Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασιλείου - Διαπραγματευτικές θέσεις Κύπρου - ΕΕ
  • [02] ΑΚΕΛ - Ψήφισμα προς ΓΓ ΟΗΕ - Ιράκ
  • [03] Κυκλοφορία Δικοινοτικού Περιοδικού
  • [04] Αρθρο Οζκέρ Οζγκιούρ - "Εκλογές"

  • [01] Βασιλείου - Διαπραγματευτικές θέσεις Κύπρου - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, επέδωσε μέσω της Μονίμου Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ενωσης, τις διαπραγματευτικές θέσεις της Κύπρου για τα επόμενα οκτώ κεφάλαια του Κοινοτικού Κεκτημένου.

    Τα κεφάλαια αυτά αφορούν το Εταιρικό Δίκαιο, την Πολιτική Ανταγωνισμού, την Αλιεία, τις Εξωτερικές Σχέσεις, την Τελωνειακή Ενωση, τη Στατιστική, την Ελεύθερη Διακίνηση Αγαθών και την Πολιτική Καταναλωτών και Προστασίας της Υγείας.

    Οι διαπραγματεύσεις για τα οκτώ κεφάλαια αναμένεται να αρχίσουν επί γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [02] ΑΚΕΛ - Ψήφισμα προς ΓΓ ΟΗΕ - Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο Κυπριακός λαός, θύμα της επιδρομικής Τουρκίας, δεν μπορεί παρά να στηλιτεύει με αγανάκτηση την υποκρισία και την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούν οι Αμερικανοί και οι στενοί τους σύμμαχοι".

    Αυτό αναφέρεται σε ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο ενέκριναν το ΑΚΕΛ και οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΕΚΑ, ΕΔΟΝ και ΠΟΓΟ μετά την πικετοφορία που πραγματοποίησαν σήμερα στη Λευκωσία.

    Στο ψήφισμα επισημαίνεται "ότι η Βαγδάτη δέχεται ακόμα και ένοπλες επιθέσεις με το πρόσχημα ότι παραβιάζει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Αγκυρα που για 25 χρόνια παραβιάζει και περιφρονεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και κατέχει στρατιωτικά εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά την ανοχή και την ενθάρρυνση".

    Επίσης "καταδικάζεται με τον πιό έντονο τρόπο η νέα επιδρομή των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον του Ιράκ", αναφέρει ότι "η επίθεση πλήττει τον ιρακινό λαό και όχι το δικτατορικό καθεστώς του Σάνταμ Χουσέϊν" και εκφράζεται η αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ και των άλλων οργανώσεων προς τον ιρακινό λαό.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα πως "η επίθεση στο Ιράκ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραγκωνίζει και υποσκάπτει τον ΟΗΕ και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, ενώ υπογραμίζεται ότι με τη νέα επίθεση στη χώρα αυτή αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της λεγόμενης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, η οποία αποδεικνύεται πως στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυρού και επιχειρεί να επιβάλει το νόμο της ζούγκλας στις διεθνείς σχέσεις".

    "Το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, η ΕΚΑ, η ΕΔΟΝ και η ΠΟΓΟ" αναφέρει το ψήφισμα "ενώνουν τη φωνή τους με την φωνή ολόκληρης της φιλειρηνικής και δημοκρατικής ανθρωπότητας και απαιτούν να τεθεί αμέσως τέρμα στην επιδρομή εναντίον του ιρακινού λαού" ενώ καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν στην νέα εγκληματική - όπως χαρακτηρίζεται - ενέργεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Η συγκέντρωση ενέκρινε επίσης τηλεγραφήματα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας στα οποία καταδικάζεται η επιδρομή κατά του Ιράκ και ζητείται ο άμεσος τερματισμός της.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [03] Κυκλοφορία Δικοινοτικού Περιοδικού

    Λευκωσία,Κύπρος,19/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με συνεντεύξεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών, μηνύματα παλιών συγχωριανών και άλλη ύλη, κυκλοφορεί σε ολόκληρη τη Κύπρο το πρώτο δικοινοτικό περιδικό με την ονομασία "Χάτε" σε τρεις γλώσσες (ελληνική, τουρκική και αγγλική).

    Ανακοίνωση της συντακτικής ομάδας του περιοδικού αναφέρει ότι αυτό "είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που τους ενώνει το όραμα της κοινής πατρίδας.

    Το όνομα "Χάτε" στην κυπριακή διάλεκτο εκφράζει το κάλεσμα να εργαστούμε μαζί και όχι χωριστά για το καλό της Κύπρου (Hade στην τουρκική).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιοδικό περιλαμβάνει νέα διαφόρων δικοινοτικών ομάδων και εκδηλώσεων, γελοιογραφίες από Τουρκοκύπριους, εμπειρίες εφήβων και από τις δυο κοινότητες που συναντήθηκαν για πρώτη φορά και άλλα που εκφράζουν όλους αυτούς που πιστεύουν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης των παλιών και στην ανάγκη προσέγγισης των νέων.

    Στο περιοδικό δημοσιεύεται επίσης μήνυμα του Γενικού Διευθυντή της UNESCO Federico Mayor.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [04] Αρθρο Οζκέρ Οζγκιούρ - "Εκλογές"

    Λευκωσία,Κύπρος,19/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το κόμμα Πατριωτική Ενότητα με αρχηγό τον Οζκέρ Οζγκιούρ, πρώην αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, απέτυχε να εξασφαλίσει λεγόμενες έδρες στη νέα ψευδοβουλή, αφού στις παράνομες εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου πήρε μόνο το 2% των "ψήφων".

    Τις εκτιμήσεις του από το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών καταγράφει σε άρθρο του στην Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" (17 Δεκεμβρίου 1998). Εχει τίτλο: "Δεν νίκησε η Δεξιά, ηττήθη η Αριστερά". Ακολουθεί το άρθρο:

    "Διεξήχθησαν οι έκτες γενικές 'εκλογές' από το 1974. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε μια μείωση στις 'ψήφους' της αριστεράς και μια αύξηση στις 'ψήφους' της δεξιάς. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι 'ψηφοφόροι' απέφυγαν να 'ψηφίσουν' υποψήφιους που ακολουθούν διαφορετική πολιτική, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Ντενκτάς. Αν ληφθεί υπόψη ότι αρκετό ήταν το ποσοστό της αποχής. Αν θα πρέπει να συνοψίσουμε τα αποτελέσματα των 'εκλογών' σε μιαν πρόταση, θα πούμε: "Δεν νίκησε η δεξιά, ηττήθη η αριστερά". Η αριστερά λόγω της ανικανότητας αλλά και διάσπασής της, απώλεσε την εμπιστοσύνη του λαού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει κερδισμένη η δεξιά."

    Στην πολιτική επιβάλλεται η εκτίμηση της κατάστασης. Μετά την εκτίμηση αυτή, καθορίζεις το στόχο. Αν η εκτίμηση είναι ορθή, ευστοχείς. Οι στόχοι για διχοτόμηση και ένωση οδήγησαν στο πραξικόπημα και την εισβολή του Ιουλίου του 1974.

    Η διαίρεση της νήσου εξασφάλισε μια στρατηγική υπεροχής στις ξένες δυνάμεις και κυρίως στις ΗΠΑ. Εκτός από τις αγγλικές βάσεις, στο βορρά και νότο υπάρχουν σήμερα αεροπορικά και ναυτικά λιμάνια. Ο περισσότερος οπλισμός στο βορρά και νότο (;) είναι αμερικάνικης προέλευσης. Μ' άλλα λόγια οι δύο κοινότητες οδηγήθηκαν σε συγκρούσεις, η νήσος διαιρέθηκε, ο δε βορράς και νότος στρατικοποιήθηκαν. Οι ξένες δυνάμεις πέτυχαν να ελέγχουν τοιουτοτρόπως την Κύπρο και κατ' επέκταση τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτές η Κύπρος είναι ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενόχλησε τις ΗΠΑ με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το νότιο τμήμα της Κύπρου. Η ανησυχία των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στην Αγκυρα και από εκεί στη Λευκωσία. Η πρόταση για συνομοσπονδία είναι προϊον της ανησυχίας αυτής.

    Το πραξικόπημα και η εισβολή του 1974 οδήγησαν στη διαίρεση της νήσου και στη στρατικοποίηση. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι σοβινιστικές πιέσεις επί των πολιτών και οι έξωθεν παρεμβάσεις. Στη δεκαετεία του '50 η ηγεσία ξεκίνησε με το σύνθημα "'Η διχοτόμηση ή θάνατος." Με τις συνθήκες που δημιούργησαν οι ξένες δυνάμεις, καταβάλλεται προσπάθεια επισημοποίησης της διχοτόμησης.

    Πρόκειται, όντως για μια τέτοια κατάσταση; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε θα πρέπει να απαλλάξουμε την Κύπρο από την ηγεμονία των ξένων Δυνάμεων.

    Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Οταν οι Ε/Κ και Τ/Κ ενδιαφερθούν για την πατρίδα τους, συμφωνήσουν μεταξύ τους, και πετύχουν την αποστρατικοποίηση της νήσου, ιδρύσουν έναν ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ομοσπονδιακό κράτος. Η μέχρι σήμερα πορεία απέδειξε ότι τα υφιστάμενα συστήματα και μέθοδοι δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η συνάντηση των βορείων και νοτίων που επιθυμούν μιαν ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη Κύπρο, με απώτερο σκοπό να απαιτήσουν τη λύση και την αποστρατικοποίηση.

    Αυτοί που δηλώνουν ότι είναι "πατριώτες" να παύσουν να βρίσκονται στα πλαίσια που χάραξαν οι ξένες δυνάμεις και να είναι μαριονέττες αλλων.

    Οι πατριώτες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κύπρου. Οσοι όμως προσπαθούν να γίνουν αρεστοί στις ξένες δυνάμεις προκειμένου να να αναλάβουν την εξουσία, είναι σίγουρο ότι απομακρύνονται από μια τέτοια λύση.

    Οι πολιορκημένοι Τ/Κ διενήργησαν τις έκτες 'εκλογές' από το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε πόσοι από τους 120.000 'ψηφοφόρους' ήταν Κύπριοι.

    Θέλουμε, τελικά, να απαλλαγούμε από τη φυλακή που μας έχουν κλείσει ή να περιγελούμε τον ίδιο τον εαυτό μας, που κάθε πέντε χρόνια καλούμαστε να εκλέξουμε τους δεσμοφύλακές μας;"

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 December 1998 - 13:02:26 UTC