Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΟ - Νέος ΓΓ
  • [02] Τουρκία - ΣτΕ - Βασανιστήρια - Εκθεση
  • [03] Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο ΕΕ - Κύπρου
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κυπριανού - Οτσαλάν - Τουρκία - Διαβατήριο
  • [06] Χρυσάνθου - Κατεχόμενα
  • [07] Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΣτΕ - Τουρκία
  • [08] Ευρωπαϊκό Δικαστ. Ανθρωπ. Δικαιωμάτων - Οτσαλάν - Τουρκία

  • [01] ΠΕΟ - Νέος ΓΓ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πάμπης Κυρίτσης είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ με 54 ψήφους έναντι 37 του ανθυποψηφίου του Σωτήρη Φελλά, με βάση τη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ για ανέδειξη νέου ΓΓ του Κινήματος.

    Σε ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο, ο νέος ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε στη "νέα τάξη πραγμάτων" την οποία, όπως είπε, προσπαθούν να επιβάλουν στο σύγχρονο κόσμο οι κυρίαρχες δυνάμεις με την προωθούμενη, με ισοπεδωτικό τρόπο, λεγόμενη παγκοσμιοποίηση της αγοράς, μέσα στα πλαίσια της οποίας το κίνημα των εργαζομένων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο αισθάνεται τις συνέπειες.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ "δεν θα είναι ένας δρόμος με ροδοπέταλλα" κυρίως στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, όπου το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα χρειαστεί σκληρές μάχες για να διασφαλίσει το ρόλο και τα δικαιώματα του.

    Εθιξε στο σημείο αυτό το θέμα της προσπάθειας από την Κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο "να αξιοποιήσουν την ενταξιακή πορεία για να επιτύχουν και να προωθήσουν τα δικά τους στενά πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά συμφέροντα". Η οικονομική και κοινωνική αυτή πολιτική, ανέφερε, "περιορίζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνει τους εργοδότες και τους συνδέσμους τους σε μια άνευ προηγουμένου σκλήρυνση των θέσεών τους απέναντι στην εργατική τάξη".

    Αναφέρθηκε ακόμη στο φορολογικό πακέτο, το οποίο αναμένεται να είναι "σκληρό" στο θέμα της ΑΤΑ και στο πρόβλημα της ανεργίας, ένα πρόβλημα στο οποίο η κυβέρνηση "αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα", σημείωσε.

    Σε ότι αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα των Οργανισμών δημόσιας ωφέλειας είναι θέμα αρχής και πρόσθεσε "ένα πιθανό πέρασμά τους στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου θα είναι ένα βήμα για τον πλήρη έλεγχο, έμμεσα και άμεσα, της οικονομικής ζωής από το μεγάλο κεφάλαιο."

    Οι στόχοι και οι προοπτικές της ΠΕΟ του 21ου αιώνα μπορούν να διαμορφωθούν, όπως είπε, μέσα από ένα "ευρύ πεδίο δράσης" που να καλύπτει ζητήματα όπως η αξιοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο εκδημοκρατισμός στην εργασία, και στην κοινωνική παρέμβαση, στην παιδεία, στα ΜΜΕ και στο περιβάλλον.

    Ανάμεσα στις φιλοδοξίες του Κινήματος περιέλαβε ακόμη την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου αντάξιου των οραματισμών για την ΠΕΟ του 21ου αιώνα, αλλά και την αναβάθμιση του οργανωτικού μηχανισμού.

    Εστειλε, τέλος, στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μαζί με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Σωτήρη Φελλά, θα καθοδηγήσουν τα σώματα της ΠΕΟ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι η εργατική τάξη αναμένει από την ΠΕΟ μια "πιο μαχητική παρουσία" για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, τα οποία δοκιμάζονται, και τόνισε ότι οι διαδόσεις περί "προσπάθειας κηδεμονίας" της ΠΕΟ από το ΑΚΕΛ είναι "εκ του πονηρού" υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της ΠΕΟ.

    Ο πρώην ΓΓ της Ομοσπονδίας, Αβραάμ Αντωνίου, συνεχάρη τον κ. Κυρίτση για την εκλογή του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί επάξια στο νέο αξίωμα το οποίο του αναθέτει το Κίνημα.

    Από τη δική του πλευρά, ο κ. Φελλάς είπε ότι η εκλογική διαδικασία ήταν καθόλα "αδιάβλητη" και "δημοκρατική" και τόνισε ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή, εκείνος που θα βγει κερδισμένος είναι το συνδικαλιστικό Κίνημα και η ΠΕΟ.

    Συνεχάρη θερμά τον κ. Κυρίτση και είπε ότι "η αναμέτρηση δεν ήταν πάνω σε προσωπικό επίπεδο". Η συνεργασία που πηγάζει μέσα από την ειλικρινή επιθυμία και των δύο να δουν την οργάνωση να δυναμώνει ακόμη περισσότερο θα είναι απόλυτη, υπογράμμισε.

    Βιογραφικό νέου ΓΓ - ΠΕΟ

    Ο Πάμπης Κυρίτσης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1958 και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης.

    Το 1972 εντάχθηκε στην ΠΕΟΜ και αργότερα κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες του Προοδευτικού Φοιτητικού Κινήματος της Θεσαλλονίκης.

    Διετέλεσε στέλεχος και Πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων φοιτητών Θεσαλλονίκης καθώς και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων.

    Λόγω της δραστηριότητας του αυτής, ανέλαβε το 1983, υπεύθυνος της πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας των Φοιτητών και Εργαζομένων Φίλων και Οπαδών της Αριστεράς στην Ελλάδα.

    Σ' αυτή τη θέση εργάστηκε μέχρι την επιστροφή του στην Κύπρο στις αρχές του 1987 οπότε και ανέλαβε υπεύθυνος του Φοιτητικού Γραφείου της ΕΔΟΝ. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της Οργάνωσης.

    Το 1990 μετά τις αποχωρήσεις στελεχών εξελέγη από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1993.

    Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του ΓΓ της ΕΔΟΝ, ανέλαβε υπεύθυνος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

    Το 1995 στο 22ο Συνέδριο της ΠΕΟ, εξελέγη μέλος του Γενικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ και ανέλαβε τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [02] Τουρκία - ΣτΕ - Βασανιστήρια - Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική Κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

    Η έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε τον Οκτώβριο του 1997, ύστερα από επίσκεψη στην Τουρκία της Επιτροπής, δημοσιεύεται μαζί με την ανταπόκριση των τουρκικών αρχών.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό το Αρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, οι πληροφορίες που συνελέγησαν από την Επιτροπή σε σχέση με την επίσκεψη, την έκθεση και τις διαβουλεύσεις με το ενδιαφερόμενο κράτος είναι εμπιστευτικές.

    Ωστόσο, το κράτος μπορεί να αποφασίσει να άρει τον κανονισμό της εμπιστευτικότητας που προνοείται στη Σύμβαση.

    Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει επτά επισκέψεις στην Τουρκία από το 1990 μέχρι το 1997 κι ετοίμασε έκθεση για το βαθμό που έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, καθώς και για τα ευρήματά της όσον αφορά φυλακές, αναμορφωτήρια και ψυχιατρικές εγκαταστάσεις.

    Στην ανταπόκρισή τους, οι τουρκικές αρχές τονίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αναγνωρίζουν την ανάγκη για εισαγωγή και αποτελεσματική εφαρμογή περαιτέρω βελτιώσεων.

    Η ανταπόκριση αναφέρεται σε πολλά από τα θέματα που ήγειρε η Επιτροπή και σημειώνει ότι περαιτέρω πληροφορίες θα διατεθούν σε μεταγενέστερη έκθεση που θα υποβληθεί αργότερα φέτος.

    Οι τουρκικές αρχές διαβεβαιώνουν, επίσης, την ετοιμότητά τους να διατηρήσουν στενή συνεργασία με την Επιτροπή, της οποίας το έργο είναι να εξετάσει τη μεταχείριση ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους.

    Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή μπορεί να επισκεφθεί οποιοδήποτε μέρος όπου κρατούνται άτομα από τις δημόσιες αρχές, και μπορεί να διαμορφώσει εισηγήσεις για να ενισχύσει, εάν είναι αναγκαίο, την προστασία τους από βασανιστήρια και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία.

    Η Επιτροπή συστάθηκε υπό την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1987 και αποτελείται από δικηγόρους, γιατρούς, εμπειρογνώμονες στον τομέα των φυλακών, άτομα με κοινοβουλευτική πείρα κτλ.

    Ολα τα 40 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύονται από τη Σύμβαση. Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο ΕΕ - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η παράταση του 4ου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, ενεκρίθη χθες στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

    Η έγκριση έγινε ύστερα από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  114.20 (-0.59)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,329,855
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,457,338  139.98 (-1.45)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   171,826   72.39 (-0.54)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    93,614   77.54 ( 0.94)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   524,567  101.59 ( 5.80)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   174,794   77.52 (-1.59)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   416,003   52.19 (-3.94)
            Αλλες Εταιρείες            £   219,991   87.05 (-0.59)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [05] Κυπριανού - Οτσαλάν - Τουρκία - Διαβατήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διαπιστώνοντας κάποια καλά μηνύματα στην κοινή δήλωση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το θέμα Οτσαλάν, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Σπύρος Κυπριανού, καταδίκασε τις απειλές Τούρκων ηγετών εναντίον Κύπρου και Ελλάδας και ζήτησε επανεξέταση του θέματος της άμυνας.

    Ο κ. Κυπριανού διέψευσε, εξάλλου, κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον Τύπο ότι κυπριακή κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία απέρριψαν αίτημα για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου στον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα και κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές εναντίον Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι Τούρκοι έχουν φθάσει πλέον "στο άκρον άωτον της αναίδειας και της προκλητικότητας" και εξήγησε πως αυτό οφείλεται στη δύναμη που διαθέτει η Τουρκία, διότι, όπως είπε, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια θέση παντοδυναμίας και από πλευράς στρατιωτικής και από πλευράς πολιτικής.

    Κι' αυτό οφείλεται βασικά στους συμμάχους της και περισσότερο από όλους στις ΗΠΑ, διευκρίνισε.

    Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για το θέμα Οτσαλάν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ΕΕ "έδωσε κάποια καλά μηνύματα", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται "για την ιδανική δήλωση που έπρεπε να γίνει".

    Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, "δεν πρέπει να μηδενίζουμε", αφού η ΕΕ "έδωσε κάποιο μήνυμα αναφορικά με τη σωτηρία του Οτσαλάν και την αναγκαιότητα για παρουσία ξένων παρατηρητών (στη δίκη του), πράγμα που ήδη απέρριψε η Τουρκία".

    Τίθεται θέμα ως προς το τί θα πράξει τώρα η ΕΕ, μετά την "τόσο προκλητική απόρριψη από μέρους της Τουρκίας", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Τόνισε δε τη σημασία του γεγονότος ότι οι 15 στη δήλωσή τους αποδέχονταν, όπως εξήγησε, "την ύπαρξη πολιτικού προβλήμαστος για το Κουρδικό" και μίλησαν για "εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση επίλυσής του".

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε κατά πόσο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα δώσουν συνέχεια στις παρεμβάσεις στο Κουρδικό ή δεν θα το πράξουν "για χάρη της Τουρκίας" και εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να προβεί σε νέες παρεμβάσεις στο πρόβλημα.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες απειλές εναντίον της Ελλάδας εκ μέρους των Τούρκων ηγετών και ειδικότερα του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με αφορμή το θέμα Οτσαλάν, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν εκπλήττεται για τις απειλές αυτές, αφού, όπως ανέφερε, "δεν είναι τώρα που στόχος της Τουρκίας είναι η Κύπρος, το Αιγαίο και η Θράκη".

    "Γι' αυτό", τόνισε, "πρέπει να επανεξεταστεί με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα της άμυνας μέσα στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ξεκάθαρα, κατά τρόπον που να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα".

    "Οι απειλές απορρίπτονται και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τέτοιες απειλές, δεν δέχεται τέτοιους εκβιασμούς, όπως ούτε και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας, ούτε ο ελληνικός λαός δέχονται τέτοιες απειλές", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας πως η παρούσα περίοδος είναι κρίσιμη και πρέπει να αντιμετωπιστεί "με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικά προασπίζοντας την εθνική αξιοπρέπεια".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε, εξάλλου, το γεγονός ότι η τουρκική προαπαγάνδα παρουσιάζει τον Κούρδο ηγέτη να προβαίνει, δήθεν σε διάφορες παραδοχές, όπως ότι η Ελλάδα, η πρώην Τσεχοσλοβακία και η Νότιος Αφρική τον βοηθούσαν και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δίνουν την εικόνα ότι ο Αμπντουλλάχ Οτσαλάν προφανώς υφίσταται βασανιστήρια.

    Αν η Τουρκία ήταν αθώα όσον αφορά τη συμπεριφορά της προς τον Οτσαλάν, "θα ήταν η πρώτη που έπρεπε να προσκαλέσει διεθνείς παρατηρητές", τόνισε.

    Κυπριακό διαβατήριο

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αλήθεια" που φέρουν την κυπριακή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία να έχουν απορρίψει αίτημα για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου στον Οτσαλάν, ο κ. Κυπριανού είπε πως "δεν είναι έγκλημα η 'Αλήθεια' να πει κάποτε την αλήθεια" και αφού απηύθυνε έκκληση για προσοχή, δεδομένου του κρίσιμου των ωρών, είπε: "Δεν έχω ιδέα για κάτι τέτοιο, ούτε κανείς μας ρώτησε, ούτε κανείς μας ανέφερε τέτοια πληροφορία".

    "Είναι εντελώς ανυπόστατο (το δημοσίευμα) και αντιλαμβάνομαι ότι και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί το διέψευσαν", τόνισε ο κ. Κυπριανού και διερωτήθηκε κατά πόσο πίσω από το δημοσίευμα αυτό υπάρχει "κάποια σκοπιμότητα" την οποία δεν γνωρίζει.

    Σημειώνεται ότι με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, διέψευσαν επίσης το εν λόγω δημοσίευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Χρυσάνθου - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι κατοχικές αρχές αποφάσισαν σήμερα να θέσουν υπό παράνομη κράτηση μέχρι την Παρασκευή τον 24χρονο Δομίνικο Κώστα Χρυσάνθου, τον οποίο απήγαγαν χθες.

    Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, άνδρες της πολιτικής αστυνομίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επισκέφθηκαν σήμερα τον Χρυσάνθου στην Αμμόχωστο, όπου κρατείται, και διαπίστωσαν ότι βρίσκεται καλά στην υγεία του.

    Ανέφερε, επίσης, ότι τον Χρυσάνθου εξέτασε γιατρός από τα κατεχόμενα. Οπως είναι γνωστό, ο Χρυσάνθου εισήλθε στα κατεχόμενα από σημείο το οποίο ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις χθες γύρω στις δύο το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΣτΕ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην ακύρωση της επίσκεψής του στην Αγκυρα, προχώρησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λόρδος Ράσελ - Τζόνστον, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη αυτής της εβδομάδας, σε σχέση με τη δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    "Η τουρκική κυβέρνηση με έχει πληροφορήσει ότι, στο παρόν στάδιο, δεν ήταν υπέρ της επίσκεψής μου στην Αγκυρα", είπε ο Τζόνστον.

    Ο αξιωματούχος του ΣτΕ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του και ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει την επίσκεψή του.

    Οπως είπε θα δώσει σχετική αναφορά για το θέμα στη Συνέλευση στις 5 Μαρτίου 1999.

    Ο Λόρδος Ράσελ - Τζόνστον εξέφρασε ιδιαίτερη λύπη για μια "χαμένη ευκαιρία για απευθείας και ειλικρινή διάλογο, μεταξύ φίλων, σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή των νόμων και κανόνων του Οργανισμού μας σε μια χώρα - μέλος".

    Είπε ακόμη, ότι "παρά την ακύρωση της επίσκεψής μου, είμαι σίγουρος πως η Συνέλευση θα κρατήσει ενεργά το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Οι απεσταλμένοι, οι οποίοι παρακολουθούν την Τουρκία σε ότι αφορά το σεβασμό των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της που πηγάζουν από τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αντρας Μπαρσόνι και Γουώλτες Σβίμερ, έχουν την πρόθεση να επισκεφθούν τη χώρα τις προσεχείς εβδομάδες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Ευρωπαϊκό Δικαστ. Ανθρωπ. Δικαιωμάτων - Οτσαλάν - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ζητήσει διευκρινίσεις από τις τουρκικές αρχές για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη σύλληψη και την κράτηση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή γραπτή ανακοίνωση του Δικαστηρίου, σώμα επτά δικαστών του Δικαστηρίου που εξετάζει την προσφυγή του Οτσαλάν αποφάσισε "να ζητήσει διερυκρινίσεις από τις τουρκικές αρχές για αριθμό σημείων, γύρω από τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του κ. Οτσαλάν".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το σώμα θα ζητήσει κυρίως από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πληροφορίες γύρω από το θέμα της πρόσβασης του Κούρδου ηγέτη σε δικηγόρους.

    Ως γνωστό, ο Αμπντουλλάχ Οτσαλάν έχει υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιμάτων προσφυγή εναντίον της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 February 1999 - 18:46:17 UTC