Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου
  • [02] Ιερά Σύνοδος
  • [03] Ψήφισμα Βουλής - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [04] Γενικός Εισαγγελέας - ΥΠΕΣ - Καταγγελίες

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή ότι το κείμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό θα μας ικανοποιεί πλήρως, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και επικεφαλής της Διαπραγματευτκής Ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου σημείωσε επίσης ότι μόλις εκδοθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξει σε βάθος συζήτηση για το θέμα των πυραύλων S300, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο να κάνουμε οτιδήποτε χωρίς την πλήρη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε σχεση με το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "οι σχέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες δεν ήταν οι καλύτερες", σημειώνοντας ότι "η κατάσταση έχει περιπλακεί".

    "Θέλω να επαναλάβω την ευχή ότι τελικά θα υπάρξει κείμενο το οποίο να μας ικανοποιεί πλήρως ή τουλάχιστον όσο μπορεί περισότερο", είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βασίλείου είπε ότι τα θέματα των πυραύλων S300 "θα τα συζητήσουμε εις βάθος μόλις βγουν τα ψηφίσματα".

    Επανέλαβε ωστόσο ότι "εμάς μας συμφέρει η μείωση της έντασης και του Ντενκτάς του συμφέρει η αύξηση της έντασης". Πρόσθεσε επίσης ότι "εμάς μας συμφέρει κάθε είδους ανάμιξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και των μεγάλων δυνάμεων και στον Ντενκτάς συμφέρει να μην γίνεται απολύτως τίποτα".

    Τόνισε επίσης ότι "είναι αδιανόητο να μην κάνουμε οτιδήποτε χωρίς την πλήρη συνεργασία και συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση".

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε πως θεωρεί σχεδόν βέβαιο "το ότι θα έχουμε δύο ψηφίσματα (του ΣΑ)", σημειώνοντας ωστόσο ότι "πόσο ικανοποιητικά θα είναι αυτά τα ψηφίσματα είναι δύσκολο να δηλώσει κανείς μέχρι την τελευταία στιγμή γιατί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδίως σε σχέση με ψηφίσματα, οι αλλαγές είναι σχεδόν συνεχής".

    "Καλύτερα να αποφύγουμε δηλώσεις είτε ικανοποίησης είτε δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο, έως ότου δούμε το τελικό κείμενο", σημείωσε ο κ. Βασιλείου.

    Ερωτηθείς εάν αναμένεται άμεση εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "τόσο το ΣΑ, όσο και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν υποχρέωση να ασχοληθούν πιο εντατικά με την Κύπρο", προσθέτοντας ότι έχει περάσει πολύς χρόνος "και το Κυπριακό παραμένει το μόνο θέμα που δεν έχουμε πρόοδο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε "διπλό στόχο".

    Ανέφερε ότι Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε "όπως είχε ενημερώσει προηγουμένως και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και για την προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση από μέρους των μεγάλων δυνάμεων και του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο κ. Βασιλείου είπε επίσης ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη "για τη θέση της ενταξιακής μας πορείας", για τις συζητήσεις που είχε με τους αξιωματούχους της ΕΕ και "για τις θέσεις που υποβάλαμε και ταυτόχρονα για την ανάγκη να επιταχύνουμε τους ρυθμούς στο εσωτερικό".

    "Συμφωνήσαμε για το πως πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα σ' αυτά τα θέματα", είπε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [02] (K) Ιερά Σύνοδος

    Λευκωσία,Κύπρος,21/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναξιόπιστη χαρακτηρίζει την πηγή πληροφοριών προς τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο για όσα αφέθησαν να νοηθούν σε βάρος του Ηγουμένου Μαχαιρά Αθανασίου η Ιερά Σύνοδος, ενώ όσον αφορά καταγγελίες του Μητροπολίτη εναντίον του μοναχού Ιωσήφ Βατοπαιδινού αποφάσισε όπως διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

    Η Ιερά Σύνοδος που συνήλθε σήμερα και εξέτασε τις πρόσφατες καταγγελίες του Μητροπολίτη Πάφου συνιστά ακόμα όπως αποφεύγονται δηλώσεις οι οποίες "δημιουργούν σύγχυση και σκανδαλισμό".

    Σε ανακοίνωσή της εύχεται στο πλήρωμα της Εκκλησίας να γιορτάσει τις "κοσμοσωτήριες", όπως τις ονομάζει, γιορτές των Χριστουγέννων μέσα σε πνεύμα ειρήνης και αγάπης.

    Η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου συνήλθε έκτακτα στις 8.30 το πρωί, στο χώρο της Αρχιεπισκοπής και έληξε λίγο μετά τις 2.00 μ.μ.

    Στη συνεδρία ήταν παρόντες οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Κιτίου Χρύσανθος, Κυρηνείας Παύλος και Μόρφου Νεόφυτος, όπως επίσης οι Χωρεπίσκοποι Αρσινόης Γεώργιος, Σαλαμίνας Βαρνάβας και Τριμιθούντας Βασίλειος,

    Τόσο κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρία όσο και κατά την αποχώρησή τους δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

    Στις 2.00 μ.μ. απεχώρησε από την Αρχιεπισκοπή ο Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, άλλα αρκέστηκε ν'αναφέρει ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για το αποτέλεσμα της συνεδρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΝΓ)

    [03] (Κ) Ψήφισμα Βουλής - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς το ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή με την ευκαιρία της επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι ο κυπριακός λαός στηρίζει τις ελπίδες του στο σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, απέστειλε στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνλων, Κόφι Ανάν και σε Προέδρους διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, το ψήφισμα που υιοθέτησε το Σώμα στις 10 Δεκεμβρίου με την ευκαιρία της 50ης επετείου της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "στην επιστολή του ο κ. Κυπριανού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης και υπογραμμίζει ότι ο κυπριακός λαός εναποθέτει τις ελπίδες του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - ΥΠΕΣ - Καταγγελίες

    Λευκωσία,Κύπρος,21/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί ποινική δίωξη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη δεν προκύπτει από την έρευνα που διενήργησαν οι ποινικοί ανακριτές, σχετικά με τις καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκο Μαρκίδη.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, αναφορικά με το πόρισμα των ερευνών, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι μελέτησε το πόρισμα ανακριτών, το οποίο του παρεδόθη την περασμένη Παρασκευή.

    Οπως είπε, ταυτόχρονα, το πόρισμα μελέτησε και ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης και έφθασαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

    "Το αποτέλεσμα αυτό συμπίπτει και με το πόρισμα των δύο ποινικών ανακριτών ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ποινική δίωξη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών είτε στη μία είτε στην άλλη από τις διερευνηθείσες καταγγελίες", είπε.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "καθ'όσον αφορά το θέμα της πώλησης του ορόφου της Down Town, οι σχετικές πράξεις, όπως τονίζουν και οι ποινικοί ανακριτές, είχαν γίνει πολύ προ της ψήφισης του σχετικού νόμου περί καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 1996 και εφ' όσον δεν έχει αναδρομική ισχύ δεν εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση".

    Τόνισε ωστόσο, ότι "ανεξάρτητα από αυτό, δεν έχει διαπιστωθεί ό, τιδήποτε που να δημιουργεί εύλογη υποψία δισπρσξης ποινικού αδικήματος, καθ'όσον αφορά το θέμα του 6ου ορόφου".

    Σε ότι αφορά τις καταγγελίες για το Τμήμα Μετανάστευσης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτές θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες.

    Οπως είπε, η πρώτη αφορά τη γενική καταγγελία κατά του Υπουργού σε σχέση με χρηματισμό για απροσδιόριστο αριθμόν υποθέσεων.

    Η καταγγελία αυτή δεν κατέστη δυνατό να διερευνηθεί εφόσον ο κ. Πουργουρίδης δεν κατέθεσε στους ποινικούς ανακριτές την πηγή της πληροφορίας του για να μπορούν να πάρουν το νήμα και να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να πάρουν καταθέσεις και να βγάλουν συγκεκριμένα συμπεράσματα, είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Αναφορικά με τις 140 υποθέσεις, για τις οποίες κατονόμασε φακέλλους ο κ. Πουργουρίδης ζητώντας την ενδελεχή εξέταση όλων αυτών των φακέλλων, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "και πάλι τα συμπεράσματα είναι ότι δεν υπάρχει ότιδήποτε που να δικαιολογεί την εύλογη υποψία διάπραξης ποινικού αδικήματος εκ μέρους του ΥΠΕΣ ή εκ μέρους οποιουδήποτε άλλου".

    Οπως είπε από την έρευνα προέκυψε ότι μόνο στους 14 φακέλλους υπάρχει "αναφορά ανάμιξης του κ. Μιχαηλίδη".

    Σε πέντε άλλες περιπτώσεις οι σχετικές οδηγίες είχαν δοθεί από άλλον Υπουργό Εσωτερικών και συγκεκεριμένα τον ένα από τους δύο ποινικούς ανακριτές Γιώργο Σταυρινάκη.

    "Από τις 14 αυτές περιπτώσεις, πέντε αναφέρονται σε κάποια κατηγορία αλλοδαπών σε σχέση με τους οποίους η διακριτική ευχέρεια του Υπουργού ασκήθηκε σύμφωνα με την κρατική πολιτική", είπε, σημειώνοντας ότι "για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος" δεν πρόκειται να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέριες.

    Η μία αφορά περίπτωση αλλοδαπής, άλλες δύο αφορούσαν διατάγματα απέλασης, δύο παρατάσεις άδειας παραμονής με σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, μία αφορούσε ανθρωπιστικό θέμα για το οποίο δόθηκε προηγούμενη χάρη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δύο εργατικές διαφορές, για τις οποίες δόθηκε παράταση άδειας και άλλη μία υπόθεση που αφορούσε επίσης παράταση άδειας.

    Τόνισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί να υπήρχε σε οποιαδήποτε περίπτωση διαφωνία ουσίας μεταξύ λειτουργών του Τμήματος Μετανάστευσης και του Υπουργού, από την οποίαν να μπορεί αν συναχθεί ότι για τη μία από τις δύο γνώμες υπήρχαν κακόπιστα κίνητρα. "Σε μία μόνο περίπτωση ο λειτουργός μετανάστευσης απέρριψε αίτημα για παραμονή αλλοδαπών απέρριψε αίτημα για παραμονή αλλοδαπού πέραν των τεσσάρων ετών για το λόγο ότι δεν είχε την απαιτούμενη αρμοδιότητα να ικανοποιήσει το αίτημα την οποίαν είχε μόνο ο Υπουργός, ο οποίος την άσκησε προς όφελος του αιτητή", ανέφερε ο κ. Μαρκίδης.

    Για την ειδική περίπτωση που κατονόμασε ο κ. Πουργουρίδης διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για περίπτωση που απειλείτο απέλαση αλλοδαπής στο Ιράν, η μέρα ήταν Σάββατο, δεν υπήρχαν υπηρεσίες και ο Υπουργός ανταποκρίθηκε σε αίτημα της δικηγόρου Λίας Γεωργιάδου και του Μανώλη Χριστοφίδη, για λόγους ανθρωπιστικούς.

    "Το σημείο ότι ο ΥΠΕΣ παρενέβαινε στη διαδικασία παραχώρησης αδειών σε αλλοδαπούς χωρίς να έχει ενώπιόν του, τους σχετικούς φακέλλους, έχει ήδη καλυφθεί από την προηγούμενη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τη δική μου γνωμάτευση, με την οποία το θέμα αυτό μπορεί να θέσει επί τάπητος πολιτικό θέμα τρόπου ασκήσεως εξουσίας", σημείωσε ο κ. Μαρκίδης.

    "Οπωσδήποτε", πρόσθεσε, "η εξουσία υπήρχε, την εξουσία την είχε και επομένως δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτό ότι αφ'εαυτής της άσκησης της εξουσίας μπορεί να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα και συγκεκριμένα το αδίκημα του άρθρου 105 του ποινικού κώδικα, το οποίο είχε επικαλεστεί ο κ. Πουργουρίδης".

    Είπε εξάλλου, ότι τα δύο θέματα έχουν παραπεμφθεί με επιστολή του σήμερα στη νέα Επίτροπο Διοικήσεως προκειμένου να διερευνηθούν από την ίδια σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε επίσης, ότι η δική του έκθεση διεβιβάσθη στο Διευθυντή Εσωτερικών Προσόδων για να αποφασίσει αν απαιτείται ή όχι η διενέργεια φορολογικής έρευνας που να αφορά είτε τον ίδιο τον Υπουργό είτε μέλη της οικογένειάς του.

    Ανέφερε επίσης, ότι μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διεβιβάσθη προς το Γενικό Εισαγγελέα αναφορά εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, στην οποίαν εμπεριέχεται συγκεκριμένη επιχειρηματολογία σε σχέση με το θέμα των θαλασσινών σπηλιών και για το θέμα ανέθεσε προ ημερών στον Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη να το διερευνήσει ενδελεχώς.

    Οπως σημείωσε ο κ. Μαρκίδης για το θέμα αυτό δεν έχει διαπιστωθεί οτιδήποτε το μεμπτό σε ότι αφορά το ποινικό δίκαιο.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι τα κριτήρια τα δικά μας είναι καθαρώς νομικά και που διαφέρουν από τα πολιτικά κριτήρια.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρχε περίπτωση αλλαγής του πορίσματος της έρευνας αν ο Υπουργός δεν βρισκόταν στη θέση του ο κ. Μαρκίδης απήντησε αρνητικά.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο προκύπτουν πλέον πολιτικές ευθύνες, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι "υπάρχουν διαπιστωμένες περιπτώσεις και αυτό φαίνεται από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και επιβεβαιώνεται από την έκθεση των ποινικών ανακριτών, ότι είτε ο Υπουργός Εσωτερικών είτε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, παρά το ότι δεν είχαν κάτι στα χέρια, στους φακέλλους διορθώθη η αλλαγή που έπρεπε να γίνει".

    "Υπάρχει", πρόσθεσε, "θέμα πολιτικό, κάποιος να ασκήσει κριτική, αν νομίζει ότι η ασκηση εξουσίας χωρίς να έχει καποιος φακέλλους μπροστά του δεν είναι ορθή από άποψη πολιτικής ενέργειας".

    Σε ερώτηση γιατί δεν εφαρμόσθηκαν για τον κ. Μιχαηλίδη οι θεσμοί και η νομοθεσία όπως έγινε και με τον Διευθυντή του Τμήματος Υδάτων, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν είναι θέμα δικής του αρμοδιότητας να αποφασίσει εάν έπρεπε να παυθεί ή να εξαναγκαστεί ο κ. Μιχαηλίδης να υποβάλει παραίτηση ενόσω θα διεξήγετο αυτή η ποινική έρευνα. Το Σύνταγμα, σημείωσε, δεν επέβαλλε είτε στον ίδιο είτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέτοια υποχρέωση.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας κρατά τη θέση του ενώ διεξάγεται έρευνα εναντίον του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 21 December 1998 - 18:46:25 UTC