Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Οτσαλάν - Διαβατήριο
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Οτσαλάν - Διαβατήριο
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί Γερουσιαστές
  • [05] Προεδρικό - Οτσαλάν - Κυπριακό διαβατήριο
  • [06] Κούρδοι - ΠΑΚ - Χατζηπαναγιώτου
  • [07] ΕΕ - Οτσαλάν
  • [08] Εγκλωβισμένοι - Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας
  • [09] Μάλτα - ΕΕ - Διαπραγματεύσεις
  • [10] Χρυσοστομής - Ρωσία - S300

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Οτσαλάν - Διαβατήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Αστυνομία θα προβεί στις σχετικές έρευνες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ερωτηθείς αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να χρησιμοποίησε πλαστό κυπριακό ταξιδιωτικό έγγραφο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, η Αστυνομία θα κάνει τις έρευνες για να φανεί από πού βρήκε και πώς βρήκε το διαβατήριο".

    Τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε σκηνές με τον Οτσαλάν, καθώς και κυπριακό διαβατήριο, που φέρει τα στοιχεία Κύπριου δημοσιογράφου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  114.69 ( 1.08)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,991,388
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 4,173,348  141.72 ( 1.43)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   422,939   74.74 ( 2.59)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   105,457   77.22 ( 1.05)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   134,955   93.42 ( 0.33)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   140,901   79.88 (-0.35)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   388,904   54.65 (-1.00)
            Αλλες Εταιρείες            £   132,222   87.86 ( 0.57)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    (Ι.Ν.)

    [03] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Οτσαλάν - Διαβατήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αστυνομική έρευνα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, διενεργείται, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να κατείχε κυπριακό διαβατήριο.

    Συγκεκριμένα, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναφέρει: "Σχετικά με το ενδεχόμενο να κατείχε κυπριακό διαβατήριο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως παρουσιάζεται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διενεργείται αστυνομική έρευνα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί Γερουσιαστές

    Η Εκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα κατοχής αμερικανικού οπλισμού ο π ο υ δ ή π ο τ ε σ τ η ν Κ ύ π ρ ο θα είναι έτοιμη σε πέντε με έξι εβδομάδες, ανέφερε σήμερα ο Αμερικανός Γερουσιαστής της πολιτείας Νεμπράσκα, Μπομπ Μπιράιτερ, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας 13 Αμερικανών Γερουσιαστών που επισκέπτονται την Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μπιράιτερ δήλωσε ότι οι Γερουσιαστές αποτελούν αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Νοτιοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

    Οπως είπε, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Κύπρο "για να δει την κατάσταση που επικρατεί εδώ και να κατανοήσει καλύτερα αυτό που έχει εδώ και πολύ καιρό αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο συμμάχων μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Είπε, εξάλλου, ότι "επιδιώκουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς μπορούμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ο σκοπός μας", ανέφερε.

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής σημείωσε ότι εκτιμούμε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ σε πολλούς τομείς κι έχουμε κοινό ενδιαφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και διακίνησης ναρκωτικών, έχουμε ενδιαφέρον στην προστασία της πολιτιστικής περιουσίας των χωρών".

    Ερωτηθείς αναφορικά με την Εκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναφορικά με την παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα, ο κ. Μπιράιτερ είπε ότι "η Εκθεση έχει ζητηθεί από το Κογκρέσο και υπάρχει ενδιαφέρον αναφορικά με την παρουσία αμερικανικού εξοπλισμού οπουδήποτε στην Κύπρο".

    Σημείωσε, τέλος, ότι ο ίδιος αναμένει πως "θα έχουμε την Εκθεση σε πέντε ή εξι εβδομάδες" και ανέφερε ότι "αναμένουμε πως θα είναι μια αντικειμενική έκθεση", προσθέτοντας ότι θα αποτελέσει μια βάση για συζήτηση ενώπιον του Κογκρέσου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Προεδρικό - Οτσαλάν - Κυπριακό διαβατήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα το ενδεχόμενο κατοχής πλαστού κυπριακού διαβατηρίου από τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ύστερα από σχετική πληροφορία που μεταδόθηκε από τουρκικά κανάλια.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι θα διεξαχθεί πλήρης αστυνομική έρευνα με βάση τη κυπριακή νομοθεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Κούρδοι - ΠΑΚ - Χατζηπαναγιώτου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ) Αρης Χατζηπαναγιώτου δήλωσε ότι "τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Ελληνες της Κύπρου αγωνιζόμαστε ενάντια στον ίδιο εχθρό, την Τουρκία, που καταπατεί τα ανθρώπινα μας δικαιώματα".

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους Κούρδους που άρχισαν το πρωί απεργία πείνας έξω από την ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι "θεωρούμε τους Κούρδους ως συμμάχους μας και θα συνεχίσουμε να τους θεωρούμε συμμάχους".

    "Πρέπει", είπε, "να διαφυλάξουμε αυτή τη σχέση που είχαμε μέχρι σήμερα και να βρούμε τρόπους εκείνη η εμπιστοσύνη που είχαμε στο παρελθόν να αποκτηθεί ξανά".

    Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι "οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεται και από τις δύο πλευρές ο,τιδήποτε μπορεί να βλάψει αυτές τις σχέσεις", προσθέτοντας ότι "εκείνοι που επιχαίρονται τώρα αυτήν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι μόνο η Τουρκία, η οποία βλέπει να κερδίζει έδαφος τόσο έναντι του κουρδικού λαού όσο και του κυπριακού λαού, που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους".

    "Εάν πραγματικά έχει οποιαδήποτε ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση για τη σύλληψη του Οτσαλάν αυτό είναι έγκλημα", είπε κι εξέφρασε την ελπίδα "να μην έχει καμία ανάμειξη ή ενοχή".

    Τέλος, ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι "η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα που χρειάζεται για να βοηθήσει ώστε ο Κούρδος ηγέτης να έχει μια δίκαιη δίκη", δηλαδή "να μεριμνήσει μέσω διαφόρων οργανισμών και άλλων χωρών να γίνει μια σωστή δίκη".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΕΕ - Οτσαλάν

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην προστασία της ακεραιότητας του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχουν στραφεί πλέον όλες οι προσπάθειες κυρίως από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του στην Τουρκία.

    Οι Ευρωβουλευτές που μετέχουν στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας αποφάσισαν να επιδώσουν στον Πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, που θα συναντήσουν αύριο στην Αγκυρα, ψήφισμα με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας τα εξής:

    1) Να μην προχωρήσει σε εφαρμογή θανατικής ποινής στην υπόθεση Οτσαλάν. 2) Να δεσμευθεί στη διεξαγωγή μιας δίκης σύμφωνης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.

    3) Να επιτρέψει την παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση για την υπόθεση Οτσαλάν και του Κουρδικού γενικότερα, από την οποία προέκυψε πως θα πρέπει να επιδιωχθεί η δέσμευση της Τουρκίας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και των αρχών του δικαίου.

    Τη θέση της Επιτροπής θα αναπτύξει ο αρμόδιος Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ στα κράτη μέλη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

    Στην παρέμβασή του στη συζήτηση, ο Ελληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κοινότητα θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών από την Τουρκία.

    Ζήτησε, επίσης, να καταστεί σαφές στην Αγκυρα ότι η εξέλιξη αυτού του θέματος θα επηρεάσει καθοριστικά τις περαιτέρω σχέσεις της με την ΕΕ.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τώρα μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία για αναζήτηση πολιτικής λύσης του κουρδικού προβλήματος.

    Τέλος, η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, που κατέχει τις περισσότερες έδρες, κάλεσε την τουρκική Κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη θανατική ποινή στην περίπτωση του Οτσαλάν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [08] Εγκλωβισμένοι - Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας καταγγέλλει ότι "οι Τούρκοι κατακτητές κλιμακώνουν τα καταπιεστικά μέτρα σε βάρος των εγκλωβισμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών, στην προσπάθειά τους να τους εξαναγκάσουν να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές".

    Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι "οργανωμένες ομάδες εποίκων, υπό την καθοδήγηση 'αστυνομικών' του ψευδοκράτους, επιδίδονται στην προσφιλή τους μέθοδο του λιθοβολισμού σπιτιών κατά τις νυκτερινές ώρες, προκαλώντας τρόμο και απόγνωση στους ανυπεράσπιστους αδελφούς μας".

    Αναφέρει, εξάλλου, ότι αυξάνονται τα προβλήματα σχετικά με "την πολυθρύλητη τηλεφωνική επικοινωνία των εγκλωβισμένων" και ότι "οι κατοχικές αρχές αρνούνται ή αποφεύγουν με διάφορες προφάσεις να επιδιορθώσουν ορισμένες τηλεφωνικές γραμμές".

    Επισημαίνει, επίσης, ότι "κατά σύμπτωση" πρόκειται για τηλέφωνα προσώπων που κατάγγειλαν τους άρπαγες για υπερχρεώσεις κι εξαναγκασμό τους να πληρώνουν τα τηλεφωνήματα που κάνουν οι έποικοι στους δικούς τους στην Τουρκία. Και αυτό το γέγονος είναι σε γνώση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας", καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΑΓ)

    [09] Μάλτα - ΕΕ - Διαπραγματεύσεις

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου (screening) με τη Μάλτα, από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ δήλωσε ότι στην έκθεση που θα παρουσιάσει το Συμβούλιο για όλες τις υποψήφιες χώρες στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα ζητήσει την ένταξη και της Μάλτας στην ομάδα των έξι χωρών με τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.

    Οι έξι χώρες είναι η Κύπρος, η Πολωνία, η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Μάλτα ήταν στην πρώτη ομάδα των υποψηφίων χωρών κι επρόκειτο να αρχίσει διαπραγματεύσεις μαζί με τις άλλες έξι υποψήφιες χώρες στις 31 Μαρτίου 1998. Ομως, τον Οκτώβριο του 1996, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κέρδισε τις εθνικές εκλογές, αποφάσισε να "παγώσει" το αίτημα ένταξης.

    Το Σεπτέμβριο του 1998 η νέα κυβέρνηση της Μάλτας αποφάσισε να επανενεργοποιήσει το αίτημα ένταξης, οδηγώντας στην απόφαση - εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΦΖ/ΡΑΓ)

    [10] Χρυσοστομής - Ρωσία - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν χθες και σήμερα αναφορικά με την εκπλήρωση του συμβολαίου, το οποίο υπεγράφη το 1997 για τους ρωσικούς πυραύλους S300, έχουν ολοκληρωθεί στη Μόσχα.

    Σήμερα, συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Σεργκέιεφ ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής.

    Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ, στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Ρασβαρουζένιε είχαν συνάντηση με τον κ. Χρυσοστομή με τη συμμετοχή κι εκπροσώπων του Ελληνικού ΥΠΑΜ, κατά την οποία συζήτησαν τις αλλαγές στο συμβόλαιο σε σχέση με την αλλαγή στο χώρο εγκατάστασης των S300, από την Κύπρο στην Κρήτη.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΜ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 February 1999 - 20:17:13 UTC