Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δικαστήριο - Φόνος Αεροπόρου - Κόσης
  • [02] ΔΗΚΟ - Κατερίνα Παντελίδου - Πασχαλίδου
  • [03] Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας - Βάσεις
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Δημήτρης Χριστόφιας
  • [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [07] Ρέππας - Κυπριακό - S300
  • [08] Αρχιεπισκοπή - Γέροντας Ιωσήφ
  • [09] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Ιράκ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [10] ΔΗΚΟ - Επίθεση κατά Ιράκ
  • [11] Νέος Διευθύνων Σύμβουλος - Λαϊκή Τράπεζα
  • [12] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Οικονομική βοήθεια - Κύπρος
  • [13] Φόνος Αεροπόρου - Νέα σύλληψη
  • [14] Υπουργός Αμυνας - Απαγκίστρωση - Ψήφισμα - Ιράκ
  • [15] Αεροπόρος - Νεκροψία - Κηδεία

  • [01] (Κ) Δικαστήριο - Φόνος Αεροπόρου - Κόσης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οι τρεις συλληφθέντες αναφορικά με την υπόθεση φόνου του Χαμπή Αεροπόρου που διαπράχθηκε χθες στη Λεμεσό, εναντίον των οποίων εξεδόθη διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης.

    Πρόκειται για τους Σωτήρη Αθηνή, 43 χρόνων, την αδελφή του Ζωή Αλεξάνδρου, 51 χρόνων, και τον αστυνοπμικό Χρίστο Συμιανό.

    Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, από τους ανακριτές της υπόθεσης, διάφορα τεκμήρια που βρέθηκαν στη σκηνή και που κατέχει η Αστυνομία, φέρονται να σχετίζονται με τους υπόπτους.

    Νίκος Κόσης

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης ερωτηθείς σήμερα κατά πόσο η υπόθεση βαίνει προς εξιχνίαση, είπε ότι "πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι", προσθέτοντας όμως ότι "ακόμη είναι πολύ σύντομα για να πούμε".

    "Από στοιχεία που έχουμε στα χέρια και πληροφορίες που φθάνουν κοντά μας φαίνεται ότι βρισκόμαστε κάπου κοντά", είπε ο κ. Κόσης.

    Αναφορικά με τη σύλληψη του αστυνομικού, ο κ. Κόσης είπε ότι "υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες, ορισμένες υποψίες, ορισμένα στοιχεία και συλλαμβάνονται ορισμένοι άνθρωποι".

    Σημείωσε τέλος, ότι η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται στα πρώτα στάδια και συνεπώς ότιδήποτε λεχθεί πιθανόν να βλάψει την περαιτέρω πορεία των ερευνών.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κόσης απάντησε κατηγορηματικά ότι κανένα άτομο που ανήκει σε φατρία δεν φρουρείται από την Αστυνομία.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει παλαιότερες δηλώσεις ανέφερε ότι "σε καμία περίπτωση δεν είπαμε ότι ελέγχεται το έγκλημα. Είπαμε ότι το έγκλημα σιγοβράζει. Υπάρχει κατά περιόδους κάποια ύφεση, αλλά δεν είπαμε ποτέ, τουλάχιστον εγώ, ότι το έγκλημα ήταν υπό έλεγχο", κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΔΗΚΟ - Κατερίνα Παντελίδου - Πασχαλίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΔΗΚΟ Κερύνειας με σημερινή ανακοίνωσή της καλεί τη βουλευτή Κατερίνα Παντελίδου - Πασχαλίδου "να αναλογιστεί το μέγεθος των πράξεών της και για λόγους αξιοπρέπειας και ηθικής τάξης να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος και να ακολουθήσει το κόμμα της αρεσκείας της".

    Η απόφαση του ΔΗΚΟ Κερύνειας ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1998 και αφού μελέτησε την όλη στάση της βουλευτού Κατερίνας Παντελίδου - Πασχαλίδου και την απόφασή της να προσχωρήσει στο ΔΗΣΥ.

    Στην ανακοίνωση της Επαρχιακής Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι "η κυρία Παντελίδου εξελέγη βουλευτής με τις ψήφους του ΔΗΚΟ και το μόνο που την ενδιέφερε - και το απέδειξε με την όλη πολιτική της συμπεριφορά, στα λίγα χρόνια που ήταν στο κόμμα - ήταν οι προσωπικές της φιλοδοξίες και η εξυπηρέτηση ξένων προς το ΔΗΚΟ συμφερόντων και σκοπιμοτήτων που στόχευαν στην άλωση και διάσπαση του κόμματος".

    "Η στάση της κ. Παντελίδου είναι πολιτικά απαράδεκτη και αφήνει εκτεθειμένους όσους τη βοήθησαν και πολύ περισσότερο προσβάλει αυτούς που τη ψήφισαν", αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι "η κ. Παντελίδου δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να κατακρατεί τη βουλευτική έδρα που της έδωσαν οι Δηκοϊκοί ψηφοφόροι με την ψήφο τους και είναι δικαίωμα και καθήκον των Δηκοϊκών ψηφοφόρων της Κερύνειας να απαιτούν την κατάθεση της έδρας στο κόμμα που την ανέδειξε".

    Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΔΗΚΟ Κερύνειας στη συνεδρία της προβληματίστηκε επίσης σοβαρά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, για τα νέα ήθη που εισάγονται στην πολιτική ζωή του τόπου και καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα το ΔΗΣΥ να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το μέλλον της πολιτικής ζωής του τόπου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας - Βάσεις

    Λονδίνο,Βρετανία,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, αν και βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα ούτε και για ενδιάμεσους σκοπούς, όπως χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως".

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας στο Λονδίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σημείωσε ότι οι μόνες βάσεις που χρησιμοποιούνται από βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, στις επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ, είναι αυτές στο Κουβέιτ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δημήτρης Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής και θα σύστηνα υπομονή, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, την οποία, όπως είπε, δεν μπορούσε να χαρακτηρίσει διαφωτιστική, υπό την έννοια ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν είχε πολλά να πει.

    "Ο Πρόεδρος αναμένει να διαμορφωθούν κείμενα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να δουν τα περιεχόμενό τους για να μπορούν να τοποθετηθούν", είπε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι "είμαστε σε κατάσταση αναμονής και θα σύστηνα υπομονή από πλευράς δημοσιογραφικής οικογένειας και του κόσμου".

    Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού περί εκβιασμών και πιέσεων, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι "ο κάθε πολιτικός ηγέτης κάνει τις δικές του τοποθετήσεις" και πρόσθεσε ότι δεν μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ένα τέτοιο ζήτημα.

    "Ασφαλώς τα πράγματα βρίσκονται κοντά στη λήψη τελικών αποφάσεων", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "ο κόμπος είναι στο κτένι".

    "Είναι φυσικό επόμενο όλοι οι ενδιαφερόμενοι να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις και αντιλαμβάνεστε ότι οι μεγάλοι, εκείνοι που ξέρουν να πιέζουν και πιέζουν έρχονται και προς εμάς. Διότι πρέπει να πάρουμε και εμείς κάποιες αποφάσεις όχι απλώς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά συνέπειαν είναι φυσικό επόμενο να ασκούνται πιέσεις. Τώρα αφόρητες ή όχι, σε ποιό βαθμό, κλπ, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε επίσης ότι "η κατάσταση δεν είναι απλή είναι σύνθετη και χρειάζεται πάρα πολλή ψυχραιμία".

    Αποφεύγοντας να κάνει σε οποιεσδήποτε τοποθετήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο "χωρίς να τον δυσκολέψουμε να κάνει τους χειρισμούς που είναι αναγκαίο να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή την κρίσιμη ώρα. Κατά συνέπεια δεν κρίνω αυτή τη στιγμή τις όποιες πράξεις ή κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι ακόμα δεν έκανε κινήσεις για να κριθεί", σημείωσε.

    Ερωτηθείς εξάλλου κατά πόσον οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ επηρεάζουν το σκηνικό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι "η κατάσταση στο Ιράκ θα μετακυλήσει έστω προσωρινά την προσοχή και του Συμβουλίου Ασφαλείας και των διαφόρων άλλων προς τη Μέση Ανατολή προς το Ιράκ" και χαρακτήρισε την αμερικανική επιδρομή ενάντια στο Ιράκ ως "απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση".

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, ο κ. Χριστόφιας τη χαρακτήρισε "μια απλή φυσιολογική και προσεγμένη επιστολή με απουσία του τίτλου του Προέδρου της Δημοκρατίας ή με απουσία οποιωνδήποτε τίτλων, κάτι το οποίο πρέπει ο καθένας να προσέξει", όπως επεσήμανε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τόσο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κράτησαν επικριτική στάση απέναντι στην επιστολή, ο κ. Χριστόφιας αναγνώρισε το δικαίωμα οποιουδήποτε πολιτικού να τοποθετείται όπως κρίνει, αλλά σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα αρχίσει επίθεση κατά του ΓΓ.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι και "εμείς κρινόμαστε και είμαστε και η πλευρά που έχουμε ανάγκη αυτόν τον κόσμο. Κάποια αισθήματα και συναισθήματα δημιουργούνται σε όλους μας. Κανένας δεν νομίζω ότι μπορεί να εκφράσει ικανοποίηση και να χαιρετίσει ανεπιφύλακτα μια επιστολή από την οποία λείπει το περιεχόμενο", παραδέχτηκε όμως ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ακριβώς η έλλειψη περιεχομένου.

    "Γι'αυτό πρέπει να προβληματιστούμε όχι για το ΓΓ αλλά και για τη δική μας συμπεριφορά. Πόσο απαιτητικοί πρέπει να είμαστε σε ορισμένες αρχές για να μας λαμβάνουν υπόψη συνέχεια", κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε σήμερα ότι αναμένονται εξελίξεις σε ότι αφορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς να αξιολογήσει αυτά τα δεδομενα, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, και μετά να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

    "Σε οτιδήποτε καταλήξει ο διεθνής παράγοντας που θα αναφέρεται και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα θέματα ανασφάλειας του κυπριακού λαού, η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συναξιολογήσει αυτή την κατάληξη με την ελληνική κυβέρνηση και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι το ψήφισμα του ΣΑ θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου για θέματα ασφάλειας, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι "ο διεθνής παράγοντας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα αντιληφθεί ότι για τον κυπριακό λαό το βασικότερο πρόβλημα μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι το θέμα της ασφάλειας".

    Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να ενσκύψει σε αυτό το θέμα για να μπορέσει να δώσει λύσεις με σκοπό την αποστρατικοποίηση.

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", που αναφέρεται σε αμερικανική φόρμουλα με επτά σημεία, αλλά ανέφερε ότι υπάρχει "έντονη κινητικότητα διαβουλεύσεων".

    Ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε περισσότερο λόγω της εμπιστευτικότητας που τηρείται για την πρωτοβουλία της Εκπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο και τους χειρισμούς του θέματος των πυραύλων και της μείωσης της έντασης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "πάντοτε γίνονται έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από την τελική ψήφιση ενός ψηφίσματος του Σώματος και ειδικά αυτή την περίοδο υπάρχει πιο έντονη κινητικότητα και πιο σημαντικές διαβουλεύσεις και δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι επαφές που γίνονται είτε με την κυπριακή είτε με την ελληνική κυβέρνηση με διάφορους μεσολαβητές".

    Σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση "θεωρεί ότι μέσα από την έκθεση του ΓΓ αφήνεται σαφώς να νοηθεί ότι τη βασική ευθύνη για την ένταση στην περιοχή την προκαλεί κατά κύριο λόγο η τουρκική πλευρά και αυτό εμφαίνεται από τη συνολική στάση των ΗΕ".

    Ο κ. Στυλιανίδης απέρριψε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει διάθεση για αντι - δημοκρατική συμπεριφορά σε σχέση με τις τρέχουσες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και ότι δεν υπάρχει ενημέρωση του λαού για τα τεκταινόμενα.

    "Κανείς δεν φοβάται ούτε τη διαφάνεια ούτε έχει οποιεσδήποτε προθέσεις ή διαθέσεις αντι - δημοκρατικής συμπεριφοράς αλλά σε μια περίοδο λεπτών χειρισμών που ζητείται εμπιστευτικότητα, στοιχειώδη λόγοι και αβρότητας αλλά και συμπεριφοράς στο διεθνές πεδίο επιβάλλουν αυτό το θέμα", εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε παράλληλα ότι η σημερινή ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος Κληρίδης στους πολιτικούς αρχηγούς είναι απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με καμιά λογική αδιαφάνειας ή αντι - δημοκρατικής συμπεριφοράς.

    Θα γίνει, πρόσθεσε, και συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όταν κριθεί αναγκαίο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι βρισκόμαστε σε αναμονή ψηφισμάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Μετά από συνάντηση με την ηγεσία του ΚΕΒΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σε περίπτωση που τα ψηφίσματα ικανοποιούν το αίσθημα ασφαλείας, υπάρχει το ενδεχόμενο η πολιτική ηγεσία να συνέλθει και να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο ανάλογα.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όμως δεν προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση μετά τη συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] Ρέππας - Κυπριακό - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο δεν θα εμφανίζει αναντιστοιχία τοποθέτησης και πρακτικής και διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα επεσήμανε ότι "καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη" ως προς το θέμα αυτό.

    "Ελπίζουμε ότι ο ΟΗΕ θα δείξει ισχυρή βούληση να πραγματοποιήσει αυτό που σε επίπεδο θεωρίας και κειμένων έχει ήδη κάνει", δήλωσε ο κ. Ρέππας, και αναφέρθηκε στην "αναντιστοιχία ανάμεσα στα κείμενα και στην πρακτική που ακολουθείται" και την οποία, όπως είπε "επισημαίνουμε και καυτηριάζουμε" διότι "είναι υποκρισία να ασκείται πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά".

    Σχετικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, ο κ. Ρέππας είπε πως αναμένεται ότι "θα αποτιμά τις παρεμβατικές ενέργειες της (εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο) Αν Χέρκους και θα δίδει κατευθύνσεις για την πάρα πέρα προώθηση των προσπαθειών για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακο πρόβλημα".

    "Πιστεύω ότι και το νέο αυτό ψήφισμα θα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που ορίζουν το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να αναζητηθεί λύση του Κυπριακού, αλλά η αλυσίδα αυτή δεν πρέπει να κρατά την Κύπρο ως όμηρο επί πάρα πολλά χρόνια", σημείωσε ο κ. Ρέππας.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το αναμενόμενο ψήφισμα συνδέεται με το θέμα των πυραύλων S300, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα δύο θέματα είναι άσχετα και διευκρίνισε ότι το θέμα των S300 το χειρίζεται υπεύθυνα η κυπριακή κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε ότι "ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα, και εφόσον το ψήφισμα περιέχει στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με άλλους παράγοντες από την κυπριακή κυβέρνηση, πιστεύω ότι είναι θέμα ευθύνης - και διακρίνεται από αίσθημα ευθύνης η κυπριακή κυβέρνηση - να αξιολογήσει τα στοιχεία αυτά".

    Ερωτηθείς εάν κατά την πρακτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τον ΟΗΕ στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Τουρκίας για να σεβασθεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο κ. Ρέππας επεσήμανε πως "η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι οποίες δεν προβλέπουν μεταξύ των μέτρων ούτε κατ' υπόνοια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας", κάτι που υπονοείτο στην περίπτωση του Ιράκ.

    "Εμείς ζητούμε εφαρμογή των αποφάσεων, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο", είπε.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν κατά τον οποίο "η εγκατάσταση των S300 στην Κρήτη θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της Τουρκίας", ο κ. Ρέππας είπε ότι τέτοιου είδους επισημάνσεις από την πλευρά της Τουρκίας επιστρέφονται ως απαράδεκτες, γιατί δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο".

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι "βεβαίως η άμυνα της Κύπρου ή το θέμα της άμυνας της Ελλάδας δεν θα καθοριστεί με βάση τις δηλώσεις αυτών των αξιωματούχων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] Αρχιεπισκοπή - Γέροντας Ιωσήφ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ιερά Αρχιεπισκοπή θεωρεί ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του Γέροντα Ιωσήφ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος παραπονέθηκε για τις κατηγορίες εναντίον του Γέροντα Ιωσήφ.

    Ταυτόχρονα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας να μην δίνει πίστη στις κατηγορίες και να γιορτάσει με γαλήνη τη γέννηση του Χριστού.

    Θεωρεί επίσης ότι ο Μητροπολίτης Πάφου προέβη στη δημοσιοποίηση των καταγγελιών επειδή είχε παρασυρθεί απ' όσα τον πληροφόρησε η άλλοτε μοναχή Χριστοφόρα.

    Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ επέδωσε στον Μακαριότατο απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η μοναχή Χριστοφόρα απεσχηματίσθη για ανάρμοστη συμπεριφορά προς ιερείς.

    Μεταξύ άλλων, η Χριστοφόρα απεσχηματίσθη για συκοφαντία, διαβολή και εξύβριση του οικείου αυτής Μητροπολίτου μέσω του Τύπου, για ανευβλαβεί και ανήκεια συμπεριφορά προς ιερείς, σκανδαλίζοντας έτσι τη συνείδηση των πιστών, για απείθεια προς την προϊσταμένην αυτής εκκλησιαστική αρχή και για παράβαση της μοναχικής ομολογίας της.

    Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τα όσα ανέφερε η Χριστοφόρα τέως μοναχή, στον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο σε βάρος του Γέροντα Ιωσήφ και τα οποία ο Μητροπολίτης Πάφου δημοσιοποίησε, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [09] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Ιράκ - ΓΓ ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε μήνυμά του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, το Παγκύπριο Συμβουλιο Ειρήνης "καταδικάζει έντονα τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας".

    "Πριν εξαντληθούν τα πολιτικά μέσα και χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ και η Βρετανία πήραν το νόμο στα χέρια τους εφαρμόζοντας το 'δίκαιο του ισχυρού'", σημειώνεται στο μήνυμα.

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να ασκήσει την επιρροή του "για να σταματήσει αυτή η εγκληματική ενέργεια που θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο που θα οδηγήσει τον κοσμο μας στο χάος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [10] (Κ) ΔΗΚΟ - Επίθεση κατά Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Απαράδεκτη", θεωρεί το ΔΗΚΟ, "την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία".

    Σε ανακοίνωση με αφορμή την επίθεση των δύο χωρών εναντίον του Ιράκ, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι "στην περίπτωση του Ιράκ οι ΗΠΑ και η Βρετανία δείχνουν τόση σπουδή ενώ στην περίπτωση της Κύπρου, όπου για 24 χρόνια η Τουρκία κατέχει μεγάλο τμήμα του εδάφους της, παραβιάζει κατάφωρα σωρεία αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και κάθε αρχή δικαίου καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, οι ΗΠΑ ως η μόνη υπερδύναμη και η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, όχι μόνο αδρανούν, αλλά με τη στάση τους επέτρεψαν στον τουρκικό επεκτατισμό να οδηγήσει την κατάσταση στην κατεχόμενη περιοχή σε εθνικό ξεκαθάρισμα".

    Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει "αυθαίρετη" την ενέργεια των δύο χωρών, η οποία, σημειώνεται, "βρίσκεται έξω από τα πλαίσια τόσο των αποφάσεων όσο και της συλλογικής δράσης των Ηνωμένων Εθνών", αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έλαβε καμία απόφαση για τη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ υποστηρίζει "τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον του Ιράκ" ενώ διαπιστώνει "για μία ακόμα φορά την επιλεκτική ευαισθησία και αντίδραση που ο αμερικανικός και ο βρετανικός παράγοντας εκδηλώνουν απέναντι σε θέματα που αφορούν την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [11] Νέος Διευθύνων Σύμβουλος - Λαϊκή Τράπεζα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο μέχρι σήμερα Εκτελεστικός Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, Μάριος Λανίτης, αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος.

    Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας αναφέρεται ότι τη σχετική απόφαση πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο, ύστερα απο πρόταση του Προέδρου του Συγκροτήματος Κίκη Λαζαρίδη.

    "Ο διορισμός του κ. Μάριου Λανίτη ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του Συγκροτήματος, η οποία στόχο έχει να το καταστήσει ακόμα πιο ισχυρό και αποδοτικό ενόψει της πρόκλησης του 21ου αιώνα".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [12] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Οικονομική βοήθεια - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει κατά τους προσεχείς έξι μήνες εναλλακτικούς τρόπους παραχώρησης οικονομικής και τεχνικής βοήθειας προς την Κύπρο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Βαν Ντεν Λίντεν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της 14ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    Κατά τη συζήτηση του θέματος αναφορικά με τις οικονομικές και τεχνικές πτυχές των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Κύπρου και πρόσβασής της στη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια και συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα τονίστηκε η ανάγκη παραχώρησης στην Κύπρο σημαντικής οικονομικής βοήθειας με στόχο να μπορέσει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Υπογραμμίστηκε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος δεν τυγχάνει της απαιτούμενης στήριξης για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εναρμόνισης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων, Γιώργος Βασιλείου και κ. Μόρερ, προέβησαν σε ενημέρωση για τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την εξέλιξή της και υπογράμμισαν την ετοιμότητα που παρουσιάζει η Κύπρος να ανταποκριθεί στην πρόκληση της εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [13] Φόνος Αεροπόρου - Νέα σύλληψη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ειδικός αστυφύλακας συνελήφθη σήμερα από την Αστυνομία σε σχέση με το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, που διαπράχθηκε χθες στη Λεμεσό.

    Πρόκειται για τον Σάββα Ιωάννου, 33 χρόνων ο οποίος υπηρετεί στην Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας.

    Ο Ιωάννου συνελήφθη και κρατείται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για ανακρίσεις.

    Η Αστυνομία βρίσκεται από χθες σε έντονη κινητοποίηση με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων και τεκμηρίων αναφορικά με το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, 35, χρονών από το Κολόσσι Λεμεσού, ο οποίος δολοφονήθηκε από άγνωστους μέχρι στιγμής εγκληματίες.

    Για το συντονισμό των ενεργειών του Αρχηγείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και για μελέτη της περαιτέρω πορείας των ερευνών, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο Υπεύθυνος Επιχειρήσεων του Αρχηγείου της Αστυνομίας Ανδρέας Στεφάνου και ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Αρχηγείου Ναθαναήλ Παπαγεωργίου βρίσκονται στη Λεμεσό.

    Για την υπόθεση τελούν ήδη υπό οκταήμερη κράτηση ο Σωτήρης Αθηνής, 43 χρόνων, η αδελφή του Ζωή Αλεξάνδρου, 51 χρόνων και ο αστυνομικός της Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας Χρίστος Συμιανός, 36 χρόνων.

    Η Αστυνομία κατέχει στοιχεία που φέρονται να συνδέουν τον Σωτήρη Αθηνή και τον Χρίστο Συμιανό με φορητό τηλέφωνο που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος και το οποίο ανήκει στην Αλεξάνδρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [14] Υπουργός Αμυνας - Απαγκίστρωση - Ψήφισμα - Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Σταθερές και αναλοίωτες" παραμένουν οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του Υπουργείου Αμυνας σε ό,τι αφορά την απαγκίστρωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    "Με όλο το σεβασμό προς τα Ηνωμένα Εθνη των οποίων εκτιμούμε το ρόλο και την αποστολή, αν οι προτάσεις είναι για μια απαγκίστρωση η οποία ουσιαστικά θα αφήνει εκτεθειμένο τον κυπριακό λαό δεν θα συμφωνήσουμε", τόνισε ο κ. Ομήρου.

    Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι "έχουμε τις προτάσεις μας, τις επαναδιατυπώνουμε και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα γίνουν αποδεκτές".

    Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψης σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ο κ. Ομήρου είπε ότι "δεν είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημιουργούν ένταση", προσθέτοντας ότι "οι ένοπλες δυνάμεις μας παρατάσσονται για να αντιμετωπίσουν την ορατή και συνεχή τουρκική απειλή".

    "Εχουμε κάνει προτάσεις για τα θέματα που αφορούν την απαγκίστρωση, έχουμε κάνει προτάσεις για την τοποθέτηση χιαστί των φυλακίων, έχουμε κάνει πρόταση για την απογέμιση των όπλων, έχουμε κάνει πρόταση για την άρση ναρκοπεδίων, νοουμένου ότι θα ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας", σημείωσε ο κ. Ομήρου.

    Τόνισε ωστόσο ότι "εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε κατοικημένες περιοχές και υποστατικά εργασίας, να δημιουργήσουμε αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Αμυνας ευχήθηκε ότι το ψήφισμα ή τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας "δεν θα πρόκειται περί μιας θεωρητικής τοποθέτησης, περί ενός ευχολογίου, διότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά".

    "Το να πουν τα Ηνωμένα Εθνη απλώς ότι είναι υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών δεν είναι αρκετό", επεσήμανε ο κ. Ομήρου και διερωτήθκε εάν "ως προς αυτό που λέγεται 'σύμφωνο μη επιθέσεως' θα δεσμευτεί η Τουρκία, η οποία είναι η κατοχική δύναμη ότι δεν θα διενεργήσει επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Αν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις να τις μελετήσουμε", είπε ο κ. Ομήρου.

    Σε ερώτηση πως επηρεάζει την Κύπρο η επίθεση ενάντια στο Ιράκ, ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε την άποψη ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας ανάμεσα στον κυπριακό λαό.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι "επιβεβαιώνεται η πολιτικη των δύο μέτρων και των δύο σταθμών από μέρους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η οποία έχει και εγγυητικές υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία".

    "Πού είναι η ευαισθησία τους απέναντι στο συνεχιζόμενο δράμα του κυπριακού λαού και την ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου; Γιατί δεν χρησιμοποιούν τα ίδια μέτρα καταστολής έναντι της τουρικής επιδρομής; Αυτό είναι το ερώτημα που διατυπώνει ο κυπριακό λαός", είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο Υπουργός Αμυνας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου, ευχήθηκε στους εθνοφρουρούς με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

    "Είμαστε αυτές τις γιορτινές μέρες κοντά στους εθνοφρουρούς μας για να δώσουμε το μήνυμα ότι ολόκληρος ο κυπριακό λαός βρίσκεται δίπλα στα στρατευμένα παιδιά του λαού μας", είπε ο κ. Ομήρου.

    Σημείωσε ότι "οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επαγρυπνούν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [15] Αεροπόρος - Νεκροψία - Κηδεία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατάγματα στην άνω και κάτω γνάθο με καταστροφή των ανώτερων αεροφόρων οδών, διάτριση πνεύμονα αιμοθώρακα, από βλήματα πυροβόλου όπλου ή όπλων, φέρει ο δολοφονηθείς Χαμπής Αεροπόρος.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος διενήργησε σήμερα το απόγευμα νεκροψία στη σορό του δολοφονηθέντος Χαμπή Αεροπόρου.

    Η κηδεία του Χαμπή θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, το μεσημέρι από την Εκκλησία Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 17 December 1998 - 18:46:19 UTC