Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Ρόλος Τουρκίας - Ομιλία
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβεις - Ελλάδα
  • [03] Τ/Κ - Τεκκέ - Επιστροφή
  • [04] Γιουγκοσλάβοι - Κύπρος - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
  • [05] Συνέδριο Ιντερκόλεϊτζ - Τουρκία - Ισραήλ
  • [06] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Γιουγκοσλαβία
  • [07] Πρόεδρος Γκάνα - Κύπρος
  • [08] ΔΗΣΥ - Ψήφισμα - Γιουγκοσλαβία
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Γκάνα - Δηλώσεις
  • [10] Γκένσερ - Διάλεξη

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Ρόλος Τουρκίας - Ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αμφισβήτησε σήμερα κατά πόσον ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μπορεί να είναι μόνιμος και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά παραγόντων τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι χώρες που στηρίζουν την Αγκυρα.

    Σε ομιλία του με την οποία άρχισε το μονοήμερο σεμινάριο που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών του "Ιντερκόλεϊτζ", στη Λευκωσία, με θέμα, "Η Τουρκία στην Μετεψυχροπολεμική Εποχή", ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε κατά πόσον "η οποιαδήποτε πολιτική που θεωρεί την Τουρκία ως αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη αποτελεί συνειδητή αφέλεια ή ευσεβοποθισμός".

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που είναι σημαντική για τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης και της Ευρώπης," είπε, προσθέτοντας όμως ότι "υπάρχει μια σειρά ερωτηματικών που αυτή τη στιγμή καθιστούν τη σημασία (της Τουρκίας) πιο εύθραστη και αμφιλεγόμενη παρά ποτέ και οπωσδήποτε όχι μόνιμη..."

    Για να στηρίξει τη θέση του, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αγκυρας να προωθήσει ένα μοντέλο κοσμικού κράτους και διερωτήθηκε "τί θα γίνει εάν το κοσμικό κράτος χάσει έδαφος στην ίδια την Τουρκία και οι υποστηρικτές του Ισλαμικού φανταμενταλισμού πάρουν το πάνω χέρι".

    Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε "ποιά θα ήταν η πραγματική σημασία της Τουρκίας σε σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου από την Κασπία μέσα από το τουρκικό έδαφος εάν αποδειχθεί ότι ένα τέτοιο οικονομικό εγχείρημα δεν ήταν επικερδές".

    Μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατες πληροφορίες που δείχνουν ότι η ποσότητα του πετρελαίου στην Κασπία δεν είναι αυτή που αρχικά υπολογιζόταν.

    Οσον αφορά τη σχέση της Αγκυρας με τις τουρκόφωνες δημοκρατίες, ο κ. Κασουλίδης αμφισβήτησε τη σημασία που θα έχει η Τουρκία εάν οι χώρες αυτές αντιληφθούν πως "οι σχέσεις τους περιορίζονται στο πολιτιστικό επίπεδο και δεν έχουν τίποτα περισσότερο να κερδίσουν".

    Στο σημείο αυτό, ο ΥΠΕΞ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παραδοσιακές σχέσεις των χωρών αυτών με τη Ρωσία είναι πολύ πιο σημαντικές κι εξέφρασε την εκτίμηση πως η Μόσχα δεν θα διστάσει να τους δημιουργήσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα εάν δει ότι η επιρροή της υποσκάπτεται.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως και το θέμα του Ιράν πρέπει να τεθεί στις σωστές του βάσεις, και διερωτήθηκε "ποιά θα ήταν οι επιπτώσεις στην Τουρκία εάν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Γκανταμί κυριαρχήσουν στο Ιράν οδηγώντας τη χώρα έξω από τη σημερινή της απομόνωση και στην επιδίωξη μιας στενότερης συνεργασίας με τη Δύση".

    Οσον αφορά τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το γεγονός ότι περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ενωσης όσον αφορά τη μεταχείρηση των μειονοτήτων και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΥΠΕΞ την απέδωσε στην "υπεροψία" που απέκτησε η Τουρκία λόγω της "ξαφνικής περιφερειακής της δύναμης και τη επίγνωσή της ότι από γεωστρατηγικής απόψεως είναι σημαντική".

    "Ωστόσο, η τουρκική εξωτερική πολιτική συνεχώς προσπαθεί να καλύψει την εσωτερική αστάθεια με τη δημιουργία εξωτερικών εντάσεων", είπε ο κ. Κασουλίδης φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της έναντι της Κύπρου, της Συρίας, της Αρμενίας αλλά και στο Αιγαίο.

    Οπως είπε, τέτοιες πρακτικές "αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων στην εφαρμογή μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στην περιοχή" και θα ανοίξει το δρόμο για νέα εμπόδια στην καινούργια αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης".

    Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι οι παράγοντες αυτοί πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικής έναντι της Αγκυρας και επεσήμανε ότι τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας μπορούν να είναι χρήσιμα μόνο εάν αποκτήσει εσωτερική σταθερότητα.

    Τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία θα εδραίωνε τη σημασία της εάν έλυνε τα προβλήματα που την εμποδίζουν, αποκτούσε πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ και επέλυε τις διαφορές της με τις γειτονικές της χώρες.

    "Η συνεισφορά (της Τουρκίας) σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση", κατέληξε.

    Τουρκία - Κυπριακό

    Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη στάση και τα πολιτικά συμφέροντα της Αγκυρας στην Κύπρο που την οδηγούν, όπως είπε, στην υιοθέτηση αδιάλλακτης στάσης.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Αγκυρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, και προσπαθεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αφού αναφέρθηκε στην αδιαλλαξία της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι "όσον η διεθνής κοινότητα δεν εξασκεί πίεση πάνω στην Τουρκία, θα συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά κι έναντι άλλων θεμάτων περιφερειακής σημασίας, τρέφοντας τις φιλοδοξίες της να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη και αυξάνοντας την αστάθεια στην περιοχή".

    Τουρκία - Ελλάδα - Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας πως "χαρακτηρίζονται από ένταση αφού βρίσκονται μόνιμα υπό τη σκιά του αμετάθετου τουρκικού στόχου να καταστεί περιφερειακή δύναμη".

    Ο κ. Κασουλίδης έφερε ως παραδείγματα τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και το Αιγαίο.

    Αναφέρθηκε επίσης στις "ανυπόστατες κατηγορίες της Αγκυρας σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης", προσθέτοντας πως "η τελευταία πρόκληση εκφράσθηκε πρόσφατα υπό το φως των τραγικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, όταν η Αγκυρα προσπάθησε να παραλληλίσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδριο με αυτή στη δυτική Θράκη ώστε να δημιουργήσει νέες προκλήσεις".

    Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως "δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην περιοχή επηρεάζοντας άμεσα τις σχέσεις της Τουρκίας με τους Αραβες γείτονές της".

    Ταυτόχρονα, είπε πως η συνεργασία αυτή αυξάνει τις καχυποψίες και την έλλειψη εμπιστοσύνης των Αραβικών χωρών προς την Τουρκία και τρέφει την περιφερειακή αστάθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβεις - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, είχε σήμερα ομάδα πρέσβεων από την Ελλάδα, οι οποίοι αναλαμβάνουν σύντομα τα καθήκοντα τους σε διάφορες πρωτεύουσες.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρέσβης Ηλίας Γούναρης, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, επεσήμανε τη χρησιμότητα αυτών των επαφών και συναντήσεων πρέσβεων της Ελλάδας οι οποίοι καλούνται να προβάλλουν τα εθνικά θέματα στο εξωτερικό.

    Το Κυπριακό, είπε ο κ. Γούναρης, "είναι το κατ'εξοχή εθνικό θέμα κι ένα σημαντικό τμήμα της δικής μας δουλειάς και για αυτό θελήσαμε να έρθουμε εδώ στην Κύπρο λίγες μέρες προτού αναλάβουμε τις νέες μας θέσεις ώστε να έχουμε τις πιο νωπές εντυπώσεις και απόψεις γύρω από αυτό".

    Ο Ελληνας πρέσβης χαρακτήρισε πολύ καλή την ιδέα την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Κύπρο, η οποία όπως συμπλήρωσε, στέφθηκε με επιτυχία. Είχαμε, είπε ο κ. Γούναρης, "την ευκαιρία να μάθουμε αρκετά πράγματα, να ρωτήσουμε για κάποια και ασφαλώς φεύγουμε σοφότεροι από ότι ήρθαμε".

    Τέλος, ο κ. Γούναρης ανέφερε ότι θα υπάρξει από μέρους τους εισηγήση όπως οι Ελληνες πρέσβεις επισκέπτονται την Κύπρο για ενημέρωση γύρω από το Κυπριακό πριν αναλαβάνουν τα καθήκοντά τους στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ)

    [03] Τ/Κ - Τεκκέ - Επιστροφή

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επέστρεψαν στα κατεχόμενα οι 1,227 Τ/Κ οι οποίοι επισκέπτονταν από το πρωί το τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με την ευκαιρία του Κουρμπάν Μπαϋράμ, ή Εορτή των Θυσιών.

    Τα 23 λεωφορεία που μετέφεραν τους Τ/Κ άρχισαν να διασχίζουν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις 3 το απόγευμα και η μεταφορά των προσκυνητών στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις.

    Στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, Τ/Κ μετέφεραν το μήνυμα της ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καταδικάζοντας τον πόλεμο.

    "Ο πόλεμος δεν είναι καλός, πρέπει να υπάρχει ειρήνη παντού, ο καθένας να ζει ευτυχισμένος και με ασφάλεια", είπε ένας Τ/Κ όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις ομοιότητες των επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία με εκείνη της εισβολής στην Κύπρο το 1974.

    Ενας άλλος Τ/Κ είπε ότι "μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων πρέπει να υπάρξει ειρήνη".

    Μερικοί εξέφρασαν ικανοποίηση από την επίσκεψή τους στο τέμενος, ενώ άλλοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την "κατάσταση" στην οποία βρίσκεται ο κήπος του Χαλά Σουλτάν.

    Για τους Μουσουλμάνους, το τέμενος Χαλά Σουλτάν θεωρείται ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα στον κόσμο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [04] Γιουγκοσλάβοι - Κύπρος - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία και τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, 100 περίπου Γιουγκοσλάβοι και Κύπριοι.

    Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Γιουγκοσλαβική Ενωση στην Κύπρο, μέλη της οποίας έφθασαν στη Λευκωσία από τη Λεμεσό νωρίς το απόγευμα.

    Εξω κι από τις δυο πρεσβείες η Αστυνομία τοποθέτησε συρματομπλέγματα ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να πλησιάσουν στα προαύλια των πρεσβειών.

    Κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας και πανό με συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και των αεροπορικών επιδρομών του στη Γιουγκοσλαβία.

    Κυρίαρχο στοιχείο όπως και στις άλλες εκδηλώσεις ήταν τα συνθήματα των Γιουγκοσλάβων διαδηλωτών κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας αλλά και τα τραγούδια της πατρίδας τους.

    Εξω από την Υπάτη Αρμοστεία, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: "Εξω οι βάσεις από την Κύπρο" ενώ έκαψαν χαρτιά πάνω σε ταμπέλα που έφερε την επιγραφή: "Υπάτη Αρμοστεία".

    Στο μεταξύ όπως αναφέρθηκε από τους διαδηλωτές, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία θα συνεχιστούν και κατά τις επόμενες ημέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [05] (Κ) Συνέδριο Ιντερκόλεϊτζ - Τουρκία - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ απασχόλησαν σήμερα εκτενώς διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια μονοήμερου συνεδρίου για το ρόλο της Τουρκίας στη μεταψυχροπολεμική περίοδο.

    Στο συνέδριο έγινε ενδελεχής ανάλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, των συμφερόντων που εξυπηρετούνται καθώς και των επιπτώσεων που υπάρχουν τόσο στις δυο αυτές χώρες όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

    Ομιλητές επεσήμαναν ότι κοινά συμφέροντα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία κτίστηκε η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα σημείωσαν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στόχοι τους οποίους προσπαθούν να προωθήσουν οι δύο χώρες.

    Οι πολιτικοί αναλυτές από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Ισραήλ που παρουσιάσαν, εξέφρασαν την άποψη ότι η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της έναντι της Κύπρου ή της Ελλάδας εκτός εάν τέτοια αλλαγή θα εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα.

    Ο καθηγητής Αλί-Χιλάλ Ντεσούκι, από το Πανεπιστήμιο του Καϊρου, είπε ότι η αντίδραση του αραβικού κόσμο στην τουρκο - ισραηλινή συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία ήταν ποικίλη. Υπήρξε σιγή ιχθύος, έκφραση επιφυλάξεων, ακόμα και σιωπηρή έγκριση ενώ άλλα κράτη θεωρούν τη σχετική συμφωνία ως απειλή εναντίον τους, εξήγησε.

    "Εισηγούμαι ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι στρατιωτική συνεργασία που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε άλλα πράγματα και αυτό εξαρτάται από διάφορους παγκόσμιους παράγοντες," είπε.

    Διευκρίνισε ότι η έννοια της στρατιωτικής συνεργασίας εξυπακούει "ανάπτυξη, προώθηση και εδραίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των εμπλεκομένων χωρών".

    Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν συμμερίζονται τις ίδιες αντιλήψεις σ' ότι αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζουν για τα εθνικά τους συμφέροντα, πρόσθεσε, και σημείωσε ακόμα ότι ούτε στην Τουρκία αλλά ούτε και στο Ισραήλ υπάρχει συναίνεση για τις επιπτώσεις και την επίδραση της διμερούς συμφωνίας τους στο στρατιωτικό τομέα.

    Ο κ. Ντεσούκι είπε ότι η Τουρκία θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ επιθυμεί να απομακρυνθεί από τις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.

    Η συμμαχία αυτή, είπε, είναι περισσότερο μια στρατιωτική συνεργασία με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Αλέκος Κούτσης, του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, είπε ότι η εμφάνιση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, που τονίζεται από τις στρατηγικές σχέσεις της με το Ισραήλ και τις αυξανόμενες σχέσεις ασφάλειας με την Ιορδανία, οπωσδήποτε ενδυναμώνουν την αποτρεπτική της αξιοπιστία και της εξασφαλίζει μεγάλο σεβασμό ανάμεσα στους γείτονές της".

    Ο Ελληνας καθηγητής επεσήμανε ακόμα ότι η αυξανόμενη δύναμη της Τουρκίας ενδέχεται να οδηγήσει στο σχηματισμό συμμαχιών για να αντικρούσουν αυτό το φαινόμενο και ανέφερε ότι οι στενές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ πιθανόν να παρεμποδίσουν τις πιθανότητες της χώρας (Τουρκίας) να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολυ - μερή επίπεδο, σ' ότι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ο κ. Κούτσης είπε ότι τα προβλήματα της με τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια για (θετική) ανταπόκριση σε διπλωματική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα σ' ότι αφορά την Κύπρο και θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα, που φαίνεται ότι απασχολούν περισσότερο τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περιορισμένη δυνατότητα να μεταπείσει την Τουρκία (να απομακρυνθεί) από την εξωτερική πολιτική που η Αγκυρα θεωρεί προς το συμφέρον της χώρας," πρόσθεσε.

    Ο καθηγητής Αλόν Λιέλ, του Hebrew University, της Ιερουσαλήμ, παρουσίασε το θέμα από την ισραηλινή σκοπιά, και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε μια "σχέση αγάπης" μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, με σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνοντας ότι κι οι δυο χώρες πλήρωσαν το τίμημα για την αμυντική τους συνεργασία.

    "Η σχέση αυτή μπορεί να συνεχίσει εάν η Τουρκία αντιληφθεί ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει ανεξάρτητη θέση προς την Ελλάδα και την Κύπρο," επεσήμανε ο Ισραηλινός καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του ούτε μπορεί, ούτε πρόκειται να ακολουθήσει την τουρκική πολιτική στην περιοχή. "Ηδη έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα σε βάρος των σχέσεων μας με την Ευρώπη", είπε.

    Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρθηκε στις τουρκικές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή, την ανάγκη που νιώθει η Τουρκία να αντικαταστήσει την Ευρώπη με ένα δυτικό σύμμαχο στην περιοχή και την επιθυμία της να δημιουργήσει ένα χώρο που να λειτουργεί με βάση δημοκρατικές και κοσμικές αρχές και θεσμούς.

    Το Ισραήλ, πρόσθεσε, προσπαθεί ακόμα να νομιμοποιήσει την παρουσία του στην περιοχή κι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πλεονεκτήματα που αποκομίζει το Ισραήλ από τη συλλογή πληροφοριών και το εμπόριο καθώς και τα έσοδα που έχει η αμυντική βιομηχανία της χώρας.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Ιντερκόλεϊτζ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [06] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τον άμεσο τερματισμό των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ζητά το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σε μηνύματά του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα.

    Συγκεκριμένα, με μήνυμά προς τον κ. Αναν, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καλεί τα Ηνωμένα Εθνη "σε άμεση δράση για τερματισμό" των επιθέσεων και "για προώθηση πολιτικής λύσης του προβλήματος".

    "Η ειρήνη και η ασφάλεια στον κόσμο αποτελεί δικαιοδοσία του ΟΗΕ κι όχι του ΝΑΤΟ ή οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής συμμαχίας", επισημαίνει το Συμβούλιο.

    Στο μήνυμά του προς το ΓΓ του ΝΑΤΟ, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης "απαιτεί τον άμεσο τερματισμό" των επιθέσεων "και την εξεύρεση πολιτικής λύσης του προβλήματος".

    "Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας ", υπογραμμίζει το μήνυμα.

    Επίσης αποφάσισε να διοργανώσει έρανο αλληλεγγύης προς το γιουγκοσλαβικό λαό και να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης αποφάσισε ακόμη τη διοργάνωση πορείας ειρήνης την Κυριακή, 26 Μαϊου, από τη Λάρνακα προς την περιοχή των Βάσεων με απαίτηση την αποχώρηση του Αττίλα από την Κύπρο, την κατάργηση των Βάσεων, τη διάλυση του ΝΑΤΟ, και την ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [07] Πρόεδρος Γκάνα - Κύπρος

    Πάφος,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο Πρόεδρος της Γκάνα, Τζιέρι Τζον Ρόουλινγκς ενώ απόψε θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Ρόουλινγκς, που θα βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι τις 3 Απριλίου, συνοδεύεται από την οικογένειά του και διαμένουν σε ξενοδοχείο της Πάφου.

    Απόψε ο Πρόεδρος της Γκάνα θα συναντηθεί και θα δειπνήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη σε εστιατόριο της πόλης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [08] ΔΗΣΥ - Ψήφισμα - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα για τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία το οποίο θα επιδώσει στις Πρεσβείες των χωρών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Λευκωσία καθώς και στον εδώ Πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας, υιοθέτησε ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του.

    Το Πολιτικό Γραφείο καλεί, επίσης, τα μέλη και τους φίλους του να λάβουν μέρος στις "ειρηνικές εκδηλώσεις καταδίκης της ένοπλης βίας και των αεροπορικών βομβαρδισμών και ιδιαίτερα στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν τα πολιτικά κόμματα το ερχόμενο Σάββατο".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, το ψήφισμα καταδικάζει τη χρήση πολεμικών μέσων για την επίλυση πολιτικών διαφορών και ζητά τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία.

    Καλεί, επίσης, τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για ειρηνική επίλυση του προβλήματος που θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο αρχές.

    Πρώτο, στην αρχή του απόλυτου σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων στα Βαλκάνια και δεύτερο στην αρχή των εθνοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών μέσα σε συνθήκες πολιτικής αυτοδιοίκησης για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου εντός των υφιστάμενων ορίων του Γιουγκοσλαβικού κράτους.

    Παράλληλα απορρίπτεται η λογική εθνικού ξεκαθαρίσματος στα Βαλκάνια από την οποία, όπως σημειώνεται, έχει πληγεί καίρια η Κύπρος.

    Ο ΔΗΣΥ στο ψήφισμα του αναφέρεται στη διεθνή υποκρισία και στην πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει η διεθνής κοινότητα σημειώνοντας ότι ενώ κινητοποιείται με στρατιωτικά μέσα για την προστασία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, παρακολουθεί με απάθεια τη συνεχιζόμενη αδικία εις βάρος της Κύπρου.

    Αναφέρει, επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου να επανέλθει στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα η ΕΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Τέλος ο ΔΗΣΥ απευθύνει έκκληση στο ΝΑΤΟ όπως επιδείξει ευαισθησία και σεβασμό λόγω των ημερών του Πάσχα και να σταματήσει τους βομβαρδισμούς δίνοντας σ' όλους τους χριστιανούς το χρόνο να γιορτάσουν την κορυφαία στιγμή της χριστιανοσύνης κάτι που έκανε και στο παρελθόν στην περίπτωση του Ιράκ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΧΡ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Γκάνα - Δηλώσεις

    Πάφος,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα όπως εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Γκάνα, Τζιέρι Τζον Ρόουλινγκς, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Ρόουλινγκς είπε ότι πρέπει να εξευρεθεί "ένας συμβιβασμός στην κατάσταση μεταξύ δύο αδελφών" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Οι δυνατότητες του νησιού, πρόσθεσε, "είναι τόσο μεγάλες που οι αξιώσεις της μιας ομάδας στην άλλη δεν αφήνει αυτές τις δυνατότητες να αναπτυχθούν".

    Ο κ. Ρόουλινγκς πραγματοποιεί από χθες ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο. Οπως ανέφερε ήρθε εδώ για ξεκούραση μαζί με την οικογένειά του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέθεσε απόψε επίσημο δείπνο στον κ. Ρόουλινγκς και όπως είπε, είχε την ευκαιρία να συζητήσει το κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις μαζί "με ένα φίλο πρόεδρο, από την Κοινοπολιτεία".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΧΡ)

    [10] Γκένσερ - Διάλεξη

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (ΕΕ), θα πρέπει να συμπεριλάβει τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καθώς και τα κράτη που βρίσκονται νοτίως της Γηραιάς Ηπείρου ώστε, μέσω της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης, η ΕΕ να είναι σε θέση να υπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

    Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχτ Γκένσερ, σε διάλεξη που έδωσε απόψε στη Λευκωσία.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Γερμανός διπλωμάτης είπε ότι το νησί δεν θα πρέπει να καταστεί όμηρος της διαίρεσής του, που υφίσταται εναντίον της θέλησής του, και σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επανένωση της χώρας και στη σταθερότητα στην περιοχή.

    Στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησε ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο, ο κ. Γκένσερ είπε ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί "ένα πολύ σημαντικό έργο και μια ηθική υποχρέωση" γιατί μόνο μια μεγαλύτερη Ευρώπη θα είναι σε θέση να επηρεάσει εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό σε ότι αφορά τα δικά της συμφέροντα.

    Ο Γερμανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο θάρρος των λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συνέβαλε, όπως είπε, στην πτώση του τείχους του Βερολίνου και είπε ότι η Ευρώπη τότε μόνο θα ευημερήσει όταν οι γείτονές της προς ανατολάς ευημερούν και αυτοί.

    Χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι πρώτες χώρες ως ένα σημαντικό βήμα προς μια ενωμένη Ευρώπη, κι είπε ότι "η ΕΕ πρέπει να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με όλες τις συνδεδεμένες χώρες στην κεντρική, ανατολή και νότια Ευρώπη όσο το δυνατό το συντομότερο".

    Σε ότι αφορά τα χρονικά πλαίσια της πρώτης φάσης της διεύρυνσης, παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για καθορισμό ημερομηνίας αλλά επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει κάποιος να περιμένει για πολύ.

    "Η προοπτική για ένα ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο σημαίνει φως στο τέλος της σήραγγας για τους λαούς των υπό ένταξη χωρών," είπε.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, καλωσόρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε " η Κύπρος είναι ένα βασικό μέρος της Ευρώπης, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή ιστορία, πολιτισμό και ταυτότητα".

    "Επομένως, η Ευρώπη θα ήταν ημιτελής χωρίς την Κύπρο και η Κύπρος δεν θα πρέπει να υποφέρει λόγω της συνεχιζόμενης διαίρεσης, δεν μπορεί να καταστεί όμηρος της διαίρεσής της που υπάρχει ενάντια στη δική της θέληση," είπε ο κ. Γκένσερ.

    Η ένταξη της Κύπρου, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να συμβάλει "στην ειρηνική επανένωση του νησιού και της διαρκούς σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας".

    Ο κ. Γκένσερ είπε ακόμα ότι η εισαγωγή του Ευρώ κατέστησε την Ευρώπη μια "οικονομική υπερδύναμη" και εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να παραμερίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και να προωθήσουν τα συμφέροντα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του συμπίπτουν με αυτά της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις νατοϊκές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία, καλωσόρισε την αποστολή του Ρώσου Πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ αλλά απέφυγε να παρεκλίνει από την κοινή πολιτική για το θέμα όπως αυτή υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος παρουσίασε το Γερμανό διπλωμάτη εξήρε το ρόλο του στις προσπάθειες για ενοποίηση της Ευρώπης κι αναφέρθηκε σε συνομιλία του με τον κ. Γκένσερ πριν δύο χρόνια για το Κυπριακό.

    "Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ," είπε ο κ. Κασουλίδης, αναφερόμενος στα λόγια του πρώην Γερμανού ΥΠΕΞ, ο οποίος παρουσίασε την περίπτωση της Γερμανίας ως παράδειγμα.

    Στη δική του ομιλία, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης, κάλεσε την ΕΕ να συμβάλει στην άρση των συνεπειών της κατοχής και της διαίρεσης, των τετελεσμένων που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση ενός πολιτισμού που είναι και δικός των Ευρωπαίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 March 1999 - 19:46:13 UTC