Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γιώργος Βασιλείου
  • [02] Αντιπρόεδρος Βουλής Εσθονίας - Κύπρος
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ρωσίας
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Παιδιά
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Τουρκικά F16 - Κύπρος
  • [07] Κυπριανού - Παπαζώη
  • [08] ΥΠΑΜ - Μονάδα αντικατασκοπείας
  • [09] Ισραήλ - Ισραηλινοί ύποπτοι
  • [10] Υπουργικό - Αναζωογόνηση Ακριτικών Περιοχών
  • [11] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Οτσαλάν
  • [12] Μουσιούττας - Επέτειος Διακήρυξης Δικαιωμάτων παιδιού
  • [13] Βουλή - Ψήφισμα - Καταδίκη Ψευδοκράτους
  • [14] Υπουργός Εξωτερικών - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γιώργος Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις αρχές Δεκεμβρίου θα υποβάλει η Κύπρος τις διαπραγματευτικές της θέσεις στις Βρυξέλλες για τα επόμενα 7 με 8 κεφάλαια που αφορούν την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για το σκοπό αυτό είχαν σήμερα συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βασιλείου, συμφωνήθηκε όπως οι θέσεις ετοιμαστούν τώρα αμέσως ώστε να παραδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο για την Αθήνα.

    Συμφωνήθηκε επίσης να συνέλθει έκτακτα το Υπουργικό Συμβούλιο τη μεθεπόμενη εβδομάδα για να εγκριθούν οι διαπραγματευτικές θέσεις τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου.

    "Τα θέματα αυτά", εξήγησε ο κ. Βασιλείου, "καλύπτουν έναν πολύ ευρύ φάσμα από θέματα ελεύθερης διακίνησης προϊόντων ίσα με θέματα τελωνειακής ένωσης και ζητήματα εξωτερικών οικονομικών σχέσεων και εταιρικού νόμου".

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας σύμφωνα με την οποία η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από τη συμβολή της στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η θέση αυτή δεν είναι καινούρια και τη χαρακτήρισε "θετική δήλωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Αντιπρόεδρος Βουλής Εσθονίας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της Εσθονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Τούνε Κελάμ, φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κελάμ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών, τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον αρχηγό της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Ρωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο συμπρόεδρος της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής, Κύπρου - Ρωσίας για εμποροικονομικά θέματα, κ. Κούτριν για διαπραγματεύσεις με τον Υπουργό Οικονομικών και συμπρόεδρο της επιτροπής, Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, ύστερα από σύντομη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημορκατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Κούτριν θα έχει συζητήσεις με τον κ. Χριστοδούλου για θέματα προετοιμασίας της νέας σύσκεψης της διακυβερνητικής επιτροπής για εμποροοικονομικά θέματα που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Παιδιά

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκατόν πενήντα παιδιά επισκέφθηκαν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και του επέδωσαν υπόμνημα, με το οποίο ζητούν την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους, που καταπατούνται από την τουρκική κατοχή.

    Ζητούν, επίσης, την ψήφιση αυστηρότερης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και των ναρκωτικών, καθώς και την περαιτέρω φροντίδα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά των εγκλωβισμένων.

    Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών από τη διαίρεση της Κύπρου και αναφέρθηκε στον αγώνα που καταβάλλεται για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να διοριστούν και άλλοι δάσκαλοι για να μπορούν να βοηθούν και να ενισχύουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, προσθέτοντας ότι για τα ναρκωτικά, η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για παρεμπόδιση της εισαγωγής ναρκωτικών, την ενημέρωση στα σχολεία για τους κινδύνους από τα ναρκωτικά και την απεξάρτηση όσων έχουν εθιστεί.

    Σχετικά με τη νομοθεσία για το κάπνισμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα αρχίσει μια σειρά επαφών με τη Βουλή, ώστε να μελετηθεί μέχρι ποιού σημείου μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για την υγεία από το κάπνισμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.37  ( 0.06)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,653,647
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   537,022  102.73 (-0.10)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    50,024   59.74 (-0.03)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   378,915   67.48 ( 1.55)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   217,737   88.11 (-0.12)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   198,205   68.76 (-0.81)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    66,511   42.39 ( 1.41)
            Αλλες Εταιρείες            £    33,699   82.99 (-0.13)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [06] (K) Τουρκικά F16 - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εξι τουρκικά F - 16 προσγειώθηκαν σήμερα στα κατεχόμενα στο πλαίσιο κοινών αεροναυτικών ασκήσεων μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του κατοχικού στρατού.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα τουρκικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου παίρνοντας μέρος στην εν εξελίξει στρατιωτική άσκηση "Ταύρος".

    Το Πρακτορείο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει ότι δύο από τα αεροσκάφη θα επιστρέψουν απόψε στην Τουρκία ενώ τα άλλα τέσσερα θα παραμείνουν στα κατεχόμενα μέχρι την ολοκλήρωση των ασκήσεων.

    Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως αντίποινο για τη χρήση από ελληνικά F - 16 αεροπορικής βάσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την διάρκεια κοινών Ε/κ και ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων τον περασμένο μήνα.

    Στο μεταξύ, τέσσερις φρεγάτες, δύο υποβρύχια και άλλα πλοία συνοδείας του τουρκικού ναυτικού κατέπλευσαν χθες στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, για να μετάσχουν στα γυμνάσια.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [07] Κυπριανού - Παπαζώη

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τρόπους και ενέργειες για την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακιουγιου της Τουρκίας, συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και η Υπουργός Αιγαίου της Ελλάδας Ελισάβετ Παπαζώη.

    Κατά τη συνάντηση διερευνήθηκαν τρόποι ευαισθητοποίθησης της διεθνούς κοινής γνώμης για τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατασκευή του σταθμού για το περιβάλλον και τους λαούς των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την κ. Παπαζώη για τις ενέργειες και τα διαβήματα στα οποία έχει ήδη προβεί τόσο ο ίδιος όσο και η Βουλή, επί του θέματος.

    Εξάλλου, η Υπουργός Αιγαίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την έκθεση "Κύπρος - Αιγαίο", που θα οργανωθεί στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] ΥΠΑΜ - Μονάδα αντικατασκοπείας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε έμμεσα σήμερα τις πληροφορίες για δημιουργία μονάδας αντικατασκοπείας, με στόχο την αντιμετώπιση εντεινόμενης δραστηριότητας ξένων μυστικών υπηρεσιών που παρτηρήθηκε πρόσφατα στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί για την ασφάλεια του κράτους βελτιώνονται ή δημιουργούνται πρόσθετοι.

    Επεσήμανε ακόμη, ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση της εθνικής μας υπόθεσης η εθνική ασφάλεια αξιολογείται ως προτεραιότητα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι ξέφραγο αμπέλι.

    Υπάρχουν επανέλαβε, μηχανισμοί και υπηρεσίες, οι οποίες με πολλή επιμέλεια επιτελούν το έργο τους, αλλά πάντοτε υπάρχουν περιθώρια κάλυψης αδυναμιών και περαιτέρω βελτίωσης και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε.

    Ο Υπουργός Αμυνας απέφυγε ουσιαστικά να σχολιάσει την παραδοχή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθηκαν στην Κύπρο ήταν πράκτορες της Μοσάντ, επισημαίνοντας ότι θα ήταν λάθος και αντίθετη με τους κανόνες ποινικής δικονομίας οποιαδήποτε παρέμβαση κατά το στάδιο της ανάκρισης.

    Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής κλήθηκε να αναφερθεί και στο θέμα των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

    "Νομίζω", είπε, "ότι το Κογκρέσο ενδιαφέρεται να εφαρμόσει μια νομοθεσία, την οποία το ίδιο έχει ψηφίσει και συνεπώς καλούμε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε εφαρμογή του νόμου αυτού. Εμείς", συμπλήρωσε, "είμαστε σε επαφή και συνεργασία για να δώσουμε όλα τα στοιχεία, τα οποία θα υποβοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ερωτηθείς εάν η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει στοιχεία, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι εάν οι Αμερικανοί χρειάζονται τέτοια στοιχεία θα τους τα δώσουμε επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι τοις πάσοι γνωστό ότι η κατοχή στην Κύπρο συντηρείται με αμερικανικό οπλισμό, σχεδόν εξ ολοκλήρου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] Ισραήλ - Ισραηλινοί ύποπτοι

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου καταβάλλει προσπάθεια για διευθέτηση το προβλήματος που δημιουργήθηκε με τη σύλληψη δύο Ισραηλινών ύποπτων για κατασκοπεία εναντίον της Εθνικής Φρουράς, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κυβερνητικού Γραφείου Τύπου Μοσέ Φόγκελ.

    Ο Ισραηλινός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε συνάντηση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ με τον Κύπριο Πρέσβη στη χώρα, Ευριπίδη Ευρυβιάδη, την Τετάρτη.

    Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Νετανιάχου παραδέχτηκε ότι οι δύο ύποπτοι είναι πράκτορες της Μοσάντ και εξήγησε τον σκοπό της αποστολής τους στον κ. Ευρυβιάδη.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε λύπη γιατί οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν στην Κύπρο και στον κυπριακό Τύπο, ο κ. Φόγκελ απάντησε πως "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα".

    Εξάλλου κληθείς να αναφέρει επιγραμματικά πώς ο κ. Νετανιάχου θα ήθελε να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Φόγκελ απάντησε ότι "η επίλυση του προβλήματος πρέπει να διευθετηθεί με τις κυπριακές αρχές" και επεσήμανε ότι υπάρχει συνεχής επαφή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Νετανιάχου εξήγησε στον Κύπριο Πρέσβη στο Ισραήλ "το σκοπό της επιχείρησης και του είπε ότι οι δύο Ισραηλινοί είναι πράκτορες της Μοσάντ" και τόνισε ότι οι δύο ύποπτοι δεν ενεργούσαν εναντίον της Κύπρου ή για λογαριασμό της Τουρκίας.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο κ. Ντανιάχου εξέφρασε στον Κύπριο Πρέσβη τη λύπη του γιατί οι δηλώσεις του στον Τύπο την περασμένη βδομάδα παρερμηνεύτηκαν, στην Κύπρο και στον κυπριακό Τύπο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Ισραηλινοί ύποπτοι, Ούντι Χάρκοβ και Ιγκάλ Νταμάρι, θα παρουσιαστούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας την Παρασκευή το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] Υπουργικό - Αναζωογόνηση Ακριτικών Περιοχών

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόγραμμα αναζωογόνησης των ακριτικών περιοχών, ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την επέκταση του στεγαστικού σχεδίου για τις περιοχές Αγίου Δομετίου και την κάλυψη της ακριτικής περιοχής Λευκωσίας.

    Επίσης, ενέκρινε όπως το σχέδιο καλύπτει και περιπτώσεις προσθηκών μέχρι δύο υπνοδωματίων, με την παραχώρηση δανείου μέχρι 10 χιλιάδες λίρες.

    Αποφάσισε, εξάλλου, όπως εγκρίνονται και αιτήσεις αρραβωνιασμένων με τον όρο ότι η βοήθεια και το δάνειο να παραχωρούνται μετά την τέλεση του γάμου.

    Για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων οικιστικής ανάπτυξης σε παλαιότερες περιοχές κατοικίας της Λευκωσίας, οι οποίες έχουν επηρεαστεί δραματικά από την ύπαρξη της νεκρής ζώνης, καθορίζεται ότι στην Πολεοδομική Ζώνη Κα4 των ενοριών Καϊμακλίου και Ομορφίτας που γειτνιάζει άμεσα με τη νεκρή ζώνη, η πολεοδομική ζώνη είναι δυνατό να επιτρέπει την αύξηση του καθορισμένου συντελεστή δόμησης από 1,20:1 σε 1,40:1, νοουμένου ότι τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις.

    Σημειώνεται ότι η προτιθέμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει αποκλειστικά κατοικίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αστήρικτους και προπαγανδιστικούς χαρακτηρίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τουρκικούς ισχρυσιμούς περί διέλευσης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Κύπρο.

    Σε σύντομη γραπτή δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης υπογραμμίζει ότι οι ισχυρισμοί "είναι τόσο αστήρικτοι και προπαγανδιστικοί που δεν χρειάζονται καν σχολιασμό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [12] Μουσιούττας - Επέτειος Διακήρυξης Δικαιωμάτων παιδιού

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Για 24 τώρα χρόνια τα παιδιά της Κύπρου στερούνται από τον Τούρκο κατακτητή του βασικού δικαιώματος να ζουν και να αναπτύσσονται κάτω από συνθήκες ασφάλειας, καθώς επίσης του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης και εγκατάστασης στην ίδια τους την πατρίδα".

    Αυτό τονίζει σε μήνυμά του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφασλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, με τη ευκαιρία της επετείου της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου.

    Οπως αναφέρει ο κ. Μουσιούττας, ο ίδιος ο κατακτητής καταπιέζει τα παιδιά τα οποία ζουν στα κατεχόμενα και στερεί από αυτά τα πιο βασικά τους δικαιώματα που είναι εκείνα της ελευθερίας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της ασφάλειας.

    Είπε, επίσης, ότι πέρα από τα προβλήματα που πηγάζουν από το εθνικό μας θέμα, άρχισαν δυστυχώς να εμφανίζονται στην Κύπρο, παρά την ευαισθησία του κράτους και της κοινωνίας, ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα των σύγχρονων κοινωνιών, όπως η παραμέληση και κακοποίηση παιδιών.

    "Σε εμάς εναπόκειται να θωρακίσουμε τη νέα γενιά έναντι των διαφαινομένων κινδύνων", κατέληξε ο κ. Μουσιούττας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [13] Βουλή - Ψήφισμα - Καταδίκη Ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ψήφισμά της με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καταδικάζει την παράνομη τουρκική ενέργεια και ζητά την άμεση ανάκλησή της.

    Ζητά επίσης την αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων του κυπριακού λαού καθώς και την αποκατάσταση της ελευθερίας και της ακεραιότητας της Κύπρου.

    Η Βουλή καλεί όλους να στρέψουν τις προσπάθειές τους προ την Τουρκία ώστε να αισθανθεί η Αγκυρα την ανάγκη για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Κατά τη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας, το Νομοθετικό Σώμα τίμησε επίσης την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου.

    Μονόλεπτη σιγή τηρήθηκε και στη μνήμη του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση. Φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τη θυσία του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΧ/ΜΑ)

    [14] Υπουργός Εξωτερικών - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,19/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ ικανοποιημένος επέστρεψε στην Κύπρο από την Αλγερία ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

    Σε σύντομες δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επιστρέφει πολύ ευχαριστημένος από τις επαφές που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του, και σημείωσε ότι έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας καθώς και από τους Προέδρους των δύο Κοινοβουλίων.

    Στόχος της επίσκεψης, είπε ο ΥΠΕΞ, "ήταν να εκφράσω τη συμπαράσταση της κυπριακής κυβέρνσης προς την κυβέρνηση της Αλγερίας για τις προσπάθειές της για εκδημοκρατικοποίηση και δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας για το λαό της".

    Επεσήμανε επίσης ότι η Αλγερία προεδρεύει της ομάδας επαφής του Κινήματος των Αδεσμέυτων για το Κυπριακό και, όπως είπε, "ενόψει των διαφόρων εξελίξεων στο Κυπριακό οφείλαμε προς αυτή τη χώρα κάποια χειρονομία".

    Εξάλλου, ερωτηθείς αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

    "Πάντοτε οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σημαντικές διότι εξετάζονται σε επίπεδο κορυφής τα διάφορα θέματα γύρω από το κυπριακό πρόβλημα, στην κατάλληλή τους στιγμή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 19 November 1998 - 18:46:10 UTC