Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστόπουλος - Απόστολος Ανδρέας - Κοιν. Ριζοκαρπάσου
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αν Χέρκους
  • [03] Διακοπές Πάσχα - Δυστυχήματα
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος Πρέσβης
  • [06] Εκπρόσωπος - Επαφές ΥΠΕΞ - Κρανιδιώτης
  • [07] Εκπρόσωπος - Γιουγκοσλαβία
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Αν Χέρκους
  • [09] Εκπρόσωπος - Αμυνα
  • [10] Ευρωκοινοβούλιο - ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Εγκλωβισμένοι
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Χριστόπουλος - Απόστολος Ανδρέας - Κοιν. Ριζοκαρπάσου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για την ομαλή έκβαση του χθεσινού προσκυνήματος 1452 Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι φέρθηκαν "άψογα, ήταν ευγενέστατοι και έμειναν όλοι κατενθουσιασμένοι".

    Σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι το προσκύνημα "πήγε πάρα πολύ καλά, παρόλο το μεγάλο αριθμό προσκυνητών".

    Σε ότι αφορά τον αυξημένο αριθμό των προσκυνητών που μετέβησαν στο Μοναστήρι, αφού αυτοί που εγκρίθηκαν ήταν 1209, ο κ. Χριστόπουλος εξήγησε ότι στο προσκύνημα συμμετείχαν και γύρω στους 180 Ελληνοκύπριους που εργάζονται στα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονταν σε αυτούς που ενέκρινε η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

    Οπως σημείωσε, από τους 1209 προσκυνητές που εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία του, μερικοί δεν έλαβαν κάρτες μετάβασής τους και δεν συμμετείχαν στο προκύνημα, και η Υπηρεσία πρόσθεσε ακόμη 30 περίπου άτομα που αρχικά δεν είχαν περιληφθεί στον κατάλογο, αφού "κατά λάθος αφήσαμε πίσω άτομα που δικαιούνταν να πάνε ως ηλικιωμένοι και ασθενείς και στους στείλαμε με τους συνοδούς τους".

    Το επόμενο προσκύνημα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, στις 15 Αυγούστου.

    Κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστόπουλος έχει διευθετηθεί για συγγενείς του εκκλιπόντα Κοινοτάρχη του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου Ευάγγελου Κολατσή να μεταβούν σήμερα στο Ριζοκάρπασο όπου θα τελεστεί η κηδεία του.

    Η σορός του Κολατσή βρίσκεται στο Νοσοκομείο της Αμμοχώστου και οι συγγενείς του, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, μετέβησαν από το πρωί στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αναμένοντας το "πράσινο φως" από τα Ηνωμένα Εθνη για να περάσουν στα κατεχόμενα, εφόσον καθοριστεί ο χρόνος μεταφοράς της σορού στο Ριζοκάρπασο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αν Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μετά από μια μικρή διακοπή, επανήρχησαν σήμερα οι συνομιλίες του "πήγαινε - έλα" που διεξάγει η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους με τις δύο πλευρές στο νησί.

    Σήμερα το πρωί η κ. Χέρκους είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, μετά από την οποία, φειδωλή όπως πάντα, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν επανέλθει στον κανονικό τους ρυθμό.

    Ανέφερε ότι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και σημείωσε ότι "υπήρξε ένα μικρό διάλειμμα στις συνομιλίες του 'πήγαινε - έλα' ενώ βρισκόμουν στο εξωτερικό για διακοπές".

    "Τώρα είμασε πίσω στην κανονική μας ρουτίνα," πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αργότερα αυτή τη βδομάδα θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ/ΜΚ)

    [03] Διακοπές Πάσχα - Δυστυχήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα της εκστρατείας της Τροχαίας κατά το τετραήμερο των διακοπών του Πάσχα (9 - 12 Απριλίου) αφού κατά τη διάρκειά του παρατηρήθηκε σοβαρή μείωση των δυστυχημάτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ δεν σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο δυστύχημα.

    Συγκεκριμένα, φέτος σημειώθηκαν σε παγκύπρια κλίμακα 84 τροχαία δυστυχήματα ενώ πέρσι σημειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο 139 δυστυχήματα, συμπεριλαμβάνομένου και ενός θανατηφόρου, στη Λευκωσία.

    Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Τροχαίας, όλοι οι ουλαμοί Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας βρίσκονταν επί ποδός ενώ οι Αστυνομικές Διευθύνσεις είχαν δικά τους προγράμματα, τα οποία συντονίζονταν από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανώτερος Αστυνόμος Γιώργος Βούτουνος, από τα 84 δυστυχήματα τα 9 ήταν σοβαρά, τα 13 ελαφρά και στα 62 σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    Συνολικά 13 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και κρατήθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και 23 τραυματίστηκαν ελαφρά, είπε.

    Ο κ. Βούτουνος εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της εκστρατείας, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια της Αστυνομίας πέτυχε "με την ανταπόκριση και τη θετική συμβολή των οδηγών".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κατά το τετραήμενο σημειώθηκαν αρκετές παραβάσεις.

    Συνολικά καταγγέλθηκαν 396 οδηγοί, κυρίως για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, ενώ στις μη σοβαρές περιπτώσεις παραβάσεων, όπως είπε, γίνονταν παρατηρήσεις.

    Εξάλλου, καταγγέλθηκαν και δυο οδηγοί, οι οποίοι είχαν, όπως διαπιστώθηκε κατά το άλκοτεστ στο οποίο υποβλήθηκαν, πολύ ψηλότερο ποσοστό αλκοόλης από το επιτρεπόμενο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε ότι οι οδηγοί είχαν καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοολούχων ποτών, αλλά το ποσοστό της αλκοόλης ήταν στα επιτρεπόμενα όρια, δίνονταν συμβουλές στους οδηγούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας έχει τους δικούς της λόγους να θεωρεί επιτυχημένη την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, στο Βελιγράδι, δήλωσε σήμερα ο Γιουγκοσλάβος Πρέσβης, Ιβάν Μρκιτς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μρκιτς είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Κυπριανού για την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, την οποία χαρακτήρισε "πολύ επιτυχημένη και θετική".

    Ερωτηθείς γιατί η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένη την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Μρκιτς είπε ότι "έχει τους δικούς της λόγους".

    Ο Γιουγκοσλάβος Πρέσβης απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους που δεν τελεσφόρησε η επίσκεψη Κυπριανού στο Βελιγράδι και περιορίστηκε να πει ότι "όλες οι εκτιμήσεις δόθηκαν από τον Πρόεδρο Κυπριανού", επισημαίνοντας ότι ο ίδιος (ο Πρέσβης) δεν βρισκόταν στο Βελιγράδι.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, ο Γιουγκοσλάβος Πρέσβης είπε ότι "αυτό εξαρτάται από τον κ. Κυπριανού".

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μρκιτς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη χθεσινή απόφαση της Ομόσπονδης Βουλής της Γιουγκοσλαβίας για ενοποίηση της Γιουγκοσλαβίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος Πρέσβης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Θετικά και με συμπάθεια" κρίνει η Ρωσία την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Μετά από συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού, ο κ.Μουράτοφ δήλωσε ότι υπήρχαν "θετικές προοπτικές τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύθηκαν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί και οι αμερικανικές δυνάμεις", σημειώνοντας ότι "όχι μόνο δεν βοήθησαν στην αποστολή αυτή, αλλά έκαναν πιο έντονους βομβαρδισμούς, οι οποίοι επηρέασαν αρνητικά σε αυτή την αποστολή".

    Οπως είπε ο κ. Μουράτοφ, οι ενέργειες των Αμερικανών έδειχναν "ότι δεν ενδιαφέρονται και τόσο πολύ για τους αιχμαλώτους τους", επισημαίνοντας ότι "αν ενδιαφέρονταν, θα έπρεπε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα το οποίο να φέρει θετικά αποτελέσματα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μουράτοφ διέψευσε ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας του, Ιγκόρ Ιβάνοβ, και ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εργάζονταν για την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών αιχαμαλώτων, ενόσω ο κ. Κυπριανού ήταν στο Βελιγράδι.

    "Πιο σωστή πληροφορία είναι ότι ο κ. Σαρόν ζήτησε κάποια βοήθεια από τη Ρωσία για την απελευθέρωση των τριών στρατιωτών, αλλά ούτε η Ρωσία, ούτε ο κ. Ιβανόφ υποσχέθηκαν τίποτα για το θέμα αυτό", είπε ο κ. Μουράτοφ.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να συνεχίσει ο κ. Κυπριανού τον ειρηνευτικό του ρόλο, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "για τις πολιτικές αποστολές και για τους πολιτικούς πάντα υπάρχει περιθώριο να συνεχίσουν".

    Ωστόσο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση παρέπεμψε στον κ. Κυπριανού.

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής τον ενημέρωσε για την επίσκεψή του στο Βελιβράδι, "όπως ενημερώνει και άλλους πρεσβευτές και πολιτικούς".

    Οπως είπε άκουσε "με μεγάλο ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις του και όσον αφορά την αρχή της αποστολής".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε "σε καμία προεργασία" για την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στο Βελιγράδι.

    "Εγώ ήμουν ενήμερος, όπως και μερικοί άλλοι πρεσβευτές και είναι το καθήκον μου να ενημερώνομαι", είπε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι διαβίβασε στον κ. Κυπριανού το κείμενο της δήλωσης της Ανω Βουλής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας ότι "ζητάει τον τερματισμό της επιθετικής ενέργειας και την επιστροφή στις πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

    "Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να επιστρέψουμε σ' αυτό το δρόμο που είναι μοναδική διέξοδος από την κατάσταση", είπε ο κ. Μουράτοφ, τονίζοντας ότι "με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο φαίνεται ότι δεν φέρνουν αποτελέσματα οι βομβαρδισμοί".

    Οπως επεσήμανε, εάν γίνει χερσαία επιχείρηση "είναι φανερό ότι και περισσότερο θα περιπλέξει την κατάσταση και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, εκτός αυτό ένα μακροχρόνιο πόλεμο".

    Κληθείς να σχολιάσει την ένωση Ρωσίας, Λευκορωσίας και Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "είναι μια πολιτική θέληση και πολιτική πράξη της γιουγκοσλαβικής πλευράς, η οποία εκτιμάται από τη ρωσική ηγεσία ως θετική ιδέα", σημειώνοντας, ωστόσο, ότι "αυτή η επιθυμία χρειάζεται χρόνο για υλοποίηση".

    Ερωτηθείς αν αυτή η πράξη συνεπάγεται αλλαγή συνόρων, ο κ. Μουράτοφ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι "κάθε κράτος είναι ανεξάρτητο κράτος, έχει την κυριαρχία του και την εδαφική ακεραιότητά του".

    Οπως είπε "πρόκειται για μια ένωση οικονομικο - πολιτικού χαρακτήρα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Εκπρόσωπος - Επαφές ΥΠΕΞ - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί αύριο για τη Στουττγάρδη, όπου θα συμμετάσχει σε Διάσκεψη, και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τους Κύπριους Πρέσβεις στην Ευρώπη. Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Μαϊου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, ο οποίος είπε ότι ο κ. Κασουλίδης φεύγει αύριο για τη Στουττγάρδη, όπου θα πάρει μέρος στην Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη, με θέμα πώς να μετατραπεί η Μεσόγειος σε ένα χώρο ελεύθερου εμπορίου, συνεργασίας, ειρήνης και ασφάλειας, και πώς θα έρθουν κοντά οι πολιτισμοί των μεσογειακών χωρών.

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει στη Διάσκεψη για τη μετανάστευση και θα αναφερθεί ιδιαίτερα στο θέμα εκείνων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους λαθρομετανάστες και οι οποίοι τους μεταφέρουν παράνομα από τη μία χώρα στην άλλη.

    Ο κ. Σερέζης είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί από τη Στουττγάρδη στις Βρυξέλλες, όπου έχει καλέσει τους πρέσβεις της Κύπρου στην Ευρώπη, "για να τους ενημερώσει πάνω στην επιχειρηματολογία που χρειάζεται στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι της συνάντησης θα προηγηθεί σεμινάριο από αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάνω σε θέματα που αφορούν θέματα της Ευρώπης.

    Ο κ. Σερέζης είπε, επίσης, ότι στις 22 Απριλίου θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν στην Κύπρο, στις 23 Απριλίου θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Λάντσκι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας του.

    Στις 28 Απριλίου, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ντον Μακίνον, και στις 29 Απριλίου θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Ρενιέρι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Σε ερώτηση πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, ο κ. Σερέζης είπε ότι ο κ. Κρανιδιώτης "θα έρθει επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας για να παρευρεθεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου".

    Ο κ. Σερέζης είπε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει κι επαφές με στελέχη της κυπριακής Κυβέρνησης, πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Εκπρόσωπος - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε κάποιες απόψεις για το πρόβλημα στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Α' Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Αβντέγιεφ, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Σερέζης είπε ότι "ο Πρόεδρος, μετά την ενημέρωση που του έκανε ο κ. Αβντέγιεφ για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, έριξε κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσε η κρίση αυτή να εκτονωθεί και να οδηγηθούμε σε μία ειρηνική διευθέτηση".

    Ο κ. Σερέζης είπε ότι "πολλές από τις ιδέες του Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Αβντέγιεφ ως σοφές".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σερέζης είπε ότι "η Κύπρος πιστεύει πάντα στην παρέμβαση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Ανέφερε, επίσης, ότι η θέση της Κύπρου προσανατολίζεται στο "απαραβίαστο των συνόρων, αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, μέσα σε εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σερέζης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει αναπτύξει πρωτοβουλία για το Γιουγκοσλαβικό, αλλά απλά εξέφρασε κάποιες απόψεις.

    "Η Κύπρος", είπε, "δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία", προσθέτοντας ότι "για να αναλάβει πρωτοβουλία η Κύπρος, πρέπει να της ζητηθεί".

    Σε ερώτηση σχετικά με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Σερέζης είπε ότι η πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού "είχε ως αντικείμενο ένα ανθρωπιστικό έργο".

    Είπε, επίσης, ότι "αυτήν την πρωτοβουλία, η κυπριακή Κυβέρνηση την υποστήριξε και λυπάται γιατί δεν τελεσφόρησε".

    Σε ερώτηση εάν οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Σερέζης είπε: "Δεν γίνεται τίποτε και δεν πρόκειται να γίνει διότι οι Βάσεις Ακρωτηρίου είναι πολύ μακρυά από το θέατρο των επιχειρήσεων".

    Ο κ. Σερέζης είπε ότι υπάρχουν βάσεις πιο κοντά στη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή στην Ιταλία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Αν Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, δήλωσε σήμερα ότι για να συνεχίζεται η διαδικασία πήγαινε - έλα της Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, για το Κυπριακό, σημαίνει ότι οι επαφές κρίνονται χρήσιμες.

    Σε ερώτηση σχετικά με την "ημερομηνία λήξης" των επαφών πήγαινε - έλα, ο κ. Σερέζης είπε ότι "για να γίνονται αυτές οι επαφές, σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνονται".

    Κληθείς να αναφέρει εάν έχει σημειωθεί πρόοδος που να δικαιολογεί συνέχιση των επαφών, ο κ. Σερέζης είπε: "Δεν είναι θέμα προόδου, χρειάζονται επαφές, κρίνονται χρήσιμες".

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με την κ. Χέρκους, ο κ. Σερέζης είπε ότι "από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να λεχθεί απ' αυτά που είπε η κ. Χέρκους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] Εκπρόσωπος - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει για τη μετάβαση στην Κρήτη Κυπρίων που έχουν εκπαιδευθεί στο αντιαεροπορικό σύστημα S300, πέραν από αυτά που έχουν προβληθεί από τα ΜΜΕ.

    Σε ερώτηση εάν οι Κύπριοι που εκπαιδεύθηκαν στη Ρωσία στη χρήση των πυραύλων S300 έχουν ήδη μεταβεί στην Κρήτη, ο κ. Σερέζης είπε ότι "η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει να ανακοινώσει τίποτε", πέραν απ' αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

    Κληθείς να αναφερθεί σε πληροφορίες ότι γίνονται αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών από τη Νότιο Αφρική, ο κ. Σερέζης είπε ότι "πάνω σε αμυντικά θέματα δεν έχω τίποτα να ανακοινώσω απολύτως".

    Σε ερώτηση εάν αναμένεται επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας της Νοτίου Αφρικής στην Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] Ευρωκοινοβούλιο - ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Εγκλωβισμένοι

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κυπρου - ΕΕ εκφράζει την υποστήριξή της σε εισήγησεις που περιέχονται σε επιστολές διαμαρτυρίας που έλαβε από πολίτες της Ελλάδας, για τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων.

    Συγκεκριμένα σε ανακοινωθέν της που εξέδωσε στις 6 Απριλίου, μετά από συνεδρία της στις Βρυξέλλες, η αντιπροσωπεία υποστηρίζει την επαναλειτουργία των Ελληνοκυπριακών λυκείων στα κατεχόμενα, την ελευθερία διακίνησης των παιδιών και τη δυνατότητα επιστροφής στα σπίτια και στις οικογένειές τους και τη δυνατότητα επιστροφής της δασκάλας Ελένης Φωκά χωρίς όρους στην Αγία Τριάδα καθώς και τη δυνατότητα να ασκήσει ελεύθερα τις δραστηριότητές της.

    Στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία πήρε, μέσω του Προέδρου της, περισσότερες από 1000 επιστολές διαμαρτυρίας από πολίτες της Ελλάδας που καταδικάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στην Κύπρο και πως "στις επιστολές τονίζεται ιδιαίτερα η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ατόμων και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ελεύθερη παιδεία στη μητρική τους γλώσσα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν εκτιμά ως αρνητικές τις επιπτώσεις από την προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Καδουλίδης.

    Υστερα από συνάντησή του σήμερα με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε επικοινωνία με την αμερικανική πρεσβεία μετά την επιστροφή του Προέδρου της Βουλής, αλλά απέφυγε να αναφέρει ποιά ήταν η αντίδραση των Αμερικανών.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Κυπριανού θα δώσει λεπτομέρειες στην αυριανή δημοσιογραφική διάσκεψή του και ότι ο Πρόεδρος της Βουλής τον ενημέρωσε για τις επαφές του στο Βελιγράδι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν εκτιμά "αρνητικές επιπτώσεις επί της προσπάθειας του κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι "έγινε μια προσπάθεια που είχε ένα καλό σκοπό".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η αποτυχία της προσπάθειας οφείλετο στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, παραπέμποντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει ο κ. Κυπριανού αύριο και είπε ότι "τουλάχιστον την πρώτη μέρα, υπήρχε σαφής ενθάρρυνση για να μεταβεί στο Βελιγράδι ο κ. Κυπριανού".

    "Μας έγινε ξεκάθαρο από τους Αμερικανούς ότι θα καλωσόριζαν τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι για οποιαδήποτε συνδιαλλαγή", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη μετά την επιστροφή Κυπριανού, ο κ. Κασουλίδης απάντησε θετικά, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν εναπόκειται σε μένα να μιλήσω εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης".

    Σε ερώτηση αν η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε διαμαρτυρία προς την κυπριακή, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται στη βάση Ακρωτηρίου και ανεφοδιάζονται, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό "δεν εμπλέκει την Κύπρο", σημειώνοντας ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, οι οποίες βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους υπάρχουν, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.

    Οπως είπε, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι δεν "εμπλέκεται η Κύπρος για κάτι το οποίο γίνεται στις στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν εναπόκειται στην Κύπρο να πάρει πρωτοβουλίες για την πολιτική επίλυση του θέματος του Κοσσσυφοπεδίου, προσθέτοντας πως αυτά "είναι νερά στα οποία είμαστε πολύ μικροί να ακολουθούμε".

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε επίσης και με την Επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Ντέμπορα Γκρέις, η οποία αρνήθηκε επιμελώς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  121.43 ( 1.22)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 3,880,565
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,327,848  154.25 ( 1.56)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   108,806   73.07 ( 0.63)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    33,790   75.92 (-0.47)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   196,798   94.93 (-0.42)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   253,056   85.63 ( 1.73)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   141,629   51.29 ( 1.75)
            Αλλες Εταιρείες            £    56,914   85.03 ( 0.12)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 April 1999 - 12:02:32 UTC