Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αγριολούλουδα της Κύπρου"
  • [02] Δικηγόροι - ΠΑΚ - Απόστολος Ανδρέας
  • [03] Βρετανοί - Φόνος Τζένσεν - Εφεση
  • [04] Χατζηδημητρίου - Στρασβούργο
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Δημοσιεύματα
  • [06] Παλαιστίνιοι - Επιτροπή Αλληλεγγύης
  • [07] Λυσσαρίδης - Αθήνα - S300 - Κυπριακό
  • [08] Ρωσία - Τουρκία - Βόσπορος
  • [09] Προσκυνητές - Απόστολος Ανδρέας - Επιστροφή

  • [01] "Αγριολούλουδα της Κύπρου"

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πολυτελή έκδοση λευκώματος βοτανικολογικών απεικονίσεων των έργων της Αγγλίδας ζωγράφου Μίλα Κάβεντις, που έζησε και εργάστηκε στη Λεμεσό από το 1956 μέχρι το 1976 καθώς και το πρόγραμμα "Το μάτι", που αποτελεί την καταγραφή του φωτογραφικού αρχείου της Λευκωσίας, που ανήκει στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, παρουσίασαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη η Ελληνική Τράπεζα και το Μουσείο.

    Στην έκδοση, που χορηγείται από το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Τράπεζας με θέμα: "Αγριολούλουδα της Κύπρου", η ζωγράφος προβάλλει το θαυμασμό και τις γνώσεις της για τη χλωρίδα της Κύπρου μέσα από μια σειρά από υδατογραφίες των άγριων λουλουδιών του νησιού ως "ένδειξη πίστης και αγάπης που είχε για την Κύπρο και το φυσικό περιβάλλον της", αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας.

    Το ιστορικό της όλης προσπάθειας για την έκδοση των αυθεντικών υδατογραφιών παίρνει σχήμα το Φεβρουάριο του 1998 όταν με την πρωτοβουλία της φίλης της οικογένειας της ζωγράφου, Ρίτας Σεβέρη, ενεργού μέλους του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε οι υδατογραφίες να παραχωρηθούν για έκδοση στην Ελληνική Τράπεζα.

    Το εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση εκ μέρους της οικογένειας της ζωγράφου ετοίμασε η δευτερότοκη κόρη της, Καρολάιν Λασάλ. Τα 46 πιστά ανάτυπα των υδατογραφιών επιμελήθηκε ο Γιώργος Σιμώνης, ο οποίος ανάλαβε και την τυπογραφική επιμέλεια της έκδοσης.

    Ο Χρίστος Γεωργιάδης κατάρτισε τον κατάλογο των φυτών με τις ονομασίες τους στη λατινική και ελληνική γλώσσα και ο Μενέλαος Χριστοδούλου επιμελήθηκε την ελληνική μετάφραση του κειμένου.

    Η Ελληνική Τράπεζα εξέδωσε 1000 αριθμημένα αντίτυπα από τα οποία 400 παραχωρεί στο Σύνδεσμο Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου για να πωληθούν με στόχο τα έσοδα να ενισχύσουν τις συλλογές του Μουσείου. Το κάθε λεύκωμα τιμάται 30 λίρες.

    Με τη χορηγία, εξάλλου, της Ελληνικής Τράπεζας το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο κατάφερε να ξεκινήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα καταγραφής των φωτογραφιών το οποίο ονόμασε "Το μάτι" γιατί οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν οπτικές μαρτυρίες της ιστορίας της Λευκωσίας καθώς το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου είναι πλούσιο σε παλιές φωτογραφίες που παρουσιάζουν σπίτια, δρόμους, δημόσια και άλλα κτίρια, χώρους, εκκλησίες, πρόσωπα και γεγονότα από τη ζωή της πόλης.

    "Το μάτι", που είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του Μουσείου, στόχο έχει να καταγράψει με σύγχρονες μεθόδους και μέσα όλες αυτές τις φωτογραφίες.

    Η Ελληνική Τράπεζα στάθηκε χορηγός της πρώτης φάσης του Προγράμματος κατά την διάρκεια της οποίας ετοιμάστηκε και συντάχθηκε ο τρόπος καταγραφής των φωτογραφιών και μεταφέρθηκαν όλες οι πληροφορίες και η καταγραφή τριών μεγάλων φωτογραφικών αρχείων.

    Πρόκειται για τη συλλογή φωτογραφιών καρτ - ποστάλ της Λευκωσίας, τη συλλογή αρχείο του Νικόλαου Βέρβερη και τη συλλογή - αρχείο του Φελίξ Γιαξή.

    Σύμφωνα με έντυπο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου η συλλογή αποτελείται από γενικές φωτογραφίες από τη Λευκωσία από το 1978 μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παλιά Λευκωσία, γεγονός στο οποίο έγκειται η ευκολότερη πρόσβαση των σημερινών ερευνητών καθώς και του κοινού.

    Παρακαλείται, ταυτόχρονα, το κοινό να συμβάλει στην καταγραφή της ιστορίας της Λευκωσίας με την παροχή παλιού φωτογραφικού υλικού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Δικηγόροι - ΠΑΚ - Απόστολος Ανδρέας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αξίωση πενταμελούς αντιπροσωπείας όπως επιτραπεί σε δικηγόρους από τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο να μεταβούν στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για να προσκυνήσουν απερρίφθηκε από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο οποίος συμμετείχε στην πενταμελή αντιπροσωπεία που πέρασε από το σημείο ελέγχου του Λήδρα Πάλας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Εθνη εκ μέρους των περίπου 25 δικηγόρων από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκονταν στο χώρο.

    Στην πενταμελή αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Ξένιος Ξενόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης και άλλοι δύο δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη,

    Σε δηλώσεις του στους δημσιογράφους, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ιγνατιάδης, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν την πενταμελή αντιπροσωπεία των δικηγόρων ότι όπως τους διαβίβασε η τουρκική πλευρά "μόνο με αναγνώριση, με την υπογραφή κάποιου εντύπου είναι δυνατό να περάσουμε μέσα".

    "Εμείς αρνηθήκαμε και αρνούμαστε να υπογράψουμε κάθε έγγραφο, να ζητήσουμε οποιαδήποτε άδεια προκειμένου να περάσουμε σε ένα χώρο που μας ανήκει, που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία", σημείωσε.

    Ο κ. Ιγνατιάδης ανέφερε ότι επιδόθηκε ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αξιώθηκε να καταγραφεί στα αρχεία και "να υπάρχει ως πρωτοκολλημένο έγγραφο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω σε κάθε προσφυγή μας στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια".

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι "η ελεύθερη διέλευσή μας προς το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα δεν μας επετράπη από το στρατό κατοχής της Τουρκίας παρά το νόμο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Καταγγέλλουμε την παράνομη αυτή συμπεριφορά στη διεθνή κοινότητα. Επισημαίνουμε τη διαρκή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, μια χώρα που δεν σέβεται τη νομιμότητα και παρόλα αυτά επιδιώκει την είσοδό της στην ΕΕ", καταλήγει το ψήφισμα.

    ΠΑΚ

    Εν τω μεταξύ ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο απευθύνεται στον ΓΓ του ΟΗΕ επιδόθηκε στα Ηνωμένα Εθνη και από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ).

    Στο ψήφισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΚ "ανέλαβε στις 30 Νοεμβρίου την αποστολή ομάδας αρχιτεκτόνων, μηχανικών, οικοδόμων και άλλων τεχνικών, στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέας με σκοπό την επιδιόρθωση του κτιρίου".

    Σημειώνεται ότι "η 30η Νοεμβρίου επιλέγηκε ειδικά ως ημερομηνία έναρξης των επιδιορθώσεων αφού η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα, γιορτή η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες του Χριστιανισμού".

    Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης "τώρα το Μοναστήρι βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης, επειδή από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου 1974 και την κατοχή που επακολούθησε, δεν κατέστη δυνατό να γίνει οποιαδήποτε επιδιόρθωση ή προσπάθεια αναστήλωσης του Μοναστηριού".

    Σημειώνεται ότι "το ΠΑΚ πληροφόρησε την αυτού Μακαριότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος έχει την πλήρη δικαιοδοσία στο μοναστήρι, για την προσπάθεια επιδιόρθωσης και έδωσε τη συγκατάθεσή του".

    Επισημαίνεται ότι "τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, με βαναυσότητα, εμπόδισαν την ομάδα του ΠΑΚ, παραβιάζοντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, μέσα στη χώρα μας καθώς και την εφαρμογή βασικών αρχών ελευθερίας και δημοκρατίας".

    Η ομάδα του ΠΑΚ είχε συγκεντρωθεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις 11 το πρωί.

    Στην προσπάθεια τους να περάσουν τα συρματοπλέγματα για να μεταβούν στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα σημειώθηκαν επιεσόδια με την Αστυνομία.

    Συνολικά 13 άτομα συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρο του ΠΑΚ, Αρη Χατζηπαναγιώτου, πέρασαν τελικά τα συρματομπλέγματα.

    Ο κ. Χατζηπαναγιώτου δήλωσε ότι τα 13 άτομα έφτασαν περίπου 30 μέτρα από το φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων όπου τους παρεμπόδισαν τα Ηνωμένα Εθνη να προχωρήσουν, λέγοντάς τους ότι δεν αναλαμβάνουν την ασφάλειά τους για να μεταβούν στον Απόστολο Ανδρέα για να διεξάγουν τις εργασίες που προγραμμάτισαν.

    "Εμείς καναμε προσπάθεια να περάσουμε και από το τελευταίο συρματόπλεγμα αλλά δυστυχώς τα Ηνωμένα Εθνη χρησιμοποίησαν απαράδεκτη βία", είπε ο κ. Χατζηπαναγιώτου και ανέφερε ότι ορισμένα μέλη του ΠΑΚ τραυματίστηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Βρετανοί - Φόνος Τζένσεν - Εφεση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο μετέβαλε σήμερα την ποινή φυλάκισης εναντίον των τριών Βρετανών στρατιωτών που βρέθηκαν ένοχοι για το θάνατο της Δανέζας Λουϊζας Τζένσεν, από ισόβια κάθειρξη σε 25 έτη φυλάκισης, ύστερα από έφεση που υπέβαλαν οι Βρετανοί.

    Πρόκειται για τους Τζέοφ Περνέλ, Τζάστιν Φάουλερ και Αλαν Φορντ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια φυλάκιση για την απαγωγή, σεξουαλική επίθεση και ξυλοδαρμό που προκάλεσε το θάνατο της νεαρής Δανής, αδίκημα που διαπράχθηκε τον Σεπτέμβρη του 1994 στην Αγία Νάπα.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών Βρετανών υποστήριξαν ότι η αρχική απόφαση του Δικαστηρίου για ισόβια φυλάκισή τους, ήταν άνευ προηγουμένου και υπερβολικά σκληρή.

    Η έφεση έγινε αποδεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ανέφερε ότι στην απόφαση του προηγούμενου Δικαστηρίου, δεν ελήφθη υπόψη η ηλικία των κατηγορουμένων την περίοδο διάπραξης του εγκλήματος, το καθαρό ποινικό τους μητρώο καθώς και το γεγονός ότι οι τρεις βρίσκονταν, κατά τη διάπραξη του εγκλήματος, υπό την επίρροια οινοπνεύματος, το οποίο αποτελεί ελαφρυντικό παράγοντα.

    Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε το φρικαλέο έγκλημα, εκφράζοντας αποτροπιασμό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Χατζηδημητρίου - Στρασβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ) Ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου αναχώρησε σήμερα για το Στρασβούργο, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία της Υπεπιτροπής Τροφίμων της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίες Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για θέματα αλιείας, της Υπεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, και της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδημητρίου θα παρουσιάσει υπό την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου της Υπεπιτροπής Τροφίμων, τον απολογισμό των εργασιών του 3ου Μεσογειακού Γεωργικού Φόρουμ και της συνεδρίας της Υπεπιτροπής Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο στις 26 και 27 Οκτωβρίου 1998.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Υπουργός Αμυνας - Δημοσιεύματα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Αποκυήματα της φαντασίας" είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου για ισχυριζόμενη φραστική αντιπαράθεσή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι "πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα", προσθέτοντας: "Με τον κ. Πάγκαλο διατηρούμε μιαν πολύ καλή σχέση, μια φιλία μπορώ να πω".

    Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με τη θέση του κ. Πάγκαλου ότι οι πύραυλοι πρέπει να εγκατασταθούν στην Κρήτη, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι "έχουν γίνει ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Ελληνα Πρωθυπουργό ότι αυτό το θέμα είναι της αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με την Ελλάδα".

    "Δεν νομίζω", πρόσθεσε, "ότι σ' αυτό το στάδιο μπορούν να λεχθούν περισσότερα".

    Κληθείς να αναφερθεί στις επαφές του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ "διατηρεί αδελφικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ" και ότι είναι "φυσικό τα δύο κόμματα να συναντώνται συχνά και να ανταλλάσσουν απόψεις μέσα σ' αυτά τα πλαίσια".

    Σε ερώτηση εάν ισχύουν οι δηλώσεις για παραίτησή του σε περίπτωση που δεν έρθουν οι πύραυλοι S300, ο κ. Ομήρου είπε ότι "είμαστε συντεταγμένο κόμμα και είμαι ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ".

    Είπε, επίσης, ότι "είμαστε στην Κυβέρνηση με βάση την πρόταση ενότητας και προοπτικής", προσθέτοντας ότι δεν προβαίνει "σε δηλώσεις οι οποίες μπορούν να ερμηνεύονται ως εκβιαστικές".

    "Εμείς", κατέληξε, "εμμένουμε στην υλοποίηση της πρότασης ενότητας και προοπτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Παλαιστίνιοι - Επιτροπή Αλληλεγγύης

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να ιδρύσει το κυρίαρχο κράτος του στο έδαφος της Παλαιστίνης, παράλληλα με το Ισραήλ, εκφράζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης ΕΠΑΑΛ, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

    Η Επιτροπή, η οποία είναι το συλλογικό όργανο αλληλεγγύης του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ, της ΕΚΑ, της ΠΟΓΟ και της ΕΔΟΝ, αναφέρει σε μήνυμά της προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν ότι υποστηρίζει και το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στον τόπο τους.

    Παρακαλεί, εξάλλου, τον κ. Αναν να ασκήσει την επιρροή του ώστε η ειρήνη και η δικαιοσύνη να επικρατήσουν το συντομότερο στην περιοχή.

    Η ΕΠΑΑΛ απέστειλε, επίσης, μήνυμα αλληλεγγύης προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αράφατ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Λυσσαρίδης - Αθήνα - S300 - Κυπριακό

    Λάρνακα,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εάν υπάρξει μεταβολή στη στάση της Τουρκίας, τότε επιβάλλεται αναθεώρηση της απόφασής μας για την έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης κατά την αναχώρησή του για κομματική επίσκεψη στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσει στην Αθήνα είναι και το θέμα της έλευσης των S300 στην Κύπρο, το οποίο όπως φαίνεται "βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα προσπαθήσει να μεταπείσει την ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά την έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "μπορεί η ελληνική κυβερνηση να έθεσε για προβληματισμό ορισμένες απόψεις τις οποίες έχει γύρω από το θέμα των πυραύλων και η κυπριακή έθεσε της δικές της".

    Υπενθύμισε όμως τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του ύστερα από την συνάντηση των Αθηνών, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σηρίξει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, επί τη βάσει του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Υπενθυμίζοντας τη σαφή δήλωση Σημίτη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την απόφαση της κυπριακής πλευράς, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι αν το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώσει προηγούμενη απόφασή του, "δεν υπάρχει άλλοθι από τη δική μας πλευρά. Το κύριο βάρος της απόφασης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους δικούς μας ώμους", είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Είπε ακόμη, ότι η ΕΔΕΚ και το ΠΑΣΟΚ θα μπουν σε διάλογο και εάν υπάρχει διαφωνία στο θέμα, θα συζητηθεί.

    Τόνισε ότι τα δικά του επιχειρήματα αφορούν στο ότι οι αποφάσεις μεταβάλλονται όταν διαφοροποιούνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πάρθηκε η απόφαση και μέχρι στιγμής δεν έχουν διαφοροποιηθεί, αφού η στάση της Τουρκίας όχι μόνο παραμένει η ίδια αλλά η αδιαλλαξία της βρίσκεται σε έξαρση.

    Ανέφερε εξάλλου ότι είχε κάποια ενημέρωση για τη σύσκεψη των Αθηνών, η οποία όμως δεν ήταν πλήρης και εμπεριστατωμένη, λόγω της κατάστασης της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι υπάρχουν πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας και από άλλες χώρες για μη έλευση των πυραύλων, χωρίς όμως να υπάρχουν επιχειρήματα από αυτές τις πλευρές.

    Εάν υπάρξουν κάποιες υποσχέσεις για παρέμβαση από τα ΗΕ ή από διάφορες χώρες για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία με στόχο τη διαφοροποίηση της στάσης της στο Κυπριακό και έχουμε πρακτικά δείγματα γραφής γι' αυτό, τότε η δική μας πλευρά θα μελετήσει την απόφασή της για τους S300, είπε.

    Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα που να δικαιολογούν τη διαφοροποίηση της δικής του θέσης αναφορικά με τους S300.

    Ερωτηθείς για προηγούμενες δηλώσεις του αναφορικά με θερμό επεισόδιο, ο κ. Λυσσαρίδης ξεκαθάρισε ότι κατά τη δική του άποψη δεν αναμένει θερμό επεισόδιο.

    Εξήγησε ότι η θέση του αυτή έγκειται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ομαλότητα στην περιοχή, στην οποία διατηρούν διάφορα συμφέροντα και ένας πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών δεν πρόκειται να είναι ελεγχόμενος, λόγω των γνωστών διαφορών.

    Τόνισε ωστόσο ότι ενώ πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα δεν πρέπει να δημιουργείται κλίμα πανικού και να λαμβάνονται αποφάσεις υπό αυτό το κλίμα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης διέψευσε πληροφορίες για έντονο επεισόδιο μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου και υπογράμμισε ότι "αυτά τα περί επεισοδίου είναι εκ του πονηρού" και ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε ότι "δεν είπα ότι είμαι ευτυχής από την καλλιέργεια εδάφους για αλλαγή της υπάρχουσας απόφασης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Ρωσία - Τουρκία - Βόσπορος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ρωσική Κυβέρνηση επέκρινε σήμερα διά του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν την απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει τους κανονισμούς ναυσιπλοϊας που διέπουν τα στενά του Βοσπόρου, παραβιάζοντας έτσι τη συνθήκη του Μοντρέ του 1936.

    Ο κ. Ραχμάνιν διερωτάται σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νόβοστι", πάνω σε ποιά βάση η Τουρκία αποφασίζει μονομερώς για ένα θέμα, το οποίο αποπειράθηκε να θέσει και το 1994.

    Υποστηρίζει, επίσης, στις δηλώσεις του ότι είναι καιρός η Τουρκία να προσέλθει σε έναν άμεσο διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα συμφωνία προς το συμφέρον των λαών της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] Προσκυνητές - Απόστολος Ανδρέας - Επιστροφή

    Λευκωσία,Κύπρος,30/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με λίγους κλάδους μερσινιάς, αγίασμα, λάδι και το μεγάλο ερωτηματικό αν θα ξαναδούν και πάλι τη σκλαβωμένη πατρίδα τους επέστρεψαν από τα κατεχόμενα απόψε, περισσότεροι από 1300 προσκυνητές που μετέβησαν το πρωί στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ανήμερα της γιορτής του.

    Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντονης χριστιανικής κατάνοιξης και συγκίνησης.

    Με εμφανή τα σημάδια της φθοράς και της εγκατάλειψης, το Μοναστήρι δέχθηκε τους προσκυνητές που το κατέκλεισαν ανάβοντας κεριά που είχαν τάξει στον πρωτόκλειτο.

    Στις δυόμισυ ώρες που παρέμειναν στο Μοναστήρι, ο Οικονόμος Σπυρίδων Δημοσθένης της Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως προέστη της λειτουργίας.

    Οι πιστοί, αφού προσκύνησαν μετέλαβαν γιορτάζοντας την μεγάλη Ημέρα του Αποστόλου Ανδρέα.

    Αμέσως μετά τη λειτουργία, οι κατοχικές αρχές διέταξαν την επιστροφή των προσκυνητών.

    Τόσο κατά τη μετάβαση τους στο κατεχόμενο Μοναστήρι όσο και κατά την επιστροφή τους, οι προσκυνητές έκαναν σταθμό στο Μπογάζι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 30 November 1998 - 18:50:01 UTC