Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα
  • [02] Κασουλίδης - ΕΕ - Ανασχηματισμός
  • [03] Χριστόφιας - Υγεία

  • [01] Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η πρωτοπόρος Ανόρθωση, ο Εθνικός Αχνας και ο Απόλλωνας σημείωσαν νίκες στους αγώνες με τους οποίους "άνοιξε" η "αυλαία" της 22ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Η Ανόρθωση επεβλήθη με 2 - 0 της ΑΕΛ, με τέρματα των Μιχαϊλοβιτς και Οκκά, ενώ ο Εθνικός κέρδισε επίσης με 2 - 0 την Αλκή με σκόρερ τον Μούσιτς.

    Τέλος, στη Λεμεσό, ο Απόλλωνας επικράτησε με 1 - 0 της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, χάρη σε τέρμα του Παπαβασιλείου στο 70ο λεπτό της συνάντησης.

    Στις 7 το απόγευμα αρχίζει το μεγάλο ντέρμπι της Λευκωσίας ανάμεσα στην Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [02] Κασουλίδης - ΕΕ - Ανασχηματισμός

    Λάρνακα,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε σήμερα την Τ/κ κοινότητα να αφήσει κατά μέρος τις διαφορές του παρελθόντος και να λάβει μέρος στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Παράλληλα σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου, είτε πριν είτε μετά τη λύση του Κυπριακού, θα πείσει τους Τ/Κ ότι η επιμονή στη διαίρεση του τόπου είναι εκτός κάθε λογικής.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από περιοδεία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είχε επαφές στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο με ομολόγους του, μέσα στα πλαίσια "της περιοδικής επαφής, για να ανασκοπείται η ενταξιακή πορεία και για να προωθείται η ενταξιακή πορεία".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "τέτοιου είδους επαφές είναι χρήσιμες διότι μας τροφοδοτούν, εκτός των άλλων, με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές".

    Ανέφερε, επίσης, ότι "ως κυπριακός λαός πρέπει να εργαστούμε όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, λαός, συντονισμένα, χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη, έχοντας στο νου ολοταχώς το στόχο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση"

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "από την καλή παρουσίαση της υπόθεσής μας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί ουσιαστικά η δική μας ένταξη", προσθέτοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, "είτε πριν είτε μετά τη λύση του Κυπριακού θα οδηγήσει και τους συμπολίτες μας τους Τ/Κ να αντιληφθούν ότι είναι εντελώς εκτός κάθε λογικής το να επιμένουν να αποδέχονται αυτό που υποστηρίζει η ηγεσία τους, δηλαδή τη διαίρεση του τόπου".

    Σε μήνυμά του προς την Τ/κ κοινότητα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία που έχει η Κύπρος για να γίνει μέλος της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης, και θα πρέπει από τώρα να σκεφθούν ότι οι διαφορές του παρελθόντος πρέπει να παραμεριστούν και να έρθουν να εργαστούν μαζί μας για την ένταξη".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ είτε μαζί είτε χωρίς την Τ/κ κοινότητα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η ΕΕ έχει μια χαραγμένη και πάγια θέση να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα" του ΟΗΕ Κόφι Αναν στο Κυπριακό.

    Είπε, επίσης, ότι μετά τις τουρκικές εκλογές, όταν θα εκδηλωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες στο Κυπριακό, "η ΕΕ, η γερμανική προεδρία, έχει καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξει με τις δυνάμεις που διαθέτει αυτή τη διπλωματική δραστηριότητα".

    Ανασχηματισμός

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την κριτική της αντιπολίτευσης για το μέλλον της ηγεσίας του τόπου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η αντιπολίτευση, για να διαδραματίσει το ρόλο της αντιπολίτευσης, θα βλέπει και λάθη στην κυβέρνηση".

    "Αυτό", είπε, "δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε από την αντιπολίτευση", εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες εάν είναι η αντιπολίτευση που επιθυμεί να δει τον ανασχηματισμό.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "θα είχε ουσία η επιθυμία της αντιπολίτευσης να δει ευρύ ανασχηματισμό εάν και όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη να προσέλθουν για το σχηματισμό μιας οικουμενικής Κυβέρνησης".

    Είπε, επίσης, ότι αυτή η πρόταση έγινε από τις εκλογές και "είναι ανοικτή και ισχύει".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "εκείνο που έχει σημασία για το καλό του τόπου μας είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση με τα κόμματα με τα οποία σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης συνδιαλέγεται".

    "Αυτό", είπε, "έχει σημασία διότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σημαντικών αποφάσεων", που έχουν σχέση με την πορεία ένταξης στην ΕΕ, τη δημιουργία μιας υγειούς οικονομίας, και την ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι για το λόγο αυτό που απαιτείται εσωτερική ομοψυχία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Χριστόφιας - Υγεία

    Λονδίνο,Βρετανία,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξήλθε σήμερα από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου St. Mary's του Λονδίνου, όπου είχε υποβληθεί σε επιτυχή εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

    Η υγεία του κ. Χριστόφια, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 March 1999 - 18:46:08 UTC