρουσιάσει στους εταίρους την απουσία των Τ/Κ από τις διαπραγματεύσεις ως ανυπέρβλητο εμπόδιο, το οποίο θα πρέπει να ξεπερασθεί προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν με επιτυχία.

    Πάντως, οι ίδιες πηγές εξφρασαν τη βεβαιότητα ότι κανένας από τους εταίρους δεν πρόκειται να θέσει θέμα μη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές σ' όλους τους εταίρους (σε διμερές επίπεδο διότι στο Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει τεθεί ποτέ επίσημα πολιτικό θέμα Κύπρου), ότι οποιαδήποτε παρεμπόδιση της ομαλής συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο θα είχε ανάλογες συνέπειες για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,25/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι διαμορφώνει τις σκέψεις του για το πώς θα προχωρήσει με την ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

    Αυτό ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος Κληρίδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Αναν.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό θα μπορούσε να ξεπεραστεί εάν η αποστολή καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. ενισχύετο από τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε την προθυμία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    "Ο Γ.Γ. με έχει πληροφορήσει για το πώς διαμορφώνει τις σκέψεις του για το πώς να προχωρήσει, όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχει αναφέρει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όταν το συνάντησε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ την περασμένη Δευτέρα, ότι "είναι απαραίτητο για την Τουρκία και τον Ντενκτάς να αποδεχθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφλαείας, ως βάση για διαπραγματεύσεις για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία".

    Οσον αφορά την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ενόσω οι τουρκικές δυνάμεις παραμένουν στην Κύπρο, θα ασκούμε το κυρίαρχο δικαίωμά μας να εισάγουμε οποιονδήποτε εξοπλισμό θεωρούμε αναγκαίο για την άμυνά μας".

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού ή "για μέτρα για μείωση της έντασης στο νησί ή για την αποφυγή λήψεως οποιουδήποτε μέτρου που θα έθετε σε κίνδυνο οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις".

    "Αυτό", συνέχισε, "σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και κάποια πρόοδο σ' εκείνες τις διαπραγματεύσεις".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα φθάσουν στην Κύπρο οι S300, λόγω των τουρκικών απειλών για αντίποινα, αλλά σημείωσε ότι η απόφαση για αγορά των πυραύλων λήφθηκε διότι η Κύπρος δεν έχει αεροπορία.

    Σημείωσε ότι ήταν μια στρατιωτική απόφαση και δεν έχει τίποτα να κάνει με την πολιτική πτυχή του θέματος.

    Σε ερώτηση εάν θα καθυστερούσε την εγκατάσταση των πυραύλων, σε περίπτωση εξελίξεων προς επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Εάν η κατάσταση είναι τέτοια που κάνουμε πρόοδο προς τις συνομιλίες, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη μείωση των εξοπλισμών, των δυνάμεων, τον περιορισμό της εισαγωγής εξοπλισμών, ναι, αυτό θα μπει σ' εκείνο το πακέτο".

    "Αλλά, όχι εάν η μία πλευρά μπορεί να έχει όσα όπλα θέλει. Δεν μπορώ να αποδεκτώ ένα μονόπλευρο περιορισμό", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία και τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και του Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, ότι η πρόταση βρίσκεται, δήθεν, μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι τα ψηφίσματα "μιλούν για ομόσπονδη λύση, δικοινοτική, διζωνική, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι σε νομικούς όρους, αυτό σημαίνει η ομοσπονδία. Σε ερώτηση εάν οι τουρκικές θέσεις θα μπορούσαν να ξεπεραστούν μόνο μέσω των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Εάν οι υπηρεσίες του Γ.Γ. ενισχυθούν με τις προσπάθειες άλλων μελών της διεθνούς κοινότητας...θα μπορούσε να βοηθήσει".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο ΟΗΕ έχει ήδη καλέσει για διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης σήμερα, έδωσε θετική απάντηση.

    Αναφερόμενος στις πιθανότητες να σπάσει το αδιέξοδο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα ήταν δυνατόν, "αλλά πρέπει να γίνει πρώτα κάποια δουλειά".

    Είπε ότι εάν η τουρκική πλευρά αναγνωρίσει τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, "ο δρόμος για μια λύση ανοίγει, εάν δεν τις αποδεκτεί, είμαστε στη θέση που βρισκόμαστε από το 1974".

    Σε ερώτηση γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν παίρνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης προέτρεψε τους δημοσιογράφους να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι εάν η τουρκική αδιαλλαξία συνεχιστεί, το Κυπριακό δεν θα λυθεί, και τόνισε ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ "δύο κράτη", που θα καθίσταντο προτεκτοράτα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    "Εάν δεν μπορούμε να βρούμε λύση, είναι διότι υπάρχει εξωτερική παρέμβαση", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν εάν υπάρχουν αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέπεμψε στην επιθυμία του Κογκρέσου να διαλευκάνει αυτό το θέμα.

    "Αυτό δεν θα είναι δύσκολο να μάθει κανείς, διότι ολόκληρος ο εξοπλισμός του τουρκικού στρατού στην Κύπρο προήλθε από τις ΗΠΑ", είπε, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί "θα πρέπει να ξέρουν" εάν οι Ε/Κ έχουν αμερικανικά όπλα, διότι "για να τα έχει, θα πρέπει να μας τα έχουν πωλήσει".

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [07] ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,25/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Οι εκπρόσωποι του Γ.Γ. του ΟΗΕ και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προχωρήσουν στη διερεύνηση της ουσίας των θέσεων των δύο πλευρών στην Κύπρο, ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να προετοιμαστεί ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως αναφέρουν πηγές από τη Νέα Υόρκη, ταυτόχρονα, όλοι συμφωνούν ότι η ένταση θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η αύξηση των εξοπλισμών και ως εκ τούτου θα πρέπει να διερευνηθεί και το θέμα αυτό.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει κάποιες σκέψεις στο θέμα της μείωσης της έντασης για τις οποίες, όμως, θα διαβουλευθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 25 September 1998 - 19:46:13 UTC