Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστόφιας - Λονδίνο
  • [02] Συνέντευξη Χέρκους - Ανθρώπινα Δικαιώματα Γυναικών
  • [03] Συμβούλιο της Ευρώπης - Ημέρα της Γυναίκας
  • [04] Ομογενείς - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [05] Διάταγμα κράτησης - Ναρκωτικά - Ελλαδίτισσα
  • [06] "Avrupa" - Το κουμπί της Αγκυρας
  • [07] ΔΗΣΥ - Ημέρα της Γυναίκας
  • [08] Eurocypria - Λιγότερες καθυστερήσεις
  • [09] ΔΗΣΥ - Καταστατικό Συνέδριο
  • [10] Κόσης - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
  • [11] Χέρκους - Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

  • [01] (Κ) Χριστόφιας - Λονδίνο

    Λονδίνο,Βρετανία,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη συστηματικής δουλειάς στο διεθνή χώρο και της ετοιμότητας για ένα έντιμο συμβιβασμό, τόνισε με δηλώσεις του σε παροικιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε παράρτημα του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο, ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας.

    "Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει μάγος ή ταχυδακτυλουργός που ν'ανατρέψει αυτή την κατάσταση, χρειάζεται επίμονη δουλεία με προϋπόθεση τον προγραμματισμό", παρατήρησε.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε εξάλλου ότι με βάση επαφές αναφορικά με το θέμα προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, "θα έχουμε μάλλον πρόταση να μην προσφύγουμε".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι πρώτα πρέπει να πείσουμε ότι θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τ/Κ, "και σ' αυτό χρειάζεται και πρέπει να εξευρεθεί συναίνεση".

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διάλογο με τα κόμματα για κοινωνικά και οικονομικά θέματα, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης "είναι να περισώσει το φθαρμένο κύρος της και εκείνο του Προέδρου, να περάσει φορολογικά και άλλα νομοσχέδια, που, όπως λέει, έχουν σχέση με την εναρμόνιση έναντι του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    "Αν στόχος του διαλόγου είναι να συζητήσουμε ιδιωτικοποιήσεις ή φορομπηκτικά νομοσχέδια, ο διάλογος δεν θα μας βγάλει πουθενά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι "κακώς" κάλεσε το διάλογο η κυβέρνηση. "Οι κυβερνήσεις που δεν έχουν πλειοψηφία για να περάσουν νομοσχέδια, παραιτούνται", τόνισε.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των πυραύλων S300, για να πει ότι αυτό κατέληξε σε φιάσκο. Εκανε αναφορά επίσης στο θέμα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έμεινε "απαθής, αδρανής και στην αρχή εχθρική".

    "Η Ευρώπη", είπε ο κ. Χριστόφιας, "συμπεριφέρεται ως ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικά εξαρτάται από τις ΗΠΑ".

    Ο κ. Χριστόφιας, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τον γιατρό βρίσκεται στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε σειρά ιατρικών εξετάσεων. Επιστρέφει στη Κύπρο αύριο Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Συνέντευξη Χέρκους - Ανθρώπινα Δικαιώματα Γυναικών

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν μέρος των γενικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνει εμφαντικά η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους, η οποία πιστεύει πως αν και πολλά έχουν γίνει για την προώθηση του θέματος, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη εμπόδια.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, η Αν Χέρκους εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι πολύ πρακτικές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς μπορούμε να κάνουμε 27 δουλειές ταυτόχρονα".

    Η Ντέιμ Αν, που δηλώνει περήφανη φεμινίστρια, τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι ένας συγκερασμός διαφόρων απόψεων, λέγοντας ότι αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα, κρατικό, τοπικό κι άλλα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Στη συνέντευξή της, η επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις επαφές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας μάλιστα την απογοήτευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα εμπόδια που τίθονται στις δικοινοτικές επαφές, προφανώς από τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και στη διδασκαλία της επίλυσης συγκρούσεων, θέμα το οποίο, όπως είπε, έχει διδάξει και η ίδια.

    Η Ντέιμ Αν κατέστησε σαφές από την αρχή της συνέντευξης ότι δεν θέλει να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις που αφορούν στις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού, αλλά μόνο σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα.

    Οσον αφορά δε το έαν θα ήταν πρόθυμη να μοιραστεί τις μακρόχρονες και σημαντικές εμπειρίες της στον τομέα αυτό με τις γυναίκες της Κύπρου, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των όρων εντολής της, αλλά θα ήταν πρόθυμη να κάνει ομιλίες επί του θέματος παρά το γεγονός ότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παίρνει εκατοντάδες προσκλήσεις για ομιλίες.

    Σε ερώτηση πώς την αντιμετωπίζουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, με δεδομένο ότι οι ίδιοι δεν έχουν γυναίκες συμβούλους, η Ντέιμ Αν είπε αρχικά ότι γι' αυτό πρέπει να ρωτηθούν οι ίδιοι, όμως σημείωσε ότι στα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της που διατηρεί πολύ υψηλόβαθμες θέσεις, τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, δεν είχε ποτέ πρόβλημα να γίνει αποδεκτή η εξουσία και η θέση της.

    Γυναίκες - Συλλογικές Αποφάσεις - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    "Οι γυναίκες είναι πολύ πρακτικές. Πιστεύω ότι αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι 'διευθύνουμε' το σπιτικό μας, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και ξέρουμε πώς να κάνουμε 27 πράγματα ταυτόχρονα", είπε η Αν Χέρκους στο ΚΥΠΕ.

    Πρόσθεσε ενδεικτικά ότι οι γυναίκες καταφέρνουν να οργανώνουν το σπιτικό τους ώστε να κάνουν τις δουλειές, να φροντίζουν για τις ανάγκες των παιδιών, και ακόμη να εργάζονται ή να προσφέρουν αμισθή τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα "με ένα τρόπο με τον οποίο πιστεύω ότι συχνά οι άνδρες δεν γνωρίζουν".

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι οι γυναίκες, λόγω των βιωμάτων τους, συμπεριφέρονται και σκέφτονται διαφορετικά από τους άνδρες και ως εκ τούτου πρέπει να ακούγεται και η δική τους φωνή, η Ντέιμ Αν απάντησε, "ως διευθυντής πιστεύω ότι οι καλύτερες αποφάσεις αποτελούν μια σύνθεση των διαφόρων απόψεων".

    Φέρνοντας ως παράδειγμα την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η επικεφαλής της Δύναμης είπε ότι "οι αποφάσεις μας αποτελούν ένα συγκερασμό των απόψεων των στρατιωτικών υπευθύνων, των υπευθύνων για αστικά θέματα και της πολιτικής αστυνομίας".

    Οπως είπε, "εάν καθήσουμε και πάρουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, μόνο τις απόψεις των στρατιωτικών, τότε δεν θα έχουμε τις άλλες απόψεις".

    Η Ντέιμ Αν πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει και για τη διοίκηση μιας χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πολλές κοινές δεξιότητες, ένα πτυχίο νομικής που κατέχει μια γυναίκα είναι το ίδιο με αυτό που κατέχει ένας άνδρας, όμως οι εμπειρίες της ζωής τους είναι συχνά διαφορετικές και έτσι πρέπει να συνυπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις".

    "Μια χώρα θα αναπτυχθεί και θα ευημερήσει όταν υπάρχουν όλες οι απόψεις στην τράπεζα λήψεως αποφάσεων, και πιστεύω ότι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ευημερήσει όταν όλες οι απόψεις λαμβάνονται υπόψη", πρόσθεσε.

    Για την Ντέιμ Αν, όπως η ίδια είπε, πρόκειται για "κανόνα ζωής".

    Δικαιώματα Γυναικών - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Η Ντέιμ Αν δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι στην Κύπρο, όπου υπάρχει ευαισθησία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της κατοχής, τα δικαιώματα των γυναικών θεωρούνται ως αναπόσπαστο μέρος των ευρύτερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Δεν βρίσκομαι εδώ αρκετό καιρό ώστε να προβώ σε εμπεριστατομένα σχόλια", είπε, προσθέτοντας ότι "γενικά, σε διάφορα μέρη του κόσμου, συχνά επικρατεί μια άποψη ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα".

    Πρόσθεσε ότι "πρόκειται για μια λανθασμένη άποψη διότι ένας από τους κυριότερους πυλώνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο Χάρτης του ΟΗΕ, όπου μεταξύ των πρώτων λέξεων γίνεται αναφορά στο θέμα της ισότητας μεταξύ των ανδρών και των γυναικών".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες του σήμερα, η Αν Χέρκους στάθηκε αρχικά στα επιτεύγματα των τελευταίων 50 χρόνων, τόσο σε σχέση με την υπογραφή Συνθηκών όσο και με τις επιτυχίες σε τομείς όπως τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, σε διευθυντικές θέσεις, την εκπαίδευσή τους και σε θέματα που άπτονται της υγείας.

    "Αν και αναγνωρίζουμε το τί έχουμε κερδίσει τα τελευταία 50 χρόνια, παράλληλα λέμε ότι έχουμε ακόμη μια μεγάλη πορεία μπροστά μας", είπε, επισημαίνοντας ότι "πολλές φορές αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και πιστεύουμε ότι έχουμε βρει τη λύση, εν μέρει την έχουμε βρει όμως υπάρχουν και τα προβλήματα δεύτερης γενεάς".

    Εξήγησε ότι εννοεί τα θέματα τα οποία δεν τέθηκαν στην αρχή ή προέκυψαν αργότερα, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν ακόμη μεγάλα εμπόδια για τις γυναίκες διεθνώς".

    "Παραμένω μια αφοσιωμένη φεμινίστρια", δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ντέιμ Αν, ενώ σε παρατήρηση ότι πολλές γυναίκες φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τον όρο αυτό απάντησε πως σε κάποιους χώρους ο όρος έχει γίνει συνώνυμος με κάτι κακό "όμως είναι μια λέξη που δηλώνει περηφάνεια και εγώ είμαι περήφανη που είμαι φεμινίστρια".

    Η Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δηλώνει ότι παραμένει "μια αφοσιωμένη φεμινίστρια, αφοσιωμένος εργάτης για ίσα δικαιώματα, για την ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να καταλάβουν ότι διαθέτουν το ήμισυ της εξυπνάδας, των δεξιοτήτων, της ενέργειας, της αποφασιστικότητας και ότι αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό της κοινωνίας ως σύνολο".

    Κυπρίες - Δικοινοτικές Επαφές - Επίλυση Συγκρούσεων

    Σε ερώτηση εάν θα ήταν διατεθειμένη να μοιραστεί τις εμπειρίες της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών με τις γυναίκες της Κύπρου, η εκπρόσωπος του Γ.Γ. ΟΗΕ στην Κύπρο απάντησε ότι "αυτό είναι πέραν του τι κάνω εδώ".

    "Οχι", είπε, "ενώ το βρίσκω μια πολύ μεγάλη πρόκληση, πρώτα απ' όλα δεν είναι μέσα στους όρους εντολής μου και κατά δεύτερο λόγο μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχω τοποθετήσει σωστά τις προετεραιότητές μου και το τι προσπαθώ να κάνω εδώ, έτσι ίσως μου ασκηθεί κριτική".

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "θα έδινα ομιλίες σε ομάδες εάν μου το ζητούσαν", παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, παίρνει εκατοντάδες προσκλήσεις και πρέπει να είναι επιλεκτική.

    Οσον αφορά τις επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών, η Ντέιμ Αν τόνισε αρχικά ότι "ενθαρρύνουμε όλες τις δικοινοτικές συναντήσεις, είτε μέσα στο ίδιο το νησί είτε εκτός Κύπρου".

    Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι "σε σχέση με την Κύπρο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει δηλώσει συγκεκριμένα ότι υποστηρίζει πλήρως τις δικοινοτικές επαφές και έχει απογοητευτεί πολύ με οποιαδήποτε εμπόδια τέθηκαν".

    Κτίζοντας πάνω στη θέση αυτή, η Ντέιμ Αν Χέρκους παρέθεσε και τη δική της άποψη ότι "οι δικοινοτικές επαφές μεταξύ γυναικών έχουν ιδιαίτερη αξία, όχι ότι υποστηρίζω πως οι άλλες δεν έχουν".

    Εξήγησε ότι οι γυναίκες "έχουν διαφορετικές απόψεις που προέρχονται από τα δικά τους βιώματα, τα οποία συνήθως είναι διαφορετικά από τα βιώματα των ανδρών".

    Η Ντέιμ Αν είπε ότι τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ίδια υποστηρίζουν την επίλυση συγκρούσεων και τη διδασκαλία του θέματος αφού "πρόκειται για μια δεξιοτεχνία η οποία είναι σημαντική τόσο στο επίπεδο της κοινότητας όσο και σε χώρες ή περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις".

    "Αντιλαμβάνομαι ότι πολύ πριν έρθω στην Κύπρο επενδύθηκαν πολλά σε εργαστήρια επίλυσης συγκρούσεων", είπε, προσθέτοντας ότι "τα υποστηρίζω πλήρως ως άτομο το οποίο έχει διδάξει το θέμα".

    Γυναίκες - Βουλή - Κόμματα

    Αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή, η Ντέιμ Αν ήταν κατηγορηματική ότι το θέμα δεν είναι να λες ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός τους, αλλά πώς το επιτυγχάνεις.

    "Τα λόγια είναι φτηνά, ο τρόπος να το πετύχεις είναι που έχει σημασία", είπε, προσθέτοντας ότι "η κάθε χώρα πρέπει να βρει τους δικούς της τρόπους γιατί υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες".

    Ανέφερε ενδεικτικά ότι κάποιες χώρες χρησιμοποίησαν το σύστημα των ποσοστόσεων ενώ άλλες επέλεξαν διαδικασίες που άρχιζαν μέσα από τα ίδια τα κόμματα.

    "Στη Νέα Ζηλανδία", αναφέρει δίνοντας την προσωπική της μαρτυρία, "τα κόμματα σκοπίμως επέλεξαν ένα μεγαλύτερο αριθμό γυναικών, βάσει της αξίας τους, για να διεκδικήσουν θέσεις τις οποίες μπορούσαν να εξασφαλίσουν".

    Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για μια συνειδητή προσπάθεια διασφάλισης της συμμετοχής περισσότερων γυναικών γιατί "όσο πιο πολλές γυναίκες έχεις να διεκδικούν θέσεις τόσο περισσότερες θα εκλεγούν στη Βουλή".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη χρησιμότητα και το ρόλο των γυναικείων τμημάτων των κομμάτων, η Ντέιμ Αν αναφέρθηκε και πάλι στην εμπειρία της χώρας της, όπου παλαιότερα έγινε συζήτηση επί του θέματος, εκφράζοντας τη θέση ότι πρέπει να υπάρχουν όπως και τα άλλα τμήματα των κομμάτων.

    Επεσήμανε όμως ότι πρέπει να διασφαλίζεται πως η ύπαρξη γυναικείου τμήματος "δεν θα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μην συμμετέχουμε πλήρως στο ίδιο το κόμμα".

    Ταυτόχρονα, η Νεοζηλανδή φεμινίστρια τόνισε ότι τα γυναικεία τμήματα "μας δίνουν το δικό μας χώρο και τόπο, όπου μπορούμε να συζητούμε θέματα στρατηγικής και τρόπους για να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση των γυναικών μέσα στο ίδιο το κόμμα".

    Ερωτηθείσα σχετικά με τη UNIFEM, την οργάνωση του ΟΗΕ για θέματα γυναικών, και γιατί δεν έχει πρόγραμμα για την Κύπρο, η Ντέιμ Αν εξήγησε ότι πρόκειται για εθελοντική οργάνωση, που έχει προετεραιότητες και λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες των δωρητών.

    Ωστόσο διερωτήθηκε: "Εκανε ποτέ κάποιος από την Κύπρο αίτηση;".

    Προσωπική πορεία

    Η Ντέιμ Αν Χέρκους δηλώνει τυχερή για την προσωπική της πορεία τονίζοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαία γιατί αφενός γεννήθηκε σε μια χώρα, τη Νεα Ζηλανδία, η οποία πρώτη έδωσε το δικαίωμα της ψήφου στη γυναίκα και αφετέρου γιατί γεννήθηκε σε μια οικογένεια με πολύ δυναμικές γυναίκες και παντρεύτηκε ένα άνδρα που πίστευε στα ίσα δικαιώματα.

    "Προέρχομαι από μια χώρα νησί, απομονωμένο στην κάτω δεξιά γωνιά του χάρτη, που ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε την ψήφο στις γυναίκες, το 1893, κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της και αυτό κάνει διαφορά", είπε.

    Οσον αφορά την οικογένειά της αναφέρει ότι γεννήθηκε "σε μία οικογένεια με δυναμικές γυναίκες, με άνδρες και γυναίκες που πίστευαν ότι άνδρες και γυναίκες έχουν ίση αξία και στάτους".

    Για το σύζυγό της λέει ότι "πίστευε με πάθος πως άνδρες και γυναίκες έχουν ίση αξία και στάτους, ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να μοιράζεται το μεγάλωμα των παιδιών, να έχουν καριέρα και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον".

    "Είμαι φοβερά τυχερή", είπε στο ΚΥΠΕ η Ντέιμ Αν, προσθέτοντας ότι δεν ήταν τυχαίο που ως νεαρή δικηγόρος ήταν η πρώτη γυναίκα στη χώρα της που παρακαθόταν στην επιτροπή εμπορίου, η οποία έχει τη δικαιοδοσία για τα μονοπώλεια, τις συγχωνεύσεις κι άλλα.

    Η Αν Χέρκους συμμετείχε στην επιτροπή αυτή για έξι χρόνια και στη συνέχεια της ζητήθηκε να διεκδικήσει κοινοβουλευτική έδρα. Οταν εξελέγη, το 1978, ήταν μία από τέσσερις γυναίκες στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, όμως μέχρι να φύγει, δέκα χρόνια αργότερα, οι γυναίκες αυξήθηκαν σε 20 αφού η ίδια και οι συναδέλφισσές της ανέλαβαν μια "αποφασιστική προσπάθεια", προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μεταξύ άλλων, η Ντέιμ Αν διετέλεσε Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας της στον ΟΗΕ (1988-1990), Υπουργός Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομίας και Γυναικείων Θεμάτων (1984-1987), μέλος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων που διόρισε ο τέως Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι για προετοιμασία του Παγκοσμίου Συνεδρίου Γυναικών στο Πεκίνο και ιδρυτικό στέλεχος της διεθνούς οργάνωσης Γυναίκες Βουλευτές για την Ειρήνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Ημέρα της Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μία στις πέντε γυναίκες, στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπόκειται κατά τη διάρκεια της ζωής της σε κάποια μορφή βίας, με 90% της βίας αυτής να ασκείται από άτομα της ίδιας της οικογένειας ή άτομα που είναι κοντά στο θύμα.

    Αυτό αναφέρει μελέτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η άσκηση βίας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών αλλά αφορά όλες τις ηλικίες, επίπεδα κοινωνικής μόρφωσης και πολιτισμού.

    Χαρακτηρίζοντας την άσκηση βίας εναντίον των γυναικών "τραγική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας", η Πρόεδρος της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ για Ισες Ευκαιρίες Γυναικών και Ανδρών, Ιβέτ Ρούτι υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί τεράστια σημασία στην ασφάλεια των θυμάτων.

    "Στην αρχή της νέας χιλιετηρίδας η βία που ασκείται εναντίον των γυναικών μας μεταφέρει πίσω στην παλαιολιθική εποχή", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ρούτι.

    Η Διακήρυξη για Μηδέν Ανοχή Βίας Εναντίον Γυναικών και Κοριτσιών, η οποία υιοθετήθηκε παμψηφεί από την Επιτροπή, αναφέρει εξάλλου ότι οποιεσδήποτε πολιτιστικές ιδιαιτερότητες δεν αποτελούν δικαιολογία για τη χρήση βίας εναντίον γυναικών.

    Η βία, υπογραμμίζεται, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη ισότητας της γυναίκας και αποτέλεσμα της ανισότητας η οποία εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Ομογενείς - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Είναι η ώρα για τη διεθνή κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, να εκμεταλλευτεί την κινητικότητα που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες εξαιρετικές πρωτοβουλίες της Κύπρου για ειρήνη και να καλέσει την Τουρκία να δώσει τέλος στην παράνομη διαίρεση και κατοχή της Κύπρου.

    Αυτό τόνισε ο Αντριου Μανάτος, Πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων στις ΗΠΑ, σε κατάθεσή του την περασμένη Πέμπτη, ενώπιον της υποεπιτροπής Εξωτερικής Βοήθειας της αμερικανικής Βουλής.

    Ο κ. Μανάτος, εκπροσωπώντας ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον αυτής της σημαντικής υποεπιτροπής, η οποία ετοιμάζει νομοθεσία σχετικά με το ύψος της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία για το οικονομικό έτος 2000.

    Ο Ελληνο - Αμερικανός ηγέτης σημείωσε ότι από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση έκανε τη μια θυσία πάνω στην άλλη με στόχο την επίτευξη ειρήνης ενώ η Τουρκία έχει γίνει πιο αδιάλλακτη χρόνο με το χρόνο.

    Σε ότι αφορά το αντιπυραυλικό σύστημα S300, ο κ. Μανάτος είπε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, όπως και κάθε κράτους, να υπερασπιστεί το λαό και τη γη του. "Η ακύρωση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος, που παραγγέλθηκε για να προστατεύσει το νησί από τις παράνομες προκλητικές τουρκικές υπερπτήσεις, ήταν μια μεγάλη θυσία", πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι "οι ΗΠΑ, καθώς και τα ΗΕ και η ΕΕ, πρέπει τώρα να κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να πείσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ με ενέργειες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου, αποφεύγει την απειλή ή χρήση βίας και ακολουθήσει μία διαδικασία μείωσης των στρατευμάτων της στην Κύπρο και εφαρμογής μέτρων τα οποία θα στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων και την επίτευξη ουσιαστικής προόδου για συνολική λύση".

    Ο κ. Μανάτος υπενθύμισε στα μέλη της υποεπιτροπής την υπόσχεση του Προέδρου Κλίντον για ολόθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια αυτή και ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για εφαρμογή του ψηφίσματος 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Διάταγμα κράτησης - Ναρκωτικά - Ελλαδίτισσα

    Λάρνακα,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον της Παρασκευής Γκούβα, 20 χρόνων από την Ελλάδα, και του Δημήτρη Δημητρίου, 22 χρόνων φοιτητή από τη Λεμεσό, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σχετικά με υπόθεση παράνομης εισαγωγής, κατοχής και προμήθειας πέντε κιλών ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Κύπρο.

    Παρουσιάζοντας τους δύο υπόπτους στο δικαστήριο, ο αστυφύλακας της ΥΔΙΝ, Μάριος Ξενοφώντος, ανέφερε ότι χθες βράδυ στις 8.40 αφίχθησαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από την Αθήνα.

    Υστερα από τελωνειακό έλεγχο βρέθηκαν στις αποσκευές της Γκούβα περιτυλιγμένα πέντε κιλά φυτικής ύλης κάνναβης. Η ύποπτη ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν προχθές στην Ελλάδα μαζί με τον Δημητρίου και κάποιο άλλο άτομο που κατονόμασε, συσκεύασαν τα ναρκωτικά με μονωτική ταινία και τα τοποθέτησαν στη βαλίτσα της με σκοπό να τα εισάξουν στην Κύπρο.

    Η Γκούβα σε θεληματική κατάθεσή της παραδέχτηκε ενοχή στην εισαγωγή των ναρκωτικών στην Κύπρο. Ανέφερε ότι ο Δημητρίου της έδωσε ένα αριθμό τηλεφώνου και ότι όταν έφθανε στην Κύπρο θα επικοινωνούσε τηλεφωνικώς με τον παραλήπτη. Προηγουμένως είχε καθοριστεί γραπτώς συγκεκριμένο μέρος όπου θα γινόταν η παράδοση των ναρκωτικών.

    Το διαβατήριο της Γκούβα εκδόθηκε μόλις πριν τρεις μέρες στην Ελλάδα με βοήθεια του Δημητρίου, ο οποίος της είχε αγοράσει και το εισητήριο για να έλθει στην Κύπρο.

    Οπως ανέφερε ο αστυνομικός μάρτυρας θα διερευνηθεί κατά πόσον η ύποπτη έχει και άλλο διαβατήριο όσο και προηγούμενες πιθανές επισκέψεις της στην Κύπρο.

    Η Γκούβα εξέφρασε στην αστυνομία φόβους για την ασφάλειά της. Ο Δημητρίου παρουσιάστηκε στην αστυνομία μόνος του στις 11.00 το πρωί. Ενέργειες της αστυνομίας να τον εντοπίσουν χθες βράδυ στη Λεμεσό είχαν αποβεί άκαρπες.

    Για την υπόθεση θα ληφθούν 20 καταθέσεις. Οι έρευνες θα επεκταθούν και στην Ελλάδα με τη βοήθεια και της Ιντερπολ. Τα τεκμήρια της υπόθεσης θα σταλούν στο Χημείο για επιστημονικές εξετάσεις.

    Για την υπόθεση αναζητούνται ο παραλήπτης των ναρκωτικών καθώς και άλλοι πιθανοί συνεργάτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ)

    [06] (Κ) "Avrupa" - Το κουμπί της Αγκυρας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Avrupa", αψηφώντας τις απειλές από το καθεστώς Ντενκτάς, εξακολουθεί να επικρίνει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού.

    Οταν προ ημερών ο Ντενκτάς προέβη στις γνωστές του δηλώσεις για τα κυπριακά γαϊδούρια, η εφημερίδα αυτή αφιέρωσε το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα και δημοσίευσε φωτογραφία με δύο γαϊδούρια υπό τον πηχυαίο τίτλο "Ιδού οι Κύπριοι".

    Στις 28 Φεβρουαρίου, ο αρθρογράφος της "Avrupa" Σενέρ Λεβέντ αφιέρωσε το άρθρο του στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αγκυρα τα μέλη του Τ/κ "εμπορικού επιμελητηρίου", τα οποία έγιναν δεκτά και από τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ. Ας δούμε το άρθρο του που τιτλοφορείται: "Το κουμπί".

    "Στην Αγκυρα υπάρχει ένα κουμπί. Δεν γνωρίζω αν αυτό βρίσκεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ή στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

    Μόλις αγγίζεις το κουμπί αυτό σύεται ο κόσμος. Σχέδια, επενδύσεις τα όλα έχουν σχέση με το κουμπί αυτό. Το ηλεκτρικό μας ρεύμα, το νερό μας, οι πιστώσεις, οι δρόμοι μας, σχετίζονται άμεσα με το κουμπί αυτό.

    Ετσι και πατηθεί το κουμπί ανάβουν ή σβύνουν τα φώτα, αποπλέει από το Αναμούρι το πλοίο που μεταφέρει νερό με το μπαλόνι, οι δρόμοι στην Καρπασία ασφαλτοστρώνονται...

    Το κουμπί της Αγκυρας, δεν μοιάζει με τα κουμπιά που έχουν Ουάσιγκτον και Μόσχα. Τα κουμπιά αυτών είναι για να ρυθμίζουν τα ρομπότ τους που βρίσκονται στο διάστημα.

    Το κουμπί της Αγκυρας είναι για τα ρομπότ της στην Κύπρο. Ποιός εφεύρε το κουμπί;

    Μήπως ο Μεντερές, Γκιουρσέλ, Ετζεβίτ, Εβρέν, Ντεμιρέλ; Σίγουρα υπάρχει κάποιος εφευρέτης. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος. Εχει όμως και κάποιο άλλο χαρακτηριστικό το κουμπί. Δεν εξυπηρετεί τους πάντες αλλά μόνο τους λογικούς ανθρώπους που ξέρουν το τί ζητούν.

    Ο Ντεμιρέλ, ενημερώνοντας τους οικονομικούς μας επιτελείς που τον επισκέφθηκαν στην Αγκυρα τους είπε:

    - Οι ομοεθνείς μας στη 'ΤΔΒΚ' θα πρέπει να γνωρίζουν τις ανάγκες τους. Μ' άλλα λόγια, εμείς ούτε καν γνωρίζουμε το τί θέλουμε. Μήπως ο Ντεμιρέλ προέβη στη δήλωση αυτή χωρίς να έχει βάση;

    Μέχρι στιγμής δεν μας έχει συνηθίσει σε αερολογίες. Πήρε απέναντί του, τους οικονομικούς μας επιτελείς και χωρίς να τους προσβάλει, τους συμβούλεψε ως καλός πατέρας. Βλέπετε, δεν τους είπε: 'Εσείς δεν ξέρετε ούτε καν το τί θέλετε'.

    Πώς όμως ο κ. Ντεμιρέλ γνωρίζει ότι εμείς δεν ξέρουμε το τί θέλουμε; Μήπως διαπράξαμε κανένα λάθος; Μήπως δεν εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας; Υπάρχει μήπως μέρα που δεν είπαμε τις λέξεις 'μητέρα πατρίδα, βρισκόμαστε στα ίχνη σου'. Μήπως υποστείλαμε την τουρκική σημαία για χάρη της τουρκοκυπριακής; Δεν διοργανώσαμε τελετή στις τουρκικές εορτές 23/4, 19/5, 29/10;

    Δεν παραχωρήσαμε επαύλεις στην Κερύνεια σε στρατηγούς εν αποστρατεία, σε καθηγητές. Αντιδράσαμε μήπως στην είσοδο στη 'χώρα' μας με ταυτότητες, καταργώντας τα διαβατήρια; Μας ζήτησαν κάποιοι την 'ιθαγένειά' μας και τους αρνηθήκαμε; Δεν υπακούσαμε στις εντολές τους και δεν εποικίσαμε το Βαρώσι;

    Οταν δεν επέτρεπαν την εισαγωγή προϊόντων μας στην Τουρκία, επαναστατήσαμε; Αντιδράσαμε στα στρατόπεδα που ίδρυσαν στις τουριστικές μας περιοχές;

    Ασχετα αν κάποιοι στρατιωτικοί διοικητές ξυλοφόρτωναν τους 'πολίτες' μας, οι 'πρόεδροι της δημοκρατίας' μας ή ο 'πρωθυπουργός' μας, έπαυσαν να δηλώνουν, 'εμείς δεν μπορούμε να υπάρχουμε χωρίς την μητέρα πατρίδα'.

    Δημιουργήσαμε προβλήματα εισόδου στη 'χώρα' στα πιο γνωστά ονόματα του τουρκικού υποκόσμου (Τσατλή, Τοπάλ).

    Παρεμβάλλαμε εμπόδια σε υπεράκτιες τράπεζες. Μήπως λίγος ήταν ο ενθουσιασμός μας για το ευλογημένο εκείνο μπαλόνι που μετέφερε νερό από την Τουρκία;

    Δεν υποδεχθήκαμε ως 'λέοντες' τους τζογαδόρους; Μήπως αποταθήκαμε στα Ηνωμένα Εθνη παρά τις αντιρρήσεις σας; Πού, τελικά, κάναμε λάθη κ. Ντεμιρέλ; Πώς λοιπόν αντιληφθήκατε ότι δεν ξέρουμε τι ζητάμε;

    Αν θέλετε, πατείστε το κουμπί. Τα ρομπότ βρίσκονται στη διάθεσή σας. Διατάξτε και όλα θα γίνουν όπως θέλετε".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Ημέρα της Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανεκτίμητη και πολύπλευρη προσφορά της Κυπρίας γυναίκας στους αγώνες του λαού μας για εθνική και φυσική επίβίωση χαιρετίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σημερινή διακήρυξή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

    Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι το νόημα της 8ης Μαρτίου για τα δεδομένα της Κύπρου είναι διπλό, γιατί αφενός μεν είναι ορόσημο στην πορεία πολιτικής και κοινωνικής δικαίωσης των γυναικών και αφετέρου μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για εθνική δικαίωση του τόπου.

    Παρόλο που έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, απαιτείται, υπογραμμίζει, να γίνουν περισσότερα μέχρι την επίτευξη της πλήρους και ουσιαστικής ισοτιμίας της.

    Ο ΔΗΣΥ πιστεύει ότι η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και ιδιαίτερα σε σημαντικές πολιτειακές θέσεις αποβαίνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, προς όφελος της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει, προσθέτει, το πρόγραμμα δράσης του Πεκίνου, τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και τη διακήρυξη των Κρατών της Κοινοπολιτείας που συνολικά αναφέρονται στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και καθορίζουν την πλήρωση του 30% των δημοσίων αξιωμάτων από γυναίκες μέχρι το 2005.

    Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει τους πρόσφατους διορισμούς γυναικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Eurocypria - Λιγότερες καθυστερήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων από πλευράς ακρίβειας στις αναχωρήσεις και αφίξεις των πτήσεων της συγκαταλέγεται η Γιουροσύπρια.

    Η θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, αμέσως μετά τις Βρετανικές Αερογραμμές, σε κατάλογο εταιρειών ναυλωμένων πτήσεων με τις μικρότερες καθυστερήσεις στις πτήσεις τους για το 1998.

    Η Γιουροσύπρια με μέση καθυστέρηση 26,78 λεπτά, παρουσιάζει καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με γνωστές βρετανικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων όπως οι Μόναρκ, Μπρίτις Μίντλαντ, Μπριτάνια, Καλεντόνιαν, Αιρ 2000, Αιρτούρς κ.λ.π

    Οπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Εταιρείας, η διεύθυνση της Γιουροσύπρια είναι συχνά δέκτης συγχαρητηρίων και ευνοϊκών σχολίων από διοργανωτές ταξιδιών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

    Η Γιουροσύπρια πετά σε 31 προορισμούς σε 9 χώρες της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Καταστατικό Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του Δημοκρατικού Συναγερμού διεξάγεται από το πρωί το διήμερο Εκτακτο Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην "πρωτόγνωρη συμμετοχή" των συνέδρων και τόνισε ότι στόχος του Συνεδρίου είναι να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή των μελών του κόμματος σε θέσεις αξιωματούχων.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου κατατέθηκαν ενώπιον των συνέδρων οι εισηγήσεις του Πολιτικού Γραφείου και άλλων οργάνων του κόμματος για τροποποίηση του Καταστατικού του ΔΗΣΥ.

    Μεταξύ άλλων οι σύνεδροι ενέκριναν εισήγηση που αφορά τροποποίηση στο θέμα της διεύρυνσης του σώματος της εκλογικής συνέλευσης. Σύμφωνα με την τροποποίηση το 85 τοις εκατόν των εν ενεργεία μελών του κόμματος θα συμμετέχουν στην εκλογική Συνέλευση, κάτι που, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, διασφαλίζει ακόμη πιο έντονα τη δημοκρατία μέσα στο κόμμα.

    Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν τροποποιήσεις που αφορούν παραπτώματα μελών και την πειθαρχική διαδικασία, θέματα που αφορούν τη ΓΟΔΗΣΥ και τη ΝΕΔΗΣΥ.

    Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αφορούν τη δομή και εκλογή της ηγεσίας του κόμματος, το διαχωρισμό των πολιτικών αρμοδιοτήτων από τις λειτουργικές, τη δημιουργία επαγγελματικής διοικητικής δομής στον κομματικό μηχανισμό και άλλους τομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Κόσης - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την τεράστια σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην προώθηση και εμπέδωση των αρχών της ισότητας και ίσης μεταχείρισης των γυναικών και ανδρών, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας.

    Ο κ. Κόσης διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι "θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη συνεχή βελτίωση της θέσης της Κυπρίας σε όλους τους τομείς της ζωής και ότι στα πλαίσια της εναρμόνισής μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προωθηθούν πολύ σημαντικά νομοθετήματα που θα κατοχυρώνουν περαιτέρω τα δικαιώματα των γυναικών".

    Ο κ. Κόσης σηεμίωσε εξάλλου, ότι "η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει δυναμικά και ουσιαστικά τον εθνικό μηχανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας, τις γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και όλες τις πρωτοβουλίες και προγράμματα που προωθούν την ισότητα ανδρών και γυναικών και συμβάλλουν στην αλλαγή της νοοτροπίας και των αντιλήψεων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [11] (K) ΕΜΠΑΡΓΚΟ 15.30 Χέρκους - Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η μεγάλη κινητήρια δύναμη, των τελευταίων 50 χρόνων, στο χώρο του διεθνούς Κινήματος για τη Γυναίκας, ήταν η αποφασιστική τάση για ενδυνάμωση των γυναικών", τόνισε σήμερα η Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο, Ντεϊμ Αν Χέρκους, σε εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

    Η κ. Χέρκους σημείωσε ότι από τη μέρα της γέννησής του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει υποστηρίξει τον αγώνα των γυναικών για ίσα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, "είναι αφωσιωμένος στην πρόοδο των γυναικών".

    Αναφερόμενη στα διάφορα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετώπισαν μέσα από τα χρόνια οι γυναίκες, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "είναι μόνο με την εισαγωγή βασικών ιατρικών υπηρεσιών και με την ανακάλυψη νέων μεθόδων αντισύλληψης, αυτόν τον αιώνα, που οι γυναίκες έχουν γίνει το δυνατότερο φύλο".

    Η εκπρόσωπος των ΗΕ τόνισε την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες των δύο φύλων στην εκπαίδευση επισημαίνοντας ότι "στόχος μας είναι να πολεμήσουμε για το δικαίωμα των κοριτσιών σ'ολόκληρο τον κόσμο να έχουν τις ίδιες προσβάσεις στην εκπαίδευση όπως τα αγόρια και να αυξήσουμε τις ευκαιρίες που δίνονται και στους δύο".

    Η Ντεϊμ Αν έκανε εξάλλου ειδική αναφορά στο πρόβλημα της οικογενειακής κακομεταχείρησης και βίας, σημειώνοντας ότι μέχρι πρόσφατα ήταν ένα "έγκλημα πίσω από κλειστές πόρτες", αλλά σήμερα φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερες χώρες οι οποίες το αντιμετωπίζουν ως εγκληματική ενέργεια.

    Υπάρχουν πολλά που πρέπει ν' αλλάξουν, τόνισε η Ντέιμ Αν, υπογραμμίζοντας όμως ότι το πιο σημαντικό και δύσκολο είναι να αλλάξει η νοοτροπία στην αντιμετώπιση των γυναικών καθώς και οι προκαταλήψεις οι οποίες είτε αφορούν τη θρησκεία, είτε είναι φυλετικές, είτε αφορούν τον άντρα ή τη γυναίκα "είναι πάντα λάθος και απαράδεκτες".

    "Το ταξίδι" είπε, " δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις για τις γυναίκες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 March 1999 - 13:02:12 UTC