Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Παιδείας - Μέτρα
  • [02] Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα 1998
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας - "ΑΥΞΕΝΤΕΙΑ '99"
  • [06] Κύπρος - Καταβολή οφειλής - ΟΗΕ
  • [07] Γενικός Εισαγγελέας - Οτσαλάν - Κυπριακό διαβατήριο
  • [08] ΝΕΔΗΚ - ΠΣΕ - ΕΠΑΛ - Οτσαλάν
  • [09] Υπουργός Αμυνας - Ρωσία - S300
  • [10] ΝΕΟ - Οτσαλάν - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανάκριση
  • [11] Κοινοβουλευτικά Κόμματα - Παραίτηση Ελλήνων Υπουργών
  • [12] Βουλή - Ψήφισμα - Οτσαλάν
  • [13] ΚΕΑ - Πασχαλίδης - Κούρδοι

  • [01] Υπουργός Παιδείας - Μέτρα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, τόνισε σήμερα ότι βασικός στόχος του υπουργείου "είναι η ποιοτική αναβάθμιση, αλλά και η επέκταση της παιδείας μας".

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της διοργάνωσης της 6ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εκθεσης, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο το υπουργείο προωθεί μέτρα με βάση εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων της ΟΥΝΕΣΚΟ, και μελετά την έκθεση της ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής, για την αξιολόγηση του θεσμού του Ενιαίου Λυκείου, με στόχο τη βελτίωση και επέκτασή του.

    Εχει επίσης υποβάλει σχέδιο για αναθεώρηση του συστήματος επιλογής των υποψηφίων, για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ινστιτούτα, ενώ ταυτόχρονα προωθεί και την αναβάθμιση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι γενικός στόχος των σχολείων φέτος είναι "η αποτελεσματικότερη διδασκαλία σε τάξεις μικτής ικανότητας".

    Η προώθηση του στόχου αυτού, είπε, "αναμένεται ν' επηρεάσει θετικά την προσπάθεια που καταβάλλεται για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης" και να συνάδει με τις υποδείξεις που εμπεριέχονται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Εξάλλου, στο θέμα της δημοτικής εκπαίδευσης, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι έχουν εισαχθεί διάφορες καινοτομίες, όπως η ενιαία αντίκριση του γλωσσικού μαθήματος, η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας από τη Δ' τάξη και η εισαγωγή σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων, όπως για παράδειγμα η επικοινωνιακή προσέγγιση στο γλωσσικό μάθημα, καθώς και η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα κανονικά σχολεία.

    Οσον αφορά τη μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση (ΜΤΕΕ), ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σημείωσε ότι από το 1990 μέχρι το 1998, έχει αυξηθεί κατά 50% ο μαθητικός πληθυσμός και γι' αυτό το λόγο "έχει εγκριθεί και αρχίζει εντός του 1999 η ανέγερση δύο νέων τεχνικών σχολών, μία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και μία στη Λευκωσία".

    Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι έχει ετοιμαστεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, "ειδικό σχέδιο δράσης και αναβάθμισης" των Ινστιτούτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΣΤΕ), για τη μετατροπή τους σε περιφερειακά κέντρα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

    Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στην επαναλειτουργία του Συμβουλίου Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης - Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ), το οποίο θα συνέλθει στις 6-7 Μαρτίου γι' ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Σ' ερώτηση για το θέμα της αναβάθμισης των ΙΣΤΕ, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι "στόχος μας είναι τα Πανεπιστημιακά Κολλέγια, όπως είναι τα ΙΣΤΕ, να μπορούν να τύχουν της έγκρισης του ΣΕΚΑΠ", για να μπορούν ν' απονείμουν πτυχιακά διπλώματα.

    Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ακόμη ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, κάτω από συγκεκριμένους όρους και μετά από έγκριση του Υπουργού Παιδείας.

    Σε ερώτηση για το πώς θα επηρεαστεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι "το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί" και επεσήμανε ότι έχει ήδη εγκριθεί ο φετινός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου, που είναι αυξημένος και φτάνει τα 21 εκατομμύρια λίρες.

    "Το Πανεπιστήμιο θέλουμε να είναι κέντρο αναφοράς για την παιδεία, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Μεσογείου. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά με το υπόλοιπο σύστημα παιδείας", τόνισε ο Υπουργός Παιδείας.

    Αναφερόμενος στον τομέα του πολιτισμού, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι με τη δράση του έχει ως στόχο "να προβάλει εμφαντικά από τη μια την πολιτιστική μας παράδοση, που είναι ακραιφνώς ελληνική, και από την άλλη να δείξει ότι ο πολιτισμός μας, με το δυναμισμό του, παρουσιάζει συνεχώς νέες μορφές, οι οποίες εμπνέονται μεν από την παράδοση μας αλλά εκφράζουν και το σύγχρονο πολιτιστικό πνεύμα".

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θα καθιερώσουν το θεσμό της τιμητικής σύνταξης, για τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, ενώ σημείωσε ότι έχει συμπληρωθεί και η επιδιόρθωση της οικίας που θα στεγάσει το Κέντρο Καλλιτεχνών, όπου θα προσφέρεται φιλοξενία σε καλλιτέχνες, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτιστικών Ανταλλαγών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΑ)

    [02] Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα 1998

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στα 65,3 εκατομμύρια λίρες ανήλθαν το 1998 τα προκαταρκτικά κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,4% σε σύγκριση με το 1997, ενώ το ετήσιο μέρισμα θα ανέλθει στο 20%

    Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 1998 ανακοίνωσε στα πλαίσια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρός του, Σόλωνας Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου θα εισαχθούν το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι οι προοπτικές της οικονομίας για το 1999 είναι αρκετά ενθαρρρυντικές.

    Αναφερόμενος στην αύξηση των κερδών του Συγκροτήματος το 1998, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι αυτή θεωρείται πολύ ικανοποιητική και οφείλεται στην πολύ ικανοποιητική επίδοση της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο, στη σημαντικά αυξημένη επικερδότητα των ασφαλιστικών εργασιών, στην αύξηση των κερδών από εργασίες εξωτερικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στην επίδοση της κυπριακής οικονομίας το 1998.

    Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του 1998 επιτρέπουν την αύξηση του ετήσιου μερίσματος σε 20%, καταβάλλοντας τελικό μέρισμα 12% επιπλέον της πληρωμής προμερίσματος 8% που έγινε το 1998.

    Το συνολικό μέρισμα του 20% για τη χρήση του 1998 θα αυξηθεί στο 23%, με την επιπλέον καταβολή επετειακού μερίσματος 3% κατά τη μετοχή.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης, η κεφαλαιουχική βάση του Συγκροτήματος αυξήθηκε το 1998 σε 318 εκατομμύρια λίρες περίπου σημειώνοντας μια αύξηση 14% σε σύγκριση με το 1997, που η κεφαλαιουχική βάση ανήλθε στα 279 εκατομμύρια λίρες περίπου.

    Πρόσθεσε δε ότι το 2003 η κεφαλαιουχική βάση θα αυξηθεί κατά 80 εκατομμύρια λίρες.

    Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου Λτδ και των εξηρτημένων της εταιριών, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι αυτά ανήλθαν στα 50 εκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας αύξηση 28,8% έναντι του 1997, ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα 22,2 εκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας αύξηση 27,6% έναντι του 1997.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το Συγκρότημα αποφάσισε την αναδιοργάνωση των εταιρειών του και το καλοκαίρι η Τράπεζα Κύπρου Επενδύσεις θα σταματήσει να είναι η ιθύνουσα εταιρεία του Συγκροτήματος και ιθύνουσα θα είναι κατευθείαν η Τράπεζα Κύπρου.

    Από την εξέλιξη αυτή, όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, θα υπάρξουν φορολογικά οφέλη και θα διανέμονται τα κέρδη του εξωτερικού χωρίς φορολογία.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε, εξάλλου, ακόμη μια κοινωνική προσφορά του Συγκροτήματος με την ευκαιρία των 100 χρόνων του, που θα είναι η δημιουργία μιας έδρας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία θα έχει να κάνει με θέματα χρηματοοικονομικής φύσης και η οποία θα περιλαμβάνει ένα κονδύλι για έρευνα.

    Η έδρα αυτή θα έχει το όνομα της Τράπεζας Κύπρου και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2000. Το κόστος της θα ανέρχεται σε 50 χιλιάδες λίρες περίπου ετησίως

    Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η απόφαση του Συγκροτήματος είναι αυτή να γίνει "το συντομότερο δυνατό" και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη υποβληθεί αίτηση από τον περασμένο Οκτώβριο.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε, υπάρχει επιθυμία και βούληση από τις αρχές του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως αυτό γίνει το συντομότερο δυνατό και προς επίτευξη του σκοπού αυτού μια ομάδα αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου μαζί με ειδικούς νομικούς συμβούλους στη Ελλάδα χειρίζονται το θέμα για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν και τα οποία αφορούν διαδικαστικά προβληματα.

    Συγκεκριμένα, χρειάζονται ορισμένες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για θέματα διεκπεραίωσης πράξεων αγοράς - πώλησης μετοχών που είναι ήδη εισηγμένες σε άλλο Χρηματιστήριο.

    Οι τροποποιήσεις αυτές αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

    Επίσης, είπε, γίνονται οι διευθετήσεις με τις οποίες θα μπορούν οι Χρηματιστές στην Ελλάδα να αγοράζουν ή να πωλούν, συνεργαζόμενοι με Χρηματιστές στην Κύπρο, μετοχές της Τράπεζας Κύπρου μέσω του ΧΑΚ.

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίς για το 1999, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι το έτος άρχισε με πολύ καλούς οιωνούς, κυρίως λόγω του ότι ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των ξένων προς την Κύπρο.

    Ακόμη τόνισε ότι η άρση των περιορισμών για δανεισμό των Κυπρίων σε ξένο νόμισμα αναμένται να συμβάλει στη πτώση των επιτοκίων στην κυπριακή λίρα, εφόσον τα επιτόκια διεθνώς είναι πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά κυπριακά επιτόκια.

    "Τα επιτόκια θα μειωθούν στην Κύπρο πολύ σύντομα", σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι για αυτό το λόγο οι μετοχές θα γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης, βασική προϋπόθεση για την ομαλή αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείματος, το οποίο, όπως είπε, θα ανέλθει στο 5,9%

    Για να πραγματοποιηθεί αυτό, όπως σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ και να ληφθούν μέτρα για περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

    Ανέφερε δε ότι για το 1999 ο ρυθμός διεύρυνσης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές θα κυμανθεί γύρω στο 4,0% από 4,7% το 1997, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ελαφρά στο 2,5% από 2,2% το 1998 και η ανεργία θα μειωθεί στο 3,2% από 3,3% το 1998.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις δραστηριότητες του Συγκροτήματος στο εσωτερικό, ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν πρόκειται να αγοράσουμε καμιά ασφαλιστική εταιρεία στην Κύπρο".

    Επίσης ανέφερε ότι απόφαση του Συγκροτήματος είναι όπως ελαττώσει τη μετοχική του βάση στη Universal.

    Οσον αφορά εξάλλου τη Eurolife και τις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (ΓΑΚ) ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι το 1998 τα κέρδη της Eurolife αυξήθηκαν στα 5 εκατομμύρια λίρες με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 30%, ενώ οι ΓΑΚ είχαν το 1998 πολύ καλά αποτελέσματα σημαντικά αυξημένα από αυτά του 1997.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει αποφασιθεί η επέκταση και στην Ελλάδα Ασφαλιστικού Γραφείου, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα η Eurolife θα ιδρύσει υποκατάστημα στην Ελλάδα, ως επίσης και οι ΓΑΚ.

    Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος ανέφερε ότι "η Ελλάδα παραμένει ο κύριος στρατηγικός μοχλός της ανάπτυξής μας στο εξωτερικό και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά ευοίωνες".

    Η εξέλιξη της Τράπεζας στην Ελλάδα στα 8 χρόνια παρουσίας εκεί, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, "ήταν πραγματικά μεγαλειώδης και έχει πλήρως αναβαθμίσει το Συγκρότημά μας".

    Υπογράμμισε επίσης ότι η απόφαση του Συγκροτήματος είναι "να αναπτύξουμε την τράπεζά μας εκ των έσω χωρίς εξαγορές και χωρίς συγχωνεύσεις".

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του 1999 τα καταστήματα της Τράπεζας στην Ελλάδα αναμένται να ανέλθουν στα 22 και μέχρι το τέλος του 2000 στα 30.

    Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι "η παραδοσιακή μας αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας".

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε τέλος ότι το Συγκρότημα βρίσκεται τώρα στο στάδιο της επαναδιαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του τρόπου που θα χρηματοδοτείται το Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο ως γνωστό δημιουργήθηκε με εισφορά της Τράπεζας Κύπρου, και τόνισε ότι "το όνομα του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνει ως έχει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΜΑ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         553,7700   555,9800    553,7700   558,9800
    Ευρώ                    1,7187     1,7255      1,7187     1,7285
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9326     1,9403      1,9326     1,9438
    Στερλίνα                1,1820     1,1867      1,1820     1,1892
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |23.03.99 | 0,0060   0,0000  |23.03.99
    02 Μήνες    0,0160   0,0000 |23.04.99 | 0,0090   0,0000  |23.04.99
    03 Μήνες    0,0210   0,0000 |24.05.99 | 0,0110   0,0000  |24.05.99
    06 Μήνες    0,0350   0,0000 |23.08.99 | 0,0200   0,0000  |23.08.99
    09 Μήνες    0,0480   0,0000 |23.11.99 | 0,0280   0,0000  |23.11.99
    12 Μήνες    0,0620   0,0000 |23.02.00 | 0,0370   0,0000  |23.02.00
    15 Μήνες    0,0810   0,0000 |23.05.00 | 0,0490   0,0000  |23.05.00
    18 Μήνες             0,0000 |23.08.00 |          0,0000  |23.08.00
    21 Μήνες             0,0000 |24.11.00 |          0,0000  |24.11.00
    24 Μήνες             0,0000 |23.02.01 |          0,0000  |23.02.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  116.05 ( 1.19)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,343,074
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,655,263  143.76 ( 1.44)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   429,991   73.99 (-1.00)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   118,335   78.60 ( 1.79)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   141,056   94.51 ( 1.17)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   175,056   80.11 ( 0.29)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   211,254   55.21 ( 1.02)
            Αλλες Εταιρείες            £   172,384   87.01 (-0.97)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [05] (K) Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας - "ΑΥΞΕΝΤΕΙΑ '99"

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναβαθμισμένη θα είναι η φέτεινη διοργάνωση του αγώνα ορειβατικού ποδηλάτου "ΑΥΞΕΝΤΕΙΑ '99", που θα διεξαχθεί στις 6 - 7 Μαρτίου, σύμφωνα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

    Οπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η αναβάθμιση οφείλεται στην ένταξη του αγώνα "Αυξέντεια" στην κατηγορία Δ2 του διεθνές καλενδαρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI).

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, ένα ανάβασης απόστασης 14,5 χλμ και ένα αντοχής σε πίστα 7,1 χλμ.

    Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οκτώ χώρες, ενώ αναμένεται να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους ακόμη τρείς.

    Θα υπάξουν, επίσης, χρηματικά έπαθλα για τους πρώτους 20 άνδρες αξίας 1500 ΛΚ και για τις πρώτες 10 γυναίκες αξίας 1000 ΛΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Κύπρος - Καταβολή οφειλής - ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος είναι το 40ο κράτος - μέλος το οποίο εκπλήρωσε στο ακέραιο τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προχθές, 16 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρντ.

    Η Κύπρος κατέβαλε στον Τακτικό Προϋπολογισμό το ποσό που της αναλογεί και που ανέρχεται στα 349.151 δολάρια ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Οτσαλάν - Κυπριακό διαβατήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, έγινε πριν από λίγο γνωστό ότι εδόθησαν οδηγίες στην Αστυνομία για "περαιτέρω ανακριτικά διαβήματα" σε σχέση με το ενδεχόμενο ο Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, να κατείχε κυπριακό διαβατήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [08] (Κ) ΝΕΔΗΚ - ΠΣΕ - ΕΠΑΛ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη λύπη και τον αποτροπιασμό της για την απαγωγή του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από "το φασιστικό τουρκικό καθεστώς" εκφράζει η ΝΕΔΗΚ και εκτιμά ότι "οι δύσκολες στιγμές που περνά ο Κουρδικός λαός σήμερα προμηνύουν το τί θα επακολουθήσει στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού όσο και στα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα".

    Η ΝΕΔΗΚ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απαγωγή του Οτσαλάν "γερό χτύπημα στους δημοκρατικούς θεσμούς" το οποίο "δυστυχώς αφήνει αδιάφορη την διεθνή κοινότητα αποδεικνύοντς για άλλη μια φορά την διπλοπροσωπία της".

    Θεωρεί ακόμη ατυχείς καποιες από τις ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης στο όλο θέμα οι οποίες "απεμπολούν την δυνατότητα να μεταφερθεί το κουρδικό ζήτημα στην διεθνή σκηνή".

    Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι "τα αλλεπάλληλα λάθη και υποχωρήσεις που γίνονται στο βωμό της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα οδηγήσουν σε θλιβερές λύσεις για τα εθνικά θέματα".

    Εξάλλου, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) "απαιτεί την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την ειρηνική λύση του κουρδικού προβλήματος στη βάση του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Σε ανακοίνωσή του το ΠΣΕ τονίζει ότι "στο πρόσωπο του Οτσαλάν πλήττεται άνανδρα ο δίκαιος αγώνας του κουρδικού λαού που είναι θύμα βάρβαρης καταπίεσης και γενοκτονίας".

    Από την πλευρά της, η Επιτροπή Αλληλεγγύης (ΕΠΑΛ) απέστειλε μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία εκφράζει ανησυχία για τη ζωή του απαχθέντος Κούρδου ηγέτη και τον καλεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του "για την ασφάλεια και την απελευθέρωσή του".

    Ταυτόχρονα, η ΕΠΑΛ καλεί τον ΓΓ και το διεθνή οργανισμό να προωθήσουν "μια ειρηνική, δίκαιη λύση του κουρδικού προβλήματος στη βάση των αρχών του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ/ΜΧ)

    [09] Υπουργός Αμυνας - Ρωσία - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Ρωσία υπέγραψαν χθες στη Μόσχα συμπληρωματικό έγγραφο που διατυπώνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις για αλλαγή του χώρου αποστολής του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 και τη μεταφορά και εγκατάστασή του στην Κρήτη .

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, το έγγραφο υπέγραψαν ο Κύπριος ΥΠΑΜ Γιαννάκης Χρυσοστομής και ο Γενικός Διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας Ροσβορουζιένιε, Γκριγκόρι Ραπότα.

    Ο κ. Χρυσοστομής συναντήθηκε εξάλλου χθες με το Ρώσο ομόλογό του Στρατάρχη Ιγκορ Σεργκέγεφ με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις γύρω από θέματα τεχνικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο αργότερα σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] ΝΕΟ - Οτσαλάν - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανάκριση

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη υψηλοτάτου επιπέδου και να ορίσει ανακριτή για το προβληθέν από την τουρκική προαπαγάνδα διαβατήριο που φέρει το όνομα Κύπριου πολίτη "είναι έξω από κάθε όριο λογικής νομικοπολιτικής συμπεριφοράς", αναφέρουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

    Κατά τους ΝΕΟ, η πιο πάνω ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη συνιστά "πράξη αυτοπαγίδευσης και αποδεικνύει ότι κάποιοι λειτουργούν υπό τις πιέσεις της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που δημιουργεί η προπαγανδιστική μηχανή της Τουρκίας".

    Επίσης, υποστηρίζουν ότι "έχουν χάσει εντελώς τη ψυχραιμία τους όσοι ορίζουν ανακριτές για ένα θέμα, για το οποίο τα μόνα στοιχεία που έχουν είναι όσα τεχνηέντως πρόβαλαν οι Τούρκοι".

    Διερωτώμενοι πού θα δώσει το πόρισμα η κυπριακή κυβέρνηση και τί αναμένει να εξαχθεί από το πόρισμα αυτό, οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι "δυστυχώς, όπως και στο φιάσκο των πυραύλων, ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφώνησε σε μια διαδικασία δημοσιοποίησης ενεργειών του ιδίου και της κυβέρνησής του, που αφορούν σε θέματα υψίστης ασφαλείας του κράτους και των πολιτών".

    "Δυστυχώς, το πάθημα των πυραύλων δεν τους έχει γίνει μάθημα", σημειώνουν οι ΝΕΟ στην ανακοίνωσή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [11] Κοινοβουλευτικά Κόμματα - Παραίτηση Ελλήνων Υπουργών

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη συμφωνία τους προς την κίνηση του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, να ζητήσει την παραίτηση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, εξέφρασαν ορισμένοι από του αρχηγούς ή εκπροσώπους των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ άλλοι απέφυγαν να τη σχολιάσουν επισημαίνοντας ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ελλάδας.

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι "αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση" και σημείωσε ότι "εάν ο υπεύθυνος Πρωθυπουργός έκρινε πως αυτό βοηθά στο να ξεπερασθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως αποτελεσμα της εξέλιξης της υπόθεσης Οτσαλάν δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς μαζί του".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει "την αποπομπή από πλευράς του κ. Σημίτη των τριών υπουργών", χαρακτηρίζοντας το θέμα "λεπτό" και "εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής κυβέρνησης".

    "Δραματική κίνηση", χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, την ενέργεια Σημίτη προσθέτοντας ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός έκρινε ότι "επιβάλλεται, υπό τις περιστάσεις τουλάχιστον, για να δώσει ένα μήνυμα και να εμπεδώσει ένα αίσθημα ότι υπάρχει πολιτική ευθιξία".

    Συμφωνία με την ενέργεια του Ελληνα Πρωθυπουργού εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας ότι "έπρεπε να γίνει" και επισημαίνοντας ότι "δείχνει μια ευαισθησία".

    "Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπήρξε κατ'ουδένα τρόπο συνειδητή τοποθέτηση για διευκόλυνση της σύλληψης του Οτσαλάν... έστω και αν από κακούς χειρισμούς τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί που οδηγήθηκαν και μια Ελλάδα, η οποία στην ουσία είναι συμπαραστάτης του αγώνα του κουρδικού λαού παρουσιάζεται, σήμερα ως αντιτιθέμενη", είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Πρόσθεσε πως "κάποιοι έπρεπε να πληρώσουν γι' αυτή την αναστροφή της εικόνας την οποία η Ελλάδα έδινε αναφορικά με το Κουρδικό".

    Τέλος, αποφεύγοντας να σχολιάσει την κίνηση Σημίτη επί της ουσίας, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε την άποψη ότι "οφείλουμε να αφήσουμε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να κάνει τις κινήσεις τις οποίες θεωρεί ορθές, ιδίως όταν λάβουμε υπόψη μας ότι εκείνος γνωρίζει τα γεγονότα και τις λεπτομέριες πολύ περισσότερο από ότι οποιοσδήποτε απ' εμάς".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΧ)

    [12] Βουλή - Ψήφισμα - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Χαρακτηρίζοντας την απαγωγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια για το διεθνές δίκαιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων με σημερινό ψήφισμά της που εγκρίθηκε ομόφωνα, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον κουρδικό λαό και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να διαφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του Κούρδου ηγέτη.

    Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο θα αποσταλεί σε διάφορους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, έχει ώς εξής:

    "Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σημειώνοντας ότι η απαγωγή και σύλληψη του Ηγέτη του Κουρδικού Λαού Αμντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές αρχές αποτελεί προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια για το διεθνές δίκαιο, δεδομένης ιδιαίτερα της γενοκτονίας που επιτελείται από την Τουρκία κατά του κουρδικού λαού,

    Σημειώνοντας ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη της διεθνούς κοινότητας και οι διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της κάθε χώρας αποτελούν πρωταρχικής σημασίας δεσμεύσεις για τη διεθνή κοινωνία,

    Εκφράζοντας πικρία και απογοήτευση για την κυνικότητα και την αδιαφορία με την οποία η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την εγκληματική καταδίωξη του Ηγέτη των Κούρδων.

    Ομόφωνα ψηφίζει, Καταδικάζει τη συνεχιζόμενη συστηματική πολιτική παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία και την πολιτική γενοκτονίας.

    Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον κουρδικό λαό και το δίκαιο αγώνα του.

    Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.

    Καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει το οφειλόμενο ενδιαφέρον και να παρέμβει ώστε να δοθούν όλα τα εχέγγυα που θα διασφαλίσουν τη σωματική ακεραιότητα και τη διατήρηση στη ζωή του ηγέτη των Κούρδων και καλεί τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς παρέμβασής τους στην υπόθεση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [13] ΚΕΑ - Πασχαλίδης - Κούρδοι

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), Αντώνης Πασχαλίδης, επισκέφθηκε σήμερα τους Κούρδους που πραγματοποιούν από χθες απεργία πείνας έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΕΑ στον αγώνα του "αδούλωτου κουρδικού λαού" καθώς και την αγάπη και εκτίμησή του προς τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    "Αν και χθές κέρδισαν οι Τούρκοι απαγάγωντας με τον πιο πρόστυχο τρόπο, με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο τον Αρχηγό Οτσαλάν εντούτοις σήμερα έχουν στα χέρια τους μία ορολογιακή βόμβα", επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ.

    "Εάν νομίζουν ότι με το να απαγάγουν τον Αρχηγό Οτσαλάν ο κουρδικός λαός θα σταματήσει την επανάσταση του πλανώνται πλάνη οικτρά", τόνισε και πρόσθεσε ότι ούτε οι Τούρκοι ούτε αυτοί που τους βοηθούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, "μπορούν να πτοήσουν τον κουρδικό λαό".

    "Ο λαός του Κουρδιστάν έχει δίκαιο και αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί" είπε, επιβεβαιώνοντας ότι "ο λαός της Κύπρου και ο λαός της Ελλάδας στέκονται δίπλα τους" και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

    Κάλεσε, τέλος, την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν την υποκρισία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του κουρδικού λαού και της ημικατεχόμενης Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 February 1999 - 18:46:19 UTC