Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις
  • [02] Υπουργός Παιδείας - ΗΠΑ - 25η Μαρτίου
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Φοιτητές
  • [05] Συμβούλιο της Ευρώπης - Εϊμές - Μαρτυρίες
  • [06] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση καταδίκης - Επιθέσεις ΝΑΤΟ
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπραγματευτές - ΕΕ

  • [01] Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ηθική και πολιτική υποστήριξη" αναμένει η Γιουγκοσλαβία από τον κυπριακό λαό, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία, Ιvan Mrkic.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Mrkic είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα του, για την επιθετικότητα (του ΝΑΤΟ) η οποία συνεχίζεται, για τις συχνές επιδρομές, για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και για το γεγονός πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πολλά γυναικόπαιδα.

    Ο Γιουγκοσλάβος διπλωμάτης χαρακτήρισε την επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας του ως τη "μεγαλύτερη επιθετική ενέργεια εναντίον μιας χώρας που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης".

    "Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες, όλες οι φιλικές χώρες, οι δημοκρατικές χώρες θα υψώσουν τη φωνή τους προς υποστήριξη της Γιουγκοσλαβίας" είπε, προσθέτοντας ότι επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής το μήνυμα ότι "η χώρα μου δεν θα παραδοθεί, επειδή απλά αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και υπερασπιζόμαστε το λαό και τη χώρα μας".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι προηγούμενοι βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έγιναν από τους Ναζί, ο κ. Mrkic είπε ότι "υπάρχει παραλληλισμός" στα δύο αυτά γεγονότα.

    Σημείωσε ότι "οι Ναζί μάς βομβάρδισαν στις 6 Απριλίου του 1941" και ότι σήμερα δεχόμαστε επίθεση από δυνάμεις, "τις οποίες θεωρούμε επίσης φασιστικές. Δεν απειλούμε κανένα, δεν έχουμε στρατιώτες έξω από τη Γιουγκοσλαβία και είναι ηλιθιότητα να πιστεύουν ότι η χώρα μου μπορεί να απειλήσει το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Γιουγκοσλάβος διπλωμάτης.

    Σε ερώτηση τί αναμένει από τις άλλες χώρες και ειδικά από την Κύπρο που είναι μια μικρή χώρα, ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας απάντησε ότι "αναμένουμε ηθική και πολιτική υποστήριξη", σημειώνοντας ότι και ο κυπριακός λαός έχει περάσει πολλά δεινά.

    Ο κ. Mrkic εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη της Γιουγκοσλαβίας για την αλληλεγγύη που παρέχει η Κύπρος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [02] Υπουργός Παιδείας - ΗΠΑ - 25η Μαρτίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ο αγώνας που άρχισε το 1821 συνεχίζεται αμείωτος και σήμερα με θέατρο και προσκήνιο την Κύπρο", σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, μιλώντας σε εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στις ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου.

    Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι "το 1821 δεν τελείωσε και δεν θα τελειώσει αν και ο τελευταίος Ελληνας δεν αποκτήσει την ελευθερία του".

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Χαράλαμπος Μάνεσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα των οραμάτων και των ιδεωδών του αγώνα τους ελληνικού έθνους για λευτεριά.

    Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων αναφέρθηκε στη σημασία των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η ομογένεια της Νέας Υόρκης και υπογράμμισε ότι "όταν είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι επιτελούμε θαύματα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.76 (-2.63)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,521,049
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,541,217  152.54 (-3.33)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   170,403   74.12 (-2.44)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    59,290   76.81 (-1.95)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   274,584   96.86 (-0.22)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   583,502   84.39 (-0.99)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   503,736   51.98 (-2.24)
            Αλλες Εταιρείες            £   158,124   87.18 (-0.17)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Φοιτητές

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στον αγώνα της Κύπρου για φυσική επιβίωση και στην πίστη των Κυπρίων για δικαίωση και προκοπή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε ομάδα φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

    Εκπρόσωπος των περίπου 150 καθηγητών και φοιτητών επεσήμανε ότι τα αρχαιολογικά μνημεία "δείχνουν την συνέχεια, την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του ελληνισμού στην Κύπρο."

    Οπως σημείωσε, κατά την επίσκεψή τους οι φοιτητές και καθηγητές είδαν "τόπους θυσίας και μαρτυρίου" καθώς και "το θαυμαστό έργο της ανασυγκρότησης και της προκοπής που δεν είναι αποτέλεσμα ούτε ξένης βοήθειας ούτε τυχαίων δυνάμεων" αλλά "του πείσματος των ανθρώπων αυτού του τόπου να επιβιώσουν εδώ."

    Εξέφρασε οργή και θλίψη για το αίσχος της διαχωριστικής γραμμής, για το 37% του κυπριακού εδάφους που κατέχει ακόμη ο Αττίλας, για τους αγνοούμενους και τους νεκρούς.

    Η επίσκεψη διοργανώθηεκ στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκπαιδευτικής εκδρομής της Σχολής στην Κύπρο και είναι η 14η χρονιά που πραγματοποιείται.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [05] Συμβούλιο της Ευρώπης - Εϊμές - Μαρτυρίες

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας με μάρτυρες της υπόθεσης της σύλληψης του Τ/Κ, Ερκάν Εϊμές και άκουσε τις καταθέσεις τους.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η τριμελής αντιπροσωπεία πήρε προφορικές καταθέσεις από τον ίδιο τον Εϊμές, τους δικηγόρους του, τους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει, το γιατρό που τον είχε εξατάσει κ.ά. από τις 22 τρέχοντος Μαρτίου μέχρι και σήμερα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέλη της αντιπροσωπείας θα αναφέρουν επί του θέματος στην Επιτροπή κατά την επόμενη σύνοδό της που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 23 Απριλίου, οπόταν και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

    Της τριμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής προήδευε Ελβετός, ενώ συμμετείχε ένας Ισλανδός και ένας Πολωνός.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση καταδίκης - Επιθέσεις ΝΑΤΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας με αξίωση τον άμεσο τερματισμό των αμερικανο - ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποίησαν το απόγευμα το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, η ΕΔΟΝ, η ΕΚΑ και η ΠΟΓΟ.

    Με συνθήματα όπως "ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φονιάδων συνδικάτο", "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "Ζήτω η φιλία των λαών" πέραν των 500 διαδηλωτών πορεύθηκαν από την Πλατεία Ελευθερίας προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Στο χώρο μπροστά από την Πρεσβεία, η οποία ήταν περικυκλωμένη από συρματομπλέγματα και ισχυρή αστυνομική δύναμη, εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων και διαδηλωτές έκαψαν αμερικάνικη σημαία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Με το ψήφισμά τους, το ΑΚΕΛ και οι λαϊκές οργανώσεις καταδικάζουν την επιδρομή και το βομβαρδισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και απαιτούν τον άμεσο τερματισμό τους, εκφράζοντας "αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό".

    Επισημαίνουν επίσης ότι "η πολυδιαφημιζόμενη από τους δυτικούς νέα τάξη πραγμάτων έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στον πλανήτη μας και οδηγεί την ανθρωπότητα σε επικίνδυνες ατραπούς", προσθέτοντας ότι "η έλλειψη εξισορροπητικής δύναμης στον πλανήτη μας εκτρέφει την αλαζονεία και το τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ".

    Με το ψήφισμα εκφράζεται αγανάκτηση για το γεγονός ότι η ΕΕ που κυβερνάται στην πλειοψηφία της από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δεν έχει αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ".

    Το ΑΚΕΛ και οι λαϊκές οργανώσεις καταγγέλουν "την υποκρισία και την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" και καλούν τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο να ενώσει την φωνή και τον αγώνα του με το Γιουγκοσλαβικό λαό για να μην επιτραπεί στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να επιβάλουν τη θέλησή τους στους λαούς".

    Σε ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου ΑΚΕΛ, Δώνης Χριστοφίνης, είπε ότι "ο αδίστακτος πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον, οι δήθεν σοσιαλιστές Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σριέντερ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ γράφουν αυτές τις μέρες μια νέα, μελανή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας".

    "Βροντοφωνάζουμε όχι στο στραγγαλισμό του κυρίαρχου δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον της χώρας τους", τόνισε ο κ. Χριστοφίνης.

    Σημείωσε ότι "εμείς στην Κύπρο έχουμε ιδιαίτερους λόγους να είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στην υποκρισία των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους", προσθέτοντας ότι "για 25 χρόνια τώρα ζούμε τη σύγχρονη μας τραγωδία που οφείλεται κύρια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ".

    Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπραγματευτές - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εγιναν απόψε δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, οι διαπραγματευτές των πέντε χωρών που μαζί με την Κύπρο είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Στη συνάντηση, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία, παρόντες ήταν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Τάκης Κληρίδης αντίστοιχα και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος.

    Παρών ήταν επίσης ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γίωργος Βασιλείου, ο οποίος συνόδευε τους διαπραγματευτές της Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβενίας και Εσθονίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 March 1999 - 18:46:08 UTC