Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέρες - Επίσκεψη
  • [02] Βασιλείου - Βουκουρέστι - Βρυξέλλες
  • [03] Γενικός Εισαγγελέας - Συνέδριο για την Απάτη
  • [04] Αγγελίδης - Συλλήψεις - Φόνος Κινέζων φοιτητών
  • [05] Συμβούλιο της Ευρώπης - Εισηγητής
  • [06] Σύλληψη Κινέζων - Φόνοι
  • [07] Κύπρος - ΕΕ - Βαν Ντερ Πας
  • [08] Χριστοδούλου - Κούτριν - Σύσκεψη

  • [01] Πέρες - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, στον οποίον απενεμήθη το Βραβείο Ειρήνης Νομπέλ, Σιμόν Πέρες, θα βρίσκεται στην Κύπρο μεταξύ 15 - 16 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει στην τελετή απονομής των Εμπορικών Διπλωμάτων για το 1997 σε 11 Κύπριους επιχειρηματίες.

    Την ανακοίνωση για την επίσκεψη Πέρες έκανε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ, σε σχετική ανακοίνωση.

    Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε δεξίωση στις 15 Δεκεμβρίου, που συμπίπτει με την τελετή για το άναμμα των κεριών "Χανούκα" και την ολοκλήρωση των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Πέρες θα έχει συναντήσεις με διάφορους επισήμους και θα απευθύνει χαιρετισμό στη δεξιώση, όπου "θα αναφερθεί στην ειρηνευτική διαδικασία και τις νέες εμπορικές ευκαιρίες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της προόδου στη διαδικασία αυτή".

    Ο Νομπελίστας πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα αναφερθεί ακόμα και στις κοινοπραξίες καθώς και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Πέρες επισκέφθηκε την Κύπρο στο παρελθόν υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του ενώ βρισκόταν στο νησί νωρίτερα φέτος.

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [02] Βασιλείου - Βουκουρέστι - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), Γιώργος Βασιλείου, μεταβαίνει αύριο στο Βουκουρέστι και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να υποβάλει τις διαπραγματευτικές θέσεις της Κύπρου πάνω σε άλλα οκτώ κεφάλαια που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Τα κεφάλαια αφορούν το εταιρικό δίκαιο, την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, την προστασία της υγείας και του καταναλωτή, την αλιεία, τη στατιστική, τις εξωτερικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και την πολιτική ανταγωνισμού, για τα οποία αναμένεται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μέσα στο 1999.

    Στο Βουκουρέστι, ο κ. Βασιλείου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των Υπουργών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και των έντεκα χωρών, οι οποίες είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ. Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη στις 9μμ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Γενικός Εισαγγελέας - Συνέδριο για την Απάτη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην επιτυχή δημιουργία της Ειδικής Μονάδας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που είχε ως αποτέλεσμα να επισύρει την προσοχή των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης για την ανάγκη συνεχούς σκληρής προσπάθειας για να μην καταστεί η Κύπρος βάση τέτοιας δραστηριότητας, αναφέρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο με θέμα "Απάτη: Θέματα, Ανησυχίες και Μελλοντικές Κατευθύνσεις", ο κ. Μαρκίδης είπε ότι οι εγκληματίες που δρουν διεθνώς, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι δεν θα ήταν επικερδές να χρησιμοποιούν τη χώρα μας και τον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών.

    Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου και τη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι τα συστήματα άμυνάς μας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω με τη δημιουργία σύγχρονης και πολύ καλά εξοπλισμένης εξειδικευμένης "Ομάδας για την Αντιμετώπιση της Απάτης", υπό την άμεση επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα.

    Εξέφρασε τέλος την ελπίδα, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή θα υιοθετήσουν τη σχετική πρόταση που θα υποβληθεί στο άμεσο μέλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [04] Αγγελίδης - Συλλήψεις - Φόνος Κινέζων φοιτητών

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη σύλληψη δύο Κινέζων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, προχώρησε σήμερα η Αστυνομία Λεμεσού σε σχέση με το στυγερό έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον δύο νεαρών Κινέζων φοιτητών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε γκρεμό στην περιοχή Τροοδίτισσας την περασμένη Τετάρτη.

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, ύστερα από σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, δήλωσε ότι η Αστυνομία βρίσκεται πολύ κοντά στην εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος.

    "Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Αστυνομία εργάζεται μεθοδικά, οργανωμένα, επιστημονικά, με πολύ ζήλο και ενδιαφέρον", τόνισε ο κ. Αγγελίδης, επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη ενός ατόμου αναφορικά με την υπόθεση.

    Είπε εξάλλου, ότι "στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται αρκετά στοιχεία, τεκμήρια και πειστήρια γι' αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι η υπόθεση αυτή βρίσκεται υπό εξιχνίαση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [05] Συμβούλιο της Ευρώπης - Εισηγητής

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εισηγητής για το Κυπριακό και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Αντρας Μπαρσόνι, φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για σειρά επαφών στο πλαίσιο της αποστολής του.

    Ο Ούγγρος βουλευτής, ο οποίος θα συνοδεύεται από το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ματζάζ Γκρούντεν, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τη Δευτέρα το πρωί και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλο, την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αν Χέρκους και τους πρέσβεις και διπλωματικούς αντιπροσώπους στην Κύπρο των χωρών μελών του ΣτΕ.

    Ο κ. Μπαρσόνι αναχωρεί από την Κύπρο την Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [06] Σύλληψη Κινέζων - Φόνοι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη σύλληψη δύο Κινέζων, προχώρησε σήμερα η Αστυνομία, ύστερα από εντατικές έρευνες για την εξιχνίαση του διπλού φόνου των δύο Κινέζων σπουδαστών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν προχθές σε χαράδρα στην περιοχή Τροοδίτισσας.

    Οπως αναφέρει απογευματινή ανακοίνωση του Αρχηγείου Αστυνομίας, οι δύο Κινέζοι σπούδαζαν στο ίδιο κολλέγιο της Λεμεσού μαζί με τους δύο συμπατριώτες τους, Λου Τζινχούι και Τζιάνγκ Μίνγκξιε, που δολοφονήθηκαν.

    Πρόκειται για τον 21χρονο Ουάγκ Γιαγκ και τη φίλη του, Τσεγκ Σούαϊ, που συγκατοικούσαν.

    Προηγουμένως είχαν βρεθεί στις διάφορες σκηνές που συνδέονται με το έγκλημα πολλά τεκμήρια ανάμεσα στα οποία και τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για το διπλό φόνο, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Τις έρευνες κατηύθυναν από το πρωϊ ο Διευθυντής του Τμήματος Γ' του Αρχηγείου, Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Μιλτιάδης Νεοκλέους.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το απόγευμα όταν επιτεύχθηκε η σύλληψη των νεαρών Κινέζων, μετέβη στη Λεμεσό ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, συνοδευόμενος από το Βοηθό Επιχειρήσεων, Ανδρέα Στεφάνου.

    Ο κ. Αγγελίδης έδωσε οδηγίες για επιχειρησιακούς και νομοτεχνικούς χειρισμούς, που αφορούν αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών, προς πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Κύπρος - ΕΕ - Βαν Ντερ Πας

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρεται ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Βαν Ντερ Πας, σε συνέντευξή του στο ειδικευμένο στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπο, "Agence Europe".

    Ο Κοινοτικός αξιωματούχος στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση του εντύπου, δηλώνει ότι συμμερίζεται τις γαλλικές επιφυλάξεις για την Κύπρο.

    Η πλήρης απάντηση που δίνει σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό είναι ότι "οι γαλλικές αρχές μου έχουν γνωστοποιήσει ότι σε κάθε φάση της διαδικασίας, θα επαναλάβουν το μεγάλο τους προβληματισμό σχετικά με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μιας διαιρεμένης νήσου, δηλαδή μιας δυνάμει εστίας πολέμου."

    "Πρόκειται", συνέχισε, "για φόβους που όλος ο κόσμος συμμερίζεται. Αυτό είναι σαφές. Το πρόβλημα θα επανέρχεται σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης και κυρίως όταν θα εισέλθει (η διαπραγμάτευση) σε συζητήσεις για την ελεύθερη διακίνηση".

    Οπως είπε, "το πρόβλημα θα τεθεί αμέσως και για όσο διάστημα η πολιτική κατάσταση θα παραμένει όπως είναι σήμερα, δεν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε απάντηση σ' αυτό το πρόβλημα."

    Ο κ. Βαν Ντερ Πας δήλωσε επίσης ότι κατανοεί και αποδέχεται τη γαλλική θέση, σύμφωνα με την οποίαν οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση πρέπει να βρίσκονται "υπό πολιτικό έλεγχο".

    Για το σύνολο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Βαν Ντερ Πας υποστηρίζει ότι αυτές δεν πρέπει να γίνονται βιαστικά, αλλά να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα προσαρμογής των υποψηφίων χωρών στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Οπως είπε, οι υποψήφιες χώρες δεν έχουν πρόβλημα να δεχθούν το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά έχουν πρόβλημα να το εφαρμόσουν.

    Προέβλεψε δε, ότι ο δυσκολότερος τομέας της διαπραγμάτευσης θα είναι η γεωργία και κυρίως η προσαρμογή στις κοινοτικές αποφάσεις για τα κτηνιατρικά και φυτο-υγειονομικά θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Χριστοδούλου - Κούτριν - Σύσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπάρχουν κάποια προβλήματα ουσίας κι ερμηνείας στο θέμα της της ανανέωσης της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, αλλά παρά το γεγονός αυτό, η πρόοδος χαρακτηρίζεται αξιόλογη.

    Αυτό προκύπτει από σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, και του Πρώτου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούτριν, στην παρουσία του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Μιλώντας ύστερα από τη σύσκεψη, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "είχαμε μιαν ενδιαφέρουσα, ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεων πάνω στα θέματα που αφορούν το σκοπό της επίσκεψης του κ. Κούτριν".

    Οπως είπε, "τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε δύο ομάδες" και ότι στην πρώτη ομάδα "συζητήθηκαν τα θέματα της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα φάσματα των διμερών μας σχέσεων και ανασκοπήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία και οι εξελίξεις στην υλοποίηση των θεμάτων".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε σχέση με αυτήν την κατηγορία των θεμάτων" και ότι "έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος".

    Είπε, επίσης, ότι αύριο θα υπογραφεί "ένα μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στη δεύτερη ομάδα, στην οποία προήδρευσαν ο ίδιος και ο κ. Κούτριν και είπε ότι έγινε "μια ανταλλαγή απόψεων πάνω στο εναπομείνον θέμα της φορολογίας των κερδών από τους τόκους".

    "Είναι γεγονός", είπε, "ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος", αλλά επεσήμανε ότι "έχουν ανακύψει κάποια προβλήματα". Εξέφρασε την ελπίδα ότι "με το πνεύμα καλής θέλησης που έχει επικρατήσει στη συνάντηση, θα μπορέσουμε αύριο να τα ξεπεράσουμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η οποία επίσης να υπογραφεί και να κλείσει το όλο θέμα της διπλής φορολογίας".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι και ουσίας κι ερμηνείας" και τόνισε ότι "έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος".

    Είπε, επίσης, ότι "βρισκόμαστε σε μιαν πάρα πολύ λεπτή και κρίσιμη φάση από πλευράς περιεχομένου συνομιλιών και ίσως η δημοσιοποίηση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί να προβεί επιζήμια" για την εξέλιξη των συνομιλιών.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "δεν είναι νέα προβλήματα", αλλά "είχαν εντοπιστεί και στη Μόσχα κι έχουν σχέση με ερμηνείες που θα πρέπει να μας δοθεί χρόνος για να συμφωνήσουμε".

    Ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει αύριο στις 12:30 αντί στις 16:00 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    Σε ερώτηση γιατί έχει μετατεθεί μπροστά η υπογραφή της συμφωνίας, αφού όπως ο ίδιος είπε απαιτείται κάποιος χρόνος για περαιτέρω συζήτηση του θέματος, ο κ. Χριστοδούλου είπε: "Δεν συνηθίζουμε να κοιμούμαστε το βράδυ όταν επιβάλλει το συμφέρον των χωρών μας".

    Με τη σειρά του, ο κ. Κούτριν επιβεβαίωσε ότι "είμαστε δεσμευμένοι να δουλέψουμε όλη νύκτα μέχρι το πρωί" για επίλυση κάποιων δυσκολιών που προέκυψαν.

    Είπε, επίσης, ότι "σημειώσαμε σοβαρή πρόοδο στις συνομιλίες, πρωτίστως από την κυπριακή πλευρά".

    Ο κ. Κούτριν υπενθύμισε ότι "η προηγούμενη συμφωνία υπεγράφη το 1992" και σημείωσε ότι "έγιναν πολλά από τότε".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα μέχρι την αυριανή μέρα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 December 1998 - 18:52:49 UTC