Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κασουλίδης - Αθήνα - S300
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ
  • [04] ΥΠΕΣ - Αθήνα
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις
  • [06] ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Εσωτερικών
  • [07] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΔΗΣΥ - Απόφαση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.07  (-0.08)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,526,690
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   590,151  102.46 (-0.17)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    24,515   59.06 (-0.27)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   280,312   66.52 (-0.06)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   124,632   88.54 ( 0.01)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    77,890   67.97 (-0.19)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    66,842   42.70 ( 1.57)
            Αλλες Εταιρείες            £   111,128   83.42 ( 0.01)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Κασουλίδης - Αθήνα - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις, θα τεθούν τα συμπεράσματα της σύσκεψης των Αθηνών, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Πρωθυπουργού θα συζητηθεί το σύνολο των εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ο ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία θα σταθμίσουν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου και του Ελληνισμού και θα καταλήξουν στα ανάλογα συμπεράσματα.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, πως μεταβαίνει στην Αθήνα για να συζητήσει το σύνολο του Κυπριακού, δεν σημαίνει ότι διαψεύδει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αναφορά για τους πυραύλους στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Ο ΥΠΕΞ απέφυγε να σχολιάσει πληροφορία που φέρει τον Πρόεδρο Κληρίδη έτοιμο να παραιτηθεί εάν δεν υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευσή του για έλευση των πυραύλων στην Κύπρο.

    "Υποθετική ερώτηση σε φανταστικό σενάριο για πρόσωπο πραγματικό και για το οποίο γνωρίζουμε πως πρέπει να αγωνίζεται και πως πρέπει αν αντιμετωπίζει τις ευθύνες του προς υποστήριξη του καλώς νοούμενου συμφέροντος του κυπριακού λαού", είπε.

    Μετά από συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και ρωτήθηκε εάν έχουν διαφανεί ενδείξεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων από τη διαδικασία του "πήγαινε - έλα" της Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    "Δεν θα μιλήσω", είπε, "για τη διαδικασία του 'πήγαινε - έλα'", επισημαίνοντας μόνο αυτό το οποίο ο Πρόεδρος έχει πει ότι υπάρχουν ενδείξεις προθέσεων και επιθυμίας του διεθνούς παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση (της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών).

    Σε ερώτηση εάν αυτές οι ενδείξεις είναι δυνατό να ικανοποιήσουν και τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η κυπριακή κυβέρνηση για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στην επιστολή Κληρίδη προς την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ, εξηγώντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να γίνουν οι ενδείξεις πραγματικότητα.

    Για τις επιστολές του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, προς την Ολμπράϊτ και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αυτές θα πρέπει να εξεταστούν μέσα στο πρίσμα της ανάγκης ενίσχυσης των προσπαθειών της κ. Χέρκους, ώστε να τους δοθεί κάποια ουσία και κάποια βοήθεια, η οποία, όπως παραδέκτηκε, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Χάνεϊ

    Λονδίνο,Βρετανία,24/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία τονίζει την υποστήριξή της προς την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναμένεται άμεση και σημαντική πρόοδος, αλλά σταθερά βήματα προς αυτή.

    Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν από τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας και απεσταλμένο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ύστερα από συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκατίας, Γλαύκο Κληρίδη, η οποία διήρκεσε μια ώρα.

    Ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε ότι διανύεται μια "περίοδος ήσυχης διπλωματίας" και εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κληρίδη να συμβάλουν σε αυτή.

    Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα που απεκόμισε από το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, ο Βρετανός επίσημος αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτά, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Τουρκία μεταβάλλεται συνεχώς ενόψει των εκλογών του Απριλίου.

    Πρόσθεσε δε ότι στην Αγκυρα συζήτησε "ένα ευρύ φάσμα θεμάτων", καθώς και τρόπους υποβοήθησης της πρωτοβουλίας της Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κ. Χέρκους, ο Σερ Ντέιβιντ είπε πως "πρόκειται για μια διασικασία που υποστηρίζουμε πλήρως", τονίζοντας, ωστόσο, ταυτόχρονα, ότι με την πρωτοβουλία αυτή "δεν αναμένουμε μεγάλη και άμεση πρόοδο σε κάθε θέμα αλλά ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί σταθερή πρόοδος μέσω της διαδικασίας".

    Ερωτηθείς με ποιό τρόπο θα μπορούσε η Βρετανία και η ΕΕ να βοηθήσουν την κ. Χέρκους, ο Σερ Ντέιβιντ είπε πως ένας τρόπος είναι η μη υπερβολική ανάμειξη, δεδομένου, όπως εξήγησε, ότι η κ. Χέρκους πρέπει να πραγματοποιεί τις συνομιλίες της διακριτικά.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ σταδιακά θα βρει τρόπους επίτευξης προόδου όσον αφορά τη "μείωση της έντασης και τη θεμελίωση μιας μόνιμης και δίκαιης διευθέτησης στην Κύπρο".

    "Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε που θα εμπόδιζε τις προσπάθειές της και δεν θα το κάνουμε", επεσήμανε ο Σερ Ντέιβιντ.

    Αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στο "London School of Economics" για το Κυπριακό και την ΕΕ. (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] ΥΠΕΣ - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,24/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο καθένας δικαιούται να έχει απόψεις έστω και αν είναι λανθασμένες", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας την επιστολή του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη ότι αποφάσισε να μην δώσει κατάθεση για τις καταγγελίες εναντίον του κ. Μιχαηλίδη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο ΥΠΕΣ απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Πουργουρίδη, στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί για λόγους συνείδησης να προσυπογράψει με τη συμμετοχή του σε μια διαδικασία που είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένη να μην φθάσει στην αλήθεια λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

    Στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Μιχαηλίδης θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της Σύμβασης του Σιένγκεν και της συνεργασίας του ΡΙΚ με την ΕΡΤ στον τομέα της διασυνοριακής τηλεόρασης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζεται το κυριαρχικό της δικαίωμα να οργανώνει την άμυνά της και αυτή η θέση στηρίζεται από την Ελλάδα, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η Κύπρος δεν μπαίνει στη λογική των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και έντασης που επιδιώκει η Τουρκία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου προέβη στις δηλώσεις αυτές σήμερα ύστερα από επισκέψεις που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου, σε μονάδες πυροβολικού και ναυτικού στο πλαίσιο περιοδείας του σε όλες τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

    "Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το ψηλό επίπεδο της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων", είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι "οι αξιωματικοί μας και όλο το προσωπικό μοχθούν με στόχο την αναβάθμιση της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μεγιστοποιούμε συνεχώς το κόστος της Τουρκίας σε οποιαδήποτε επιθετική, τυχοδιωκτική ενέργεια σχεδιάζει".

    Αναφέροντας ότι κατά την παρούσα περίοδο "πρέπει να υπάρχει επαγρύπνιση για την αντιμετώπιση των ορατών εθνικών κινδύνων", ο κ. Ομήρου τόνισε πως "το μήνυμά μας, είναι μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή".

    "Εμείς", πρόσθεσε, "δεν μπαίνουμε στη λογική των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και της έντασης που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Τουρκία, όχι μόνο σε σχέση με εμάς, αλλά και με άλλους λαούς στην περιοχή".

    Ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι η ανοχή προς τις πρακτικές της Τουρκίας εκτρέφει την αδιαλλαξία και την επιθετικότητά της, κάτι που, όπως είπε, συμβαίνει τώρα και με την Ιταλία, στη γνωστή υπόθεση Οτσαλάν και κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποστηρίξουν την Ιταλία.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι "παραμένουμε σταθεροί στην προώθηση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού" και πρόσθεσε πως σε αυτή τη γραμμή "παραμένουμε αταλάντευτοι, ενώ αναβαθμίζουμε συνεχώς τη μαχητική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ομήρου τόνισε, εξάλλου, ότι "υπερασπιζόμαστε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να οργανώνει την άμυνά της και αυτή η θέση στηρίζεται από την Ελλάδα". Υπενθύμισε δε ότι αυτό διατυπώθηκε και στο ανακοινωθέν της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Εσωτερικών

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Σαββάτου, δήλωσε εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε συγκεκριμένα ότι "κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διερεύνηση μέσω διαδικασίας ποινικής ανάκρισης καταγγελιών σε βάρος του Υπουργού".

    Ο όλος χειρισμός του θέματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας φανερώνει "έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς, των οποίων θεματοφύλακας οφείλει να είναι αυτός ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", υποστήριξε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Κοινοβουλευτική Ομάδα ΔΗΣΥ - Απόφαση

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ομόφωνη απόφαση να σταματήσουν οι δηλώσεις αναφορικά με το θέμα των καταγγελιών του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη κατά του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, πήρε σε σημερινή συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ η συζήτηση του θέματος δεν θα συνεχιστεί ενώπιον της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, είπε ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ύστερα από σοβαρό προβληματισμό αλλά και ενόψει των τελευταίων δεδομένων επί του διορισμού ποινικών ανακριτών, θεωρεί ότι η περαιτέρω συζήτηση, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις, δεν μπορεί να συνεχίσει στη Βουλή για λόγους θεσμίων κοινοβουλευτικών".

    Σημείωσε ωστόσο ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ξανασυνέλθει όταν τελιώσουν το έργο τους οι ποινικοί ανακριτές, για να αποφασίσει πως θα χειριστεί το όλο θέμα στη Βουλή".

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης πως "έχουμε αυτοδεσμευτεί ότι υπηρετείται καλύτερα το κόμμα αν λέγονται λιγότερα για να μην δημιουργούνται είτε προηγούμενα είτε τετελεσμένα".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Πουργουρίδης συμφωνεί, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι "αυτό αποτελεί γεγονός και είναι το αποτέλεσμα του προβληματισμού που ανεπτύχθη στη κοινοβουλευτική ομάδα".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα της μη κατάθεσης του κ. Πουργουρίδη ενώπιον των ποινικών ανακριτών, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    Πουργουρίδης

    Μετά τη συνεδρία, ο κ. Πουργουρίδης δήλωσε ότι "έχουμε αποφασίσει σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα, ομόφωνα, να μην κάνουμε δημόσια δηλώσεις γιατί πολλές δημόσιες δηλώσεις προκαλούν ζημιά στο ΔΗΣΥ και όλες μας οι προσπάθειες και ο στόχος είναι να προστατεύσουμε το κόμμα μας".

    Είπε, εξάλλου, ότι πρόκειται για μια απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποίαν υιοθετεί πλήρως.

    "Το κόμμα για το οποίο αγωνιστήκαμε όλοι να φτάσει εδώ που έφτασε ταλανίζεται με αυτές τις δηλώσεις, ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών, και οφείλουμε να κάνουμε κάποια ανακωχή για το καλό του κόμματός μας", σημείωσε ο βουλευτής.

    "Στόχος", υπογράμμισε, "είναι να βγει ο ΔΗΣΥ πανίσχυρος και ενωμένος από όλες αυτές τις διαδικασίες γιατί όλων η προσπάθεια είναι το καλό του κόμματος", καθώς και το καλό της κυβέρνησης, που είναι όπως είπε "σαρξ εκ της σαρκός μας".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε, επίσης, ότι ποτέ δεν θα σταματήσει να μιλά για χρηστή διοίκηση ούτε για πάταξη της διαφθοράς.

    Καίτη Κληρίδου

    Στο μεταξύ, την άποψη ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου την παραίτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να την αποδεχθεί και ο κ. Πουργουρίδης να σταματήσει να μιλά για το θέμα αυτό, εξέφρασε σε δηλώσεις της πριν από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, η βουλευτής Καίτη Κληρίδη.

    Μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και πριν την έναρξη της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, η κ. Κληρίδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση που λήφθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 November 1998 - 18:46:09 UTC