Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρέππας - S300
  • [02] ΔΗΚΟ - Αποφάσεις Εκτελεστικού Γραφείου
  • [03] Αναστασιάδης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [04] Πέρες - Διάσκεψη - Κυπριακό
  • [05] Πέρες - Διάσκεψη - Κατασκοπεία
  • [06] Μπλερ - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία
  • [07] Δολοφονία - Χαμπής Αεροπόρος
  • [08] Πέρες - Διάσκεψη - Μεσανατολικό
  • [09] Μπαρσόνι - Δημητρίου - Συμβούλιο Ευρώπης
  • [10] Στυλιανίδης - Κρανιδιώτης - Κυπριακό
  • [11] Ρολάνδης - Συρία
  • [12] ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] Ρέππας - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το συμβόλαιο της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S300 προχωρεί κανονικά, και η πολιτική ως προς το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε, ακόμη, ότι το θέμα το χειρίζεται πάρα πολύ καλά η κυπριακή κυβέρνηση με τη ρωσική εταιρεία.

    Αφού σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για την πορεία της εφαρμογής του συμβολαίου, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "προσβλέπουμε πάντοτε τους χειρισμούς που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, με γνώμονα το συμφέρον της άμυνας της Κύπρου".

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαβουλεύσεις Ουάσινκτον - Αθήνων για το Κυπριακό.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης είχε νέα συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος είχε παραμείνει στην Αθήνα μετά την αναχώρηση του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΕΜ/ΜΑ)

    [02] ΔΗΚΟ - Αποφάσεις Εκτελεστικού Γραφείου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) θα επιδιώξει διάλογο με κόμματα του κέντρου για να εξεταστεί η πιθανότητα συνεργασιών, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1999 το κόμμα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη σύγχρονη πολιτική πρόταση, της οποίας την υλοποίηση θα επιδιώξει με την όλη πολιτική του δράση.

    Σχετική απόφαση πήρε χθες το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή και ειδικούς συμβούλους του κόμματος άρχισαν επίσης να διαμορφώνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού πλήρους δραστηριοποίησης του κόμματος, ώστε από τον Ιανουάριο να βρεθεί σε πλήρη δράση, με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης, αποδοτικότερης λειτουργίας και διευρυνσής του.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, από την προσεχή του συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο θα αρχίσει να συγκεκριμενοποιεί τις αποφάσεις του για όλες τις πτυχές του σχεδίου ανασυγκρότησης του κόμματος.

    Στη χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, "διαπιστώθηκε η πρόοδος των σχετικών εργασιών και υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης και υλοποίησης της σταρτηγικής της ανασυγκρότησης του κόμματος"

    Εγινε, εξάλλου, ενημέρωση για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο του κόμματος, Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος σημείωσε την "ιδιαίτερα κρίσιμη φάση" του προβλήματος, σημειώνοντας ότι "οι μέρες αυτές και τα όσα συντελούνται γύρω από το Κυπριακό, θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πάρα πέρα πορεία των πραγμάτων".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έγινε επίσης ενημέρωση για την πορεία του παγκύπριου εράνου του κόμματος και προστίθεται ότι ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, το Εκτελεστικό Γραφείο θα αρχίσει την "ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος της ενίσχυσης του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου και την πιθανότητα συνεργασιών των πολιτικών κομμάτων του χώρου".

    Διευκρινίζεται δε ότι για το σκοπό αυτό το κόμμα θα επιδιώξει διάλογο με τα κόμματα αυτά.

    Τέλος, αποφασίστηκε χθες η σύγκληση της Κεντρική Επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Τρίτη, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την αποδοτικότερη λειτουργία του σώματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [03] Αναστασιάδης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι στόχος είναι το συντομότερο να υλοποιηθεί η πολιτική πρόταση που ενέκρινε το προγραμματικό συνέδριο του κόμματός του, που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

    Μιλώνας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν θα εναντιωθεί στην κοινωνική πολιτική που προτείνει ο ΔΗΣΥ.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι η κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Γλαύκου κληρίδη έχει δώσει δείγματα για το τί σημαίνει κοινωνική πολιτική και διευκρίνισε ότι ο ΔΗΣΥ ζητά συνέχιση ή ενίσχυση της μέχρι σήμερα ασκούμενης πολιτικής.

    "Είναι στις μέρες ακριβώς αυτής της κυβέρνησης που έχει υιοθετηθεί μια σειρά κοινωνικών μέτρων όπως η σύνταξη της οικοκυράς, της αγρότισσας, μέτρα για αύξηση των επιδομάτων κατακόρυφα, μέτρα που έχουν ευνοήσει τα χαμηλά αμοιβόμενα στρώματα με τη φορολογική μεταρρύθμιση, επιδόματα για φοιτητές, επιδόματα για σειρά άλλων πολιτών που έχουν ανάγκη ή έχουν ειδικές δυνατότητες", σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Επεσήμανε ότι "δεν είναι μια πολιτική νεοφανής που εισηγούμαστε, αλλά συνέχιση ή βελτίωση της ασκουμένης μέχρι σήμερα πολιτικής".

    "Πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας ως ένας από τους κύριους πυλώνες ανάδειξης και στήριξης της κυβέρνησης είναι να διαδραματίσουμε ακόμα πιο θετικό ρόλο στο ρόλο που θέλουμε να διαδραματίζει το κράτος και η παρούσα κυβέρνηση", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση εάν η πρόταση του ΔΗΣΥ αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "για να βελτιώσεις κάτι θα πρέπει να πάσχει."

    "Γιατί όχι να μην το πούμε ευθαρσώς: έτσι ζητούμε από την κυβέρνηση που εκλέξαμε γιατί πιστεύουμε πως έτσι θα δώσουμε ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής, ελπίδας, και προόδου στον τόπο μας", σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ θα έχει διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να περάσουν οι προτάσεις του κόμματος από τη Βουλή, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι μέσα από διάλογο, μέσα από συναίνεση, μέσα από συγκλίσεις που μπορεί να υιοθετηθούν πολιτικές.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "όσον αφορά τα κοινωνικά μέτρα δεν θα υπάρξει καμιά πολιτική δύναμη στον τόπο", η οποία θα εναντιωθεί, προσθέτοντας ότι "μέχρι σήμερα καμιά (πολιτική δύναμη) και ποτέ δεν εναντιώθηκε σε ό,τι προοδευτικό μπορεί να εισηγήθηκε η όποια των κοινοβουλευτικών ομάδων όπου και αν ανήκε, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση".

    Ερωτηθείς εάν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προτάσεων του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "στόχος είναι το συντομότερο να υλοποιηθεί", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν μέτρα που άμεσα θα υλοποιηθούν". Ανέφερε επίσης ότι "υπάρχουν προγράμματα που είναι πιο μακροχρόνια".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "από την ώρα που αποφασίσαμε όλοι μαζί να μπούμε στην Ευρώπη δυστυχώς είναι ορισμένοι κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να γίνουμε δεκτοί", προσθέτοντας ότι "ένας εκ των βασικοτέρων κανόνων είναι η υιοθέτηση του φορολογικού συστήματος υπεχρεωτικά σε όσους συμμετέχουν".

    Σημείωσε ότι "σταδιακά θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε και εμείς τη φορολογική μας πολιτική όσον αφορά το ΦΠΑ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αξιοκρατία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "αυτή η κατάρα, η ασθένεια ενυπάρχει δυστυχώς στην κυπριακή κοινωνία και στη Δημόσια Υπηρεσία, από τότε που αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μέχρι και σήμερα".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι χρειάζεται ένα άλλο σύστημα αξιολόγησης, "έτσι που σταδιακά και χωρίς παραβίαση κεκτημένων να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ξεχωρίσουν οι άξιοι, να εφαρμοστεί η αξιοκρατία".

    Αναφερόμενος στο προγραμματικό συνέδριο του κόμματός του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είχε δύο στόχους οι οποίοι επιτεύχθηκαν πλήρως, "την έγκριση του ιδεολογικοπολιτικού μας πλαισίου, αυτού που αποκαλέσαμε 'Ευρωδημοκρατία: η πρότασή μας για τον 21ο αιώνα' και την υιοθέτηση προγραμματικών θέσεων".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι στο πλαίσιο της υιοθέτησης προγραμματικών θέσεων το συνέδριο επεξεργάστηκε "λεπτομερέστερα θέσεις που περιλαμβάνονται στη 'Στρατηγική Κληρίδη για το αύριο', και ενέκρινε "καινούριες θέσεις που απορρέουν από την ιδεολογική μας πρόταση".

    "Υιοθετήσαμε θέσεις αρχής οι οποίες παραπέμφθηκαν για λεπτομερέστερη επεξεργασία στην Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να παραχθούν οι αναγκαίες προγραμματικές θέσεις", σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το συνέδριο προσδιόρισε "τους όρους λειτουργίας της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που στηρίζεται στην κατάργηση των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων".

    Υιοθετήθηκε ανάμεσα σε άλλα η αρχή της χρηματοδότησης και κατάρτισης σχεδίου αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.

    Ανέφερε ακόμη ότι το συνέδριο υιοθέτησε "το περίγραμμα της δημοσιονομικής πολιτικής η οποία έχει στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση δέσμης μέτρων κοινωνικής πολιτικής.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι "ο ΔΗΣΥ πιστεύει στον κοινωνικό ρόλο του κράτους" και προτείνει μεταξύ άλλων "εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής με έμφαση στην ανάγκη στέγασης των μη προνομιούχων εισοδηματικά στρωμάτων".

    Στον τομέα της υγείας, ο ΔΗΣΥ προτείνει "άμεση κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας στη Βουλή".

    Στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο ΔΗΣΥ προτείνει ανάμεσα σε άλλα "άμεση ψήφιση του περί κοινοτήτων νόμου για παραχώρηση περισσοτέρων αρμοδιοτήτων και ενίσχυση της τοπικής διοικητικής αυτοτέλειας των κοινοτήτων".

    Αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "ο ΔΗΣΥ πιστεύει στην ανάγκη μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και προτείνει μεταξύ άλλων "αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία στο 5%".

    Αναφερόμενος στην περιβαλλοντική πολιτική είπε ότι ο ΔΗΣΥ προτείνει μεταξύ άλλων "ψήφιση χάρτας για το περιβάλλον πάνω στην αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση της ζημιάς".

    Προσχώρηση Κ. Παντελίδου στο ΔΗΣΥ

    Ερωτηθείς εάν έχουν δοθεί ανταλλάγματα στη βουλευτή Κατερίνα Πασχαλίδου - Παντελίδου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αν "ενόσω λειτουργεί μια κοινοβουλευτική ομάδα, αντί ανταλλαγμάτων αποσπώνται βουλευτές αυτό είναι ανήθικο".

    Ωστόσο είπε ότι "δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο για βουλευτές που για εννιά μήνες ήταν ανεξάρτητοι βουλευτές και επιλέγουν με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις των κομμάτων να ενταχθούν σε άλλη πολιτική δύναμη".

    "Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και δεν είναι με κίνητρο τα ανταλλάγματα", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας την άποψη ότι τα ιδεολογικά ανταλλάγματα και οι θέσεις είναι το πιο σημαντικό για να επιλέξει κάποιος είτε την παραμονή, είτε την έξοδο είτε και την προσχώρηση σε ένα πολιτικό σχήμα.

    Εκλογικός Νόμος

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "όσοι δουν τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη θα διαπιστώσουν ότι πουθενά στην Ευρώπη το 1.70 δεν ισχύει", σημειώνοντας ότι το ελάχιστο που ισχύει είναι το 3% και είναι απλή αναλογική.

    "Αν μιλούμε για Ευρώπη, ή θα το εννοούμε ή απλώς θα την επικαλούμαστε για να την περιφρονούμε", σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "απαιτείται σεβασμός σε σοβαρά οργανωμένα σύνολα και όχι απλώς σε ομάδες πολιτών", προσθέτοντας ότι "εκείνες (οι ομάδες) μπορούν να ενταχθούν σε πολιτικά σχήματα που υπάρχουν να εκφράζουν τις απόψεις τους, που μπορεί ευκολότερα να υιοθετηθούν, παρά αν απομονωθούν".

    Εκκλησία

    Ερωτηθείς πόσο άμεσα θα επεξεργαστεί η Πολιτική Επιτροπή το θέμα της φορολόγησης κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει συνταγματικό κώλυμμα", ανέφερε ότι "και οι συνθήκες που περνά ο τόπος δεν μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση πολιτείας Εκκλησίας".

    Σημείωσε ότι "επιβάλλεται ο διάλογος", προσθέτοντας ότι "δεν διστάζουμε να πούμε ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει πάνω στη βάση οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις της Εκκλησίας, εφόσον υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό κέρδους, να φορολογούνται κατά το ήμισυ τοις εκατό".

    Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "όπως εμείς δεν θέλουμε την ανάμιξη της Εκκλησίας στην πολιτική, ούτε και το κόμμα υποστηρίζει την ανάμιξη των πολιτικών δυνάμεων στην εκλογή του όποιου εκκλησιαστικού ιεράρχη".

    Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει δώσει ρητές οδηγίες στους αξιωματούχους του κόμματος "υπό την κομματική του ιδιότητα, ουδείς επιτρέπεται να πάρει θέση".

    Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "αν είναι κάτι που μας θλίβει είναι συμπεριφορές που ούτε στους λαϊκούς θα επιτρέποντο, πολύ περισσότερο σε ιεράρχες και μάλιστα σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στα όσα εκστομούν, στα όσα αποδίδουν, στα όσα λέγουν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] Πέρες - Διάσκεψη - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η λύση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στα χέρια των δύο κοινοτήτων", δήλωσε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σίμον Πέρες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι δύσκολη γιατί είναι αναμεμειγμένες τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.

    Ο κ. Πέρες επεσήμανε ακόμα ότι η λύση του προβλήματος θα βρεθεί όταν οι τρεις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία, γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του, ο κ. Πέρες χαρακτήρισε τις συναντήσεις του στην Κύπρο ως "παραγωγικές για την Κύπρο και το Ισραήλ" και ανέφερε ότι επιθυμεί να δει "την Κύπρο ενωμένη, ευημερούσα, ένα κέντρο ηρεμίας και ειρήνης στη Μέση Ανατολή".

    Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ θεωρεί " την επιτυχία της Κύπρου, μια επιτυχία για ολόκληρη την περιοχή".

    Σε ερώτηση αν το Κέντρο Ειρήνης Σίμον Πέρες θα ήταν πρόθυμο να βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, είπε χαρακτηριστικά "θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε" και σημείωσε ότι η συμβουλή του στις δύο κοινότητες είναι να "προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Πέρες ανέφερε ακολούθως ότι "η καλύτερη συμβουλή μου είναι να αποφασίσουν. Μπορούμε να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε συμπαράσταση, αλλά βασικά είναι στα χέρια σας, όπως ήταν και στη δική μας περίπτωση".

    Πρόσθεσε όμως ότι στην περίπτωση της Κύπρου "η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη, δίοτι οι διαδικασίες δεν αφορούν μόνο τους Τούρκους και τους Ελληνες που ζουν στο νησί, αλλά και την Τουρκία και την Ελλάδα".

    Ο κ. Πέρες εξέφρασε την άποψη ότι "λύση θα βρεθεί όταν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία, γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ", σημειώνοντας ότι από τη στιγμή της δημιουργίας της ΕΕ "δεν έγινε ούτε ένας πόλεμος μεταξύ μελών της Ευρώπης".

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική θέληση και στις δύο πλευρές στην Κύπρο, ο κ. Πέρες απάντησε ότι "δεν ξέρω αν υπάρχει αρκετή θέληση, αλλα ξέρω ότι υπάρχει η ανάγκη", σημειώνοντας ότι "η ιστορία είναι με το μέρος σας".

    Ο κ. Πέρες πρόσθεσε ότι "είμαστε υπέρ της ενωμένης Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην αλλάγη της μοίρας του νησιού".

    "Νομίζω ότι, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα για διαπραγμάτευση με την Τουρκία στην εξεύρεση λύσης", είπε ο κ. Πέρες.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Ντένκτας για ομοσπονδία, ο κ. Πέρες τόνισε ότι "εμείς υποστηρίζουμε τη θέση σας, της πλειοψηφίας στο νησί, που είναι Ελληνες".

    Ο κ. Πέρες εξήγησε ότι "η γη, τα σύνορα, οι πόλεμοι και οι στρατοί δεν είναι πλέον τόσο σημαντικοί όπως ήταν στο παρελθόν".

    Σημείωσε επίσης ότι "σήμερα οι διαφορές είναι περισσότερο μεταξύ γενεών παρά μεταξύ εθνών ή παρατάξεων".

    Πρόσθεσε ότι "κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι πόλεμοι αλλά η ανάγκη για πολέμους έχει τελιώσει".

    Ο κ. Πέρες εξέφρασε την πεποίθηση ότι, "αυτή η νέα εποχή θα αγγίξει κάθε χώρο, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων".

    Αναφερόμενος στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, είπε ότι έχουν αναπτυχθεί σε εντυπωσιακό βαθμό τα τελεταία πέντε ή έξι χρόνια και συμπλήρωσε ότι εντυπωσιάστηκε από ότι είδε το τελευταίο 24ωρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της στρατιωτικής συμφωνίας του Ισραήλ με την Τουρκία, ο κ. Πέρες απάντησε ότι δεν βλέπει γιατί δεν μπορεί το Ισραήλ να έχει φιλικές σχέσεις και με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι "δεν θα πετύχουν να μας κάνουν εχθρούς της Κύπρου."

    "Είμαστε πολύ φιλικοί, κατανοητικοί και ειλικρινείς. Πρέπει να το καταλάβετε. Δεν πρόκειται να δράσουμε εναντίον της Κύπρου ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, ούτε ανοιχτά ούτε μυστικά" υπογράμμισε.

    Τελειώνοντας είπε, "για μας η Κύπρος είναι ενας σημαντικός παράγοντας στη στρατηγική της Μέσης Ανατολής."

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [05] Πέρες - Διάσκεψη - Κατασκοπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι δυο Ισραηλινοί που κρατούνται από τις κυπριακές αρχές και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κατασκοπείας διέπραξαν λάθος, αλλά όχι έγκλημα, δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου σήμερα, τελευταία μέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Πέρες ανέφερε ότι θα επιθυμούσε να δει τους δυο συμπατριώτες του ελεύθερους, προσθέτοντας πως αυτοί ενεργούσαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όχι εναντίον της Κύπρου.

    Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα που σχετίζονται με τους δυο Ισραηλινούς ως ένα "τοπικό ατύχημα", ο κ. Πέρες εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτό και επεσήμανε ότι οι δυο συμπατριώτες του δεν ήθελαν να προκαλέσουν κακό ή να δημιουργήσουν αρνητικά αισθήματα μεταξύ των λαών της Κύπρου και της χώρας τους.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε το σεβασμό του για την ανεξαρτησία της κυπριακής Δικαιοσύνης και τόνισε: "Μπορούμε να ζητήσουμε κατανόηση, αλλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να κάνει οτιδήποτε".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέρες ανέφερε, ωστόσο, πως αν η Κύπρος δεν θεωρήσει το επεισόδιο ως ένα "λάθος", αυτό θα πλήξει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και επανέλαβε ότι στόχος των δυο συλληφθέντων Ισραηλινών ήταν η τρομοκρατία.

    Δεν επρόκειτο για απόπειρα κατασκοπείας εναντίον της Κύπρου, ανέφερε, αποκαλώντας "ανοησία" την εκτίμηση περί του αντιθέτου.

    Επρόκειτο για "ένα τοπικό ατύχημα για το οποίο λυπούμαστε πάρα πολύ επειδή μάθαμε πως προκάλεσε κάποια άσχημα αισθήματα στον κυπριακό λαό, κάτι που σίγουρα δεν θέλαμε", είπε ο κ. Πέρες, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του Τύπου που τον έφεραν να έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Κληρίδη την απελευθέρωση των δυο Ισραηλινών.

    Ερωτηθείς, ωστόσο, αν θα επιθυμούσε να τους δει να αφήνονται ελεύθεροι, απάντησε θετικά και πρόσθεσε: "Νομίζω μπορείς να δείξεις έλεος όταν αντιληφθείς πως αντιμετωπίζεις ένα λάθος και όχι ένα έγκλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Μπλερ - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία

    Λονδίνο,Βρετανία,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συνεχίσουν, τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απαντώντας σε ερωτήσεις στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ερωτηθείς από τον Εργατικό βουλευτή Ρόμπιν Κόρμπετ για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και για το θέμα της προοπτικής της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Μπλερ είπε ότι "θα βοηθούσε την ένταξη της Κύπρου ώστε να προχωρήσει με γοργότερο ρυθμό, εάν είχαμε μια λύση στο πρόβλημα της Κύπρου", προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπρααγματεύσεων της Κύπρου.

    Σε ότι αφορά την Τουρκία, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανία προσυπογράφει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συμφωνήθηκε κατά την Σύνοδο του Κάρντιφ.

    Ο Μπλερ επανέλαβε τη θέση ότι "επιθυμούμε την ανάπτυξη και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας και πιστεύω πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] Δολοφονία - Χαμπής Αεροπόρος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανθρωποκυνηγητό εξαπέλυσε η Αστυνομία με στόχο τον εντοπισμό των δραστών της στυγερής δολοφονίας με θύμα το Χαμπή Αεροπόρο, 32 χρόνων, από το Κολόσσι Λεμεσού.

    Οι έρευνες της Αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα την ανεύρεση αρκετών τεκμηρίων που πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν στους δράστες του εγκλήματος.

    Το έγκλημα συνέβη σήμερα στις 11.20 το πρωί στον παλιό δρόμο Λεμεσού - Πάφου, παρά τη συμβολή του δρόμου που οδηγεί προς το Γενικό Νοσοκομείο της Λεμεσού.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, το θύμα οδηγούσε μικρό αυτοκίνητο και είχε συνεπιβάτη τον πρώτο του εξάδελφο Χαράλαμπο Ανδρέα Χαραλάμπους, 29 χρόνων.

    Οι δολοφόνοι επέβαιναν αυτοκινήτου ενοικιάσεως, το οποίο σύμφωνα με εξετάσεις της Αστυνομίας, είχε κλαπεί από το αεροδρόμιο Λάρνακας περί τα τέλη Νοεμβρίου 1998.

    Σε κάποια στιγμή, το θύμα είχε αντιληφθεί ότι επαρακολουθείτο από τους δράστες και με απότομη στροφή προς τα δεξιά προκάλεσε δυστύχημα με το ύποπτο αυτοκίνητο, ενώ έριξε το όχημα των δραστών σε παρακείμενο αυλάκι, ύστερα από τη σύγκρουση.

    Ο Χαμπής Αεροπόρος βγήκε στη συνέχεια από το αυτοκίνητο και τότε εναντίον του ρίφθηκαν πυροβολισμοί με αυτόματα όπλα, που τον άφησαν νεκρό.

    Το θύμα δέχθηκε καταιγισμό πυροβολισμών και σφαίρα στο κεφάλι. Ο συνεπιβάτης του θύματος κατόρθωσε πυροβολούμενος από τους δράστες να διαφύγει και κατέφυγε σε γειτονικό σπίτι από όπου παρακολούθησε για λίγα λεπτά τους δολοφόνους να διαφεύγουν πεζοί.

    Στη σκηνή έφθασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού αλλά και από το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

    Ο Ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός επισκέφθηκε τη σκηνή στην οποία διενήργησε αυτοψία.

    Η Αστυνομία προέβη σε ενδελεχή εξέταση και επιστημονική προσέγγιση των τεκμηρίων που βρέθηκαν στη σκηνή, ενώ από τις έρευνες προκύπτει ότι ο ελιγμός που έκανε με το αυτοκίνητό του το θύμα, ανέτρεψε τα σχέδια των δραστών και τους παγίδευσε κατά κάποιο τρόπο, ακινητοποιώντας το αυτοκίνητό τους και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν πίσω τους τεκμήρια.

    Οπως αναφέρει η Αστυνομία, ανευρέθηκαν τρία αυτόματα όπλα και τρεις διπλές σφαιροθήκες.

    Το ένα όπλο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, όπου βρέθηκε επίσης ένα φορητό τηλέφωνο, ένας ασύρματος και ένα δοχείο βενζίνης.

    Τα άλλα δύο όπλα βρέθηκαν πρόχειρα καλυμμένα, κάτω από ξερά κλαδιά, σε μικρή απόσταση από τη σκηνή του φόνου.

    Εξάλλου, από τη συνομιλία του Αρχηγού της Αστυνομία Ανδρέα Αγγελίδη, με το συνεπιβάτη του αυτοκινήτου του θύματος, προέκυψε ότι ο Χαμπής αντελήθφη την παρακολούθηση και επειδή δεν μπορούσε να διαφύγει με το μικρό αυτοκίνητο που οδηγούσε, έκανε τον απότομο ελιγμό προκαλώνατας το δυστύχημα.

    Στο μεταξύ πριν από το δυστύχημα, ένας από τους δράστες, έριξε πυροβολισμούς εναντίον των δύο ανδρών από το παράθυρο του αυτοκινήτου των δραστών.

    Ο εξάδελφος του Χαμπή έδωσε στην Αστυνομία περιγραφές για τα σωματικά χαρακτηριστικά των δραστών, ενώ σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία ο 29χρονος άκουσε ένα από τους δράστες να λέει μια φράση στον άλλον, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τις έρευνες που συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας προήδρευσε το απόγευμα σύσκεψης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, για μελέτη των στοιχείων και πληροφοριών που κατέχει η Αστυνομία και τον περαιτέρω χειρισμό της διερεύνησης.

    Σημειώνεται ότι ο Χαμπής είχε πέσει θύμα απόπειρας φόνου τον Ιούνιο του 1995, με συνέπεια τον κρίσιμο τραυματισμό του.

    Ο αδελφός του Χαμπή, Ανδρος, δολοφονήθηκε πριν από πέντε μήνες ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Γερμασόγειας στη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Πέρες - Διάσκεψη - Μεσανατολικό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Παλαιστίνιοι μπορούν να έχουν το δικό τους κράτος, αλλά αυτό δεν πρέπει να ανακηρυχθεί μονομερώς, δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

    Μιλώντας σε διάκεψη Τύπου σήμερα, ο κ. Πέρες διευκρίνισε πως τάσσεται υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους, αφού, όπως εξήγησε, η εναλλακτική λύση είναι μια φτωχή επιλογή, δηλαδή η ύπαρξη ενός κράτους το οποίο θα έχει δυο λαούς που θα πολεμούν μεταξύ τους για πάντα.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα ήταν λάθος η μονομερής ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους, εξηγώντας πως ένα "επιτυχημένο" παλαιστινιακό κράτος θα ήταν κάτι το θετικό για το Ισραήλ, αφού θα αποτελούσε ένα καλύτερο γείτονα για το εβραϊκό κράτος.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ, ο κ. Πέρες είπε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα πιο κοντά σε εκλογές, τις οποίες οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις καθιστούν την πιο σωστή λύση.

    Επεσήμανε δε πως το κόμμα "Λικούντ" έχει "πλησιάσει" περισσότερο την επιλογή της ειρήνευσης, εξέλιξη την οποία, όπως τόνισε, δεν μπορεί να αγνοήσει ή να υπονομεύσει.

    Ο κ. Πέρες πρόσθεσε πως ο Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ στην ειρηνευτική διαδικασία, αφού δεν διαθέτει πλειοψηφία μέσα στον ίδιό του το συνασπισμό.

    "Για να επιβιώσει, δεν μπορεί να προχωρήσει", είπε, εξηγώντας πως αν προχωρήσει, θα κινδυνεύσει πολιτικά.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της συνεργασίας στην περιοχή για επίλυση του προβλήματος του νερού που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] Μπαρσόνι - Δημητρίου - Συμβούλιο Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναμιχθεί πιο ενεργά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρας Μπαρσόνι.

    Ο κ. Μπαρσόνι, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής που πραγματοποιείται στο Παρίσι, αναφέρθηκε στην έκθεση που πρόκειται να ετοιμάσει για το Κυπριακό, πιθανόν τον Ιανουάριο.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Παναγιώτης Δημητρίου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Δημητρίου στο ΚΥΠΕ από το Παρίσι, στην προκαταρκτική αναφορά του για το Κυπριακό, ο κ. Μπαρσόνι είπε μεταξύ άλλων ότι προτίθεται τον Ιανουάριο να έχει επαφές με την ηγεσία του ΝΑΤΟ για θέματα ασφάλειας που αφορούν και το Κυπριακό.

    Τόνισε επίσης ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας και μείωσης της έντασης, αλλά θέμα ουσίας και υποστήριξε λύση στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας.

    Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δημητρίου, ο κ. Μπαρσόνι επέρριψε την ευθύνη στον Τ/Κ ηγέτη για τη διακοπή των δικοινοτικών επαφών και των επαφών μεταξύ Ε/κ και Τ/κ κομμάτων.

    Το Κυπριακό, είπε ο κ. Μπαρσόνι, είναι ευαίσθητο θέμα το οποίο επηρεάζεται από τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο που αφορά την Τουρκία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Ολα αυτά είπε, θα αναφέρονται στην εισήγησή του την οποία θα υποβάλει για το Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, ο αρχηγός της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Τζεφντέντ Ακσιαλί, σε παρέμβασή του ζήτησε από τον κ. Μπαρσόνι όπως κληθούν και οι Τ/Κ όταν συζητηθεί το Κυπριακό σε έκταση.

    Απαντώντας ο κ. Μπαρσόνι είπε ότι οι Τ/Κ θα ακουστούν, τονίζοντας όμως ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος, σημειώνοντας ότι η σημερινή αναφορά στο Κυπριακό ήταν συνοπτική.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ομάδας των Φιλελευθέρων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βρετανός Ντέϊβιντ Ατκινσον, υπέβαλε δύο ερωτήσεις προς τον κ. Μπαρσόνι αναφορικά με τη θέληση των δύο κοινοτήτων για συμβιβασμό και την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου.

    Ο κ. Μπαρσόνι απήντησε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές επιθυμούν συμβιβασμό και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να αναμιχθεί πιο ενεργά, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι επαφές των δύο κοινοτήτων.

    Ο Τούρκος βουλευτής Μούτμαν Ατίλλα, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ε/Κ, Ελλήνων, Τούρκων και Τ/Κ επιχειρηματιών παρατήρησε ένα καλό κλίμα. Αναφέρθηκε όμως στους S300 και συγκεκριμένα ότι αποτελεί θέμα που διαταράσσει την ειρήνη και προκαλεί δυσκολίες στην προώθηση λύσης.

    Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να αναφέρεται σε θέματα άμυνας της Κύπρου και στους S300 που είναι ένα "αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα, χωρίς να σκέφτεται τη δική της μεγάλη ευθύνη που δημιουργεί την ανάγκη για να αμυνθούμε στην Κύπρο".

    Είπε ακόμη, ότι η "πλευρά μας επιθυμεί την ενοποίηση της Κύπρου ενώ η άλλη πλευρά τη διχοτόμηση."

    "Η Τουρκία", πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου "κρατά το κλειδί της λύσης" και απηύθυνε έκκληση προς όλους να βοηθήσουν στο θέμα επανένωσης του νησιού, στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην επίτευξη ειρήνης.

    Ο αρχηγός της ελλαδικής αντιπροσωπείας Ιωσήφ Μιχελογιάννης αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καθήκον να βοηθήσει ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και να στραφεί προς την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο προβληματικός γείτονας.

    Εξάλλου, αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Δημητρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] Στυλιανίδης - Κρανιδιώτης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα έχει συνεχή και στενή σχέση με τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας χθες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα το Κυπριακό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

    Ο κ. Στυλιανίδης, στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους προώθησης του Κυπριακού στα ξένα ΜΜΕ και τόνισε την ανάγκη επικέντρωσης και σύνδεσης του Κυπριακού με θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, εξέθεσε τις απορίες του για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται το Κυπριακό από τα ΜΜΕ και τους παράγοντες οι οποίοι επιδρούν ώστε να μην τυγχάνει πάντοτε της αναγκαίας και ανάλογης προβολής.

    Ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός στην αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [11] Ρολάνδης - Συρία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης επέστρεψε σήμερα από τη Συρία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ως προσκεκλημένος του Δρα Α. Μοχάμετ Αλ - Ιμάντι, Υπουργού Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Συρίας.

    Κατά την επίσκεψη του ο κ. Ρολάνδης έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Συρίας Μαχμούντ Αλ - Ζουντί, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο, μέχρι την επανένωση και επανέλαβε την προσήλωση της Συρίας στην εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά τις επαφές του κ. Ρολάνδη, ανασκοπήθηκαν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και εκφράστηκε η πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, βιομηχανίας, τουρισμού και ενέργειας.

    Σε όλες τις επαφές του Υπουργού διαφάνηκε ότι οι προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, είναι πολύ καλές και ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [12] ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,16/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καμιά τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα "βέτο" στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ούτε η Κύπρος μπορεί να καταστεί όμηρος της κακής βούλησης της Τουρκίας.

    Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) ΕΕ - Κύπρου στο Στρασβούργο, η εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας και ο Βέλγος συνπροέδρος της συνεδρίασης.

    Παρεμβάσεις έγιναν, εξάλλου, από τον επίσης συνπροέδρο, βουλευτή Τάσσο Παπαδόπουλο και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκο Σιάμπο.

    Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βάλντνερ Φερρέρο, ενημέρωσε τα μέλη της ΜΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΕΕ και για τα αποτελέσματα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βιέννης.

    Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στην επίσημη έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στις 10 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες, αυτό επετεύχθη χάριν στις προσπάθειες της αυστριακής προεδρίας.

    Η κ. Φερρέρο χαιρέτισε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές και τη δέσμευση της κυπριακής πλευράς να ενημερώνει μέσω "Ιντερνετ" και τηλεοπτικών προγραμμάτων την Τ/κ κοινότητα για την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η κ. Φερρέρο τόνισε ότι στόχος του Συμβουλίου της ΕΕ είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και επεσήμανε ότι καμιά τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα "βέτο" στην ένταξη της Κύπρου.

    Υπογράμμισε δε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, παρά τις προσπάθειες και τη βούληση προς τούτο της κυπριακής κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες σε αυτούς που θα έχουν εμποδίσει τη λύση, κάνοντας με τον τρόπο αυτό σαφέστατη αναφορά στην Τ/κ και τουρκική αδιαλλαξία.

    Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής και συνπρόεδρος της συνεδρίασης, Φιλίπ Μονφίς, υπογράμμισε ευθέως ότι η ένταξη της Κύπρου και η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μπορούν να εξαρτώνται από την εξέλιξη του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η ένταξη του νησιού στην ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να τίθεται υπό ομηρία της κακής βούλησης της Τουρκίας.

    Ο κ. Μονφίς κάλεσε επίσης το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κύπρο, ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες προσαρμογής της στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ως "το σημαντικότερο γεγονός της περιόδου που πέρασε από την τελευταία συνεδρίαση της ΜΚΕ στη Λευκωσία" και ως "σημαντικό σταθμό" στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στις δυσκολίες της ένταξης, είπε ότι αυτές υπάρχουν αλλά δεν είναι ανυπέρβλητες και υπενθύμισε τη θέση της ΜΚΕ ότι ούτε οι διαπραγματεύσεις, αλλά ούτε και η ένταξη συναρτώνται ή συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως "τουλάχιστον ατυχή, αλλά και πολιτικά αντιφατική" τη θέση ορισμένων χωρών - μελών, που σε αντίθεση με τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για θέματα διεύρυνσης, προσπαθούν να συνδέσουν την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού, προσφέροντας έτσι έδαφος, κίνητρα και ενθάρρυνση για περαιτέρω έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Οπως δε τόνισε, "η Τουρκία και το παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εκμεταλλεύονται τις θέσεις αυτές και αναβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις παράλογες απαιτήσεις τους σε σχέση με το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 December 1998 - 19:46:20 UTC