Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρίστου - Απόφαση - S300
  • [02] Αναστασιάδης - Απόφαση - S300
  • [03] Western Policy Centre - Απόφαση Κληρίδη
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [06] Ομήρου - S300
  • [07] Κάππας - Δηλώσεις
  • [08] Κατεχόμενα - Σε άνοδο η Δεξιά
  • [09] Σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης - Κατεχόμενα
  • [10] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κορέας
  • [11] Εκπρόσωπος - S300
  • [12] ΔΗΚΟ - Κυπριανού - S300 - Αμυνα
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] Χρίστου - Απόφαση - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η σημερινή απόφαση είναι η αναπόφευκτη κατάληξη της αρχικής απόφασης, η οποία λήφθηκε χωρίς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς ανάλυση των πλεονεκτημάτων ή των προβληματων από την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, χωρίς την απαιτούμενη συζήτηση και ανάλυση για τις πολιτικές, διπλωματικές, στρατιωτικές και οικονομικές επιπτώσεις και παραμέτρους".

    Αυτό τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για μη έλευση στην Κύπρο του αντιπυραυλικού συστήματος S300.

    Οπως είπε ο κ. Χρίστου, η απόφαση "λήφθηκε σε μια στιγμή που το επίκεντρο των ζυμώσεων στο Κυπριακό είχε μετατοπιστεί στον στρατιωτικό τομέα, η οποία δυστυχώς στρατικοποίηση, οδηγούσε σε αυξημένους κινδύνους αντιπαράθεσης, εμπόδιζε την ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών, ανέπτυξε το σωβινισμό και επερρίπτοντο ευθύνες στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ένταση".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το θέμα αυτό συνδέθηκε απόλυτα με τη θεωρία του ενεργού ηφαιστείου. Μια θεωρία", συνέχισε, "η οποία κατέρρευσε μαζί με όλη τη συνθηματολογία και τη στρατικοποίηση που το συνόδευε δημιουργώντας πίσω της σημαντικότατα πολιτικά κενά".

    Ο κ. Χρίστου σημείωσε επίσης ότι "η απόφαση αυτή έγινε αντικείμενο και κατέστη εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση και ιδιαίτερα για μια πολύ μεγάλη προεκλογική εκμετάλλευση.

    Αντίθετα", υπογράμμισε, "δεν ενισχύετο η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου, όπως στόχευε η λήψη αυτής της απόφασης, δεν έκαμψε την τουρκική αδιαλλαξία, δεν ανέτρεψε το στρατιωτικό ισοζύγιο και εδόθηκαν προσχήματα για ενασχόληση με άλλα θέματα εκτός από την ουσία του Κυπριακού".

    Είπε ακόμη, ότι "δόθηκαν προσχήματα για αμφισβήτηση του δικαιώματος της άμυνας, δημιουργήθηκαν νέοι κίνδυνοι εμπλοκής της Κύπρου σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, κλιμακώθηκαν οι απειλές από την Τουρκία, αλλά και οι πιέσεις από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κύπρος περιήλθε σε μια φοβερή απομόνωση και ο λαός της και η κυβέρνησή της τέθηκαν μπροστά σε φοβερά και δύσκολα διλήμματα".

    Τόνισε ότι "είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες που η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στην κυπριακή, τις απόψεις της γύρω από αυτό το θέμα και είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες που η δική μας άποψη είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις έπρεπε να συναποφασίσουν".

    Ο κ. Χρίστου υπογράμμισε ιδιαίτερα "την ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έπρεπε να αναλάβει το βάρος αυτής της απόφασης όπως και πήραν την απόφαση στο αρχικό στάδιο για την αγορά του συστήματος χωρίς την αναγκαία διαβούλευση και συζήτηση στο όργανο το οποίο εκαλείτο πρόσφατα να πάρει αυτή την απόφαση.

    Κατά συνέπεια", πρόσθεσε, "η συναπόφαση αυτή έχει παρθεί και έχει ανακοινωθεί σε όλους εσάς σήμερα".

    Σε ερώτηση αν θεωρεί πως η κυπριακή Κυβερνηση ανέλαβε πλήρως την ευθύνη αυτών των πράξεων απάντησε "θα το δούμε", επισημαίνοντας ότι αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις και πρόσθεσε ότι "υπάρχει ο χρόνος και για την κρίση και για το σχολιασμό όλων των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν".

    Ερωτηθείς αν θα ήταν ορθότερο να αποφασισθεί η ακύρωση της παραγγελίας, είπε ότι "αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο ίσως έχει σχέση και με υποχρεώσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί".

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αν θεωρεί πως η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τους S300 ήταν προειλημμένη, αφού ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με την οποίαν εξέφραζε υποστήριξη στην απόφαση, ο κ. Χρίστου απήντησε "πιθανό".

    Επανέλαβε όμως ότι το ΑΚΕΛ "δεν εθεώρησε ούτε για μια στιγμή ότι ήταν θέμα του Εθνικού Συμβουλίου αυτή τη στιγμή, να πάρει κάποια νέα απόφαση, όταν ουδέποτε εκλήθη να πάρει την απόφαση τον Ιανουάριο του 1997. Ηταν θέμα των κυβερνήσεων", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Αναστασιάδης - Απόφαση - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οσο δυσάρεστο και αν είναι το αποτέλεσμα της συναπόφασης Ελλάδας και Κύπρου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) το υποστηρίζει, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα ετίθεντο σε κίνδυνο βασικοί, κοινοί στόχοι των δυο χωρών, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης.

    Με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ο τελικός απολογισμός του θέματος των S300 είναι θετικός για την Κύπρο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα δεδομένα το 1996, όταν αποφασίστηκε η αγορά των πυραύλων, ήταν διαφορετικά από τα σημερινά.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης που, όπως είπε, αποφασίστηκαν "ύστερα από σοβαρό προβληματισμό και πάντα κατά νου έχοντας τους κύριους στόχους που πρέπει ο Ελληνισμός να έχει".

    "Βασικός στόχος είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η δικαία, βιώσιμη και διαρκής λύση του προβλήματος", πρόσθεσε.

    Προς ενίσχυση του διαλόγου για επίτευξη τέτοιας λύσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, επί εποχής Γλαύκου Κληρίδη και αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου, συναποφάσισαν την υιοθέτηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος", που στοχεύει στην ενίσχυση του κυπριακού Ελληνισμού και στην ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής πλευράς.

    Διευκρινίζοντας ότι η αγορά των πυραύλων ήταν μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "το 1996, οι δοσμένες συνθήκες επέτρεπαν τη συναπόφαση για την αγορά" τους.

    Πρόσθεσε δε ότι "σήμερα, διαπιστώνουμε πως ένας εκ των στόχων που έθεσε η κυπριακή πλευρά και με την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας οδεύει προς επίτευξη, ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), λόγω παρεμβάσεων, λόγω συμφερόντων, λόγω της συμπεριφοράς συγκεκριμένων χωρών, εκινδύνευε κατά την άποψη και της Ελλάδας, αλλά και κατά τις εκτιμήσεις της Κύπρου, να ματαιωθεί".

    "Λάβαμε υπόψη ταυτόχρονα τους κινδύνους από την ενθάρρυνση που είχε η Τουρκία ως αποτέλεσμα της στάσης τόσο της Αμερικής, της Βρετανίας, αλλά και χωρών της Ευρώπης", ανέφερε, προσθέτοντας πως "η ανοχή στη θρασύτητα της Τουρκίας, δημιουργούσε βάσιμους κινδύνους εμπολέμου εμπλοκής".

    "Αφού σταθμίσαμε τις θέσεις κατά κύριο λόγο της ελληνικής πλευράς και αφού λάβαμε υπόψη ότι η οποιαδήποτε μονομερής απόφαση στην εισαγωγή του συστήματος θα δημιουργούσε κινδύνους ευρύτερης αναταραχής, κινδύνους εμπολέμου εμπλοκής, κινδύνους εκτροπής από τη βασική πορεία προς την Ευρώπη, που διασφαλίζει μια για πάντα τον κυπριακό Ελληνισμό, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τη συναπόφαση της κυπριακής και της ελληνικής Κυβέρνησης για μη έλευση των πυραύλων, όσο δυσάρεστη και αν είναι η απόφαση για μας και όσο αντίθετη και να είναι με τη βασική μας θέση, πως και ως θέμα εθνικής συνέπειας θα έπρεπε να εισήγετο και να εγκαθίστατο το σύστημα (των S300)", ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

    Επεσήμανε δε πως "παρά ταύτα, δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει την υπεύθυνη κυβέρνηση της Ελλάδας, την αναγκαιότητα να υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας συνεργασία, την αναγκαιότητα να προστατεύσουμε από τους όποιους κινδύνους την Κύπρο, τους κινδύνους ακόμα εκτροπής από την πορεία μας προς την Ευρώπη", είπε.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση πως το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ) "μπορεί να λειτουργήσει" και χωρίς τους S300, αφού υπάρχουν τα υποκατάστατα και η περαιτέρω ενδυνάμωση της άμυνας της Ελλάδας, τόνισε πως "η τυχόν διαταραχή, η τυχόν προσωρινή απογοήτευση του κυπριακού Ελληνισμού, μπροστά στα μεγαλύτερα καλά, σίγουρα θα υποχωρήσει".

    "Υπεύθυνα θα πρέπει να πούμε στο λαό την αλήθεια, γιατί τα δεδομένα - ναι - δεν είναι τα ίδια που ήταν το 1996", τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Σε ερώτηση κατά πόσο τα ανταλλάγματα για τη μη έλευση των πυραύλων, όπως για παράδειγμα τα πρόσφατα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι ικανοποιητικά, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Επαναλαμβάνουμε την εμμονή μας στις ειρηνικές διαδικασίες", ενώ αναφερόμενος στα ψηφίσματα είπε πως "δεν μπορούμε να τα παραγνωρίσουμε, με όσα μειονεκτήματα και αν έχουν", αφού, όπως είπε, τα ψηφίσματα αυτά ενισχύουν τυχόν προσφυγή της Κύπρου στον ΟΗΕ.

    Ενα άλλο αντάλλαγμα "θεωρούμε τη μόνιμη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει την προστασία του κυπριακού Ελληνισμού, να συνεχίσει να θεωρεί ως 'casus belli' την όποια επίθεση κατά του κυπριακού κράτους και συνεπώς, είμαστε βέβαιοι πως με τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν ως υποκατάστατο του ματαιωθέντος συστήματος, όχι μόνο ενισχύεται η Ελλάδα, αφού η πιθανότητα είναι η εγκατάσταση στην Ελλάδα, αλλα ενισχύεται ταυτόχρονα και η Κύπρος, με κάποια άλλα συστήματα", χωρίς να καταργείται το ΔΕΑΧ ή η συμπαράσταση της Ελλάδας στην αποτρεπτική δύναμη της Κύπρου, καθώς και στην ενταξιακή της πορεία.

    Σε ερώτηση κατά πόσο μετά τη σημερινή απόφαση οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας θα ειναι επιρρεπείς σε νέες υποχωρήσεις, είπε ότι οι βασικοί στόχοι δεν εγκαταλείπονται "με την αλλαγή στάσης όσον αφορά συγκεκριμένο οπλικό σύστημα" και επανέλαβε τη ρήση "ας μη χάσουμε το δάσος χάριν του δένδρου".

    Τόνισε δε πως "το δάσος είναι τα πολύ περισσότερα που έχουμε να κερδίσουμε από την ευρωπαϊκή μας πορεία, από την ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία που πρέπει να υπάρχει στην Κύπρο, αλλά και την απόλυτη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή την ειρηνική λύση του Κυπριακού και όχι τις εμπόλεμες αντιπαραθέσεις".

    "Απορρίπτουμε κατηγορηματικά ότι θα ετίθετο ποτέ θέμα - για την όποια κυπριακή ή όποια ελληνική κυβέρνηση - υποχώρησης σε θέματα αρχών γιατί τάχα ασκούνται πιέσεις", υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

    "Πιέσεις ασκούνται εδώ και πολλά χρόνια σε βάρος και της Κύπρου και της Ελλάδας για υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, ανεπιτυχέστατα", πρόσθεσε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η άμυνα είναι θέμα αρχών, είπε ότι δεν ακυρώνεται ούτε το ΔΕΑΧ, ούτε η προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας και αποσυνέδεσε το ΔΕΑΧ από τους πυραύλους S300.

    Σε ερώτηση γιατί δεν προβλέφθηκε εκ μέρους των πολιτικών η τελική εξέλιξη στο θέμα των πυραύλων, τόνισε ότι "οι τότε συνθήκες και αντιδράσεις, που ήταν ανύπαρκτες, δεν υπαγόρευαν ανάλογη πρόβλεψη γιατί απλούστατα η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας και η σημερινή της Κύπρου, έκριναν ότι ανάλογη αγορά δημιουργούσε μια άλλη δυναμική, την οποία και δημιούργησε".

    "Δε θα πρέπει κανένας να παραγνωρίζει ότι τούτα τα δύο χρόνια η διεθνής κοινότητα, η διεθνής κοινωνία και οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα τουρκικά στρατεύματα είναι κατοχικά και δεν είναι προς επίτευξη της ειρήνης, όπως διαλαλούν οι ηγέτες της Τουρκίας", ανέφερε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι, αντίθετα, η Κύπρος είναι απομονωμένη, ο κ. Αναστασιάδης διαφώνησε και παρέπεμψε στις δεσμεύσεις του Αμερικανού Προέδρου, του Βρετανού Πρωθυπουργού, της ΕΕ, της Ρωσίας και σειράς άλλων χωρών, όπως είπε.

    "Δεν βλέπω να είμαστε εν απομονώσει, όταν κάποια κράτη αναλαμβάνουν εφαρμογή ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που στοχεύουν ακριβώς εκεί που και εμείς επιθυμούμε", πρόσθεσε.

    Σε υπόδειξη ότι αναφορικά με το θέμα των πυραύλων δημιουργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες, είπε: "Δεν θα αρνηθούμε πως μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης του ΔΕΑΧ και σε μια περίοδο που γινόταν προβολή και αντιπροβολή επιχειρημάτων, είχε - και αυτό αποτελεί γεγονός - αναβαθμιστεί το θέμα " των πυραύλων.

    "Δόθηκαν," πρόσθεσε, "κάποιες εντυπώσεις στο λαό, όχι ανεδαφικές, αλλά τελικά, πιστεύω, η εκτίμηση από την όλη πορεία δεν είναι εις βάρος, αλλά προς όφελος του κυπριακού Ελληνισμού".

    Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως οι δηλώσεις ξένων ηγετών που ακολούθησαν τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν αποτέλεσμα και του θέματος των πυραύλων S300.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] Western Policy Centre - Απόφαση Κληρίδη

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Western Policy Centre στις ΗΠΑ χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Τζον Σιτιλίδης με δήλωσή του τονίζει ότι "η κυβέρνηση της Κύπρου θα πρέπει να επιδοκιμασθεί για μια γενναία απόφαση, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων και θα επαναφέρει την αναγκαία έμφαση στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου, την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων και την αποδοκιμασία της χρήσης βίας στην επίλυση πολιτικών και νομικών διαφορών".

    Αναφέρει ότι "η διπλωματική πρωτοβουλία θα πρέπει να βοηθήσει στην οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Τουρκία και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, ένα σημαντικό βήμα σε μια τετραμερή διαδικασία συμπεριλαμβανομένων της Αγκυρας και της Αθήνας προς μια δίκαιη και συνολική επίλυση του Κυπριακού".

    Ο κ. Σιτιλίδης σημειώνει ακόμα ότι "η Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη μείωση των στρατευμάτων κατοχής και η Ελλάδα να σταματήσει σχέδια για αύξηση των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην Κύπρο".

    Οπως τονίζει στη δήλωσή του "θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για αποφυγή στρατιωτικών λύσεων σε πολιτικά, νομικά και διπλωματικά προβλήματα".

    Τέλος ο κ. Σιτιλίδης αναφέρει ότι η εμμονή της κυβέρνησης Κλίντον, στο να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και στην επιβολή σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο "θα πρέπει να χειροκροτηθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (K) Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 30/12/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      564,6500    566,9000   564,6500   569,5000
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7146      1,7214     1,7146     1,7254
    Δολάριο ΗΠΑ            2,0126      2,0206     2,0126     2,0246
    Στερλίνα               1,1972      1,2019     1,1972     1,2044
    Γερμ. Μάρκο            3,3664      3,3798     3,3664     3,3838
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               231,5839         233,4365
          Δολ. Αυστραλίας              3,2868           3,3130
          Δολ. Καναδά                  3,1137           3,1386
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,5840         347,3406
          Κορώνες Δανίας              12,7938          12,8961
          Κορώνες Νορβηγίας           15,0309          15,1511
          Κορώνες Σουηδίας            16,2502          16,3802
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3518           1,3626
          Λιρέτες Ιταλίας          3.326,6338       3.353,2468
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2102          10,2918
          Πεσέτες Ισπανίας           285,8645         288,1514
          Σελίνια Αυστρίας            23,6165          23,8054
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7856           3,8158
          Φράγκα Βελγίου              69,1940          69,7475
          Φράγκα Γαλλίας              11,2684          11,3585
          Φράγκα Eλβετίας              2,7425           2,7644
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Ομήρου - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση είναι στη βάση της πρότασης ενότητας και προοπτικής, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι οι τοποθετήσεις του κόμματος τόσο επί του εθνικού όσο και επί θεμάτων άμυνας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, προσερχόμενος στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η σημερινή θα είναι η τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την παρούσα σύνθεση, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι τις αποφάσεις θα πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τα προκαταλάβει.

    "Πάντως έχω δηλώσει κατ'επανάληψη", τόνισε, "ότι ως αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση είναι επί τη βάση της πρότασης ενότητας και προοπτικής, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι οι γνωστές μας τοποθετήσεις επί του εθνικού θέματος περιλαμβανομένης και της γνωστής θέσης μας σε θέματα άμυνας".

    "Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για μας δεν ήταν και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση", συμπλήρωσε κατηγορηματικά ο ΥΠΑΜ.

    Τέλος ερωτηθείς αν ως Υπουργός Αμυνας αισθάνεται αποκαρδιωμένος μετά την απόφαση για μη έλευση των S300, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι όσο είναι ΥΠΑΜ θα ασκεί τα καθήκοντά του με βάση το συνταγματικό και το νομοθετικό πλαίσιο και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο λαό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Κάππας - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εφόσον με υπέδειξε το συγκεκριμένο κόμμα (ΕΔΕΚ) πρέπει ν' ακολουθήσω τη γραμμή", δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα σε ερώτηση εάν αυτή θα είναι η τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη παρούσα σύνθεση, ο κ. Κάππας απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

    Ο κ. Κάππας τόνισε ότι παρόλο που δεν είναι "κομματικός", θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμένη που υπέδειξε ο κ. Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [08] Κατεχόμενα - Σε άνοδο η Δεξιά

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ - Σπύρος Αθανασιάδης)

    Παρά το ότι έχει περάσει ένας περίπου μήνας από τις παράνομες εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 1998 στα κατεχόμενα, οι προσκείμενοι στα δεξιά κόμματα συνεχίζουν με χίλιους δυό τρόπους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την αύξηση των ποσοστών που εξασφάλισε η παράταξή τους, άσχετα αν το κόμμα τους λέγεται Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό, Εθνικής Αναγέννησης.

    Το ποσοστό του 67,51% που εξασφάλισαν τα δεξιά κόμματα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

    Αν ρίξουμε μια ματιά στις "εκλογές" των τελευταίων 20 ετών θα δούμε ότι ενώ το 1976 η Δεξιά εξασφάλισε ποσοστό 53,7%, στις "εκλογές" του 1985 το αύξησε στο 59% για να φθάσει το 1998 στο 67,51%.

    Αντιθέτως η Αριστερά από ποσοστό 44,8% που εξασφάλισε το 1976, το μείωσε το 1981 στο 43,6% για να μειώσει ακόμη περισσότερο το 1985 (41%). Το 1990 παρουσίασε μια αύξηση στα ποσοστά της (45,3%) αλλά ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις "εκλογές" αυτές τα δύο κόμματα της Αριστεράς (Κοινοτικής Απελευθέρωσης και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό) συνεργάστηκαν με δύο μικρά δεξιά κόμματα (Δημοκρατικού Αγώνα και Αναγέννησης). Ο κατήφορος των ποσοστών συνεχίστηκε στις ψευδοεκλογές του 1993 (38,63%) και σ'αυτές του 1998 (31,22%).

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" (27.12.1998), η αύξηση πληθυσμού από το 1981 μέχρι σήμερα κυμαίνεται στο 1,29% ετησίως ενώ ο αριθμός "ψηφοφόρων" στο 2,50%.

    Συγκεκριμένα:

    Πληθυσμός          1981        1985       1990      1993     1998
    Ψευδοκράτους     134.586     143.307    151.836   155.994  164.190
    "Ψηφοφόροι"       84.721      95.124    103.218   108.622  120.758
    Ψήφισαν           75.081      83.175     94.403   100.867  106.384
    Εγκυρα            68.524      79.812     91.899    96.011   99.568
    

    Σύμφωνα με την "Κίπρις", μεταξύ 1974 - 1996 συνολικά 30.000 άτομα μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε εποίκους.

    Το 1981 οι "ψηφοφόροι" αποτελούσαν το 62,94% του συνολικού πληθυσμού. Το 1998 το ποσοστό αυτό έφθασε στο 73,59%. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Muharrem Faiz, αν η αύξηση αυτή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το έτος 2003 από κάθε 100 άτομα τα 80 θα είναι "ψηφοφόροι".

    ΠΙΝΑΚΑΣ I
    ΠΟΣΟΣΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
    
                  1976       1981     1985     1990     1993      1998
    Δεξιά	      53,7%      56,1%    59,0%    54,7%    59,04%   67,51%
    Αριστερά      44,8%      43,6%    41,0%    45,3%    38,63%   31,22%
    
    ΠΙΝΑΚΑΣ II
    AΝΑΛΟΓΙΑ "ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ" ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ
    
    1981      1985      1990      1993     1998
    62,94%    66,37%    67,97%    69,63%   73,54%
    
    ΠΙΝΑΚΑΣ III
    EΓΚΥΡΑ "ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ "ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ"
    
    1981     1985      1990      1993     1998
    80,88%    83,90%    89,03%   88,39%    82,45%
    
    ΠΙΝΑΚΑΣ IV
    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ"
    
    1981     1985     1990      1993     1998
    88,62%    87,43%   91,45%   92,86%   88,09%
    

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [09] Σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Λεγόμενο "πρωτόκολλο συνεργασίας" των Τ/κ κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Κοινοτικής Απελευθέρωσης για σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης "συνασπισμού" υπεγράφη χθες στο κτίριο της ψευδοβουλής στα κατεχόμενα.

    Οι Τ/κ εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους στο σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης "συνασπισμού".

    Οπως αναφέρεται, ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" προέρχεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ο λεγόμενος "Υπουργός Προεδρίας" και "Αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης από το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

    Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου αναλαμβάνει τα ψευδοϋπουργεία "εξωτερικών" και "άμυνας", "εσωτερικών και υπαίθρου", "οικονομικών", "γεωργίας και δασών", "συγκοινωνιών και έργων", "εργασίας και στέγασης", "νεολαίας και αθλητισμού".

    Ο "μικρός", όπως χαρακτηρίζεται, "συνέταιρος" στην ψευδοκυβέρνηση είναι το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Μουσταφά Ακιντζί που αναλαμβάνει το ψευδοϋπουργεία "εθνικής παιδείας και πολιτισμού" και "υγείας και περιβάλλοντος".

    Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία των δύο κομμάτων. Η πρώτη συνέβη πριν από 12 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 19 Ιουλίου 1985 μέχρι τις 11 Αυγούστου 1986.

    Η σύνθεση της νέας ψευδοκυβέρνησης θα υποβληθεί σήμερα στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και αφού εγκριθεί θα ζητηθεί "ψήφος εμπιστοσύνης" από την ψευδοβουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Τ/κ Τύπου, το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" αναλαμβάνει ο Ταχσίν Ερτουγρούρουγλου ενώ τα άλλα πιθανά ονόματα για ανάληψη θώκου "υπουργείων" είναι "εσωτερικών": Ιλκάι Καμίλ, "οικονομικών": Μεχμέτ Μπαϊράν, "παιδείας": Μεχμέτ Αλτινάϊ, "γεωργίας": Ιρσέν Κουτσιούκ και "συγκοινωνιών και έργων": Σαλίχ Μίρογλου, "εργασίας": Μεχμέτ Αλμπαϊράκ, "υγείας": Γκιουλσέν Μποζκούρτ, "νεολαίας": Τανσέλ Ντοραλτί.

    Στο "πρωτόκολλο συνεργασίας" γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό. Οι πρόνοιες του "πρωτοκόλλου" για το πρόβλημα αυτό είναι ότι η πολιτική θα χαράσσεται από κοινού με τη "μητέρα πατρίδα Τουρκία".

    Αναφέρει ακόμα ότι η "κυβέρνηση συνασπισμού" θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για ενίσχυση της "οντότητας", της "ανεξαρτησίας" του ψευδοκράτους και της αναγνώρισης του και ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα πρέπει να γίνει μετά την επίτευξη σύμφωνίας στο Κυπριακό και μετά από κοινή πολιτική που θα χαραχθεί επί του προκειμένου με την Τουρκία.

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αντιπροσωπεύει με κανένα τρόπο τον Τ/κ "λαό", όπως αποκαλεί τους Τ/Κ, και το σύνολο της Κύπρου. "Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να αποταθεί στην ΕΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο διεθνή οργανισμό ή ένωση εν ονόματι του συνόλου της Κύπρου. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης αυτή είναι παράνομη και απαράδεκτη", αναφέρει.

    Ακολούθως το "πρωτόκολλο" επισημαίνει ότι σε στενή συνεργασία των κατεχομένων με την Τουρκία θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες για πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές επαφές του ψευδοκράτους με όλες τις χώρες του κόσμου.

    Σύμφωνα μ' αυτό η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό θα υποβληθεί στους "δύο λαούς" οι οποίοι θα αποφασίσουν με χωριστά δημοψηφίσματα, ενώ προστίθεται ότι οι πρόνοιες της συμφωνίας θα υλοποιηθούν τότε μόνο αν οι δύο πλευρές εγκρίνουν τα δημοψηφίσματα.

    Η συνεργασία των δύο κομμάτων προβάλλεται στον Τ/κ Τύπο υπό τους τίτλους:

    "Κίπρις" : "Αϊντε με το καλό", "Αβρούπα": "Συμφώνησαν" , "Ορτάμ": "Κυβέρνηση των έργων", "Γενί Ντεμοκράτ": "Εκτός πρωτοκόλλου το θέμα της συνομοσπονδίας και η κοινή διακήρυξη Ντενκτάς - Ντεμιρέλ", "Βατάν": "Εμπρός και καλή δύναμη", "Μπιρλίκ": "Στο νέο έτος με νέα κυβέρνηση", "Γενί Ντουζέν": "Λες και είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [10] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κορέας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο κορεατικός λαός "χαίρεται για τις επιτυχίες του κυπριακού λαού στις προσπάθειες για τερματισμό της διαίρεσης και ενοποίησης της χώρας, καθώς και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, και την ανάπτυξη της οικονομίας και των παραγωγικών δυνάμεων".

    Το μήνυμα αυτό απηύθηνε σήμερα ο πρώτος Πρέσβης της Δημοκρατικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Παέκ Γιόνγκ Χο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Χο ευχήθηκε ακόμη στον κυπριακό λαό "μεγαλύτερες επιτυχίες στην οικοδόμηση της ευημερούσας Κύπρου" και διεβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του ηγέτη του κορεατικού λαού και Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, Κίμ Γιόνκ Ιλ, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη ευχαριστώντας τον για την "υποστήριξη που έδωσε στον αγώνα του κορεατικού λαού για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την εθνική επανένωση".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κορέας τονίζοντας ότι "και οι δύο λαοί μας για πολλά χρόνια τώρα υποφέρουν από τη διαίρεση των χωρών τους και έχουν γευθεί πικρές εμπειρίες από μια τέτοια διαίρεση".

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειές της "για μια ειρηνική επανένωση και τελική αποστρατικοποίηση της Κύπρου στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού και των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [11] Εκπρόσωπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συναπόφαση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης για μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο δίνει τη δυνατότητα για μια απρόσκοπτη ενταξιακή διαδικασία και ταυτόχρονα δίνει τα περιθώρια στο διεθνή παράγοντα να αποφασίσει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι θετικά και ενθαρρυντικά σε ότι αφορά την πιθανότητα εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη.

    Οπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, η απόφαση για μη έλευση των πυραύλων, που όπως διευκρίνισε είναι και θα είναι στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε από τις δυο κυβερνήσεις "με γνώμονα τα ευρύτερα συμφέροντα του ελληνισμού".

    Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, πρόκειται για μιαν απόφαση που "θωρακίζει τον ελληνισμό και απέναντι στο διεθνή παράγοντα αλλά και απέναντι σε οποιεσδήποτε εξελίξεις".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι η αναθεώρηση της απόφασης έγινε υπό τα σημερινά διεθνή δεδομένα προς το συμφέρον και του κυπριακού ελληνισμού και του ευρύτερου ελληνισμού.

    Ωστόσο σημείωσε ότι "σαφέστατα οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί δεν έχουν εκπληρωθεί στο βαθμό που προσδοκούσαμε".

    Ομως όπως επεσήμανε οι αναθεωρήσεις στην πολιτική και στη ζωή γίνονται διότι τα θέματα τίθενται διλημματικά και σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, "το δίλημμα όπως τέθηκε έφερε τον κυπριακό ελληνισμό και γενικότερα τον ελληνισμό στη θέση να απαντήσει με αυτό τον τρόπο".

    Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτή η απόφαση κάτω από τις σημερινές συνθήκες εγκρίνεται από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού "γιατί ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες κάτω από τις οποίες λήφθηκε αυτή η απόφαση".

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή αναφερόταν στην εμπορική διάσταση του συμβολαίου.

    Ερωτηθείς εξάλλου αν η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμά της σε μεταγενέστερο στάδιο να φέρει τους πυραύλους στην Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "δεν θα μπούμε σε λογικές ούτε χρονικών πειθαναγκασμών ούτε θα συζητούμε για μελλοντικές καταστάσεις".

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε επίσης ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη εξυπηρετεί τους αμυντικούς σχεδιασμούς του ενιαίου αμυντικού χώρου και άρα εξυπηρετείται και η Κύπρος από αυτή την εγκατάσταση στην Κρήτη "διότι στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου υπάρχει κοινός σχεδιασμός".

    Είπε ακόμα ότι η εγκατάσταση των πυραύλων σημαίνει πλήρης λειτουργία του πυραυλικού συστήματος.

    Κληθείς να πει ποιού ήταν η πρόταση για διαπραγμάτευση με τη ρωσική κυβέρνηση για πιθανή εγκατάστασή των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η συμφωνία συνήφθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προσθέτοντας ότι επειδή οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν σε ελληνικό μέρος η πρόταση έγινε από τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και ότι το θέμα θα συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων μερών, δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ρωσίας.

    Ακόμη επεσήμανε ότι η ρωσική κυβέρνηση ενημερώνεται πλήρως για όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό το θέμα διότι είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος.

    Κληθείς να πει πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΕΔΕΚ από το κυβερνητικο σχήμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει πολιτικά γεγονότα τα οποία ενδεχομένως να συμβούν, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις μετά από τέτοια πολιτικά δεδομένα".

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΔΕΚ με βάση τα κριτήρια της συναπόφασης θα παραμείνει στην κυβέρνηση.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ ότι η απόφαση που λήφθηκε για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα των τουρκικών πιέσεων, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "τις επιλογές της η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση και γενικότερα ο ελληνισμός, τις κάνει με βάση τους στρατηγικούς της στόχους και οι στρατηγικοί στόχοι ήταν πάντα μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος και ταυτόχρονα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    "Είναι με αυτούς τους στρατηγικούς στόχους", πρόσθεσε, "που πήραμε αυτές τις αποφάσεις και όχι διότι για οποιονδήποτε λόγο η Τουρκία θεωρεί ότι μας πειθανάγκασε".

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε επίσης ότι "δεν κάνουμε πολιτική ειδικά σε εθνικά θέματα με γνώμονα τις αντιδράσεις της Αγκυρας αλλά με γνώμονα μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα του ελληνισμού".

    Τόνισε ότι "δεν επιτρέπουμε ούτε στον κ. Τζεμ ούτε στον οποιοδήποτε άλλο Τούρκο αξιωματούχο να μας θέσει σε αυτή τη θέση του κατηγορούμενου".

    Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να πιστεύει ότι έχει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "το πολιτικό ένστικτο του κυπριακού λαού και η γνωστή του ρεαλιστική στάση στις εξελίξεις του εθνικού θέματος, του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με τρόπο πατριωτικό και να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες αναθεωρήσεις απόψεων είναι αναγκαίες για να εξυπηρετείται καλύτερα η εθνική μας υπόθεση".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση των Αμερικανών για το θέμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "δεν μας επηρεάζει στις αποφάσεις μας ή στις οποιεσδήποτε σκέψεις μας για το μέλλον, μια τέτοιου είδους αντίδραση".

    "Εμείς από τον αμερικανικό παράγοντα και γενικά από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέλουμε συγκεκριμένες αντιδράσεις με βάση και τα ψηφίσματα έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε βήματα αποστρατικοποίησης, σε συζήτηση επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος", κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] ΔΗΚΟ - Κυπριανού - S300 - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα επανεξέτασης του ευρύτερου θέματος της άμυνας θέτει το Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα καταψηφίσει κάθε πρόνοια περί άμυνας μέχρι να πάρει δεσμευτικές γραπτές εξηγήσεις ενώ ο Πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, τονίζει με δηλώσεις του ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και το casus belli φαίνεται να μην υφίστανται πλέον.

    Εκφράζοντας "βαθιά απογοήτευση" και "ριζική διαφωνία" με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη έλευση των πυραύλων S300, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ υπογραμμίζει ότι τα επιχειρήματα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση δεν πείθουν αλλά μάλλον αντιφάσκουν και διερωτάται "τί έχει κερδίσει η Κύπρος έναντι αυτής της τεράστιας υποχώρησης".

    Το ΔΗΚΟ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι "υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και υπό το φως των όσων έχουν προηγηθεί εγείρεται σοβαρό θέμα ηθικής τάξης για τον Πρόεδρο Κληρίδη", και προσθέτει ότι "δεν είναι αρκετή η φραστική ανάληψη ευθύνης".

    Επιρρίπτει εξάλλου τις ευθύνες "για την απογοητευτική εξέλιξη" των πραγμάτων στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, σημειώνοντας ότι "είτε δεν εκτίμησαν σωστά τα πράγματα και τις τυχόν αλλαγές που θα επέρχοντο συν τω χρόνω σε ότι αφορά τα δεδομένα για την εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο, είτε δεν υπήρξαν αλλαγές - όπως εμείς πιστεύουμε - που να καθιστούν αναγκαία τη μη έλευσή τους".

    Τόσο ο αμερικανικός παράγοντας όσο και άλλοι της διεθνούς κοινότητας "συνεχίζουν να μας παρουσιάζουν αρνητικά δείγματα γραφής", υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, εκτιμώντας παράλληλα ότι "ουδεμία πρόοδος υπήρξε στις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και στο "πήγαινε έλα" της (Αν) Χέρκους και ότι ο ισχυρισμός πως υπήρξε πρόοδος που δικαιολογεί τη συνέχιση της σχετικής διαδικασίας αποτελεί απάτη".

    Το ΔΗΚΟ θέτει επίσης "άμεσα προς επανεξέταση το ευρύτερο θέμα της άμυνας", ζητώντας εκ νέου μελέτη "όλων των πτυχών και δεδομένων του θέματος των χειρισμών και της στρατηγικής και τακτικής" στο Εθνικό Συμβούλιο καθώς και σε κοινή σύσκεψη της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας με την κυβέρνηση της Ελλαδας.

    Σε δηλώσεις του μετά την κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, χαρακτήρισε την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων "σοβαρότατη" εξέλιξη και τόνισε ότι "αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος θα ολοκληρωθεί εκείνο που είχε επιχειρηθεί το 1974 που ήταν αποτέλεσμα προδοσίας και διεθνούς συνωμοσίας".

    Σημειώνοντας ότι για το ΔΗΚΟ "δεν υφίσταται αυτή την ώρα, από όσα μας ελέχθησαν, δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ή casus belli, όπως το είχαμε υπόψη", ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε και την απόφαση του κόμματος να "καταψηφίσει κάθε πρόνοια στο θέμα της άμυνας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τί είναι άμυνα τί εννοούμε με τα διάφορα συνθήματα και ποιό είναι πραγματικά το περιεχόμενο".

    "Ανάλογα με τις εξηγήσεις, και αυτή τη φορά γραπτές δεσμευτικές εξηγήσεις", όπως τόνισε, "εμείς δεν θα μπορέσουμε να συνηγορήσουμε υπέρ της ψήφισης οποιουδήποτε κονδυλίου γιατί νομίζουμε ότι ο κυπριακός λαός είναι ώρα να ξέρει ξεκάθαρα πού πάμε, πώς καταλήξαμε εδώ και τί πρέπει να γίνει".

    "Εχουμε γίνει ευπειθείς θεράποντες της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι αξιοπρεπές αυτό για τον Ελληνισμό".

    "Επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να οδηγήσουμε κανέναν σε πόλεμο ή σύγκρουση, πρόσθεσε, "όμως έφθασε ο κυπριακός λαός σε ένα σημείο που πρέπει να σκεφθεί τί θα κάνει στο μέλλον".

    Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ ζητά την παραίτηση του Γλαύκου Κληρίδη από την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού απάντησε, "αν ήμουν εγώ θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου, ίσως προ καιρού".

    Σε ερώτηση αν καταλογίζει το ίδιο ποσοστό ευθύνης και στην ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι δεν θα καταμερίσει ευθύνες αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι θέμα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας".

    "Να μην αρχίσουμε πάλι ότι εμείς δημιουργούμε προβλήματα για την Ελλάδα και εάν πρόκειται να ξανασυναντηθώ με τον κ. Σημίτη να πάρει κανέναν ενάμιση χρόνο όπως την προηγούμενη φορά", σχολίασε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [13] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         566,5800   568,8400    566,5800   571,4400
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7145     1,7213      1,7145     1,7253
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0138     2,0218      2,0138     2,0258
    Στερλίνα                1,2025     1,2073      1,2025     1,2098
    Γερμ. Μάρκο             3,3611     3,3745      3,3611     3,3785
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |04.02.99 | 0,0050   0,0000  |04.02.99
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |04.03.99 | 0,0070   0,0000  |04.03.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |06.04.99 | 0,0090   0,0000  |06.04.99
    06 Μήνες    0,0350   0,0000 |06.07.99 | 0,0170   0,0000  |06.07.99
    09 Μήνες    0,0510   0,0000 |04.10.99 | 0,0240   0,0000  |04.10.99
    12 Μήνες    0,0660   0,0000 |04.01.00 | 0,0340   0,0000  |04.01.00
    15 Μήνες    0,0860   0,0000 |04.04.00 | 0,0440   0,0000  |04.04.00
    18 Μήνες             0,0000 |05.07.00 |          0,0000  |05.07.00
    21 Μήνες             0,0000 |04.10.00 |          0,0000  |04.10.00
    24 Μήνες             0,0000 |04.01.01 |          0,0000  |04.01.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 December 1998 - 14:44:57 UTC