Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιρλανδοί βουλευτές - Επίσκεψη
  • [02] Κούτριν - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Χέρκους - Φιλανθρωπικά ιδρύματα
  • [05] Βασιλείου - ΕΕ - S300 - Γενική Συνέλευση
  • [06] Αναγνώριση πτωμάτων - Λεμεσός
  • [07] Ιταλική Βουλή - Κυπριακό - Τουρκία
  • [08] Ευρωβουλή - Τουρκία - Κύπρος
  • [09] Υπουργός Οικονομικών - Συμπόσιο - "Κύπρος 2020"
  • [10] ΣΑΕ - Ψήφισμα για την Κύπρο
  • [11] Κυπριανού - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Ιρλανδοί βουλευτές - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πενθήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει τετραμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Ιρλανδία, η οποία φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη.

    Η αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους Ντέσμοντ Ομάλι, Μικ Λάνιγκαν, Οστιν Ντίσι και Μαντλίν Τέιλορ - Κουίν, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, την Παρασκευή 11 τρέχοντος, ενώ τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Θα έχει επίσης συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Αναμένεται ότι οι Ιρλανδοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί οι βουλευτές θα επισκεφθούν τα μέλη του ιρλανδικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα επισκεφθούν τη Δερύνεια συνοδεύομενοι από το Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο.

    Η αντιπροσωπεία αναχωρεί από την Κύπρο την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (K) Κούτριν - Κύπρος - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο για διήμερη επίσκεψη ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Κούτριν, επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

    Κατά την επίσκεψη του κ. Κούτριν θα καταβληθεί προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση της νέας συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

    Θα ανασκοπηθεί, επίσης, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την υλοποίηση των προνοιών του πρωτοκόλλου της πρώτης συνόδου της διακυβερνητικής επιτροπής Κύπρου - Ρωσίας για οικονομική συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο.

    Επιπλέον, θα διεξαχθούν οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές συζητήσεις επί των θεμάτων που θα εξεταστούν κατά τη δεύτερη σύνοδο της εν λόγω επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον ερχόμενο χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.14  ( 0.19)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,424,876
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   645,376  103.56 ( 0.56)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    60,234   58.81 (-0.52)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   120,135   64.24 (-0.05)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    64,895   87.87 (-0.75)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   143,737   68.05 (-0.23)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    22,246   41.51 (-0.65)
            Αλλες Εταιρείες            £   210,865   82.01 (-0.30)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [04] Χέρκους - Φιλανθρωπικά ιδρύματα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, προσέφερε σήμερα το απόγευμα, σε ειδική τελετή στο Λήδρα Πάλας, τέσσερις επιταγές αξίας 400 λιρών η κάθε μία σε ισάριθμα σχολεία και ιδρύματα στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα.

    Οι τέσσερις επιταγές προσφέρθηκαν αντίστοιχα στο "Karikum School" για πνευματική καθυστέρηση, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα για έρευνα για τον καρκίνο, στη Σχολή Κωφών στη Λευκωσία και στην οργάνωση "Cans for kids".

    Το ποσό των 1600 λιρών συγκεντρώθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των αθλητικών αγώνων "Quadrathon" που πραγματοιήθηκαν στις 7 Νοεμβρίου.

    Οι αγώνες περιλάμβαναν αγώνα δρόμου, κολύμβηση, ποδηλασία και κωπηλασία σε μήκος 190 χιλιομέτρων, μέσα σε 24 ώρες, και σ' αυτούς πήραν μέρος στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Κατά την επίδοση των επιταγών, η κ. Χέρκους εξήρε την προσπάθεια των στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για συγκέντρωση των χρημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - S300 - Γενική Συνέλευση

    Λάρνακα,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη Κύπρο και εντός του 1999 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των έξι υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών, όπως είπε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για την ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Βουδαπέστη όπου είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των έξι υπό ένταξη χωρών, ο κ. Βασιλείου είπε, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση επί μέρους συναντήσεων, ειδικών για θέματα που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου και το δικαίωμα των Ευρωπαίων να αγοράζουν γη και σπίτια.

    "Αποφασίσαμε χθες για τα κεφάλαια, τα οποία τώρα θα υποβληθούν διότι θέλουμε να υπάρχει συνεργασία κυρίως σε θέματα μεθοδολογίας και τακτικής", είπε ο κ. Βασιλείου.

    Ανέφερε εξάλλου, ότι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και την προοπτική ένταξης των έξι υποψηφίων χωρών στην ΕΕ.

    Οπως είπε, το ερχόμενο Σάββατο αναχωρεί για τη Ρουμανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ολοήμερη σύσκεψη των 11 υπό ένταξη χωρών.

    Εισαγωγή προϊόντων από Τουρκία

    Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα εισαγωγής προϊόντων στην Κύπρο από την Τουρκία, ο κ. Βασιλείου είπε ότι το θέμα αυτό "δεν συνδέεται άμεσα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    "Υπάρχει", είπε, "μεγάλη παρεξήγηση γύρω από αυτό το θέμα" και πρόσθεσε ότι "20 χρόνια επί προεδρίας Μακαρίου, Κυπριανού και Βασιλείου δεν υπήρχε νόμος που να απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία γιατί δεν υπήρχε Κύπριος που να ήθελε να εισάγει".

    Τόνισε επίσης, ότι το διάταγμα αυτό εξεδόθη το 1994 και δεν εξυπηρετούσε σε ότιδήποτε.

    "Μας έφερε", είπε "σε παραβίαση των νόμων της Τελωνειακής Ενωσης", και πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε "πολύς θόρυβος για τίποτα".

    Αυστρία - Πορεία Κύπρου ΕΕ

    Κληθείς να σχολιάσει τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας, αναφορικά με την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "είναι μία αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται, που είναι σκληρή και γίνεται με ενθουσιασμό από όλους τους συνεργάτες και τις υπηρεσίες που εργάζονται για τον σκοπό αυτό".

    Σημειώνοντας ότι "η Κύπρος, σήμερα, προχωρά στον ενταξιακό διάλογο", είπε ότι "η πρόσκληση που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης προς τους Τ/Κ παραμένει στο τραπέζι και κάθε φορά που τους βλέπουμε το αναφέρουμε και το επαναλαμβάνουμε.

    Δουλεύουμε εντατικότατα", πρόσθεσε, "για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τη σελίδα στο Internet και για μια σειρά άλλων μέτρων μέσω των οποίων θα πληροφορούμε τους Τ/Κ για τις εξελίξεις και ελπίζουμε για το καλύτερο".

    S300

    Αναφορικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S300, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε άμεση πληροφόρηση για το θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι "έχει γίνει πάρα πολλή κουβέντα για το θέμα των πυραύλων που θα έλεγα ότι κακό έκανε καλό δεν έκανε στην Κύπρο".

    Γενική Συνέλευση - S300

    Εξάλλου ερωτηθείς αναφορικά με την προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί διεθνώς αναφορικά με τους S300, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "υπάρχει μόνο απόφαση για να ζητηθεί χρόνος και να αποφασισθεί κατά πόσο πρέπει να προσφύγουμε ή όχι πιο κοντά στο γεγονός δηλαδή πριν τα τέλη Φεβρουαρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Αναγνώριση πτωμάτων - Λεμεσός

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε νεαρό άνδρα και νεαρή γυναίκα από την Κίνα, ηλικίας 23 χρόνων, φοιτητές σε κολλέγιο της Λεμεσού, ανήκουν τα πτώματα που ρίχθηκαν σε χαράδρα στον ποταμό Τροοδίτισσας και εντοπίστηκαν χθες το πρωί, ανακοίνωσε σήμερα η Αστυνομία.

    Η Αστυνομία εντόπισε επίσης ύστερα από εντατικές έρευνες τον τόπο διαμονής των δύο αλλοδαπών.

    Οι έρευνες είχαν αρχίσει από νωρίς σήμερα το πρωί τόσο στην περιοχή Τροοδίτισσας όσο και στη Λεμεσό σε βοηθητική κατοικία όπου διέμεναν τα θύματα.

    Στο σπίτι των δύο άτυχων νεαρών βρέθηκαν διάφορα τεκμήρια, τα οποία παραλήφθηκαν από τους ειδικούς για περαιτέρω εξετάσεις.

    Στην περιοχή Τροοδίτισσας, όπου συνεχίζονταν μέχρι αργά σήμερα οι έρευνες τόσο από τη ξηρά όσο και από αέρος βρέθηκαν επίσης διάφορα τεκμήρια, τα οποία, όπως αναφέρει η αστυνομική ανακοίνωση, θα τύχουν, μαζί με τα άλλα, επιστημονικής εξέτασης.

    Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται με ειδικές διευθετήσεις για έλεγχο στα λιμάνια, αεροδρόμια και άλλους χώρους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Ιταλική Βουλή - Κυπριακό - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το άλυτο πρόβλημα της Κύπρου, το κουρδικό ζήτημα καθώς και η ανεπαρκής εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία αποτελούν εμπόδια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στην Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων του Κόμματος των Δημοκρατικών και Αριστεράς, Φάμπιο Μούσι.

    Ο κ. Μούσι, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια χθεσινής τρίωρης συζήτησης στην ιταλική Βουλή για το ζήτημα του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην παρουσία του Ιταλού Πρωθυπουργού, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, πρόσθεσε ότι για το στόχο της προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ "η Ιταλία δεσμεύτηκε μέχρι τώρα, περισσότερο από άλλες χώρες της ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [08] Ευρωβουλή - Τουρκία - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου καθώς και η στάση της Αγκυρας να παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αποτελούν επιπρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.

    Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

    Το ψήφισμα συνοδεύει έκθεση του Αυστριακού ευρωβουλευτή Hannes Swoboda που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία.

    Η συγκεκριμένη παράγραφος για την Κύπρο αναφέρει: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι ένα επιπρόσθετο πολιτικό εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η συνεχιζόμενη εκ μέρους της κατοχή της βόρειας Κύπρου με τη συνακόλουθη παρελκυστική της στάση στη διαδικασία προσχώρησης μιας άλλης υποψήφιας χώρας (της Κύπρου).

    Καλεί συνεπώς τις τουρκικές αρχές να συμβάλουν ενεργά στην εξεύρεση πολιτικής λύσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να πάψουν να εκτοξεύουν την απειλή της προσάρτησης της βόρειας Κύπρου".

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει, εξάλλου, την ΕΕ "να ενισχύσει τις απευθείας επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο".

    Σε παρέμβασή του πριν την υιοθέτηση της έκθεσης, ο εισηγητής χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντική χώρα, αλλά για να γίνει, όπως ανέφερε, δεκτή στην Κοινότητα, θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια της Κοπενγχάγης.

    Σύμφωνα με τον Αυστριακό Ευρωβουλευτή, η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια αυτά σήμερα και οι αρχές της χώρας αυτής θα πρέπει να παρουσιάσουν στην ΕΕ ένα χρονοδιάγραμμα εναρμόνισης με τα κριτήρια.

    Ο κ. Swoboda υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη διατήρησης καλών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα, ενώ ζήτησε τη συνεργασία της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού και τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ/ΜΑ)

    [09] Υπουργός Οικονομικών - Συμπόσιο - "Κύπρος 2020"

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη ενσωμάτωσης της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο όραμα για την Κύπρο, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε ομιλία του σε συμπόσιο με θέμα "Για τη Δημιουργία ενός Οράματος για την Κύπρο του 2020", που διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης του Intercollege και του Κοινοπολιτειακού Συναιτεριστικού Οργανισμού για τη Διαχείρηση της Τεχνολογίας (CPTM).

    Αναλύοντας την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Κύπρος χαρακτηρίζεται από ένα συγκριτικά ψηλό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, ικανοποιητική ανάπτυξη, συνθήκες πλήρους απασχόλησης, χαμηλό πληθωρισμό και ένα σχετικά εύκολα διαχειρίσιμο εξωτερικό χρέος.

    Σημείωσε επίσης ως πλεονεκτήματα τη στρατηγική θέση της Κύπρου, τους μακροχρόνιους στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τις χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και την επικείμενη ένταξή της στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος σε "ορισμένους περιοριστικούς παράγοντες" που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, όπως το μικρό μέγεθος της εσωτερικής αγοράς και του πληθυσμού και τη σχετικά χαμηλή χρήση προχωρημένης τεχνολογίας και σύγχρονων διευθυντικών τεχνικών, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπισή τους.

    Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε επίσης στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλλαγές γιατί όπως αποδείχθηκε είναι ευαίσθητος σε εξωγενείς απρόβλεπτους παράγοντες.

    Υπογραμμίζοντας ότι η μελλοντική θέση της Κύπρου είναι στην ΕΕ ως μέτοχος στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρέπει να υιοθετηθεί το κοινοτικό κεκτημένο, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς, και σημείωσε την ανάγκη προσήλωσης στις διατάξης της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    "Μέσα στα πλαίσια αυτά η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει τα κύρια χαρακτηριστικά του παρόντος οικονομικού της συστήματος, ενισχύοντας παράλληλα τη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς", πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής στη νοοτροπία "για να κάνουμε το όραμά μας για την Κύπρο πραγματικότητα" και τόνισε ότι "θα πρέπει όλοι να ασπασθούμε την ελευθεροποίηση και να αποδεκτούμε τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ως κραυγαλέες πραγματικότητες και ως προϋποθέσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση των παρουσιαζόμενων προκλήσεων".

    Στο τριήμερο συμπόσιο θα μιλήσουν ανάμεσα σε άλλους Κύπριους και ξένους προσκεκλημένους, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αναπτύξεως, Γιάννης Στρογγυλός, ο ΓΓ της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου και ο Ομάρ Ραχμάν, Επιστημονικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Μαλαισίας και Πρόεδρος του CPTM.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] ΣΑΕ - Ψήφισμα για την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αδελφική αλληλεγγύη του προς τον αγωνιζόμενο για την ελευθερία του κυπριακό Ελληνισμό εκφράζει με ψήφισμά του το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Στη συνεδρία του ΣΑΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη πήρε μέρος και ο Προεδρικός Επίτροπος, Μανωλης Χριστοφίδης.

    Το ψήφισμα εκφράζει την υποστήριξη του ΣΑΕ προς τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), της Κοινοπολιτείας, των Αδεσμεύτων και άλλων διεθνών οργανισμών για το Κυπριακό και αξιώνει σεβασμό προς τα ψηφίσματα και την εφαρμογή τους.

    Ταυτόχρονα απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τις χώρες τη ΕΕ να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία για να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης και να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική έναντι του Ελληνισμού γενικότερα.

    Υπογραμμίζεται ότι για την μη επίτευξη προόδου για επίλυση του Κυπριακού ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία και όσοι την υποθάλπτουν και την ανέχονται.

    Το ψήφισμα επαναλαμβάνει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι το σύνταγμα της δικοινωτικής και διζωνικής ομοσπονδίας θα πρέπει να εξασφαλίζει το αδιάσπαστο και το αδιάλυτο της και να αποκλείει ένωση ολόκληρου ή μέρους του νησιού με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

    Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι το στάτους κβο στην Κύπρο και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής είναι απαράδεκτα και απαιτείται η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, η αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [11] Κυπριανού - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, θα ζητήσει σύντομα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, όπως ανέφερε ο ίδιος ύστερα από απογευματινή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, κατά την σημερινή συνεδρία έγινε ενημέρωση των δύο Σωμάτων του κόμματος και αντηλλάγηκαν απόψεις αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε ενημέρωση για τη σύσκεψη των Αθηνών. Επεσήμανε ότι δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση.

    "Το ΔΗΚΟ, το οποίο υφίσταται και λειτουργεί πρώτιστα για την εξυπηρέτηση της εθνικής μας υπόθεσης προβληματίζεται πολύ σοβαρά υπό το φως των διαφόρων πληροφοριών", είπε ο κ. Κυπριανού.

    "Αντιμετωπίζεται το όλο θέμα με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επιβάλλεται", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "δεν εξετάσαμε καμία συγκεκριμένη εισήγηση γιατί δεν είχαμε μέχρι σήμερα καμία συγκεκριμένη εισήγηση".

    Ο προβληματισμός αφορά όλες τις πληροφορίες που είχαμε, αλλά πρέπει να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας αφού συμπληρώσουμε την πληροφόρηση", είπε ο κ. Κυπριανού και τόνισε πως το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να πιστεύει πως "χρειάζεται συμπλήρωση πληροφόρησης".

    Είπε, εξάλλου, ότι θα γίνει προσπάθεια για περαιτέρω πληροφόρηση χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα σε οποιονδήποτε.

    "Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι κάποια ιδιαίτερη συνάντηση ή άλλη σύσκεψη, αν χρειάζεται, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και είπε πως "αν γίνει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο τότε εκεί είναι το Σώμα στο οποίο θα πρέπει να γίνει και η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων και ότιδήποτε χρειάζεται να γίνει".

    Είπε επίσης ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ελπίζοντας να συναντηθεί μαζί του πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το εξωτερικό.

    Ερωτηθείς αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια για συζήτηση αναφορικά με τους S300, o κ. Κυπριανού απάντησε ότι "δεν είπα ότι δεν υπάρχουν σενάρια. Είπα ότι δεν υπάρχει εισήγηση στο Εθνικό Συμβούλιο, ακόμα", ενώ σε ερώτηση τί είναι αυτό που προκαλεί την ανησυχία απάντησε πως "όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    (Ρ.Μ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 December 1998 - 18:57:01 UTC