Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Πρέσβης Ισπανίας
  • [02] Γενικός Εισαγγελέας - Οικονομικοί Μετανάστες
  • [03] Συνάντηση Κυπριανού - Κακλαμάνη
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Στεφανόπουλος - Σημίτης
  • [05] Μεταμόσχευση νεφρών - Βεργίνα Νικολαϊδου
  • [06] Υπουργός Αμυνας - Ομιλία
  • [07] Εθνική Ανδρών Κύπρου - Κουβέϊτ
  • [08] Κάππας - 28η Οκτωβρίου
  • [09] Προεδρικό - Σύσκεψη - ΕΕ
  • [10] Κύπρος - ΕυρωΜεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ
  • [11] Κύπρος - Θαϋλάνδη - Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας
  • [12] Σύμβουλος - Στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Πρέσβης Ισπανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Ισπανίας στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) επανέλαβε σήμερα ο νέος Πρέσβης της χώρας, Μαριάνο Γκαρθία Μουνόζ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μουνόζ σημείωσε το γεγονός ότι η χώρα του "δεν έχει θέσει οποιοδήποτε όρο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ" και ότι έχει αντιθέτως "υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Κύπρου από την πρωτη φορά που αυτή περιλήφθηκε στον κατάλογο των υποψηφίων για ένταξη χωρών".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι η χώρα του "παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή" τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για "επίλυση της θλιβερής διαίρεσης της Κύπρου".

    "Υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία σηματοδοτούν τον τρόπο επίλυσης" του κυπριακού προβλήματος, πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος προσβλέπει να μπεί στην ουσιαστική φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε λίγες μέρες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα "συνεχίσουν ομαλά χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια και θα οδηγήσουν τελικά στην ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο όχι μακρινό μέλλον".

    Οπως είπε "η ενταξιακή διαδικασία θα μπορούσε να ενεργήσει σαν πραγματικός καταλύτης προς την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [02] Γενικός Εισαγγελέας - Οικονομικοί Μετανάστες

    Λάρνακα,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ακόμη τρεις ποινικοί ανακριτές θα διοριστούν σήμερα από το Γενικό Εισαγγελέα για επίσπευση της διερεύνησης του επεισοδίου στη Λάρνακα με τους οικονομικούς μετανάστες, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, μετά από επίσκεψη στο κτίριο της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, στη Λάρνακα, όπου την Παρασκευή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση φέρεται να χρησιμοποίησαν υπερβολική βία για να καταστήλουν εξέγερση 48 οικονομικών μεταναστών που κρατούνται εκεί.

    Σ' ερώτηση γιατί θα πρέπει να διοριστούν επιπρόσθετοι ανακριτές, ενώ υπάρχουν ήδη δύο, ο κ. Μαρκίδης απάντησε: "Για να επισπευθεί ο χρόνος εξαγωγής του τελικού συμπεράσματος".

    Τόνισε ότι είναι χρονοβόρα η διαδικασία λήψης καταθέσεων, γιατί κάθε κατάθεση μπορεί να πάρει μέχρι και τρεις ώρες.

    "Μας ενδιαφέρει να τελειώσει (η υπόθεση) και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουν", είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι 20 με 25 άτομα θα πρέπει να μετακινηθούν απόψε από το χώρο της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου γιατί η κατάσταση στο δωμάτιο όπου ρίφθησαν δακρυγόνα "είναι εντελώς απαράδεκτη".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι τα άτομα αυτά θα γίνουν δεκτοί, κατ' εξαίρεση, στις Κεντρικές Φυλακές σε δωμάτια μόνοι τους, χωρίς καταδίκους, και θα επιστρέψουν στα κρατητήρια μόλις καθαριστούν αποτελεσματικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] Συνάντηση Κυπριανού - Κακλαμάνη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης θα επισκεφθεί την Κύπρο περί τα μέσα Νοεμβρίου, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μετά από συνάντησή του σήμερα στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος του απηύθυνε σχετική πρόσκληση.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι στη συνάντηση συζήτησαν "την πορεία του εθνικού θέματος", ενώ αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψή του είπε ότι αποδέχθηκε "τάχιστα" την πρόσκληση και το πρόγραμμα θα καταρτιστεί από τα δύο κοινοβούλια.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός της Κύπρου θα ακούσει την είδηση για την επίσκεψη Κακλαμάνη "με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι ο κ. Κακλαμάνης είναι ίσως ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων... ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί πραγματικά στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για το Κυπριακό".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι θέσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο Κυπριακό το βρίσκουν "απολύτως σύμφωνο".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν θα είναι εμπόδιο στη νέα διερευνητική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, όμως ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα "δεν θα λυθεί στην Κύπρο".

    "Το Κυπριακό θα λυθεί στην Αγκυρα βεβαίως, αλλά πρωτίστως στην Ουάσιγκτον και ίσως κατά δεύτερο λόγο στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες," είπε ο κ. Κυπριανού.

    "Αρα", πρόσθεσε, "η προσπάθεια πρέπει να είναι προς εκείνη την κατεύθυνση και βεβαίως παράλληλα με την προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ενταξιακή διαδικασία για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχισθεί η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου "στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων συζήτησαν και θέματα που σχετίζονται με το συντονισμό μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, θέμα που θα συζητηθεί περαιτέρω κατά την επίσκεψη του κ. Κακλαμάνη στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Στεφανόπουλος - Σημίτης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, της κυβέρνησης και του ιδίου για την πολύπλευρη συμπαράσταση της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε συγχαρητήρια τηλεγραφήματά του προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    "Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά τη βαθιά εκτίμηση, τις ευχαριστίες και αριστίες και την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για τη βοήθεια της Ελλάδας σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα δε αναφορικά με τις προσπάθειες για λύση, για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και για ενίσχυση της άμυνάς μας με την εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου," αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο μήνυμά του προς τον Ελληνα Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός, ιδιαίτερα, αντλεί διδάγματα από την επέτειο αυτή, τα οποία ενισχύουν τον αγώνα του για την εξεύρεση, με ειρηνικά μέσα, λύσης του εθνικού προβλήματος δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης.

    Στο μήνυμά του προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι η επέτειος προσφέρει την ευκαιρία "να επαναλάβουμε τις θερμές ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση του Κυπριακού Ελληνισμού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά για την πολύτιμη, πολύπλευρη συμπαράσταση της Ελλάδας" στον αγώνα της Κύπρου, την ένταξη στην ΕΕ και στην εφαρμογή του Δόγματος.

    "Το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον σας για την επίτευξη αυτών των στόχων μας συγκινεί ιδιαίτερα", προσθέτει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [05] Μεταμόσχευση νεφρών - Βεργίνα Νικολαϊδου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων των νεφρών της 3χρονης Βεργίνας Νικολαϊδου στον 7χρονο Νίκο Σωκράτους και τον 46χρονο Χριστάκη Ευσταθίου, και οι δύο από τη Λεμεσό, πήγαν πάρα πολύ καλά.

    Αυτό δήλωσε ο Διευθυντής του Παρασκευαϊδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, Γιώργος Κυριακίδης, σήμερα το απόγευμα μετά το πέρας των μεταμοσχεύσεων.

    Οπως είπε "οι νεφροί λειτούργησαν και στις δύο περιπτώσεις αμέσως και τα αποτελέσματα είναι άριστα".

    Ο κ. Κυριακίδης δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής γιατί τον ένα νεφρό τον πήρε ένα 7χρονο αγόρι τον οποίο συνάντηση συμπτωματικά χθες για να προγραμματίσουν μεταμόσχευση με δότη τη μητέρα του.

    Το συκώτι της μικρής Βεργίνας, σύμφωνα με το κ. Κυριακίδη, εστάλη στην Αγγλία κατά τις πρωϊνές ώρες και "αυτή τη στιγμή πρέπει να έχει αρχίσει η μεταμόσχευσή του".

    Πρόσθεσε πως θα έχουν πληροφορίες μάλλον αύριο το πρωί σχετικά με την έκβαση της εγχείρησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάει πολύ καλά γιατί ήταν ένα άριστο μόσχευμα.

    Οπως εξήγησε, ο δέκτης του συκωτιού δεν πρέπει να είναι Κύπριος διότι στο Λονδίνο δεν υπάρχουν Κυπριόπουλα που να χρειάζονται μεταμόσχευση.

    Εξηγώντας το πιο πάνω είπε ότι το συκώτι πρέπει να πάει σε ασθενή με το ίδιο φυσικό μέγεθος γιατί αν είναι μεγάλο δεν μπορεί να μεταμοσχευθεί σε παιδί και αν είναι μικρό δεν είναι ικανοποιητική η λειτουργία για να στηρίξει κάποιο μεγάλο σε ηλικία άτομο.

    Σε ερώτηση για τη στάση των γονιών της απέναντι στη μεταμόσχευση, ο κ. Κυριακίδης δήλωσε ότι "οι γονείς της Βεργίνας δέχθηκαν να δώσουν τα όργανα και η στάση τους ήταν πραγματικά εξαιρετική".

    Στο μεταξύ, ο πατέρας του μικρού Νίκου, Αιμίλιος Σωκράτους, δήλωσε ότι νοιώθει "απέραντο σεβασμό για τους γονιούς της Βεργίνας για την πράξη τους να δώσουν νέα ζωή σε ανθρώπους που υπέφεραν"

    Η μικρή Βεργίνα, που είχε κτυπήσει το Σάββατο σε φιέστα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είχε μεταφερθεί νωρίς χθες το βράδυ στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο όπου της αφαιρέθηκαν οι νεφροί και το συκώτι της για μεταμόσχευση.

    Η άτυχη μικρή κηδεύτηκε σήμερα από την εκκλησία του Αγίου Στυλιανού, στον συνοικισμό Ασπρες, στον Στρόβολο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν αποδείξει τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη λειτουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Σε ομιλία του απόψε για την επέτειο του ΟΧΙ στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', ο κ. Ομήρου σημείωσε επίσης την επιδρομή δεκάδων τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας στη διάρκεια της κοινής άσκησης Νικηφόρος - Τοξότης και τόνισε ότι η συμπεριφορά αυτή θα έπρεπε να είχε ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Υπουργός Αμυνας επέκρινε την Αγκυρα για την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και τόνισε ότι "κλιμακώνει την αδιαλλαξία και αυθαιρεσία προβάλλοντας παράλογους όρους".

    "Αυτή η συμπεριφορά επαναλήφθηκε αυτές τις μέρες με την επιδρομή δεκάδων τουρκικών αεροπλάνων στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας και με απόπειρες παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου", είπε.

    Σημείωσε ότι "στόχος της Τουρκίας ήταν η αποτυχία της κοινής άσκησης Νικηφόρος - Τοξότης και η υπονόμευση του ηθικού του Ελληνισμού και του κυπριακού λαού".

    "Η απάντηση Ελλάδας και Κύπρου οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία την ιταμή τουρκική προσπάθεια", συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας ότι οι κοινές ασκήσεις "όχι μόνο δεν οδηγήθηκαν σε αποτυχία αλλά έχουν αποδείξει τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη λειτουργία του Δόγματος".

    Μάλιστα επεσήμανε τις δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του, Ακη Τσοχατζόπουλου, ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν πέρασε και δεν θα περάσει, τονίζοντας ότι δίνουν "το στίγμα της αποφασιστικότητας του Ελληνισμού και ορθώνει τείχος ανακοπής στην τουρκική προκλητικότητα".

    "Αυτή όμως η συμπεριφορά της Τουρκίας θα έπρεπε να είχε ευαισθητοποιήσει εκείνους οι οποίοι παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου", είπε ο Υπουργός Αμυνας.

    Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ, ως η μοναδίκή σήμερα υπερδύναμη "θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η ανοχή του ρόλου της Τουρκίας ως του ταραξία και του παράγοντα ανωμαλίας στην περιοχή θα θέσει μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα".

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα οι Αμερικανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η ψυχολογία του τρόμου που προσπαθεί να επιβάλει στην περιοχή η Αγκυρα δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Αμυνας τόνισε την ανάγκη για συσπείρωση γύρω από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις κοινές αποφάσεις με την ελληνική κυβέρνηση και ενίσχυση του αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    "Τιμούμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου όχι σαν μια απλή επέτειο, αλλά σαν μια εθνική υποθήκη. Τη μετατρέπουμε σε βίωμα και αγώνα. Αντλούμε το μεγάλο της μήνυμα που στην πραγματικότητα είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας, πίστης και εγκαρτέρησης", υπογράμμισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [07] (Κ) Εθνική Ανδρών Κύπρου - Κουβέϊτ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου νίκησε σήμερα το αντίστοιχο συγκρότημα του Κουβέιτ με 5 - 3, σε φιλικό αγώνα που διεξήχθηκε στο Παραλίμνι.

    Η Κύπρος, που έχανε στο ημίχρονο με 2 - 0, κατάφερε με μια πολύ καλή απόδοση να νικήσει στην επανάληψη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Κάππας - 28η Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Με φρόνημα αντάξιο προς τη γενιά του 1940" κάλεσε τον Ελληνισμό της Κύπρου να αντιταχθεί στις "επεκτατικές βλέψεις του Τούρκου εισβολέα", ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας, σε μήνυμα του με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Κάλεσε επίσης τα Ελληνόπουλα της Κύπρου να επιδοθούν "με ζήλο, όπως αρμόζει σε Ελληνες, στον αγώνα της σωτηρίας της μαρτυρικής γης των πατέρων μας".

    Τόνισε ακόμα πως "ο Ελληνισμός της Κύπρου είχε και έχει ιστορικό μέλλον, γιατί ποτέ δεν άφησε την τύχη ούτε τη βαναυσότητα να ρυθμίσουν την πορεία του".

    Τέλος, υπογράμμισε το γεγονός ότι "στην επική τετραετία του 1940 - 44 οι Ελληνες, με τον πολεμικό θρίαμβο της ανατροπής του ισοζυγίου υλικών δυνάμεων και των αριθμητικών μεγεθών, απέδειξαν ότι η νίκη κερδίζεται από την ποιότητα και την ηθική πληρότητα των μαχομένων".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Προεδρικό - Σύσκεψη - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο τόνισε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μείνει πίσω.

    Μιλώντας ύστερα από σύσκεψη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι διεξήχθη μια "πολύ χρήσιμη κι εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας καλύφθηκε σειρά από θέματα".

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος όλοι οι Υπουργοί, οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι "έγινε ενημέρωση για την εώς τώρα πρόοδο και τονίστηκε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί επί συνεχούς βάσεως την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πράγμα που σημαίνει ότι οι Υπουργοί μας, τα Υπουργεία μας, οι διάφορες υπηρεσίες θα έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν συνεχώς κι επί καθημερινής βάσεως στην ουσία το πώς προχωράμε, τόσο για την ετοιμασία των διαφόρων νόμων όσο και για την επάνδρωση των υπηρεσιών που θα χρειαστεί να ενισχυθούν, καθώς επίσης και τη δημιουργία ίσως νέων υπηρεσιών".

    Είπε, επίσης, ότι συζητήθηκε και "πάρθηκαν κατ' αρχήν αποφάσεις, οι οποίες φυσικά θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο για τελική έγκριση, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ετοιμασίας νομοθεσιών, σε σχέση με την ΕΕ".

    "Με άλλα λόγια", είπε, "είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στο να υιοθετεί τα διάφορα νομοσχέδια με πιο γρήγορο ρυθμό", εκφράζοντας την ελπίδα ότι "και η Βουλή, η οποία έδειξε ήδη καλή διάθεση προς αυτήν την κατεύθυνση, θα υιοθετήσει κι εκείνη ειδικές διαδικασίες, με τις οποίες να μπορεί να εγκρίνεται η σχετική νομοθεσία".

    Είπε, επίσης, ότι την Πέμπτη θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο "νέο νομοσχέδιο, με το οποίο θα ζητείται από τη Βουλή να εξαιρείται η αγορά υπηρεσιών, ιδίως συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε σχέση με μελέτες και δουλειά που πρέπει να γίνει για την πορεία ένταξης της Κύπρου, διότι εάν θελήσουμε να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που υπάρχουν για ζήτηση προσφορών σήμερα για αυτά τα θέματα, τότε κινδυνεύουμε να μπούμε στην ΕΕ μετά από δέκα χρόνια ή περισσότερα ακόμα".

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε την ανάγκη για "επιτάχυνση των υπηρεσιών και να λειτουργήσει και στην περίπτωση της ΕΕ περίπου το ίδιο καθεστώς που υπάρχει για τις νομικές υπηρεσίες".

    Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη, είπε, ήταν "το γεγονός ότι από τώρα και να πάει όλο και περισσότερο οι διάφορες υπηρεσίες της ΕΕ να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με υπηρεσίες των διαφόρων Υπουργείων, οι επισκέψεις Υπουργών στην Ευρώπη σε αντίστοιχους Υπουργούς ή στις κατά περιόδους προεδρίες θα είναι πιο συχνές και χρειάζεται όλη αυτή η συνεχής επαφή να βρίσκεται σε ένα στάδιο εναρμόνισης και παρακολούθησης".

    "Για το λόγο αυτό", συνέχισε, "ο Υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε ότι θα πρέπει για όλες αυτές τις επισκέψεις και συναντήσεις να υπάρχει συνεχή ενημέρωση του γραφείου του διαπραγματευτή και της υπηρεσίας που είναι εκεί και του Υπουργείου Εξωτερικών, για να μπορούμε έτσι να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε και να βοηθούμε εκεί που χρειάζεται".

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι συζητήθηκε και "μια σειρά από πρακτικά θέματα, για τα οποία χρειάζεται να ληφθούν τελικές πολιτικές αποφάσεις, σε σχέση με τους τελωνειακούς δασμούς και ειδικά το θέμα της τελωνειακής ένωσης, καθώς επίσης και με το θέμα εισαγωγής αυτοκινήτων, που δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και την ανάγκη η Κύπρος να προσυπογράψει τη συμφωνία του Κιότο, πράγμα που έκαναν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και όλες οι υπό ένταξη χώρες, εκτός της Κύπρου".

    "Δυστυχώς", είπε, "σήμερα τα αέρια τα οποία εκπέμπονται είναι μεγαλύτερα και αντί να μειώνεται το ποσοστό των αερίων αυξάνεται", προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό "χρειάζεται επειγόντως να ληφθούν μέτρα σε σχέση με αυτό το θέμα, που εν μέρει σχετίζεται με τα αυτοκίνητα κι εν μέρει με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η ανάγκη για επιτάχυνση "δεν σημαίνει ότι έχουμε μείνει πίσω, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε την υλοποίηση των διαφόρων θεμάτων για τα οποία παίρνουμε δεσμεύσεις επί πολύ εντατικού ρυθμού".

    Ο κ. Βασιλείου είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν έχουμε ακόμα όλοι μας χωνέψει ότι δεν είναι αρκετό να βάλεις ότι στο 2001 ή ότι στο 2003 θα εναρμονιστείς, αλλά πρέπει να έχεις κι ένα πρόγραμμα για το πώς θα φθάσεις στο 2001 και τί θα κάνεις κάθε τρεις μήνες ή κάθε έξι μήνες και πρέπει να προσέχεις και να παρακολουθείς ότι αυτό το πρόγραμμα το υλοποιείς".

    Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις πάνω στο θέμα των εισαγόμενων αυτοκινήτων, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "δεν θα απαγορευθεί σε οποιονδήποτε να εμπορεύεται, απλώς όποιος θέλει να εμπορεύεται, εφόσον περάσει αυτή η νομοθεσία, θα πρέπει τα αυτοκίνητα που εισάγει να συνάδουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές".

    "Φυσικά", είπε, "ό,τι αυτοκίνητο σήμερα κυκλοφορεί στην Κύπρο ή βρίσκεται στις αποθήκες, αυτό θα συνεχίσει να εμπορεύεται".

    Βασιλείου - Βρυξέλλες

    Ο κ. Βασιλείου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κι άλλους ανώτερους λειτουργούς, αναχωρεί απόψε για τις Βρυξέλλες, για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στις 29 Οκτωβρίου.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν τα πρώτα επτά κεφάλαια, για τα οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναλυτικής εξέτασης της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Υπενθυμίζουμε ότι τα κεφάλαια αυτά αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, τη βιομηχανική πολιτική, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα κι επιστήμη, την παιδεία, κατάρτιση και νεολαία, τις τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία της πληροφορικής, καθώς και την πολιτιστική και οπτικοακουστική πολιτική.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Κύπρος - ΕυρωΜεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες στην Κύπρο έχουν τη μορφή ξένης κατοχής, θα πρέπει να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης στο πλαίσιο συγκεκριμένης δραστηριότητας των βουλευτών της Μεσογείου", τόνισε ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης προσφωνώντας την ιδρυτική σύνοδο του Ευρω - Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ.

    Εξαίροντας τη σημασία της ίδρυσης του Ευρω - Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, που άρχισε τις εργασίες του στις Βρυξέλλες, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι "η συμβολή του κοινοβουλευτικού αυτού βήματος μπορεί να καταστεί πολύ σημαντική για την προώθηση των στόχων της Διαδικασίας της Βαρκελώνης".

    Οι στόχοι αυτοί, εξήγησε, περιλαμβάνουν το σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και επεσήμανε ότι "τα νομοθετικά σώματα των Κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία της Βαρκελώνης μπορούν να έχουν πολύτιμη συνεισφορά στο πλαίσιο αυτό".

    Οπως είπε ο κ. Συλλούρης οι στόχοι αυτοί μπορούν να προωθηθούν "μέσω της εξέτασης θεμάτων που άπτονται και των τριών πτυχών της Εταιρικής Σχέσης όπως τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου επί τακτικής βάσης, την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας και την περαιτέρω έμφαση στην κοινωνική, πολιτιστική και ανθρώπινη διάσταση".

    Ανέφερε, τέλος, ότι ο ρόλος του Ευρω - Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ "είναι συμπληρωματικός" άλλων θεσμοθετημένων κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, όπως τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο, στα πλαίσια της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, και τη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρω - Μεσογειακών Κοινοβουλίων.

    Στη σύνοδο συμμετέχει κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη, εκτός από τον κ. Συλλούρη, από τους βουλευτές Ανδρέα Χρίστου, Δώρο Θεοδώρου, και Νίκο Κλεάνθους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Κύπρος - Θαϋλάνδη - Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κύπρου και της Θαϋλάνδης υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Από κυπριακής πλευράς τη συμφωνία υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αλέκος Σιάμπος, και από πλευράς της Θαϋλάνδης ο νέος Πρέσβης της χώρας στη Κύπρο, Σόμπουν Σανγιάμπουτ.

    Η Συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις συμπληρωθούν οι συνταγματικές διαδικασίες και δοθούν οι ανάλογες ειδοποιήσεις και από τις δύο χώρες.

    Οι δύο αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Συμφωνία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Σύμβουλος - Στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας

    Ιερουσαλήμ,Ισραηλ,27/10/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι θα συνεισφέρει στη σταθερότητα στην περιοχή.

    Ωστόσο, μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Σχεδιασμού Πολιτικής και Επικοινωνιών, είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των μικρών χωρών για τη συμφωνία.

    Ο κ. Μπαρ - Ιλάν, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Τζερούσαλεμ Ποστ", είπε ότι "ούτε η Τουρκία, ούτε το Ισραήλ, επιθυμούν η συμφωνία να στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε". "Ευελπιστούμε ότι αυτή η σχέση (με την Τουρκία) θα συνεισφέρει στη σταθερότητα στην περιοχή", πρόσθεσε.

    Για να στηρίξει τη θέση αυτή, επικαλέστηκε το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν πήρε θέση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

    "Η Τουρκία μας προσφέρει περισσότερα απ' ότι άλλοι, είναι μια αμφίδρομη σχέση", είπε, τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται για μια καθαρά στρατιωτική σχέση".

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι ανησυχίες της Κύπρου είναι δικαιολογημένες, ο κ. Μπαρ - Ιλάν απάντησε: "Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες μιας μικρής χώρας, αλλά δεν αισθανόμαστε ότι η συγκυρία δυνάμεων θα επηρεαστεί από τις σχέσεις μας με την Τουρκία".

    Αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία "μπορεί να δώσει στην Τουρκία μεγαλύτερη ικανότητα από άλλες χώρες", ο κ. Μπαρ - Ιλάν είπε ότι η βοήθεια του Ισραήλ "δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου".

    Η συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ, υποστήριξε, "δεν θα αυξήσει την Τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο".

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Ιορδανίας, ο κ. Μπαρ - Ιλάν είπε ότι το Ισραήλ εργάζεται "για την ειρήνη στην περιοχή και επιθυμεί να εγκαθιδρύσει δεσμούς φιλίας με όλους".

    Αναφερόμενος στη θέση των ΗΠΑ έναντι της συμφωνίας, ο ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι "οι ΗΠΑ δεν θα ενεθάρρυναν ό,τιδήποτε που θα ήταν αντίθετο με τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Κληθείς να εκφράσει τις απόψεις του για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, ο κ. Μπαρ - Ιλάν υποστήριξε την ανάγκη για "όσο το δυνατό περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή", προσθέτοντας πως "ο, τιδήποτε συνεισφέρει σε μια τέτοια σταθερότητα, είναι ευπρόσδεκτο".

    Σημείωσε όμως ότι δεν γνωρίζει αν η εγκατάσταση των S300 "προσθέτει ή αφαιρεί από τη σταθερότητα στην Κύπρο".

    "Η αύξηση των όπλων δεν είναι πάντα παράγοντας αποσταθεροποίησης ή πάντα παράγοντας σταθεροποίησης", είπε.

    Σε ερώτηση αν το Ισραήλ θα πωλούσε όπλα στην Κύπρο, ο κ. Μπαρ - Ιλάν είπε ότι "δεν νομίζω να έχουμε πολλές ενστάσεις για την πώληση όπλων στην Κύπρο".

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι το αρμόδιο πρόσωπο για να απαντήσει στην ερώτηση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 October 1998 - 19:46:09 UTC