Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρανιδιώτης - Βρυξέλλες - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [03] Ετζεβίτ - Ντενκτάς - Αναχώρηση
  • [04] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Κυπριακό
  • [05] Ντενκτάς - Τουρκία - Κοσοβάροι
  • [06] Ετζεβίτ - Ερογλου
  • [07] Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Αμερικανοί επίσημοι
  • [08] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [09] Βρετανός Πρωθυπουργός - Εμπάργκο - Κύπρος
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιταλός ΥΦΕΞ
  • [11] "Μιλιέτ" - Οτσαλάν
  • [12] Κυπριακές Αερογραμμές - EL AL - Συνεργασία
  • [13] Υπουργός Εξωτερικών - Βουλή
  • [14] Συνεδρία Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου
  • [15] Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη στο Ιράν
  • [16] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Ντεμιρέλ
  • [17] Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Ιταλίας
  • [18] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εθνικό ξεκαθάρισμα
  • [19] ΑΚΕΛ - Ανακοίνωση - Γιουγκοσλαβία
  • [20] Ηνωμένα Εθνη - Κόρντοβεζ - Χέρκους

  • [01] Κρανιδιώτης - Βρυξέλλες - Κύπρος - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου πρέπει να συνεχισθούν χωρίς κανένα κώλυμα, ενώ θα βοηθήσουν και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Αυτό υπογράμμισαν χθες στις Βρυξέλλες στον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κοινότητας, Ολλανδός Νικολάους Βαν Ντερ Πας και ο υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, Αυστριακός Λέοπολντ Μάουρερ.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς επίσης και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται σε ορισμένα κεφάλαια.

    Ο κ. Κρανιδιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κεφάλαιο της τελωνειακής ένωσης, όπου η Γαλλία κυρίως επιθυμεί να μείνει ανοικτό με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ολόκληρο το νησί.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα ξεπερασθεί και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη ετοιμάσει μια διατύπωση που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

    Πάντως, όπως είπε, θα συναντηθεί αύριο στο Παρίσι με το Γάλλο Υπουργό για ευρωπαϊκά θεματα Πιέρ Μοσκοβισί με τον οποίο θα συζητήσει για τη γενικότερη στάση της χώρας αυτής στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 29/04/1999, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    ----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      563,5700    565,8200   563,5700   568,8200
    Ευρώ                   1,7245      1,7313     1,7245     1,7343
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8324      1,8397     1,8324     1,8432
    Στερλίνα               1,1349      1,1394     1,1349     1,1419
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω. (ΚΥΠΕ/)

    [03] (Κ) Ετζεβίτ - Ντενκτάς - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αναχωρεί σήμερα από τα κατεχόμενα, όπου βρίσκεται τις τελευταίες έξι ημέρες.

    Οπως μεταδόθηκε σήμερα από τα κατεχόμενα, το μεσημέρι ο Ετζεβίτ θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από τα κατεχόμενα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε χθες για το Κυπριακό αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Τουρκία στο ψευδοκράτος και είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το ανησυχητικό αλλά ότι παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς οι εξελίξεις.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο Ετζεβίτ είπε ότι ενόσω η "Ε/κ διοίκηση", όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η ΕΕ εφαρμόζουν εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους, οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους θα εδραιώνονται.

    Ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε με θράσος ότι "η τουρκική εισβολή λύτρωσε τους Τ/Κ και δεν υπέστησαν τις καταστροφές των Κοσσοβάρων Αλβανών". Ζήτησε εξάλλου από τον Τύπο της Τουρκίας να ασχολείται περισσότερο με το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία, είπε ότι η διαδικασία ανάθεσης της εντολής θα αρχίσει μετά της 2 Μαίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η ορκωμοσία των μελών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Τουρκία - Κοσοβάροι

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχωρεί απόψε (7 μμ) από τα κατεχόμενα για την Κωνσταντινούπολη.

    Οπως μεταδόθηκε σήμερα από τα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς θα μεταβεί στη συνέχεια στο νομό Κιρκλαρελί (πρώην Σαράντα Εκκλησιές), κοντά στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, για να επισκεφθεί καταυλισμό Κοσοβάρων προσφύγων.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε πρόσφατα ότι θα καλέσει Κοσοβάρους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο Βαρώσι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ετζεβίτ - Ερογλου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου συζήτησαν το Κυπριακό και την κατάσταση στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ετζεβίτ στα κατεχόμενα, ενώ απαγορεύθηκε στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Αμερικανοί επίσημοι

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με δείπνο στο οποίο απονεμήθηκαν βραβεία στους Τζον Ποντέστα, Γενικό Διευθυντή του Λευκού Οίκου, Μαρκ Γκρόσμαν, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, και Τζον Κατσιματίδη, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των εργασιών του 25ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον.

    Στην ομιλία του μετά την παραλαβή του βραβείου, ο κ. Ποντέστα αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές λέγοντας "ευχαριστώ πολύ" στα ελληνικά, εξέφρασε το θαυμασμό του για την ΠΣΕΚΑ και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι "η Κύπρος είναι διχοτομημένη για πάρα πολύ καιρό" και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον, είναι πλήρως δεσμευμένος σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού".

    Οπως είπε, ο Πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ποντέστα επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος για να είναι η Λευκωσία και η Κύπρος διχοτομημένη". Ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη είναι στην τουρκική πλευρά, "η οποία ενεργεί λες και είναι άνετη με το status quo, αλλά εμείς δεν είμαστε".

    Ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, και Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία θα προσπαθήσουν να πείσουν την Αγκυρα, ότι είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας να επιλυθεί το Κυπριακό.

    Ταυτόχρονα υπέδειξε ότι "αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να δουλέψει μόνο εάν η κυβέρνηση της Κύπρου κάνει το ενδιαφέρον της για την ύπαρξη λύσης απολύτως σαφές, και η ελληνική κυβέρνηση κάνει το ενδιαφέρον της για καλύτερες διμερείς σχέσεις με την Τουρκία εμφανές...". Τα "σημάδια" για θέληση συνεργασίας υπάρχουν, συμπλήρωσε.

    Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρώπης, Μαρκ Γκρόσμαν, στην ομιλία του μετά την παραλαβή του βραβείου, είπε ότι είναι καλό για τις ΗΠΑ, "να υποστηρίζουν τη λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι είναι καλό οι ΗΠΑ να έχουν καλές σχέσεις με την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, και είναι καλό να υπάρξει εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Τουρκία και επίλυση του Κυπριακού.

    Σε σύντομη τοποθέτησή του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ, ανέφερε ότι "όλοι οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους".

    Η ΠΣΕΚΑ απένειμε βραβείο και στον παιδικό φίλο του Αμερικανού Προέδρου, κ. Ν. Λεόπουλο, ο οποίος σε σύντομη τοποθέτησή του αναφερόμενος στην προσωπική του σχέση με τον Μπιλ Κλίντον, ανέφερε ότι "μπορείς να τον εμπιστευθείς με τη ζωή σου".

    Απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, "θα δώσει μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του τη μάχη για επίλυση του Κυπριακού, μη χάνετε την ελπίδα σας, θα συνεχίσει να προσπαθεί".

    Στο δείπνο παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας, ο οποίος είπε ότι "οι προσευχές οι δικές του, και του συνόλου της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, βρίσκονται κοντά στον κυπριακό λαό".

    Ο Αρχιεπίσκοπος επαίνεσε τους συνέδρους για τις προσπάθειές τους, λέγοντας "δεν ενδώσατε ποτέ σε κενές υποσχέσεις. Συνεχίστε τον αγώνα σας ακλόνητοι".

    Ο κ. Κατσιματίδης, μιλώντας μετά την παραλαβή του βραβείου, ανέφερε ότι ο Μπιλ Κλίντον, "είναι ο μόνος Πρόεδρος τα τελευταία 25 χρόνια που θέλει να κάνει κάτι για το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               217,9543         219,6979
          Δολ. Αυστραλίας              2,7934           2,8157
          Δολ. Καναδά                  2,6909           2,7124
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,7200         347,1028
          Κορώνες Δανίας              12,7945          12,8968
          Κορώνες Νορβηγίας           14,2566          14,3706
          Κορώνες Σουηδίας            15,3337          15,4563
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3581           1,3635
          Λιρέτες Ιταλίας          3.338,9896       3.352,3455
          Μάρκα Γερμανίας              3,3727           3,3861
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2531          10,2941
          Πεσέτες Ισπανίας           286,9234         288,0710
          Σελίνια Αυστρίας            23,7289          23,8238
          Φιορίνια  Ολλανδίας          3,8002           3,8154
          Φράγκα Βελγίου              69,5639          69,8421
          Φράγκα Γαλλίας              11,3116          11,3568
          Φράγκα Eλβετίας              2,7674           2,7895
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Βρετανός Πρωθυπουργός - Εμπάργκο - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στο γεγονός ότι χώρες, όπως η Κύπρος, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετέχουν στο πετρελαϊκό εμπάργκο που επέβαλε η Ενωση κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρεθηκε χθες ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    "Η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε εμπάργκο πετρελαίου", είπε συγκεκριμένα ο Τόνι Μπλερ, προσθέτοντας πως "σ' αυτό συμμετέχουν χώρες που γειτνιάζουν με τη Σερβία και χώρες όπως η Κύπρος".

    (ΚΥΠΕ/ΤΖ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ιταλός ΥΦΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του "δικοινοτικού προβλήματος" της Κύπρου, όπως το χαρακτήρισε, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Ουμπέρτο Ρανιέρι.

    Ταυτόχρονα, είπε πως σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού η Ιταλία τάσσεται υπέρ της θέσης που εκφράζεται μέσα στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Ρανίερι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, υποστήριξε επίσης την έναρξη της διαδικασίας αποστρατικοποίησης της Κύπρου που θα οδηγεί σε λύση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ρανιέρι είπε ότι συζητήθηκε η κρίση στο Κόσοβο και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

    "Η Ιταλία και η Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα του Κόσοβο, για το οποίο εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία," είπε ο κ. Ρανιέρι, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για το πρόβλημα.

    Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Κύπρου για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επανέλαβε την εκτίμηση της Ιταλίας για τις προσπάθειες και τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή.

    "Η Ιταλία υποστηρίζει την επιθυμία (της Κύπρου) για ένταξη στην ΕΕ," πρόσθεσε.

    Ο Ιταλός ΥΦΕΞ είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε για τις θέσεις του και εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των ΗΕ για λύση του δικοινοτικού προβλήματος της Κύπρου", κατά την έκφρασή του.

    Σε ερώτηση για τη θέση της Ιταλίας στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την τουρκική εισβολή, ο κ. Ρανιέρι εξέφρασε υποστήριξη για τη θέση που πολλές φορές εξέφρασαν τα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνοντας ότι "υποστηρίζουμε την έναρξη της διαδικασίας για αποστρατικοποίηση για μια λύση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων."

    Κληθείς να σχολιάσει τη μη έλευση των ιταλικών πυραύλων Aspide, είπε ότι "το θέμα δεν αφορά την ιταλική κυβέρνηση".

    Ο Ιταλός ΥΦΕΞ επικρότησε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην εγκαταστήσει τους ρωσικού πυραύλους S300, χαρακτηρίζοντάς την ως "πολύ σοφή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [11] "Μιλιέτ" - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η "Μιλιέτ" της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, Τσεβτέτ Βολκάν, ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους για τη δίκη του Αρχηγού του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και για το κατηγορητήριο το οποίο απαρτίζεται από 139 σελίδες και 40 φακέλους.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζητείται η εκτέλεση του Οτσαλάν, ο οποίος κατηγορείται με εσχάτη προδοσία και με εγκλήματα που στρέφονται κατά της κυριαρχίας και του κράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [12] Κυπριακές Αερογραμμές - EL AL - Συνεργασία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές και οι ισραηλιτικές αερογραμμές EL AL θα υπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα μνημόνιο συνεργασίας.

    Το μνημόνιο θα υπογραφεί την Τρίτη, 4 Μαίου, στο Τελ Αβίβ, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκη Κυριακίδη και τον Πρόεδρο της EL AL Joel Feldschuh.

    Το μνημόνιο θα προνοεί πτήσεις κοινού κώδικα (κοινές πτήσεις) μεταξύ των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, από τη μια, και Τελ Αβίβ, από την άλλη.

    Η συμφωνία θα προβλέπει και ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνικών αερομεταφορέων για προορισμούς, πέραν από τις μεταξύ των δύο χωρών πτήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] Υπουργός Εξωτερικών - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό γίνεται σε συνεργασία με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βρετανία έχουν αποσυρθεί από τις θέσεις που οι ίδιοι ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η δική μας πλευρά δεν θέτει όρους για συνομιλίες και ούτε θεωρεί τα ψηφίσματα των ΗΕ ως όρους.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το θέμα των εγγράφων θεωρείται λήξαν άφου έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής όσο και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση κελεισμένων θυρών με την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η μετάβασή του στη Βουλή σχετίζεται με "τη δική μας έγνοια να μεριμνούμε για το καλό του τόπου μας" και όχι με το βαθμό ενόχλησης από οπουδήποτε αλλού.

    "Είχα μια συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητηθεί το θέμα του πως η Ευρωπαϊκή Ενωση αξιολογεί τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, της Βουλής, και της κοινής γνώμης αναφορικά με τα γεγονότα της Γιουσκοσλαβίας," δήλωσε ο ΥΠΕΞ. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "το θέμα των εγγράφων θεωρείται λήξαν, αφού έχει γίνει ικανοποιητική ενημέρωση τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και στην αρμόδια Επιτροπή".

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν κατατέθηκαν έγγραφα και σημείωσε ότι από πλευράς κυβέρνησης έγιναν όλα τα απαραίτητα σε σχέση με απόψεις, που σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυβέρνησης, κάποιος συγκεκριμένος διπλωμάτης εξέφρασε κατά τρόπο που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. "Το θέμα έληξε," είπε ο ΥΠΕΞ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ότι όλα τα θέματα θα είναι στο τραπέζι και ο διάλογος θα γίνει χωρίς όρους, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "η δική μας πλευρά δεν θέτει όρους και ουδέποτε έθεσε όρους και ούτε θεωρεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως όρους".

    "Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι το αυτονόητο που βάζει η ίδια η διεθνής κοινότητα. Επομένως, γιατί να ανησυχεί η δική μας πλευρά. Εκείνος που βάζει όρους είναι ο κ. Ντενκτάς," διευκρίνισε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί έχουν αποσυρθεί από τις θέσεις τις οποίες οι ίδιοι ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Βρετανίας, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι θα ζητηθεί και εμπλοκή της Ρωσίας στην αναμενόμενη πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ανέφερε ότι "η προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη διαλόγου γίνεται σε συνεργασία με τη Ρωσία".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] Συνεδρία Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνέρχεται αύριο Παρασκευή για πρώτη φορά το Συμβούλιο Κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, για να συζητήσει θέματα που αφορούν το Ινστιτούτο και να αποφασίσει το διορισμό του νέου Διευθυντή του Ινστιτούτου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγγελος Αγγελίδης είπε ότι στη συνεδρία θα προβεί σε μια ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου για το πρόγραμμα για τις δραστηριότητες για το 1999 και θα γίνει και η επιλογή του νέου Διευθυντή του Ινστιτούτου, αφού ο κ. Αγγελίδης αποχωρεί από τη θέση αυτή στο τέλος Μαϊου.

    Το Συμβούλιο Κυβερνητών είναι το ανώτατο σώμα του Ινστιτούτου και ασχολείται με το πρόγραμμα του Ινστιτούτου, καθορίζει την πολιτική και τις προοπτικές του.

    Το Συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα Κύπριους και τέσσερις Ευρωπαίους, συγκεκριμένα από τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς βαν ντε Μπρουκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας Πάτρικ Μάστερσον, το Δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο Φεντερίκο Μαντσίνι και τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Μπρουζ Οτο βον ντερ Γκαμπλετζ.

    Από κυπριακής πλευράς, συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκος Παπαμιχαήλ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίττας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, οι Πρόεδροι της Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Οζντεμίρ Οζκιούρ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [15] Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη στο Ιράν

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στο Ιράν θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μεταξύ 15 - 17 Μαϊου, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου.

    Την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία πιθανότατα να συνοδεύσουν και οικονομικοί παράγοντες του τόπου στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου - Ιράν και στον εμπορικό τομέα.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια πρωϊνής συνάντησης του κ. Κυπριανού με το μέλος του Προεδρείου του Ιρανικού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Ρεζά Μοβάλι Ζαμπέχ και το Διευθυντή Διοικητικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν Χασσάν Φατζίχ.

    Ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντας και μελετήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Ιράν "σημαντική". Οπως επεσήμανε "αναμφίβολα με την εξέλιξη των πραγμάτων στην περιοχή μας (το Ιράν) θα διαδραματίσει αρκετά σοβαρό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια".

    Οπως εξάλλου δήλωσε ο κ. Κυπριανού "κατ' αρχήν καταλήξαμε ότι θα ήταν καλό να γίνει εισήγηση στα επιμελητήρια και σε άλλους ενδιαφερομένους αν θέλουν να συνοδεύσουν την αντιπροσωπεία με σκοπό τη μελέτη της καταστάσεως και των δεδομένων είτε για συνεργασίες είτε για επενδύσεις είτε για οτιδήποτε ανάλογο".

    Το θέμα αυτό, όπως είπε, το συζήτησε και με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [16] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Ντεμιρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στην Κύπρο υπάρχουν "δύο έθνη" και ότι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δεν θα λειτουργήσει, αποσκοπούν στην αντιπαράθεση και τη δημιουργία έντασης, η οποία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος για ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Αυτό εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος κατέστησε σήμερα σαφές ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν θα ακολουθήσει αυτές τις τουρκικές προθέσεις.

    Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του που ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι: "Οι δηλώσεις αυτές αποσκοπούν στο να μας παρασύρουν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις ώστε να δημιουργηθεί μια ένταση, μια ένταση η οποία είναι αντίθετη σ' αυτό που επιζητά τόσο ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών όσων και άλλοι.

    Και η ένταση αυτή δεν βοηθά στο να δημιουργηθεί ένα εποικοδομητικό κλίμα μέσα στο οποίο ο Γ.Γ. θα αναπτύξει μελλοντικά την πρωτοβουλία του".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως "υπό την έννοια αυτή η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τις προθέσεις των Τούρκων αξιωματούχων".

    Ερωτηθείς ποιούς εννοεί ο Πρόεδρος Κληρίδης στην αναφορά του "να μας παρασύρουν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις", ο Εκπρόσωπος απάντησε "μεταξύ μας, Τούρκους και Ελληνες" αλλά ενδεχομένως και στο εσωτερικό μέτωπο.

    Σε ερώτηση εάν ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος "παρασύρθηκε" και προέβη σε σχετικές δηλώσεις χθες, ο κ. Σερέζης είπε ότι ο Δημήτρης Ρέππας "είπε αυτά τα οποία πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση" και "κατέληξε μ' αυτή τη θέση την οποία έχει και η κυπριακή κυβέρνηση".

    Υπενθυμίζεται ότι σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής στην Ουάσιγκτον ο Ντεμιρέλ είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι στην Κύπρο υπάρχουν "δύο έθνη", ένα ελληνικό κι ένα τουρκικό, τα οποία δεν έχουν τίποτα κοινό παρά μόνο ότι ζουν στο ίδιο νησί.

    Σύμφωνα με τον Ντεμιρέλ, ο τουρκικός στρατός έβαλε τα πράγματα "στη θέση τους το 1974", όπως χαρακτηριστικά είπε, και ισχυρίστηκε ότι "από τότε δεν υπάρχει κανένας σκοτωμός στην Κύπρο".

    Υποστήριξε επίσης ότι "η διζωνική δικοινοτική (ομοσπονδία) δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Πρέπει να αναγνωριστούν τα δύο κράτη".

    Απειλώντας έμμεσα, ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι "εάν επιβάλετε λύση μπορεί να μας οδηγήσετε σε σύγκρουση (Ελλάδας - Τουρκίας)".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [17] Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Ιταλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ιταλία ενδιαφέρεται να δει την Κύπρο στην ΕΕ χωρίς να συνδέει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό Υφυπουργό Εξωτερικών Ουμπέρτο Ρανιέρι.

    Οπως είπε, εξέφρασε στον Ιταλό επίσημο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, την άποψη ότι "η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για συνομιλίες".

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε επίσης τον Ιταλό ΥΦΕΞ για την επίσκεψή του στο Βελιγράδι και τις απόψεις του και τις εκτιμήσεις του για το θέμα αυτό.

    Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των ιταλικών πυραύλων Aspide, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι "τίποτε απολύτως δεν ελέχθη για όπλα ή οτιδήποτε άλλο".

    Ο Ιταλός ΥΦΕξ δεν προέβη σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [18] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εθνικό ξεκαθάρισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς ότι έγινε εθνικό ξεκαθάρισμα στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960, επισημαίνοντας ότι βάσει τον αριθμό των Τ/Κ και Ε/Κ που σκοτώθηκαν τότε δεν μπορεί να εξάξει κανείς αυτό το συμπέρασμα.

    Είπε επίσης ότι αντίθετα, κατά την τουρκική εισβολή του 1974 έγινε εθνικό ξεκαθάρισμα στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς, ο κ. Σερέζης δήλωσε ότι "ένα εθνικό ξεκαθάρισμα αποδεικνύεται μέσα από τους αριθμούς".

    "Τόσο τα θύματα των Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκυπρίους ενόπλους το 1963 όσο και τα θύματα των Ελληνοκυπρίων από Τουρκοκυπρίους ενόπλους κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν συνιστούν ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση εθνικό ξεκαθάρισμα", πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ωστόσο ότι "στην περίπτωση του 1974 όμως, οι αριθμοί τόσο σε θύματα όσο σε αιχμαλώτους, τραυματίες, εκτοπισμένους που φθάνουν το ύψος του ενός τρίτου του πληθυσμού, είναι αριθμοί που συνιστούν όντως εθνικό ξεκαθάρισμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [19] Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι το μήνυμα των χθεσινών δηλώσεων του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ είναι ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) δηλαδή και η συνομοσπονδία".

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ειδικότερα στη δήλωση του κ. Μίλερ στο ετήσιο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον, ότι στόχος της αμερικανικής προσπάθειας είναι η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    "Εχουμε πάρει το μήνυμα τώρα, το οποίο άλλωτε δεν ήταν έτσι, ότι περίπου όταν λέμε χωρίς προϋποθέσεις (σημαίνει) ότι τα πάντα είναι στο τραπέζι, δηλαδή και η συνομοσπονδία", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι "άρα οι συνομιλίες δεν θα επικεντρωθούν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο κ. Μίλερ στην ομιλία του στους συνέδρους επενέλαβε τρεις φορες τον όρο "ομοσπονδία", λέγοντας ότι το κάνει για να το ακούσουν όλοι και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε: "Θα παρακαλούσα τον κ. Μίλερ αν ήμουν εγώ (εκεί) να μου δώσει ερμηνεία στη λέξη διζωνική".

    Πρόσθεσε ότι "αν μου δώσει ερμηνεία η οποία δεν σημαίνει συνομοσπονδία τότε να συζητήσουμε μαζί του διότι μπορεί να λέει αυτό το πράγμα αλλά από την άλλη εκείνο που λέει είναι ότι υπάρχουν στο τραπέζι όλα".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε εξάλλου ότι δοκίμασε να πάρει κάποιες ερμηνείες για το τι σημαίνει η λέξη διζωνική, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει επιμονή σε αυτήν. "Εάν", πρόσθεσε, "η ερμηνεία την οποία δίδουν οι Τούρκοι τη δίδουν και άλλοι τότε είναι συνομοσπονδία".

    Σχολιάζοντας το ότι η όλη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών θα γίνει κάτω από την ομπρέλλα των Ηνωμένων Εθνών και άρα οι συνομιλίες θα γίνουν με βάση τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και δεν υπάρχει θέμα να τεθεί η συνομοσπονδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "όταν μας λένε άνευ προϋποθέσεων σημαίνει να μην επιμένουμε και εμείς στα ψηφίσματα".

    "Αν όμως", είπε, "το άνευ προϋποθέσεων αφορά μόνο την τουρκική πλευρά, αλλάζει η εικόνα. Αυτό θα το δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων. Εχω τις επιφυλάξεις μου", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Τέλος ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν βλέπει να εκδηλώνεται η πρωτοβουλία για σύγκληση συνομιλιών για το Κυπριακό το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [20] Εμπορικό πλοίο - Πυρκαγιά

    Πάφος,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σήμα κινδύνου εξέπεμψε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα το εμπορικό πλοίο "Εύξεινος Πόντος", με σημαία Μάλτας, το οποίο έπλεε στα ανοικτά της Πάφου με κατεύθυνση τον Πειραιά, λόγω πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο.

    Αμέσως άκατοι της Λιμενικής Αστυνομίας πλησίασαν το πλοίο για να παράσχουν βοήθεια στο πλήρωμα, το οποίο στο μεταξύ κατάφερε να κατασβέσει την πυρκαγιά.

    Κανένα μέλος του πληρώματος δεν έπαθε τίποτε ενώ το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Παραμένει ακυβέρνητο στα ανοικτά της Πάφου μέχρις ότου ρυμουλκηθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στον Πειραιά.

    Το πλήρωμα αποτελείται από Ελληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΓΠ)

    [21] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         563,4600   565,7100    563,4600   568,7100
    Ευρώ                    1,7246     1,7314      1,7246     1,7344
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8300     1,8373      1,8300     1,8408
    Στερλίνα                1,1322     1,1367      1,1322     1,1392
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |03.06.99 | 0,0060   0,0000  |04.06.99
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |06.07.99 | 0,0090   0,0000  |06.07.99
    03 Μήνες    0,0190   0,0000 |03.08.99 | 0,0110   0,0000  |04.08.99
    06 Μήνες    0,0330   0,0000 |03.11.99 | 0,0190   0,0000  |04.11.99
    09 Μήνες    0,0450   0,0000 |03.02.00 | 0,0270   0,0000  |04.02.00
    12 Μήνες    0,0580   0,0000 |03.05.00 | 0,0350   0,0000  |04.05.00
    15 Μήνες    0,0760   0,0000 |03.08.00 | 0,0440   0,0000  |04.08.00
    18 Μήνες             0,0000 |03.11.00 |          0,0000  |06.11.00
    21 Μήνες             0,0000 |05.02.01 |          0,0000  |05.02.01
    24 Μήνες             0,0000 |03.05.01 |          0,0000  |04.05.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [22] Μαρκίδης - Σύσκεψη - Αλλοδαποί

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα προβλήματα που προέκυψαν στο πλαίσιο σύνταξης νέας νομοθεσίας περί μετανάστευσης, αλλοδαπών και πολιτικού ασύλου, συζητήθηκαν σε σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Πήραν μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στο πλαίσιο σύνταξης νέας νομοθεσίας, "η νομική υπηρεσία αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει τη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων προκειμένου να γνωρίζει πως θα συνταχθούν διάφορες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου".

    Είπε ακόμη, ότι η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, οργανώθηκε για να εξηγηθεί εκτενέστερα το θέμα ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να πάρει την αναγκαία απόφαση για να ξέρουμε πως θα κατανεμηθούν οι σχετικές αρμοδιότητες μεταξύ των διαφόρων οργάνων του κράτους και υπουργείων στο πλαίσιο του νέου νόμου.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Γενικός Εισγγελέας είπε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη από τη διεθνή σύμβαση περί πολιτικού ασύλου σε αντίθεση με άλλες γειτονικές χώρες, γι'αυτό και τα προβλήματα που είχαμε πριν να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες με τη Συρία και το Λίβανο".

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι "εμείς είμαστε δεσμευμένοι από τις διεθνείς συνθήκες περί πολιτικού ασύλου και επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε αυτές τις διεθνείς μας υποχρεώσεις".

    Ερωτηθείς εάν τα θέματα αλλοδαπών θα τυγχάνουν χειρισμού ολοκληρωτικά από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "δεν υπάρχει επί του θέματος ακόμα καθόσον αφορά τη νέα νομοθεσία οποιαδήποτε οριστική απόφαση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [23] Εκπρόσωπος - Διευκρινίσεις Αμερικανού πρέσβη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν θεωρεί "επιλήψιμες" τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ, σχετικά με την ανακοίνωση που έστειλε η πρεσβεία προς Αμερικανούς που διαμένουν στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη και την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης είπε πως "την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ δεν την έχουμε υπόψη μας, δηλαδή ποιά είναι η εντολή που έχει δώσει σε Αμερικανούς υπηκόους οι οποίοι ζουν στην Κύπρο".

    "Πλην όμως", συμπλήρωσε, "η κυβέρνηση δεν έχει να αμβισβητήσει τη διευκρίνιση που έχει δώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Μπριλ".

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως "είμαστε μια νομοταγής και υπεύθυνη χώρα, μια φιλόξενη χώρα, και οι διπλωμάτες και οι υπήκοοι μιας χώρας δεν κινδυνεύουν στην Κύπρο".

    Ο κ. Μπριλ δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ότι η αμερικανική πρεσβεία ζητεί από τους Αμερικανούς υπηκόους που διαμένουν στην Κύπρο να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίζουν στο νησί, ώστε να έχουν την κατάλληλη βοήθεια από την πρεσβεία τους.

    Κληθείς να σχολιάσει είδηση που είχε μεταδώσει το ΡΙΚ αναφορικά με εγκύκλιο που φέρεται να εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ καλώντας Αμερικανούς πολίτες να συγκεντρώνουν πληροφορίες για αντιαμερικανικές δραστηριότητες στο νησί, ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι αυτό "είναι απόλυτα λανθασμένο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [24] Πρόεδρος Βουλής - Σύσκεψη αρχηγών

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έδωσε τις απαντήσεις που έπρεπε να δώσει προς κάθε κατεύθυνση για το θέμα της στάσης του κυπριακού πολιτικού κόσμου για το Γιουγκοσλαβικό, μετά την κυκλοφορία του εγγράφου της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ και την παραπληροφόρηση από στέλεχος πρεσβείας στην Κύπρο για το θέμα αυτό.

    "Αυτό το θέμα τέλειωσε υπό την έννοια του ότι έχουν γίνει και τα διαβήματα και θα δοθούν και γραπτώς οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης", ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού.

    Κληθείς να πει αν και Βουλή θα διαβιβάσει γραπτώς τις θέσεις της, ο κ. Κυπριανού είπε "αν χρειαστεί γιατί όχι", επαναλαμβάνοντας ότι η θεση των κομμάτων είναι ομόφωνη.

    Το όλο θέμα απασχόλησε και την πρωϊνή σύσκεψη τω αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την προεδρία του κ. Κυπριανού αφού συζητήθηκε προηγουμένως κεκλεισμένων των θυρών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, "από τα κείμενα προκύπτει πράγματι ότι υπήρξε από μέρους της γερμανικής προεδρίας έκφραση ανησυχίας για το ψήφισμα της Βουλής και θωρείται πως αυτό ήταν κάπως αντίθετο με τις θέσεις της ΕΕ".

    "Είπαμε τις θέσεις μας", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "ότι δεν υπάρχει τίποτε απολύτως μέσα στο ψήφισμα της Βουλής που είναι αντίθετο με οποιανδήποτε αρχή της ΕΕ", υπογραμμίζοντας ότι "εάν οι ερμηνείες που δίνουν είναι διαφορετικές, αυτό είναι σφάλμα".

    Ακόμη όπως επεσήμανε "είπαμε ότι η Βουλή είναι ελεύθερη να παίρνει τις θέσεις τις οποίες νομίζει ότι είναι σωστό να παίρνει",

    Σε ό,τι αφορά εξάλλου το θέμα της παραπληροφόρησης ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή έγινε από "οφθαλμοφανέστατο" στέλεχος πρεσβείας στην Κύπρο και αφορούσε "τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Προέδρου της Βουλής ότι περίπου ελάμβανε μέρος σε διαδηλώσεις έξω από πρεσβείες και παρακολούθησε το κάψιμο σημαιών".

    Κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανταλλάγησαν επίσης απόψεις αναφορικά με την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [25] ΑΚΕΛ - Ανακοίνωση - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η σταδιακή μεν αλλά σταθερή πλέον προσαρμογή", ιδιαίτερα του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη "με τις θέσεις των ΝΑΤΟϊκών, αρχίζει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα", αναφέρει ανακοίνωση εκπροσώπου του ΑΚΕΛ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "είναι λυπηρό γιατί ο ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση προσποιούνται ότι δεν κατανοούν τη συμφωνία του Ραμπουγιέ και γενικότερα την όλη διαβούλευση για το Κόσοβο που έγινε στο Παρίσι".

    Αναφέρεται ακόμα ότι "η πραγματικότητα είναι απλή και την γνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος, γι' αυτό δεν χρειάζεται ο Κύπριος ΥΠΕΞ να δίνει παραπλανητικές ερμηνείες", προσθέτοντας ότι "είναι αστείο να ισχυρίζεται ο ΥΠΕΞ ότι το δημοψήφισμα για το μέλλον του Κόσοβο θα διεξαγόταν ανάμεσα σ' όλο το γιουγκοσλαβικό πληθυσμό".

    Η ανακοίνωση εκπροσώπου του ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι "η ερμηνεία του κ. Κασουλίδη είναι μοναδική και αντίθετη με όλες τις ερμηνείες που δόθηκαν, ακόμα και από πολιτικούς της δεξιάς, όπως ο κ. Κωνταντίνος Μητσοτάκης".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [26] ΑΚΕΛ - Ανακοίνωση - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η σταδιακή μεν αλλά σταθερή πλέον προσαρμογή", ιδιαίτερα του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη "με τις θέσεις των ΝΑΤΟϊκών, αρχίζει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα", αναφέρει ανακοίνωση εκπροσώπου του ΑΚΕΛ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "είναι λυπηρό γιατί ο ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση προσποιούνται ότι δεν κατανοούν τη συμφωνία του Ραμπουγιέ και γενικότερα την όλη διαβούλευση για το Κόσοβο που έγινε στο Παρίσι".

    Αναφέρεται ακόμα ότι "η πραγματικότητα είναι απλή και την γνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος, γι' αυτό δεν χρειάζεται ο Κύπριος ΥΠΕΞ να δίνει παραπλανητικές ερμηνείες", προσθέτοντας ότι "είναι αστείο να ισχυρίζεται ο ΥΠΕΞ ότι το δημοψήφισμα για το μέλλον του Κόσοβο θα διεξαγόταν ανάμεσα σ' όλο το γιουγκοσλαβικό πληθυσμό".

    Η ανακοίνωση εκπροσώπου του ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι "η ερμηνεία του κ. Κασουλίδη είναι μοναδική και αντίθετη με όλες τις ερμηνείες που δόθηκαν, ακόμα και από πολιτικούς της δεξιάς, όπως ο κ. Κωνταντίνος Μητσοτάκης".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [27] Ηνωμένα Εθνη - Κόρντοβεζ - Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν "ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν" πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους να αντικαταστήσει τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος έχει παραιτηθεί.

    Την απάντηση αυτή έδωσε στο ΚΥΠΕ πηγή των Ηνωμένων Εθνών, που ζήτησε ανωνυμία, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 April 1999 - 12:02:18 UTC