Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Παιδιά εγκλωβισμένων
  • [02] ΟΥΝΕΣΚΟ - Χοιροκοιτία
  • [03] ΟΗΕ - Κύπρος - Σαχάρα
  • [04] Κυπριακό - S300 - Πρωτοβουλία ΗΕ - Ελλάδα - ΗΠΑ
  • [05] Βουλή - ΜΚΕ - Στρασβούργο
  • [06] Γερμανική προεδρία ΕΕ - Τουρκία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παιδιά εγκλωβισμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και η κ. Κληρίδου δεξιώθηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τα παιδιά με εγλωβισμένους γονείς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, ο Πρόεδρος και η κ. Κληρίδου προσέφεραν στα παιδιά αναμνηστικό δώρο και παρέδωσαν στο καθένα επιταγή.

    Στο ποσό της επιταγής συμπεριλαμβάνεται το Χριστουγεννιάτικο δώρο της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων και ποσό που στη διάρκεια του 1998 διάφοροι χορηγοί και δωρητές προσέφεραν για τις ανάγκες των παιδιών των εγκλωβισμένων.

    Βοηθήθηκαν συγκεκριμένα 48 μαθητές, οκτώ φοιτητές και έξι στρατιώτες. Για τα 48 παιδιά, που διαμένουν στα κατεχόμενα, κατατέθηκε σε προσωπικό τους λογαριασμό χρηματικό ποσό που προέρχεται από εισφορές και δωρεές που κατά καιρούς διάφοροι χορηγοί προσέφεραν για τα παιδιά αυτά.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] (K) ΟΥΝΕΣΚΟ - Χοιροκοιτία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Μεγάλη τιμή για την Κύπρο", χαρακτήρισε τη συμπερίληψη του νεολιθικού συνοικισμού της Χοιροκοιτίας στον παγκόσμιο κατάλογο κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Σοφοκλής Χατζησάββας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε στην απόφαση που λήφθηκε στο Κυότο της Ιαπωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά "μεταφέρω τη συγκίνησή μου, όταν πάνω στη τεράστια οθόνη του συνεδριακού κέντρου του Κυότο προβαλλόταν η Χοιροκοιτία".

    Σημείωσε ότι "η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί με μεγάλες χώρες στο τομέα του πολιτισμού". Επανέλαβε ότι "η εγγραφή αποτελεί μια τεράστια προβολή και τιμή για μια χώρα, γι'αυτό και αποτελεί πρώτη είδηση".

    Ο κ. Χατζησάββας μίλησε για την προετοιμασία του αρχαιολογικού χώρου της Χοιροκοιτίας πριν από την υποβολή της αίτησης για εγγραφή.

    Οπως είπε "χρειάστηκαν έξι χρόνια για τη συντήρηση του χώρου, για το περιβάλλον γύρω από το χώρο, που πρέπει να προστατεύεται εκτός από νομικής πλευράς, για πιθανή αυθαίρετη επέμβαση και την ελεύθερη ζώνη για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος".

    Ο κ. Χατζησάββας επεσήμανε ότι "το κράτος μέσα στην επικράτειά του που βρίσκεται ο χώρος, λαμβάνει σοβαρές ευθύνες, για τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές και για τη διάδοση του γεγονότος, με την αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας τον Απρίλιο, από τον Πρόεδρο Κληρίδη".

    Φοινικικός τάφος

    Στη διάσκεψη Τύπου έγινε και η επίσημη ανακοίνωση για την τυχαία ανακάλυψη του κτιστού φοινικικού τάφου στη Λάρνακα πριν από δέκα μέρες.

    Για τον τάφο μίλησε ο βυζαντινολόγος Γιώργος Φιλοθέου, ο οποίος σημείωσε ότι ο τάφος χρονολογείται από την τελευταία εποχή του χαλκού, γύρω στο 750 π.Χ. Ο τάφος αποτελείται από δύο θαλάμους, περιείχε κοσμήματα, αγγεία και σκελετούς, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι "η περίπτωση του τάφου είναι μοναδική, δίοτι βρέθηκε άθικτος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Σαχάρα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα οι χώρες που συνεισφέρουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Κύπρο και τη Δυτική Σαχάρα και όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, αύριο θα έχουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις δύο περιοχές.

    Ο κ. Εχκαρτ είπε επίσης ότι εντός της ερχόμενης βδομάδας θα κυκλοφορήσει η έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Κυπριακό - S300 - Πρωτοβουλία ΗΕ - Ελλάδα - ΗΠΑ

    Αθήνα,Ελλάδα,14/12/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Ουσιαστικότατη αναμένεται η ελληνοαμερικανική συνάτνηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ για το Κυπριακό, στην οικία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, στην οποίαν από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Από αμερικανικής πλευράς θα μετέχουν ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Πρέσβης Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Πρέσβης Τομας Μίλερ.

    Επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να είναι η μείωση της στρατιωτικής έντασης στην Κύπρο και ο περιορισμός των εξοπλισμών σε συνδυασμό και με το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Ως προς το θέμα αυτό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν εν εξελίξει δύο πρωτοβουλίες.

    Η πρώτη πρωτοβουλία σχετίζεται με τις επαφές που είχε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών η Ντέιμ Αν Χέρκους και αποτελείται από δύο σκέλη, την επανέναρξη του στρατιωτικού διαλόγου και τη μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί.

    Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος λόγω άρνησης της τουρκικής πλευράς να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας τότε το βάρος της προσπάθειας μετατίθεται κυρίως στη δεύτερη πρωτοβουλία, στην οποίαν εμπλέκεται αμέσως η Ουάσινγκτον και αφορά την αποστολή "ισχυρού μηνύματος", γύρω από τα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο και θα διατυπωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αμερικανική πλευρά είναι διατεθιμένη να συμβάλει θετικά προς μία τέτοια κατεύθυνση.

    Πριν τη συνάντησή τους στην οικία του Αμερικανού Πρέσβη με τους Πάγκαλο και Κρανιδιώτη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Χόλμπρουκ και Μίλερ θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Βουλή - ΜΚΕ - Στρασβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οικονομικές και τεχνικές πτυχές των ενταξιακών, η συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα της ΕΕ και η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας είναι ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη 14η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

    Για να συμμετάσχει στη ΜΚΕ, μεταβαίνει αύριο στο Στρασβούργο 14μελής αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον Πρόεδρο και συμπρόεδρο της ΜΚΕ, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Γερμανική προεδρία ΕΕ - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,14/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιοσκ Φίσερ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιδιώξει να συνεισφέρει με συγκεκριμένο τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού, όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ιανουάριο.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο κ. Φίσερ ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Παρουσιάζοντςτης προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, ο κ. Φίσερ εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία περνάει μέσα από ορισμένες προϋποθέσεις που οφείλει να εκπληρώσει προηγουμένως η κυβέρνηση της Αγκυρας, όπως τα κριτήρια της Κοπενγχάγης για τη διεύρυνση και η επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα.

    Ο κ. Φίσερ χαρακτήρισε την Αγκυρα υποψήφια αλλά με ειδικά προβλήματα, τα οποία εντοπίζει "στις σχέσεις με την Ελλάδα" και στα κριτήρια της Κοπενγχάγης και πιο συγκεκριμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον εκδημοκρατισμό και τη δημιουργία κράτους δικαίου.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανάφερε στη συνέχεια ότι ναι μεν πρέπει να δοθεί μια συγκεκριμένη προοπτική στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, αλλά "η χώρα αυτή πρέπει να συνεισφέρει από την πλευρά της στην εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Κύπρο, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, τη χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό κεφάλαιο" για την προεδρία.

    Για το πολιτικό πρόβλημα είπε ότι η γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να συνεισφέρει με συγκεκριμένο τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού και πως συζήτησε το θέμα αυτό στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον Ελληνα συνάδελφό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Γενικότερα για τη διεύρυνση ο Γιόσκα Φίσλερ υποστήριξε ότι στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία. Η προεδρία θα επιδιώξει, όπως είπε, να σημειώσει τις πρώτες διαπραγματευτικές επιτυχίες, καταβάλλοντας προσπάθειες για την προσέγγιση των υποψηφίων χωρών προς το κεκτημένο της ΕΕ.

    Πάντως, για μια ακόμα φορά αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε δέσμευση με συγκεκριμένη ημερομηνία για διεύρυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 14 December 1998 - 18:46:17 UTC