Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάτσης - Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας
  • [02] Κύπρος - Γαλλία - ΕΕ - Κρανιδιώτης - Επίσκεψη
  • [03] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Εκδήλωση
  • [04] Γιουγκοσλάβος Πρέσβης - Κυπριανού - Αμερικανοί στρατιώτες
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Υπουργός Οικονομικών - Ανγουιν
  • [07] ΚΕΒΕ - Πρέσβης Ελλάδας - Οικονομική ημερίδα
  • [08] Αναχώρηση Κασουλίδη - Λονδίνο - Βουδαπέστη
  • [09] Συνέδριο - Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο
  • [10] Διάσκεψη "Cyprus Business Guide" - Ανγουιν - Λαζαρίδης

  • [01] Μάτσης - Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Χαιρετισμό στο Περιφερειακό Εργαστήρι της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (ΦΑΟ) απηύθηνε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Συμεών Μάτσης.

    Το εργαστήρι διοργανώνεται από τη ΦΑΟ και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και πραγματοποιείται στην Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης από τις 3 μέχρι τις 10 Μαϊου.

    Στο εργαστήρι θα μελετηθεί ειδικό λογισμικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από τη ΦΑΟ για την καλύτερη λειτουργία και διοίκηση αρδευτικών έργων.

    Σ' αυτό λαμβάνουν μέρος λειτουργοί του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Τμήματος Γεωργίας καθώς επίσης και λειτουργοί από το Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [02] Κύπρος - Γαλλία - ΕΕ - Κρανιδιώτης - Επίσκεψη

    Αθήνα,Ελλάδα,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Γαλλία επιχειρεί για μια ακόμη φορά να συνδέσει το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου με το τεχνικό σκέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει την πρόοδο των συζητήσεων όλων των υπό ένταξη χωρών, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγές στην Αθήνα.

    Επισημαίνεται ότι στη φάση αυτή και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση, συζητούνται οι θέσεις για την εναρμόνιση των κεφαλαίων της Τελωνειακής Ενωσης και των Εξωτερικών Σχέσεων της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι η Γαλλία πρωτίστως και με μικρότερη έμφαση η Ολλανδία, επιμένει ότι θα πρέπει να καταγραφεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια και κατά συνέπεια τα δύο αυτά κεφάλαια δεν μπορούν να κλείσουν.

    Ειδικότερα, η Γαλλία επιμένει να περιληφθεί η διατύπωση η "ΕΕ θα επανέλθει (σσ. αντί της καθιερωμένης διατύπωσης 'ίσως επανέλθει') στο κεφάλαιο αυτό, σε συγκεκριμένη στιγμή".

    Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει τονίσει ότι "τα δύο συγκεκριμένα κεφάλαια πρέπει να κλείσουν διότι η Κύπρος είναι η μόνη υποψήφια χώρα που δεν έχει κανένα πρόβλημα" και υπογράμμισε ότι "εάν δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια αυτό οφείλεται στην τουρκική εισβολή".

    Το όλο θέμα θα συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, στην ομάδα εργασίας για τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Λόγω της γαλλικής εμμονής οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης έδωσε οδηγίες στην ελληνική αντιπροσωπεία να μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις των άλλων υποψηφίων χωρών στα κεφάλαια επί των οποίων συζητεί τη στιγμή αυτή κάθε υπό ένταξη χώρα.

    Πέραν τούτου η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε περίπτωση κατά την οποία δεν λυθεί το πρόβλημα να θέσει το όλο θέμα στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 18 Μαίου.

    Τέλος, τα θέματα των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη, την οποία θα πραγματοποιήσει στη Λευκωσία στις 13 Μαίου ο κ. Κρανιδιώτης, επικεφαλής κλιμακίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [03] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με το σύνθημα "Ειρήνη και Δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον Κόσμο" το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) διοργανώνει την Κυριακή 16 Μαϊου, την έκτη Πορεία Ειρήνης στην περιοχή Δεκέλειας, απαιτώντας τερματισμό της επιδρομής εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

    "Η συνεχιζόμενη για 40 τώρα μέρες απάνθρωπη επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας σπέρνει την καταστροφή και το θάνατο" και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, σημειώνει το ΠΣΕ.

    Παράλληλα αναφέρεται και στην 25χρονη τουρκική κατοχή της Κύπρου και υποστηρίζει ότι "η τουρκική αδιαλλαξία ενισχύεται από την αυθαιρεσία και την πολεμική μανία των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ".

    Το ΠΣΕ επικρίνει επίσης τις Βρετανικές Βάσεις ότι "αποτελούν πολεμικό ορμητήριο παρά το φιλειρηνικό χαρακτήρα του λαού μας" και καλεί κόμματα, οργανώσεις, οργανωμένα σύνολα και κάθε Κύπριο πολίτη να συμμετάσχουν στην πορεία για να απαιτήσουν:

    - Τερματισμό της βάρβαρης επιδρομής ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. - Τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο,

    - Κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, - Κατάργηση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών και

    - Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

    "Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, που ήταν το αντίπαλο δέος στον αμερικανικό ηγεμονισμό και στην επιδρομικότητα του ιμπεριαλισμού γενικά, η ελπίδα της ανθρωπότητας για ανακοπή της διολίσθισης στο χάος και τον όλεθρο είναι η αντίσταση όλων των χωρών", υπογραμμίζει το ΠΣΕ.

    Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί αρχηγοί Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, οργανώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κιτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    [04] Γιουγκοσλάβος Πρέσβης - Κυπριανού - Αμερικανοί στρατιώτες

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, "ήταν ο πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας για την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών για ανθρωπιστικούς λόγους" αναφέρει ανακοίνωση την οποία απέστειλε σήμερα ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας, Ιβαν Μρκιτς, προς τα κυπριακά ΜΜΕ καθώς και τον ίδιο τον κ. Κυπριανού.

    "Εχοντας", όπως γράφει, "υπόψη τις διάφορες ειδήσεις που παρουσιάζονται στα κυπριακά ΜΜΕ για την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου" ο κ. Μρκιτς θεώρησε "αναγκαίο", όπως αναφέρει, να πληροφορήσει πως "ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν από την αρχή συνεχώς ενήμερος από τον ΥΠΕΞ της Γιουγκοσλαβίας για όλα μέχρι την απελευθέρωση των Αμερικανών αιχμαλώτων".

    Χαιρετίζοντας τις σχετικές προσπάθειες του κ. Κυπριανού ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο αναφέρει ότι "η Γιουγκοσλαβία με αμέριστη εκτίμηση και φιλία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τη διπλωματική πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής μιας φιλικά προσκείμενης σε μας χώρας".

    "Για όλα αυτά", προσθέτει, "έχουν ενημερωθεί από τον εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Nebojsa Vujovic, όλοι οι δημοσιογράφοι από όλα τα μέρη του κόσμου που είναι διαπιστευμένοι στο εμπόλεμο Βελιγράδι συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων".

    Αναφερόμενος στο λόγο για τον οποίο αυτή η είδηση δεν μπόρεσε να φθάσει έγκαιρα στον Κυπριακό Τύπο ο κ. Μρκιτς παραπέμπει στις "εγκληματικές ενέργειες από τις επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων" και στο ότι "το Βελιγράδι και το μεγαλύτερο μέρος της Γιουγκοσλαβίας είχαν μείνει στο σκοτάδι, χωρίς ηλεκτρισμό, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  126.70 (1.62)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,777,848
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,138,721  162.83 ( 2.01)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   288,142   73.87 ( 0.92)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    42,250   74.94 (-0.52)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    62,910   90.74 ( 0.99)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   847,663  100.81 ( 1.31)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   217,343   48.19 ( 0.94)
            Αλλες Εταιρείες            £   461,589   86.99 ( 0.44)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)
    Υπουργός Οικονομικών - Ανγουίν

    Από οικονομικής σκοπιάς, είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να φιλελευθεροποιήσει το χρηματοποιστωτικό της σύστημα και να επιλύσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος το συντομότερο δυνατό, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σερ Μπράιαν Ανγουίν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης των πιο πάνω, επαφίεται στην κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ. Ανγουίν, που μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, είπε ότι συζητήθηκαν οι ευκαιρίες για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις από την ΕΤΕπ, αριθμός έργων και η πιθανότητα προόδου στο θέμα της χρηματοδότησης έργων σε τομείς του δημόσιου τομέα από ιδιώτες, κάτι που μπορεί να συμβεί για τα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

    Ο κ. Ανγουίν ανέφερε ότι κατά την εδώ παρουσία του θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και τις αρχές αποχετεύσεων και είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα στα οποία η ΕΤΕπ είναι αναμεμειγμένη.

    Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ είπε ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα της φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πρόσθεσε πως έχει καταλάβει ότι αυτό αποτελεί "ένα πολύ λεπτό πολιτικό θέμα", εξηγώντας ότι δεν εναπόκειται στον ίδιο να παρέμβει.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι από οικονομικής σκοπιάς, είναι προς το συμφέρον της Κύπρου το θέμα να προχωρήσει.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν τεθεί χρονικά όρια, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως "πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πολύ πριν" από τις πιθανές ημερομηνίες ένταξης, Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι χρειάζεται γι' αυτό, πολιτική συναίνεση στη Βουλή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ανγουίν εξέφρασε την άποψη ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν σε περίπτωση φιλελευθεροποίησης και μέχρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε, εξάλλου, ότι συζητήθηκε το θέμα των επιδόσεων της Κύπρου στον τομέα του περιβάλλοντος κι επεσήμανε ότι θα πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια ένταξης και στον τομέα αυτό, όπως για παράδειγμα οι εκπομές ρύπων κ.ά. Διευκρίνισε δε ότι και αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Ανγουίν εξήγησε ότι η ΕΤΕπ κανονικά δεν χρηματοδοτεί πέραν του 50% ενός σχεδίου, αλλά διευκρίνισε ότι για περιβαλλοντικούς λόγους μπορεί να γίνουν εξαιρέσεις.

    Αναφερόμενος στα κριτήρια του Μάαστριχτ, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ είπε ότι "η Κύπρος τα πάει εξαιρετικά καλά", εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα, πρόβλημα το οποίο, όπως ανέφερε, ο Υπουργός γνωρίζει και ασχολείται μαζί του.

    Το θέμα, πρόσθεσε, είναι η κυβέρνηση να επιτύχει συναίνεση στη Βουλή για τους φόρους και τις δαπάνες που θα λύσουν το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι, όσο καθυστερεί η επίλυση, το πρόβλημα επιδεινώνεται.

    Ο κ. Ανγουίν είπε ότι και για το θέμα αυτό, δεν εναπόκειται στον ίδιο να προσδιορίσει το χρόνο επίλυσης, αφού, όπως είπε, αυτά είναι θέματα πολιτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)
    (Α.Π.)

    [06] ΚΕΒΕ - Πρέσβης Ελλάδας - Οικονομική ημερίδα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διοργάνωση πολυσήμαντης ημερίδας για τις εμπορο - οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας καθώς και για τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή ανακοίνωσαν σήμερα ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, (ΚΕΒΕ), Βασίλης Ρολόγης.

    Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 8 Μαϊου το πρωί στο ξενοδοχείο Χίλτον με τίτλο "Κύπρος - Ελλάδα: Μπροστά στο νέο οικονομικό κόσμο της Ευρώπης και του 21ου αιώνα", θα μιλήσουν από την Ελλάδα η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αποκρατικοποίηση, Δημήτρης Παρασκευάς, ο Πρόεδρος του Ομίλου Alpha Τράπεζας Πίστεως, Ι. Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αθηνών, Γιάννης Παπαθανασίου και τρείς γνωστοί δημοσιογράφοι από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

    Από την Κύπρο θα μιλήσουν ανάμεσα σε άλλους ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος του, κ. Ρολόγης ανέφερε ότι η ημερίδα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Κύπρο υπό αυτή τη μορφή, και θα καλύψει όλο το φάσμα των εμπορο - οικονομικών και τραπεζικών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο κ. Ρολόγης είπε ότι η ημερίδα αναμένεται να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα για το πως θα ενεργήσουν οι δύο χώρες μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον του 21ου αιώνα και της ενοποιημένης οικονομίας της Ευρώπης.

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ροδουσάκης, μίλησε για τη σημασία της ημερίδας και υπογράμμισε τον οικονομικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [07] Αναχώρηση Κασουλίδη - Λονδίνο - Βουδαπέστη

    Λάρνακα,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχώρησε σήμερα το απόγευμα για το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει σε εορτασμούς για τα 50χρονα από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Την πρόσκληση για συμμετοχή απέστειλε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, αφού η διήμερη τελετή πραγματοποιείται στο Λονδίνο, όπου είχε υπογραφεί η συνθήκη σύστασης του ΣτΕ το 1949.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έχει άλλες προγραμματισμένες επαφές στη βρετανική πρωτεύουσα όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα μιλήσει τηλεφωνικώς και ίσως συναντηθεί με Βρετανούς αξιωματούχος που ασχολούνται με το Κυπριακό.

    Μετά το Λονδίνο, ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ στις 6 - 7 Μαϊου. Η Ουγγαρία προεδρεύει του Συμβουλίου.

    Ο ΥΠΕΞ δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από το αερόδρομιο Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)

    [08] Συνέδριο - Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο

    Λεμεσός,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διήμερο συνέδριο με θέμα "Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Ισλάμ: Το Θείο στον πολιτικό κόσμο" άρχισε σήμερα σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, διοργανωτής του οποίου είναι το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων και ιερωμένοι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Ιράν, το Λίβανο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρώην καγκελλάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμίτ, ο οποίος επεσήμανε ότι όλες οι θρήσκειες έχουν ένα κοινό στοιχείο, την ειρήνη.

    Μετά από 50 χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Σμίτ, θα ζουν στη γη εννέα δισ. άνθρωποι από τους οποίους οι πιο πολλοί θα είναι μουσουλμάνοι.

    "Πρέπει να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους για να μας εκπαιδεύσουν στην αρετή της ανεκτικότητας, στην οποία κρύβεται το μυστικό για διατήρηση της ειρήνης" είπε ο κ. Σμιτ.

    Σεβόμαστε, είπε, πάντα μόνο αυτά για τα οποία γνωρίζουμε. Χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο των ΜΜΕ τα οποία, όπως είπε, πολλές φορές χωρίς να το θέλουν δηλητηριάζουν το κοινό σε θέματα θρησκείας και φανατισμού.

    Η βία, πρόσθεσε, κατάντησε μέρος της καθημερινής ζωής και έδωσε ως παράδειγμα ότι εξάχρονα παιδιά βλέπουν μέχρι 3,500 δολοφονίες το χρόνο στην τηλεόραση.

    Στόχος του συνεδρίου είναι η αναζήτηση και συζήτηση των κοινών σημείων των τριών μονοθεϊκών θρησκειών, οι οποίες σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά τις δογματικές διαφορές τους είναι ενωμένες στη διδασκαλία των αρετών της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αγάπης και της ανεκτικότητας.

    Η πολιτική, προσθέτουν, δεν μπορεί και δεν θα της επιτραπεί να ελαχιστοποιήσει τη σημασία αυτών των διδασκαλιών.

    Επί μέρους θέματα του συνεδρίου είναι η θρησκεία και κοινωνική τάξη, θρησκεία και παγκοσμιοποίηση καθώς και θρησκεία και πολιτική.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΑΧΡ)

    [09] Διάσκεψη "Cyprus Business Guide" - Ανγουιν - Λαζαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κάλεσμα για φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό ήταν η εορταστική διάσκεψη για τα 10χρονα του "Cyprus Business Guide", που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Λευκωσία.

    Κι' αυτό γιατί και οι δυο ομιλητές επεσήμαναν το γεγονός ότι οι μεταβολές στα πλαίσια της εναρμόνισης δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ένταξη, αλλά πρέπει να προηγηθούν κατά πολύ της ένταξης.

    Της διάσκεψης προήδρευσε ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος και ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Σερ Μπράιαν Ανγουιν και ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Λαϊκής, Κίκης Λαζαρίδης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ανγουιν αναφέρθηκε στο ρόλο και το έργο της ΕΤΕπ γενικά και ειδικότερα στην Κύπρο και είπε ότι από το 1981 η Τράπεζα έχει χορηγήσει στο νησί περίπου 306 εκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανική ανάπτυξη, καθώς και για βασικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης και της επεξεργασίας λυμάτων.

    Το 1998 η Τράπεζα χορήγησε στην Κύπρο δάνεια συνολικού ύψους 80 εκ. ευρώ, που ήταν το 3,3% του συνόλου που η ΕΤΕπ χορήγησε στο σύνολο των 11 υπό ένταξη χωρών.

    Σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, ανέφερε, η ΕΤΕπ συγκέντρωσε τις προσπάθειές της στους τομείς - κλειδιά της οικονομίας, οι οποίοι απαιτούν μεγάλα και πολύπλοκα χρηματοδοτικά σχήματα και περισσότερες της μιας πηγές χρηματοδότησης.

    Συνεπώς, είπε, στόχος στην Κύπρο είναι η μεγιστοποίηση το ταχύτερο δυνατό της προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της υποδομής μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο κ. Ανγουιν τάχθηκε υπέρ της πλήρους φιλελευθεροποίησης των αγορών στην Κύπρο, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι όποιες επιφυλάξεις των Κυπρίων δεν είναι δικαιολογημένες.

    Αναφερόμενος στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), ο κ. Ανγουιν είπε ότι αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη στο διεθνές νομισματικό σύστημα ύστερα από την κατάργηση των ρυθμίσεων του Bretton Woods και την εγκατάλειψη των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    Η ΟΝΕ, πρόσθεσε, αποτελεί το επιστέγασμα μιας επίμονης προσπάθειας για δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς, με την πραγμαστοποίηση του τελικού και συμβολικού βήματος, που είναι η υιοθέτηση ενός ενιαίου νομίσματος.

    Διαβεβαίωσε δε ότι η ΕΤΕπ εργάζεται με αφοσίωση για ενίσχυση της ΟΝΕ και του ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στις τάσεις του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι με τη φιλελευθεροποίηση, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα υποστεί συνταρακτικές αλλαγές, οι οποίες θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα ευνοούν τις μεγάλες τράπεζες.

    Γι' αυτό, είπε, για να επιβιώσει μια τράπεζα στο νέο περιβάλλον, θα πρέπει να αυξήσει την επικερδότητά της, να ελέγξει τα κόστα της και να γίνει πιο ικανή στην εκτίμηση κινδύνων.

    Ειδικότερα, εξήγησε, το μέλλον ανήκει στις τράπεζες που θα υιοθετήσουν προηγμένα συστήματα πληροφοριών, που θα μπορέσουν να κάνουν διαφοροποίηση προϊόντων και πελατών, που θα είναι κοντά στους πελάτες τους και που θα ανεβάσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων θα είναι προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και όχι των τραπεζών και σημείωσε ότι χωρίς φιλελευθεροποίηση, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να παρέμβει προς επίλυση του προβλήματος του δημοσιονομικού ελλείμματος, γιατί δεν διαθέτει τα απαιτούμενα "εργαλεία".

    Σε σύντομη ομιλία του, ο κ. Γραμμένος τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο κράτος, αφού, όπως είπε, η εκπαίδευση είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για ψηλή ανταγωνιστικότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 May 1999 - 18:46:16 UTC