Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τάσσος Παπαδόπουλος - ΜΚΕ - ΕΕ - Κύπρος
  • [02] ΑΚΕΛ - 21η Απριλίου 1967
  • [03] Alpha Τράπεζα - Επιτόκιο δανεισμού
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [05] Ομιλία ΥΠΕΞ - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Κυπριακό
  • [06] Ρολάνδης - Ροσμπόρα
  • [07] Yπ. Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Κωνσταντόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [10] Ζουγκάνοφ - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [11] ΔΗΣΥ - 21η Απριλίου
  • [12] ΕΔΗ - 21η Απριλίου
  • [13] Ρότε - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ
  • [14] Ουκρανή Υπουργός Δικαιοσύνης - Αφιξη
  • [15] Συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΣΥΝ
  • [16] ΔΗΚΟ - 21η Απριλίου
  • [17] ΝΕΟ - 21η Απριλίου
  • [18] Συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • [19] ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Μπριλ
  • [20] ΝΑΤΟ - Τουρκία - Σύνοδος κορυφής

  • [01] Τάσσος Παπαδόπουλος - ΜΚΕ - ΕΕ - Κύπρος

    Πάφος,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί ικανοποιητικά και εδράζεται στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου καθώς και στην καθολική υποστήριξη του κυπριακού λαού".

    Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών της 15ης Συνόδου της Επιτροπής, στην Πάφο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι "οι δυσκολίες στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου υπάρχουν, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητες", προσθέτοντας ότι "η συνέχιση της εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου και των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός" από την προηγούμενη συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ανέφερε ότι "η Βουλή των Αντιπροσώπων, επιτελώντας το ρόλο και αρμοδιότητα που έχει στο τομέα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, στα πλαίσια της προσπάθειας για εναρμόνιση".

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο δράμα της Κύπρου, στην τουρκική στρατιωτική εισβολή, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, στην προσφυγοποίηση του ενός τρίτου του πληθυσμού του νησιού και στην κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου.

    Είπε ότι η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "έχουν κατ'επανάληψη τονίσει εμφαντικά ότι ούτε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ούτε και η ίδια η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, συναρτώνται ή συνδέονται καθ'οιονδήποτε τρόπο με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η θέση αυτή θα επαναβεβαιωθεί και θα τονιστεί "με τον πιο εμφαντικό τρόπο" μέσα από τις εργασίες της συνόδου που πραγματοποιείται στην Πάφο, προσθέτοντας ότι "οι φωνές ορισμένων χωρών για το αντίθετο" πρέπει να πάψουν να ακούγονται, "γιατί μόνο ζημιά μπορούν να επιφέρουν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    Σημείωσε ότι "τέτοιες φωνές προσφέρουν έδαφος για περαιτέρω έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας και αναβάθμισης των παράλογων απαιτήσεων της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και είπε ότι η Κύπρος λόγω του δικού της προβλήματος, είναι ευαίσθητη και ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας ότι "προσδοκούμε σε μια πιο εποικοδομητική και πιο αποτελεσματική παρέμβαση που θα δώσει μια ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα".

    Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση της Βουλής για το "ανεκτίμητο", όπως είπε, έργο που επιτελούν ο συμπρόεδρος, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη της ευρω-κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, και για "τη σταθερή και επίμονη προσπάθεια" που καταβάλλουν "ώστε η Κύπρος να καταστεί το ταχύτερο δυνατό, πλήρες μέλος της ΕΕ και ο λαός της να ζήσει μέσα από τα νέα δεδομένα ως μέλος της ενιαίας δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΦΖ/ΓΠ)

    [02] ΑΚΕΛ - 21η Απριλίου 1967

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του για την αυριανή επέτειο του πραξικοπήματος της χούντας στην Ελλάδα, αναφέρει ότι "η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β, δρώντας σαν υποκινούμενα ξένων κέντρων, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το φασιστικό πραξικόπημα, που άνοιξε τις πόρτες της Κύπρου στον Αττίλα εισβολέα".

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι "οι συνέπειες της προδοσίας συνεχίζουν ακόμα να ταλανίζουν την Κύπρο και το λαό της", σημειώνοντας ότι "25 χρόνια μετά, η τουρκική κατοχή κρατά διχοτομημένη την Κύπρο, ενώ οι προοπτικές για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής, δεν διαγράφονται ευοίωνες".

    Προσθέτει ότι "οι πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά, όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την κατοχή και η πατρίδα μας επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων".

    "Στην 32η μαύρη επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος", αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, "αποτείουμε φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς, που αγωνίστηκαν και πολλοί απ'αυτούς θυσιάστηκαν παλεύοντας ενάντια στη δικτατορία, παλεύοντας για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική πρόοδο και αξιοπρέπεια".

    Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης ότι "σήμερα που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 50χρονά του, βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία, στο όνομα τάχα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζουμε ότι μία από τις 'επιτυχίες' του ΝΑΤΟ ήταν η επιβολή της χουντικής δικτατορίας στην Ελλάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [03] Alpha Τράπεζα - Επιτόκιο δανεισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25% μειώνει η Alpha Τράπεζα, υιοθετώντας από την 1η Μαϊου ως ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο, το 7,75%.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Ελευθέριος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τη φιλελευθεροποίηση.

    Η ανάγκη εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και καθαρά οικονομικά κριτήρια, καθιστούν τη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιοστωτικού συστήματος κατά τα επόμενα χρόνια επιτακτική, επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

    Διευκρίνισε δε ότι το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο 7,75% θα προσφέρεται σε όλες τις επιχειρήσεις και θα καλύπτει δανειοδοτήσεις για κεφάλαια κινήσεως και πάγιες εγκαταστάσεις, αλλά και άλλους σκοπούς που θα κρίνει η Τράπεζα ως δικαιολογημένους.

    Για να δικαιούται μια επιχείρηση το εν λόγω επιτόκιο, εξήγησε ο κ. Ιωάννου, θα πρέπει τα δάνεια να αποπληρώνονται εμπρόθεσμα και οι λογαριασμοί με όριο παρατραβήγματος να κινούνται στο καθορισμένο όριο, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια καταθέσεων δεν θα επηρεαστούν.

    Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η εισαγωγή του ελάχιστου δανειστικού επιτοκίου του 7,75% μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των πελατών και δημιουργεί κίνητρο για νέες επενδύσεις, αφού οδηγεί σε μείωση πέραν του 3% στα έξοδα των επιχειρήσεων για τόκους και κατ' επέκταση βοηθά την επικερδότητά τους.

    Διευκρίνισε ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί αναφορικά με την έγκαιρη αποπληρωμή και τήρηση των ορίων, ανταμείβουν τους πελάτες οι οποίοι είναι τακτικοί και συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και επεσήμανε ότι "για πρώτη φορά προσφέρονται από εμπορική τράπεζα στην Κύπρο πέραν του ενός δανειστικά επιτόκια για λογαριασμούς δανείων και λογαριασμούς με όριο παρατραβήγματος, όπως επίσης για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός του ελαχίστου δανειστικού επιτοκίου".

    Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι κατά το 1998 "παρουσίασε αξιόλογο ρυθμό ανάπτυξης" αφού, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, αυτός έφθασε το 5%, αλλά διευκρίνισε ότι κάποιοι παραγωγικοί τομείς "υστέρησαν και η ενίσχυση και ενθάρρυνσή τους αποτελεί στοιχείο προβληματισμού" της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών οργανώσεων.

    Ο πληθωρισμός και η ανεργία "παρουσιάζονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού κυμαίνονται στο 2,2% και 3,3% αντίστοιχα", ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι "ανησυχητική εξέλιξη" παρουσιάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα που έφθασε το 5,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος, που έφθασε το 58,7% του ΑΕΠ.

    Κατά συνέπεια, σημείωσε κ. Ιωάννου, καθίσταται "αναγκαίο να ληφθούν τα παραίτητα διορθωτικά μέτρα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να

    εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

       Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
        Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    
    Ελλην. Δραχμή         561,4300   563,6700    561,4300   566,6700 Ευρώ
    1,7242     1,7310      1,7242     1,7340 Δολάριο ΗΠΑ             1,8370
    1,8443      1,8370     1,8478 Στερλίνα                1,1378     1,1423
    1,1378     1,1448
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας

    Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

       Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    
    Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
            Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  | ---------------------
    -----------------|--------------------------- 01 Μήνα     0,0100   0,0000
    |24.05.99 | 0,0060   0,0000  |24.05.99 02 Μήνες    0,0150   0,0000
    |22.06.99 | 0,0090   0,0000  |22.06.99 03 Μήνες    0,0200   0,0000
    |22.07.99 | 0,0110   0,0000  |22.07.99 06 Μήνες    0,0330   0,0000
    |22.10.99 | 0,0190   0,0000  |22.10.99 09 Μήνες    0,0460   0,0000
    |24.01.00 | 0,0270   0,0000  |24.01.00 12 Μήνες    0,0600   0,0000
    |25.04.00 | 0,0360   0,0000  |25.04.00 15 Μήνες    0,0780   0,0000
    |24.07.00 | 0,0450   0,0000  |24.07.00 18 Μήνες             0,0000
    |23.10.00 |          0,0000  |23.10.00 21 Μήνες             0,0000
    |22.01.01 |          0,0000  |22.01.01 24 Μήνες             0,0000
    |23.04.01 |          0,0000  |23.04.01
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Ομιλία ΥΠΕΞ - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Κυπριακό

    Πάφος,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να δώσει ξεκάθαρο το μήνυμα στην Τουρκία, ότι η αρνητική της στάση στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, δεν θα δημιουργήσει κανένα εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη στη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της 15ης συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, που πραγματοποιείται στην Πάφο.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σημάδεψαν την περίοδο από την τελευταία σύνοδο της Μικτής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η "απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μη ανάπτυξη του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S300."

    Οπως είπε, "η απόφαση ήταν δύσκολη κι οδυνηρή, αφού οι παράγοντες που οδήγησαν την κυβέρνηση στην αγορά του συστήματος αυτού παραμένουν αναλλοίωτοι."

    Με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, "αποδείξαμε στους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η κυβέρνηση της Κύπρου, σαν υποψήφια για ένταξη χώρα, είναι έτοιμη να συμβάλει, παρά το κόστος για την ίδια, στο πλέγμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, στηριζόμενη ταυτόχρονα στην έκφραση της αλληλεγγύης της Ενωσης για την υλοποίηση των στόχων της".

    Αφού τόνισε ότι η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα κράτη μέλη χαιρέτισαν την απόφαση αυτή με άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, εντούτοις, είπε, "η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην απόφαση αυτή".

    Αντίθετα, πρόσθεσε, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, "παραμένει αδιάλλακτος όσο ποτέ στις θέσεις του περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους και συνομοσπονδίας, θέσεις που στην οποία στοχεύουν στη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κυρίαρχων και διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών".

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη πρωτοβουλία από μέρους των G8, οι οποίες πρόθεση έχουν να καλέσουν τα δύο μέρη όπως προσέλθουν σε άνευ όρων συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κι όπως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προσκαλέσει τα δύο μέρη κάπου στη Νέα Υόρκη με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα περαιτέρω.

    "Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί, όχι μόνο, στην πρόσκληση καθ'αυτή, αλλά κι ότι θα προσέλθει με πολιτική βούληση για διαπραγμάτευση", συνέχισε.

    Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα κατάσταση από το παρελθόν είναι η ύπαρξη της ενταξιακής διαδικασίας, κι οι προοπτικές που αυτή διανοίγει σ'όλους τους τομείς.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλει να δώσει ξεκάθαρο το μήνυμα στην Τουρκία, από την οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει να ανταποκριθεί, ότι η αρνητική της στάση στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, δεν θα δημιουργήσει κανένα εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου", είπε ο ΥΠΕΞ.

    "Αυτό που η Κύπρος αναμένει από την ΕΕ τώρα", συνέχισε, είναι "η απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας κι η παραμονή της όλης διαδικασίας στο τεχνικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει."

    Ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα "συνεχίσει τις προσπάθειές της και τη θετική της προσέγγιση... για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό το συντόμοτερο".

    Παράλληλα θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει "την προσπάθειά μας για ενημέρωση των Τ/Κ για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου", πρόσθεσε.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της ομιλίας του ΥΠΕΞ για τις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ)

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Ρολάνδης - Ροσμπόρα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη πρόσκληση προς τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, να επισκεφθεί τη Σλοβακία, διαβίβασε σήμερα ο Πρέσβης της χώρας Ντούσαν Ροσμπόρα από τον Υπουργό Οικονομίας της Σλοβακίας.

    Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας θα επισκεφθεί την Κύπρο τον Ιούνιο.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ροσμπόρα, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "η πρόταση έγινε αποδεκτή και θα διοργανώσουμε αυτή την επίσκεψη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ούτως ώστε να συνοδεύομαι και από ομάδα επιχειρηματιών για να αυξήσουμε τις εμπορικές και τις άλλες ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών".

    Οπως είπε ο κ. Ρολάνδης, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί φέτος αλλά σε χρόνο που θα οριστεί διά της διπλωματικής οδού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ροσμπόρα είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας θα επισκεφθεί την Κύπρο στα μέσα Ιουνίου και εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι ακόμη μια ευκαιρία για "να αποδειχθεί η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [07] Yπ. Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει να προσφέρει στη μετεξέλιξη των οικονομιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως στο Λονδίνο.

    Σημείωσε με ικανοποίηση την προσέγγιση της Τράπεζας να δοθεί άμεση προτεραιότητα και έμφαση στην προώθηση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο δυναμισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας κατά το έτος 1998, το οποίο έληξε με ζημιές ύψους 261,2 εκ ECU, σημείωσε ότι οι ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στις πολύ ψηλές προβλέψεις για απώλειες χρεών οι οποίες έπρεπε να γίνουν μετά την κατάρρευση των κεφαλαιαγορών στη Ρωσία τους πέντε τελευταίους μήνες του έτους. Υπερθεμάτισε, ωστόσο, την πολιτική αυτή των αυστηρών προβλέψεων για απώλειες εφόσον οι επιπτώσεις από την κρίση συνεχίζονται.

    Ο κ. Κληρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ορισμένα νέα προγράμματα τα οποία, κατά την άποψη του, χρειάζονται περισσότερη μελέτη και πιο λεπτομερή σχεδιασμό και επικεντρώθηκε ειδικά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που η Τράπεζα ανέλαβε στην Ουκρανία.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κληρίδης συγχάρηκε τον κ. Χόρστ Κέλερ, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι κάτω από την καθοδήγησή του τόσο η Τράπεζα όσο και οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται μπορούν να προσδοκούν καλύτερες μέρες.

    Η εν λόγω Τράπεζα, της οποίας η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος, χρηματοδοτεί τα αναπτυξιακά προγράμματα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και παρέχει, επίσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και τεχνική βοήθεια.

    Στη Συνέλευση αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι από 60 χώρες - μέλη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.07 (-0.38)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,827,441
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,659,149  152.88 (-0.11)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                 £   138,935   72.05 (-1.03)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    65,380   75.15 (-2.54)
        Βιομηχανικές Εταιρείες     £    53,570   92.13 (-0.54)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   399,042   85.91 (-1.21)
        Εμπορικές Εταιρείες        £   125,315   49.72 ( 0.42)
        Αλλες Εταιρείες            £   235,388   84.16 (-1.48)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)

    [09] Κωνσταντόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι το νέφος του πολέμου που συγκεντρώνεται πάνω από τα Βαλκάνια αφορά ολόκληρο τον κόσμο και επεσήμανε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως "δορυφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ" και να αναδειχθεί ως φιλειρηνική δύναμη.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι επισκέπτεται την Κύπρο σε μιαν περίοδο με "ιστορική φόρτιση" για να πάρει μέρος στη συνάντηση των κομμάτων της Αριστεράς της Ευρώπης για το Γιουγκοσλαβικό, που διοργανώνει το αύριο και μεθαύριο το ΑΚΕΛ

    Είπε, επίσης, ότι σε δύο μέρες ο Συνασπισμός θα πραγματοποιήσει παρόμοια εκδήλωση στην Αθήνα.

    "Αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε με τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης", είπε, "είναι ότι πρέπει να ακουστεί και η φωνή της άλλης Ευρώπης, όχι της Ευρώπης των βομβαρδισμών, αλλά της Ευρώπης της ειρήνης, όχι της Ευρώπης που συμπεριφέρεται ως δορυφόρος προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά της Ευρώπης που έχει αυτόνομη φιλειρηνική φωνή, ουσιαστική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση πολιτικής για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι "ο πόλεμος που διεξάγεται εναντίον της Γιουγκοσλαβίας καταστρέφει όλο το σύστημα διακρατικής συνεργασίας και συνύπαρξης, παραβιάζει όλες τις αρχές και τις εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου κι οδηγεί σε ένα εφιαλτικό μέλλον".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "οι καταστροφικές συνέπειες απ' αυτόν τον πόλεμο σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας και όλων των βαλκανικών χωρών είναι ορατές" και αναφέρθηκε στις οικολογικές καταστροφές και σ' αυτές που εμποδίζουν "τη διαμόρφωση ενός αντίβαρου στην ηγεμονία των Αμερικανών, με την αξιοποίηση και του ρόλου άλλων δυνάμεων που μπορούν αυτήν την ώρα να προωθήσουν πρωτοβουλίες ειρήνης".

    Ευχήθηκε, επίσης, όπως "τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτήν που παίρνει το ΑΚΕΛ" και αυτήν του Συνασπισμού στην Αθήνα "να συνεχιστούν".

    Σημείωσε, ακολούθως, ότι "το βαρύ φονικό νέφος του πολέμου που συγκεντρώνεται πάνω από τα Βαλκάνια αφορά όλον τον κόσμο" κι ευχήθηκε όπως το "παραμερίσουν οι φιλειρηνικοί άνεμοι που μπορούν πραγματικά να εμπνεύσουν και να στηρίξουν οι πολίτες και οι κοινωνίες σε όλον τον κόσμο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι "όλα τα επιχειρήματα που προβάλλονται για να νομιμοποιήσουν αυτόν τον πόλεμο δεν στέκουν", προσθέτοντας ότι "έχουν πέσει και τα προσχήματα και οι μάσκες".

    "Αυτός ο πόλεμος", είπε, "κινείται έξω από τις ρυθμίσεις και τις δομές του διεθνούς δικαίου".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στην Ελλάδα "υπάρχει ένα συντριπτικό ποσοστό 98% της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, που λέει όχι στον πόλεμο, που δεν εγκρίνει αυτές τις μεθόδους της κλιμακούμενης βίας".

    Είπε, επίσης, ότι "αυτό το συντριπτικό λαϊκό φρόνημα υπέρ της ειρήνης κι εναντίον του πολέμου δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αγνοήσει καμιά κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [10] Ζουγκάνοφ - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τον κίνδυνο να διαμορφωθεί η κρίση στη Γιουγκοσλαβία σε νέο Βιετνάμ επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάτι Ζουγκάνοφ, επισημαίνοντας ότι από τα Βαλκάνια ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η κρίση στη Γιουγκοσλαβία προήλθε από την "προδοτική στάση", όπως είπε, που τήρησαν ο τέως και ο νυν Πρόεδρος της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Μπόρις Γιέλτσιν αντίστοιχα, καθώς και από το φόβο των ΗΠΑ για την ανοδική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ζουγκάνοφ είπε ότι επισκέπτεται την Κύπρο με την ευκαιρία της συνάντησης των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη για το Γιουγκοσλαβικό, το οποίο διοργανώνει το ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Ζουγκάνοφ είπε ότι "η Ευρώπη διέρχεται πολύ κρίσιμη περίοδο" κι επεσήμανε ότι "από τα Βαλκάνια ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και δυστυχώς κάποιες χώρες, με επικεφαλή τις ΗΠΑ δεν έβγαλαν τα απαραίτητα συμπεράσματα και ξεκίνησαν ένα νέο πόλεμο, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κοινοβούλια των χωρών τους, επιφέρουν καταστροφή σε με μια φίλη χώρα, τη Γιουγκοσλαβία".

    Ο κ. Ζουγκάνοφ πρόσθεσε ότι "σκοτώνουν Σέρβους, Αλβανόφωνους, Ούγγρους και άλλες μειονότητες που υπάρχουν εκεί", επισημαίνοντας ότι "οι βόμβες δεν ξεχωρίζουν εθνικότητα και η Γιουγκοσλαβία υποφέρει πάρα πολύ απ' αυτήν την επίθεση".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζουγκάνοφ είπε ότι μετά την έναρξη των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, η Ρωσία και άλλες χώρες "δεν δεσμεύονται πλέον από το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην προμήθεια όπλων στη Γιουγκοσλαβία, διότι η απόφασή τους λήφθηκε έξω από τα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών".

    "Θεωρούμε", είπε, "ότι η Ρωσία πρέπει να βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία τόσο ανθρωπιστικά όσο και στρατιωτικά".

    Ο κ. Ζουγκάνοφ εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζει επίθεση με χερσαίες δυνάμεις και προειδοποίησε ότι "εάν προχωρήσουν, τότε θα είναι ένα νέο Βιετνάμ".

    Για το λόγο αυτό, είπε, θα πρέπει να "σηκωθεί ένα κύμα διαμαρτυρίας από όλους τους λαούς της Ευρώπης" και πρόσθεσε ότι ένα από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνόδου θα είναι το πώς να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Είπε, επίσης, ότι "μία από τις αιτίες του πολέμου αυτού είναι ο φόβος των Αμερικανών απέναντι στην άνοδο της ενωμένης Ευρώπης και γι' αυτό την εμπλέκουν σε έναν πόλεμο, ο οποίος θα επιφέρει ζημιές και καταστροφές στην Ευρώπη".

    Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση, ο κ. Ζουγκάνοφ είπε ότι στόχος θα είναι η προώθηση μιας προσπάθειας για ειρηνική λύση στα Βαλκάνια, μέσα από τα Ηνωμένα Εθνη, "και για να πρωτοστατήσουμε στις προσπάθειες για την ειρήνη".

    Ο Ρώσος επίσημος ανέφερε ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ηγετικά στελέχη 17 κομμάτων κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση "θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο".

    Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την ηγεσία του ΑΚΕΛ που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης και είπε ότι ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, εκπροσώπους κομμάτων και άλλους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [11] ΔΗΣΥ - 21η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου που οδήγησε στην κατάλυση της Δημοκρατίας στον τόπο που τη γέννησε, οδήγησε την Ελλάδα στο διεθνή διασυρμό και υπήρξε η εισαγωγή για την Κυπριακή τραγωδία του 1974.

    Αυτό επισημαίνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωση του, με αφορμή την αυριανή επέτειο της 21ης Απριλίου, προσθέτοντας πως "η ενέργεια εκείνη καθήλωσε την πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας, την αποδυνάμωσε στο διεθνές διπλωματικό επίπεδο κι ανέτρεψε ριζικά την πορεία του κυπριακού, υπονομεύοντας καίρια τις καλές προοπτικές για επίλυση του, που υπήρχαν εκείνη την εποχή."

    Ο ΔΗΣΥ αναφέρεται συγκεκριμένα στην "απομάκρυνση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο το 1967" και στο "άφρον πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974", οι οποίες "ήταν οι μοιραίες πράξεις της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών που άνοιξαν την πόρτα στον καραδοκούντα τουρκικό επεκτατισμό" και "επέτρεψαν στην Τουρκία να πατήσει το πόδι της στο νησί μας."

    "Στις δύσκολες ώρες που διέρχεται σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός προτάσσονται ως απαραίτητοι όροι για την επιβίωση μας η άντληση διδαγμάτων από τη θλιβερή εμπειρία της 21ης Απριλίου για εθνική ομοψυχία και απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατία," καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [12] ΕΔΗ - 21η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία που έχει η σταθερή προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης υπογραμμίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) με αφορμή την αυριανή επέτειο του Απριλιανού πραξικοπήματος του 1967 στην Ελλάδα.

    Οι ΕΔΗ αναφέρονται στις "αρνητικές επιπτώσεις" που είχε και στην υπόθεση της Κύπρου "η πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση που έφερε στην Ελλάδα η χουντική επταετία."

    Η Κύπρος, όπως σημειώνουν, "υπήρξε το θύμα που από το 1974 με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή υφίσταται τα διχοτομικά τετελεσμένα τα οποία όλοι βιώνουμε."

    Οι ΕΔΗ καλούν το λαό και την ηγεσία να συμβάλουν "αποφασιστικά στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στον τόπο μας με ανοχή στην αντίθετη άποψη και με αντοχή στον καθολικό αγώνα ώστε να πετύχουμε στη διπλή προσπάθεια που είναι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επανένωση της πατρίδας μας με μία λύση ομοσπονδιακή."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [13] Ρότε - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ

    Πάφος,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Πρόκληση", χαρακτήρισε σήμερα η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε την πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εγκατάσταση προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο σε περιοχή που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και από την οποία έχουν εκδιωχθεί οι νόμιμοι κάτοικοί του.

    Μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στην Πάφο, η κ. Ρότε χαρακτήρισε καταλύτη την ένταξη της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού κι επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί έντονη κριτική σε όσες χώρες μέλη της Ενωσης συνδέουν τα δύο αυτά θέματα.

    Η κ. Ρότε είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των Κυπρίων για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνεί ότι πρέπει να παρασχεθεί στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου κάθε δυνατή βοήθεια".

    Σημείωσε, επίσης, ότι "είναι απαράδεκτο να συμμορφωθούμε με την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να εγκατασταθούν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο στα κατεχόμενα".

    Η κ. Ρότε είπε ότι με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την αγανάκτησή του για την πρόταση αυτή και σημείωσε ότι η πρόταση "ισοδυναμεί με μιαν πρόκληση εάν σε μιαν περιοχή, από την οποία έχουν εκδιωχθεί Ε/Κ πολίτες, εγκατασταθούν πρόσφυγες από μιαν άλλη περιοχή".

    "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", σημείωσε, "ζήτησε να ληφθεί μια πρωτοβουλία για τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής, που να αφορά το σύνολο των Βαλκανίων και η οποία να καταλήγει στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [14] Ουκρανή Υπουργός Δικαιοσύνης - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διακήρυξη για προώθηση περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα των αρμοδιοτήτων της θα υπογράψει στην Κύπρο η Ουκρανή Υπουργός Δικαιοσύνης, Σουζάνα Στάνικ, η οποία έφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Κόση.

    Μιλώντας κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η κ. Στάνικ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή της στην Κύπρο θα στεφθεί με επιτυχία και ότι θα υπογραφεί διακήρυξη, που θα "θέσει τις βάσεις για τη μελλοντική σχέση" των δύο χωρών στους τομείς της αρμοδιότητάς της.

    Η κ. Στάνικ είπε ότι "η συνεργασία της Κύπρου και της Ουκρανίας στο νομικό τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι θέτει τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στον οικονομικό τομέα".

    "Η Ουκρανία", πρόσθεσε, "είναι ανοικτή για επενδύσεις, για οικονομική μεταρρύθμιση, και χαιρετίζουμε τη συμμετοχή Κυπρίων σ' αυτές τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική συνεργασία".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι αναμένει "παραγωγικές συναντήσεις" κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, κι εξέφρασε την ελπίδα να "μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τους συναδέλφους μας στην Κύπρο, διότι είμαστε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    Καλωσορίζοντας την κ. Στάνικ, ο κ. Κόσης είπε ότι κατά την παραμονή της ομολόγου του στην Κύπρο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και ειδικά τον τομέα των δύο υπουργείων μας.

    Ο κ. Κόσης είπε ότι η Κύπρος έχει "στενές, φιλικές σχέσεις" με την Ουκρανία και ότι οι δύο χώρες ανήκουν "στη διμερή συνεργασία που υπογράφηκε από τη Σοβιετική Ενωση και ισχύει μέχρι σήμερα, όπως και σε άλλες πολυμερείς συμφωνίες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [15] Συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΣΥΝ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η υπόθεση της Κύπρου δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο ένεκα και της ΝΑΤΟϊκής επιδρομής τώρα κατά της Γιουγκοσλαβίας", δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    "Δυστυχώς η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να μην έχει μελετήσει σε βάθος την όλη υπόθεση", είπε ο κ. Χριστόφιας προσθέτοντας ότι "η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση αρχών μη επέμβασης στα εσωτερικά κυρίαρχης χώρας - μέλους του ΟΗΕ και η υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας είναι υπόθεση των ιδίων αρχών."

    Σημείωσε ότι οι δυνάμεις της αριστεράς θα συντονίσουν αύριο σε συνάντηση τις δυνάμεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα "υπερασπιστούν αυτές τις αρχές."

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει "πλήρης ταύτιση απόψεων" με το Συνασπισμό σε ότι αφορά την παλλαϊκή απαίτηση για τερματισμό της ΝΑΤΟϊκής επιδρομής κατά του γιουγκοσλαβικού λαού και για την ειρηνική επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων της Γιουγκοσλαβίας από τους ίδιους τους Γιουγκοσλάβους."

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντόπουλο "για την αλληλεγγύη του ΣΥΝ προς την Κύπρο και την υπόθεση της."

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ο ΣΥΝ έχει τις ίδιες απόψεις με το ΑΚΕΛ, όπως "σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και να αναζητηθούν λύσεις του προβλήματος μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου."

    Επεσήμανε ότι "είναι ανάγκη να ακουσθεί η φωνή της αριστεράς" και "όχι μονάχα η διαχειριστική λογική κάποιων διεκπεραιωτών οι οποίοι από τις θέσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ λειτουργούν ως εντολοδόχοι κι εφαρμοστές των παραγγελμάτων και των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ", όπως είπε.

    "Αυτό που γίνεται στο Κόσοβο είναι μια επιχείρηση δοκιμή για να εφαρμοστεί μετά με πατέντα στη διαμόρφωση νέας πραγματικότητας στον κόσμο ολόκληρο για τον 21ο αιώνα," είπε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία "τυχοδιωκτικό" που παραβιάζει όλες "τις αρχές του διεθνούς δικαίου."

    Ανέφερε ότι η αυριανή συνάντηση έχει "σημαντικό ρόλο να παίξει, να συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση προοπτικής για αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ΣΥΝ "είχε κάνει έντονη κριτική στην Ελλάδα για τη στάση της κυβέρνησης" σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει στην Ελλάδα τα κόμματα ότι δεν μπορεί να λειτουργεί από μόνη της."

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [16] ΔΗΚΟ - 21η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, με αφορμή την αυριανή επέτειο του Απριλιανού πραξικοπήματος του 1967 στην Ελλάδα, καλεί τον κυπριακό Ελληνισμό "να συνεχίσει να αντλεί τα σωστά διδάγματα από την αποφράδα 21η Απριλίου και να συνεχίσει παράλληλα να στηρίζει με αποφασιστικότητα, σθένος και σύνεση τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες."

    Σε σχετική ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι "ο κυπριακός ελληνισμός γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας από τους στόχους της χούντας ήταν η παράδοση της Κύπρου στον καραδοκούντα τουρκικό Αττίλα."

    "Δυστυχώς, η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα έμελλε να περάσει από το κυπριακό θυσιαστήριο" αναφέρει και σημειώνει ότι υπό το βάρος της προδοσίας στην Κύπρο "η χούντα κατέρρευσε το μαύρο Ιούλιο του 1974 αφήνοντας πίσω της νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, ερείπια, θρήνο και πολύ πόνο στην Κύπρο."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [17] ΝΕΟ - 21η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος για 25 τώρα χρόνια εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της προδοσίας, των ανομημάτων και των προδοτικών λαθών της χούντας" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Οριζόντες (ΝΕΟ) με αφορμή την αυριανή επέτειο του Απριλιανού πραξικοπήματος του 1967 στην Ελλάδα.

    "Σήμερα με τη διαμορφούμενη 'νέα τάξη πραγμάτων' έχουμε χρέος πολιτική ηγεσία και λαός να επαγρυπνούμε και να αποφύγουμε λάθη εκτίμησης και τακτικής και να διεκδικήσουμε ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής," επισημαίνουν οι ΝΕΟ.

    "Οφείλουμε ως λαός να απομονώσουμε τους διεθνείς και ντόπιους ρατσιστές και ακραίους υποστηρικτές της διχόνοιας και του διαχωρισμού των πολιτών βάσει θρησκείας ή εθνικότητας," καταλήγουν οι ΝΕΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [18] Συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως είναι η αυριανή διοργάνωση της συνάντησης των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης για το Γιουγκοσλαβικό, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι "είναι καιρός το αριστερό κίνημα στην Ευρώπη και τον κόσμο να αρθρώσει λόγο και να υπερασπιστεί τις αρχές για την καθιέρωση των οποίων αγωνίστηκε με τη μεγαλύτερη συνέπεια".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αγροτικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο έχει σημασία γιατί τα δύο κόμματα ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του ΑΚΕΛ για συζήτηση τρόπων "συσπείρωσης και κινητοποίησης των αριστερών δυνάμεων για άμεσο τερματισμό της ΝΑΤΟϊκής επιδρομής κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας".

    Οπως είπε η παρουσία τους στην Κύπρο υπογραμμίζει επίσης "τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων μας και τη στάση στήριξης και αλληλεγγύης τους με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία από την τουρκική κατοχή".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ζουγκάνοφ στο αεροδρόμιο ότι η ρωσική κυβέρνηση πρόδωσε το λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι "το κάθε κόμμα είναι υπέυθυνο για να κρίνει την κυβέρνηση της δικής του χώρας".

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να τοποθετηθεί διαφορετικά από την τοποθέτηση του κ. Ζουγκάνοφ.

    Ωστόσο επανέλαβε ότι αυτός ο πόλεμος "γίνεται γιατί κάποιοι εγκλημάτισαν κατά της ανθρωπότητας διαλύοντας τη Σοβιετική Ενωση", επισημαίνοντας ότι ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γέλτσιν.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ζουγκάνοφ είπε ότι "το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του κάνει πολλά ώστε τα ιδανικά του πραγματικού σοσιαλισμού, της ειρήνης και της αλληλεγύης να καθιερωθούν στις διεθνείς σχέσεις".

    Ο κ. Ζουγκάνοφ ανέφερε ότι με την ευκαιρία της συνάντησης στην Κύπρο "θα βρεθούν αντιπρόσωποι κι ηγέτες κομμάτων από μεγάλες χώρες με τους οποίους" έγιναν προκαταρκτικές συζητήσεις, σημειώνοντας ότι θεωρεί "βέβαια την επιτυχία της συνάντησης".

    "Το κύριο είναι να επιτευχθεί μια συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος ο οποίος υπάρχει και ο κίνδυνος να επεκταθεί και να προσλάβει διαστάσεις πρωτόγνωρες για τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη", είπε ο κ. Ζουγκάνοφ.

    Εξέφρασε λύπη που "το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παίρνουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα", σημειώνοντας ότι "αυτός ο κίνδυνος είναι θανάσιμος για την Ευρώπη".

    "Είναι πολύ σημαντικό όπως όλα τα αριστερά κόμματα συνενωθούν και να αποδείξουν την πίστη τους στα ιδανικά της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης", κατέληξε ο κ. Ζουγκάνοφ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [19] ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη στάση του Αμερικανού Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ είπε ότι η στάση των Ε/Κ στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας θα επηρεάσει τις προσπάθεις των Αμερικανών για επίλυση του Κυπριακού.

    "Αν εμείς αυτή τη στιγμή, υποταχθούμε στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό είναι σαν να δικαιολογούμε την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 1974", υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "με τη φόρα που πήραν οι Αμερικανοί είναι φυσικό επόμενο ο Μπριλ να μας απειλεί ότι θα μας δώσει και κανένα δύο χαστούκια".

    Οπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ "τα κόμματα στην Κύπρο υπερασπίζονται την τιμή και την αξιοπρέπεια" του κυπριακού λαού, επισημαίνοντας ότι "θα συνεχίσουν να την υπερασπίζονται γιατί καταδικάζοντας την επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, υπερασπίζονται αρχές για τις οποίες διψά και η Κύπρος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [20] ΝΑΤΟ - Τουρκία - Σύνοδος κορυφής

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διατήρηση της σημερινής της σχέσης με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ) η οποία απειλείται από τις δρομολογούμενες εξελίξεις, επιδιώκει η Τουρκία, η οποία εκβιάζει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας (23 - 25 Απριλίου) στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας, η κυβέρνηση της Αγκυρας έχει "μπλοκάρει" την παράγραφο του σχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, που αναφέρεται στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη ΔΕΕ, δηλαδή του αμυντικού οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η συγκεκριμένη παράγραφος χαιρετίζει τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ζακ Σιράκ με τον Τόνι Μπλερ, του περασμένου Φθινοπώρου στο Σαν Μαλό της Γαλλίας, περί δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Αμυνας και Ασφάλειας, καθώς και τη σχετική δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (Ιούνιος 1996 στο Βερολίνο).

    Το γαλλοβρετανικό αυτό σχέδιο, που θα αποτελέσει κι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (3 - 4 Ιουνίου στην Κολονία), προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αλλά με ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Τουρκία, η οποία έχει αποσπάσει καθεστώς συνδεδεμένου μέλους με τη ΔΕΕ, ανησυχεί ότι θα χάσει αυτό το προνόμιο σε περίπτωση που ενσωματωθεί η ΔΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για το λόγο αυτό ζητά την αναβάθμιση της σχέσης της, δηλαδή να γίνει πλήρες μέλος, κάτι που αυτή τη στιγμή οι κοινοτικοί αρνούνται να αποδεχθούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Γάλλους, οι οποίοι επιδιώκουν σταθερά τα τελευταία χρόνια τη δημιουργία ενός "αμυντικού βραχίονα" στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 April 1999 - 18:05:15 UTC