Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Κασουλίδης - Κυπριακό - ΕΕ - ΟΕΒ
  • [03] ΛΟΓΟΣ - Μαραθώνιος - Βοήθεια προς σερβικό λαό
  • [04] "Χαρτοφυλάκια Κυπριακών Νοικοκυριών"
  • [05] Κυπριανού - Γιουγκοσλαβία
  • [06] Υπουργός Εμπορίου Ρουμανίας - Επίσκεψη
  • [07] ΔΗΣΥ - Συλλαλητήριο - Γιουγκοσλαβία
  • [08] ΑΚΕΛ - Αγνοούμενοι
  • [09] Βουλή - Ψήφισμα - Γιουγκοσλαβία

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  113.99 (-2.00)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 7,269,218
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 4,745,216  143.02 (-2.49)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   306,563   70.02 (-1.66)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    46,245   75.49 ( 1.60)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   104,578   92.44 (-2.03)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   150,100   81.77 (-0.16)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   116,622   47.66 (-3.01)
            Αλλες Εταιρείες            £    65,552   82.73 (-1.85)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [02] Κασουλίδης - Κυπριακό - ΕΕ - ΟΕΒ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η σύγκλιση των θέσεων των δυο μερών (σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού) μπορεί να παρουσιάζεται σήμερα ως μάλλον απίθανη, δεν είναι όμως καθόλου αδύνατη, καθότι το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον και η ενεργός εμπολή του διεθνούς παράγοντα για τον οποίο το στάτους κβο στο νησί είναι απαράδεκτο ενέχουν τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της τουρκικής στάσης.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές των σχέσεων Κύπρου - ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

    Περαιτέρω υπογράμμισε ότι "είναι θέμα χρόνου το πότε η Τουρκία θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε αναθεώρηση της βασικής της πολιτικής στο Κυπριακό".

    Ακόμη επεσήμανε ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου αποβλέπει πολιτικά στην εισαγωγή μιας πρόσθετης δυναμικής στο όλο σύμπλεγμα σχέσεων και συμφερόντων, ώστε η Τουρκία να συνειδητοποιήσει πλήρως ότι δεν θα μπορεί εσαεί να εκμεταλλεύεται την παράνομη κατοχή μέρους της κυπριακής επικράτειας για δικούς της εσωτερικούς σκοπούς.

    "Αντίθετα", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, "θα έχει στο μέλλον μόνο απώλειες από το κύρος και τα συμφέροντά της διεθνώς, αν επιμένει στις παρούσες θέσεις της στο Κυπριακό και τις ενέργειές της κατά της Κύπρου, λανθασμένα πιστεύοντας ότι ο ρόλος κλειδί που της αποδίδεται για την επίλυση τυ Κυπριακού δύναται να καταστεί και τελευταίος λόγος για το μέλλον της Κύπρου στην Ευρώπη"

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε εξάλλου ότι "ο αγώνας για την οικονομία της Κύπρου είναι και αγώνας πολιτικής επιβίωσης" και πως "μια σωστή πορεία εναρμόνισης και μια επιτυχής ενταξιακή διαπραγμάτευση θα εξουδετερώσει κατά το δυνατό οποιαδήποτε πολιτικά εμπόδια προκύψουν για την ένταξη της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, εξάλλου, ότι αναμένεται πως οι επτά πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και η Ρωσία θα ενεργοποιηθούν στο Κυπριακό καλώντας τις δυο πλευρές να προσέλθουν σε συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς όρους.

    Πρόσθεσε πως η πρόσκληση για συνομιλίες αναμένεται να προέλθει από το ΓΓ του ΟΗΕ, για διεξαγωγή τους σε χώρο κοντά στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως "η δική μας θέση είναι ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο εφ' όλης της ύλης και αναμένουμε αξιοποίηση των δυνατοτήτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας του διαλόγου, μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, που θα πρέπει να συνεχισθεί και να βοηθηθεί με κάθε τρόπο ώστε να οδηγήσει σε απ'ευθείας ουσιαστικό διάλογο και των παράλληλων συμπληρωματικών προσπαθειών του διεθνούς παράγοντα".

    Σε ότι αφορά την κατάσταση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "έχουμε ήδη καλύψει πάνω από το μισό δρόμο στα πλαίσια της αναλυτικής εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου και έχουν παράλληλα κατατεθεί οι διαπραγματευτικές θέσεις της Κύπρου σε 15 συνολικά κεφάλαια από τον περασμένο Νοέμβριο".

    Ακόμη τόνισε ότι "έχοντας εισέλθει σ' ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο της ενταξιακής εμπλοκής είναι αναπόφευκτος ο συνεχής προβληματισμός και ο σχεδισμός αναπροσαρμοστικής πολιτικής με δύο κυρίως προσανατολισμούς".

    Ο πρώτος, όπως είπε, αφορά γενικά το ρόλο του κράτους στην οικονομική δραστηριότηα και πώς συνάδει με την ευρύτερη του αποστολή και ο δεύτερος αφορά τις τομεακές πολιτικές οι οποίες χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν στα πλαίσια της ενταξιακής πορείας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ελευθεροποιήσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η μόνη οδός που προσφέρεται για αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων είναι μια ορθά προγραμματισμένη πολιτική ελευθεροποιήσεων και ταυτόχρονα περιορισμού των κρατικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων".

    "Αυτό θα επιδιωχθεί σταδιακά", πρόσθεσε, "όπου παρέχεται ευχέρεια με την κατά το δυνατό αποφυγή κλυδωνισμών και με τρόπο και στο βαθμό που κρίνεται απόλυτα αναγκαίο", μέσω της αναζήτησης απόψεων και διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σε νευραλγικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα στα ταχυδρομεία και την ΑΤΗΚ, για τις οποίες η αγορά πρέπει να ελευθεροποιηθεί, το κράτος θα παραμείνει ο κύριος ή ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του μετοχικού κεφαλαίου.

    "Αυτό που θα αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδεομένα", πρόσθεσε, "είναι η μελλοντική παντελής απεξάρτηση από κρατικούς πόρους, η υιοθέτηση, όπου χρειάζεται, νέας δομής και τρόπυ διαχείρησης, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και ανταγωνιστικότητα, και η υποταγή στα κελεύσματα ουδέτερης αρχής παρακολούθησης της εκάστοτε τομεακής αγοράς υπηρεσιών".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του ΔΣ της ΟΕΒ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "η Κύπρος δεν διανοείται ότι θα αποδεχθεί να γίνει μέλος της ΕΕ σαν μισή Κύπρος".

    "Η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου, η αίτησή της έγινε δεκτή εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου, οι διαπραγματεύσεις διαξάγονται εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου", είπε.

    "Επομένως", πρόσθεσε, "όταν θα έρθει η ώρα εκείνη η δική μας απαίτηση προς την ΕΕ θα είναι, εάν θα γίνουμε δεκτοί σαν μέλος, να θεωρείται ότι ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ και ότι απλώς το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτεια της Δημοκρατίας που δεν ασκεί έλεγχο εξαιτίας της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων".

    Ακόμη, επεσήμανε ότι δίλημμα της ΕΕ σε ότι αφορά την περίπτωση της Κύπρου, είναι το κατά πόσον βάζοντας την Κύπρο στην ΕΕ τίθεται θέμα να τεθούν οι Ευρωπαίοι αντιμέτωποι με την Τουρκία αφού αυτή θα κατέχει μέρος επικράτειας η οποία θα ανήκει στην ΕΕ.

    Αλλο δίλημμα που διαβλέπει ο ΥΠΕΞ για τους Ευρωπαίους, είναι το ότι με την ένταξή της η Κύπρος πιθανόν να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ για να παρεμποδίζει την πραγματοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ όσον αφορά την Τουρκία, "μια χώρα ιδιαίτερα σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τόσο τα γεωστρατηγικά όσο και τα οικονομικά".

    Ως τρίτο δίλημμα της ΕΕ για την περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε "το κατά πόσον η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που επιδιώκει η Ευρώπη σήμερα θα πραγματοποιείται δύσκολα εξαιτίας της ύπαρξης του Κυπριακού μέσα στους κόλπους της Ευρώπης".

    Αναφερόμενος στο πώς καταρρίπτονται αυτοί οι τρεις φόβοι, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποδείξουμε στην Ευρώπη "ότι προσπαθούμε συνεχώς και συνεργαζόμαστε συνεχώς επικοδομητικά με το διεθνή παράγοντα για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και ότι αν το Κυπριακό δεν έχει λυθεί μέχρι την ημέρα της ένταξης αυτό δεν οφείλεται σ' εμάς αλλά σε μια τουρκική πολιτική η οποία έχει άλλους προσανατολισμούς".

    "Τότε", πρόσθεσε, "θα τεθεί το θέμα ότι εάν είναι η Τουρκία που απέκλεισε τη λύση του Κυπριακού, δεν πρέπει ουσιαστικά να έχει το δικαίωμα να αποκλείσει και την ένταξη της Κύπρου".

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ακόμη ότι "το Κυπριακό είναι ήδη ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα διότι η Βρετανία και η Ελλάδα, μέλη της ΕΕ, είναι απευθείας αναμεμειγμένες σε αυτό το πρόβλημα, η δε Κύπρος και η Τουρκία είναι συνδεδεμένα μέλη και η Κύπρος διεξάγει διαπραγματεύσεις για ένταξη".

    Σε δηλώσεις του εξάλλου μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την πολιτικη ανάγκη "να έχουμε όσον το δυνατό πιο επιτυχή διαπραγμάτευση και πορεία εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το διάλογο του Προέδρου Κληρίδη με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα κοινωνικο-οικονομικά θέματα θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ανάλογος διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (κυβέρνησης, εργοδοτών και συντεχνιών).

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] ΛΟΓΟΣ - Μαραθώνιος - Βοήθεια προς σερβικό λαό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "Ο ΛΟΓΟΣ" πραγματοποιεί από το πρωί μαραθώνιο με στόχο τη συλλογή εισφορών για βοήθεια προς το Σερβικό λαό.

    Συνεργεία για τη κατάθεση των εισφορών του κοινού έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    Ο μαραθώνιος από το ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ εγκαινιάστηκε στις 9 το πρωί με ειδική εκδήλωση ποδηλασίας που έχει σύνθημα "ποδηλατώ για την ειρήνη", η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

    Η εκδήλωση ποδηλασίας, η οποία θα καλύψει όλη την περιοχή Λευκωσίας, αναμένεται να τερματιστεί στις 7 το βράδυ.

    Εξάλλου, από τις 5 το απόγευμα ο μαραθώνιος θα συνεχιστεί από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΛΟΓΟΥ.

    Τον τηλεμαραθώνιο θα παρουσιάζει η γνωστή Ελλαδίτισσα δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, η οποία έφθασε στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [04] "Χαρτοφυλάκια Κυπριακών Νοικοκυριών"

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ερευνα με τίτλο "Χαρτοφυλάκια Κυπριακών Νοικοκυριών" που περιλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων από 1600 νοικοκυριά μέσω ερωτηματολογίου διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, με στόχο τη δημιουργία βάσης δεδομένων για τα χαρτοφυλάκια των κυπριακών νοικοκυριών.

    Βασικοί σκοποί της έρευνας, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος, Μιχάλης Χαλιάσος, είναι "να δώσει μια πλήρη εικόνα της σύνθεσης των περιουσιακών στοιχείων, των χρεών και της ασφαλιστικής κάλυψης των κυπριακών νοικοκυριών" και "να εξακριβώσει τις προτιμήσεις τους σχετικά με τρόπους αποταμίευσης και δανεισμού, την ανάληψη κινδύνου, τη ρευστότητα και τον επενδυτικό τους ορίζοντα."

    Ο κ. Χαλιάσος είπε ότι "είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε το επίπεδο της αποταμίευσης και τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων των νοικοκυριών ώστε η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον με την επικείμενη απελευθέρωση των επιτοκίων και την πορεία ένταξης στην ΕΕ να είναι όσο το δυνατό πιο ομαλή."

    Αυτά τα ερωτήματα, δήλωσε, αφορούν στο πως τα νοικοκυριά θα αντιδράσουν σε μεταβολές των επιτοκίων, ποιά είναι η αποταμιευτική και επενδυτική συμπεριφορά των διαφόρων εισοδηματικών τάξεων, και ποιός είναι ο βαθμός κάλυψης των νοικοκυριών από ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

    Σημείωσε περαιτέρω πως η συλλογή στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 1999 και η κωδικοποίησή τους στις αρχές του 2000. Διευκρίνισε παράλληλα πως η επεξεργασία του ερωτηματολογίου, ο σχεδιασμός του δείγματος και η ανεύρεση των διευθύνσεων των νοικοκυριών διήρκεσαν από το Μάρτιο του 1997 μέχρι το Μάρτιο του 1999.

    Οπως εξήγησε τα 1600 νοικοκυριά που θα συμμετάσχουν στις συνεντεύξεις μέσω ερωτηματολογίου θα αντιπροσωπεύουν όλα τα εισοδηματικά στρώματα, τις ηλικίες, τα επαγγέλματα και τα επίπεδα μόρφωσης, καθώς και όλες τις γεωγραφικές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο θα είναι απολύτως εμπιστευτικές, διαβεβαίωσε ο κ. Χαλιάσος αφού "οι πληροφορίες από τη συνέντευξη κωδικοποιούνται και εισάγονται ανώνυμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για στατιστική ανάλυση και επεξεργασία."

    Ο κ. Χαλιάσος εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι το κοινό θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση συμμετοχής του στην έρευνα.

    Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Καραγρηγορίου, συνεργάτης του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε πως ο δειγματοληπτικός σχεδιασμός της έρευνας αφορά την επιλογή δύο δειγμάτων: του κυρίως δείγματος (main sample) και του δείγματος ευκατάστατων νοικοκυριών (wealthy sample).

    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Κύπρος θα καταστεί η τέταρτη χώρα στον κόσμο, που θα διαθέτει τέτοιο ερευνητικό πρόγραμμα, μετά τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Ιταλία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [05] Κυπριανού - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι τέτοιες που μπορεί κανείς να πει ότι παραγνωρίζει αρχές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι όλα τα κόμματα στη Βουλή συμφωνούν πάνω στην ίδια βάση για το θέμα αυτό.

    Σε δηλώσεις του πριν από τη συζήτηση του θέματος της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Κυπριανού είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί πέτυχαν αυτό το οποίο επρόκειτο να προλάβουν. "Το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του λόγω των νατοϊκών βομβαρδισμών", είπε.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ για το θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις απόψεις της κυβέρνησης για την κρίση της Γιουγκοσλαβίας", προσθέτοντας ότι "τουλάχιστον από εμάς είναι κατανοητές".

    Είπε ακόμα ότι "οι θέσεις της κυβέρνησης δεν είναι τέτοιες που μπορεί να πει κανείς ότι παραγνωρίζει αρχές".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο χειρισμός του θέματος από πλευράς κυβέρνησης μπορεί να είναι "διαφορετικός" και με "χαμηλότερους τόνους", αλλά, όπως είπε, "στην ουσία νομίζω ότι είμαστε στον ίδιο δρόμο".

    Ανέφερε ότι "εάν διαπιστώναμε ότι υπήρχε κάποιο σφάλμα στην κυβερνητική πολιτική ή εάν το διαπιστώσουμε, θα το επισημάνουμε".

    Ερωτηθείς εάν του έχουν αναφερθεί οποιεσδήποτε παραστάσεις άλλων κρατών για τη στάση που τηρεί η Κύπρος για το θέμα, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

    "Εγινε λόγος, όχι κατ' ανάγκη από τον κ. Κασουλίδη για κάποιο κλίμα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που παίρνουν σαν δεδομένο ότι ο Μιλόσεβιτς έκανε εθνικό ξεκαθάρισμα στη Γιουγκοσλαβία και κατήργησε τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων", είπε προσθέτοντας ότι "μπορεί με την προπαγάνδα που έχει γίνει να έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα".

    Ανέφερε επίσης, ότι με τη μέθοδο των αεροπορικών επιδρομών δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι "είναι οι ειρηνικές διαδικασίες με τις ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών οργάνων, όπου θα μπορούσαν όλοι αυτοί οι οργανισμοί να έβρισκαν τη μέθοδο, εάν εγίνετο κάτι τέτοιο να το σταματήσουν".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] Υπουργός Εμπορίου Ρουμανίας - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Ρουμανίας αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης με το Ρουμάνο ομόλογό του, Ραντού Μπερτσεάνου, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο, την Κυριακή 4 Απριλίου, επικεφαλής κυβερνητικής αποστολής. Ο Ρουμάνος αξιωματούχος, ο οποίος επισκέπτεται το νησί ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, θα γίνει δεκτός από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Ρολάνδη με το Ρουμάνο ομόλογό του, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης των προοπτικών για περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρουμανίας.

    Εξάλλου, ο κ. Μπερτσεάνου θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Προέδρους και τα Εκτελεστικά Συμβούλια του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

    Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρουμανίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη 7 Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] ΔΗΣΥ - Συλλαλητήριο - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη μαζική συμμετοχή των μελών, φίλων και οπαδών του στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας για την καταδίκη των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, ζητεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός με γραπτή του ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση, "ο ΔΗΣΥ καλεί τους πολίτες από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα να διαδηλώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση πολιτικών διαφορών καθώς και τη λογική των εθνικών εκκαθαρίσεων την οποία χρησιμοποιεί εκτεταμένα η Τουρκία και έχει ιδιαίτερα έντονα βιώσει η Κύπρος και ο λαός μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] ΑΚΕΛ - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την αρνητική και υπονομευτική στάση της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, σε κάθε προσπάθεια επίτευξης προόδου στο θέμα των αγνοουμένων, επικρίνει το ΑΚΕΛ σε γραπτή ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 15ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων δημιουργούν επιπρόσθετες ανησυχίες και επιφορτίζουν όλους με το καθήκον να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη σωστή και οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος".

    Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει εξάλλου τη θέση ότι "είναι αναγκαία η πλήρης και σε βάθος διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου μας".

    Η προσπάθεια προώθησης του όρου 'υποθετικά νεκρός' δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    "Στο πνεύμα αυτών των θέσεων η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ απέστειλε σχετικό τηλεγράφημα προς το ΓΓ του ΟΗΕ", προσθέτει το ΑΚΕΛ.

    Τέλος, το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για λύση του προβλήματος μέσα στα πλαίσια της διακυρηγμένης πολιτικής του και καλεί το λαό να δώσει μαζικά το παρόν του στην τελετή τερματισμού του Μαραθωνίου Αγάπης, που θα γίνει αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα, στο προαύλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] Βουλή - Ψήφισμα - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τις τραγικές επιπτώσεις τους καταδικάζει ανεπιφύλακτα η κυπριακή Βουλή με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Σώματος σε σημερινή συνεδρία του.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων "καλεί τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει κάθε διεθνή δυνατή πίεση για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και την αναζήτηση πολιτικών μεθόδων για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος".

    Με το ψήφισμά της η Βουλή "εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας" και υποστηρίζει "την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και το απαραβίαστο των συνόρων της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και το σεβασμό και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της".

    Η Βουλή χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και παντελώς ανεπίτρεπτη τη χρήση στρατιωτικής βίας, που προκαλεί μαζική απώλεια ζωών, κυρίως μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και δημιουργεί νέο προσφυγικό κύμα".

    "Η χρήση αυτής της βίας δεν στρέφεται μόνο εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας, αλλά αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης, των αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και περιφρόνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας", σημειώνεται στο ψήφισμα.

    Η Βουλή εκφράζει την πεποίθηση ότι "οι ανηλεείς κι απάνθρωποι αυτοί βομβαρδισμοί εκ μέρους του ΝΑΤΟ, ούτε θα θεραπεύσουν, ούτε θα δώσουν λύση στο πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω ανάφλεξης, αστάθειας και αβεβαιότητας στη νευραλγική περιοχή των Βαλκανίων".

    Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων αξίωσαν τον άμεσο τερματισμό των επιδρομών και την προώθηση πολιτικής λύσης μέσα από διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

    ΔΗΣΥ - Παναγιώτης Δημητρίου

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου, σημείωσε ότι με τη συμπεριφορά αυτή της διεθνούς κοινότητα έχει παρουσιαστεί "το φαινόμενο της χρήσης δύο μέτρων και δύο σταθμών από τους δυνατούς της γης".

    Διερωτήθηκε γιατί η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε και "σε άλλες χώρες όπου παρουσιάζεται πιστοποιημένα παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου" και του Κουρδικού.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η συμπαράσταση της Κύπρου προς το γιουγκοσλαβικό λαό είναι "κατά κύριο λόγο ηθική γιατί δεν έχουμε τα περιθώρια εμπράκτως και άλλωσπως να προσφέρουμε ό,τι αισθανόμαστε ότι έπρεπε να προσφέρουμε προς αυτό το λαό".

    Τόνισε ότι "είμαστε κι εμείς θύματα μιας διεθνούς καταπίεσης με διαμορετική μορφή ή διεθνούς ανοχής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας".

    ΑΚΕΛ - Ανδρέας Χρίστου

    Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, τόνισε ότι "οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν ούτε το πολιτικό, ούτε το ηθικό δικαίωμα να μιλούν και να δρουν εξ ονόματος της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Κατήγγειλε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ "γιατί ανέχονται την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και κλείνουν τα μάτια μπροστά στη γενοκτονία που γίνεται εις βάρος του κουρδικού λαού από τη σύμμαχό τους Τουρκία".

    "Στη Γιουγκοσλαβία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων, στην οποία αφελώς είχαν πιστέψει πολλοί", είπε ο κ. Χρίστου.

    Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ των 13 σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων καθίσταται συνένοχος στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας.

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι "χάριν της επιβολής των δικών τους συμφερόντων οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη", σημειώνοντας ότι "εκείνο που τίθεται σήμερα από τους ΝΑΤΟϊκούς υπό αμφισβήτηση είναι η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των λαών και το δικαίωμα της κάθε κυρίαρχης χώρας να επιλύει τα εσωτερικά της προβλήματα".

    ΔΗΚΟ - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε ότι "αυτό που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι άσχετο" με την Κύπρο, τονίζοντας ότι αφορά άμεσα όλες τις χώρες που έχουν "πρόβλημα καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και απειλείται η κυριαρχία τους.

    Οπως είπε, σήμερα δοκιμάζεται "αν η νέα τάξη πραγμάτων που θέλουν να καθιερώσουν οι Αμερικάνοι θα γίνει ανεκτή από αυτό τον κόσμο", υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια τέτοια επέμβαση.

    Πρόσθεσε ότι "δοκιμάζεται αν θα είναι αποτελεσματική η απλή έκφραση της επιθυμίας των ΗΠΑ για τη λύση των περιφερειακών προβλημάτων, όπως εκείνες θεωρούν ότι είναι η σωστή ή όπως εκείνες θεωρούν ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους".

    Εξέφρασε το θαυμασμό του προς "το λαό της Γιουγκοσλαβίας που αλύγιστος παραμένει αποφασισμένος να υπερασπίσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας του, ανεξάρτητα από θυσίες και ανεξάρτητα από τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα του".

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ακόμα και ο αμερικάνικος λαός έχει καταδικάσει σε μεγάλο ποσοστό τις πράξεις και αποφάσεις της κυβέρνησής του.

    ΕΔΕΚ - Δημήτρης Ηλιάδης

    Μιλώντας εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Ηλιάδης, καταδίκασε "ανεπιφύλακτα όλες τις επιδρομές, οποιοιδήποτε κι αν είναι οι επιδρομείς", επισημαίνοντας ότι "δεν κάνουμε επιλογή καλών και κακών εισβολών, καλών και κακών επιδρομέων".

    Εξέφρασε ανησυχία "για ό,τι θα συμβεί αύριο στη δική μας χώρα", υπενθυμίζοντας ότι "οι πρωτοβουλίες εξαγγέλλονται και ήδη μας έχουν προβάλει τη συνομοσπονδία" και όπως είπε σύντομα "θα ακολουθήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί πως αν δεν τη δεκτούμε το αποτέλεσμα θα είναι η διχοτόμηση".

    Σημείωσε ότι η "ελληνική κυβέρνηση υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες συμπεριφέρεται με σύνεση και υπευθυνότητα που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή".

    Αναφερόμενος στην ΕΕ, είπε ότι "απογοητεύει καθώς παρακολουθεί και ανέχεται τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αιματοκυλούν την καρδιά της Ευρώπης", επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

    ΕΔΗ - Γιώργος Βασιλείου

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε λύπη για την "πολιτική δύο μέτρων που εφαρμόζεται από τη διεθνή κοινότητα", η οποία δεν ενεργεί "για να σταματήσει η Τουρκία τη συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος της Κύπρου ή των Κούρδων".

    Σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της Ρωσίας ήδη άνοιξαν δρόμο για μια πολιτική λύση στη Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας ωστόσο "ότι χρειάζεται να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία με επιμονή και εμμονή στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων".

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι "ο συναισθηματισμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος", υπενθυμίζοντας δήλωση του Ελληνα Προέδρου, Κωστή Στεφανόπουλου ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να επιτρέψουν στα αισθήματά τους να βλάψουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

    Αλέξης Γαλανός

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, Αλέξης Γαλανός, κατά την έναρξη της συνεδρίας διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν ενημερώθηκε ως βουλευτής για το ψήφισμα που κλήθηκε η Ολομέλεια του Σώματος να εγκρίνει.

    Ο κ. Γαλανός, στον οποίο παραχωρήθηκε τελικά χρόνος για να τοποθετηθεί επί του θέματος, είπε ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, η προειδοποίηση προς όλους τους λαούς για να υποκύψουν στη νέα τάξη πραγμάτων, καθώς και η απομόνωση της Ρωσίας.

    Ο κ. Γαλανός εξέφρασε τη λύπη του "για τις χώρες που εγκλωβίστηκαν στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία" και εξέφρασε επίσης θλίψη για τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία όπως είπε "έχουν καταργηθεί" χωρίς να διαμαρτυρηθούν καν. Εξέφρασε ακόμη θλίψη για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες, όπως είπε, "αποτελούν δορυφόρο της οποιασδήποτε αμερικανικής πολιτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 2 April 1999 - 21:46:09 UTC