Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [02] Δάφνη Σημίτη - Παπαδόπουλος - Αφιξη
  • [03] Κρανιδιώτης - Ελληνική αντιπροσωπεία - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [04] Ομήρου - Χρυσοστομίδης - Σοσιαλδημοκρατία

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Εντουαρντ Κλέι, επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της χώρας του στην επίτευξη λύσης για εγκαθίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο νησί, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησής στην επίτευξη του στόχου αυτού.

    Κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του κ. Κλέι, που πραγματοποίηθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρθηκαν στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ).

    Ο κ. Κλέι στάθηκε ιδιαίτερα στην υπηρεσία του στο νησί, ως σύμβουλος, το 1985, διαπιστώνοντας πως από τότε έχουν αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Υπατος Αρμοστής επεσήμανε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια σημαντική περίοδο και αναφέρθηκε στη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για "μια διαρκή προσπάθεια φέτος προς υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    "Θέλουμε να βοηθήσουμε την Κύπρο να έχει ένα μέλλον όπου διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευημερία όλων όσοι ζουν" στο νησί, είπε ο κ. Κλέι, προσθέτοντας πως η χώρα του πιστεύει ότι "μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την πργματοποίηση αυτού του στόχου και για τον καθησυχασμό των δίκαιων ανησυχιών και των δύο πλευρών".

    Εκφράζοντας υποστήριξη στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Κλέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η ένταξη θα είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων" και ανέφερε ότι "το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα ήταν η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου".

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε στον κ. Κλέι ότι αναλαμβάνει "σε μια κρίσιμη φάση για την Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό".

    "Παρά την απογοήτευσή μας από την αποτυχία μιας σειράς προσπαθειών για επανδραστηριοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και της αδιαλλαξίας και της σκλήρυνσης των θέσεων της άλλης πλευράς, υπό το πρόσχημα διαφόρων προφάσεων και όρων", είπε ο Πρόεδρος, "μένουμε προσηλωμένοι και ουδέποτε θα παύσουμε ή θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση".

    Επεσήμανε ότι η λύση αναζητείται στα πλαίσιας της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979.

    "Πιστεύουμε ότι μόνο μέσω μιας λύσης που θα διασφαλίζει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση, μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ενότητα της Κύπρου και όχι τη μόνιμη διαίρεσή της, μπορούμε επιτέλους να πετύχουμε ειρήνη και δικαιοσύνη", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την "υποστήριξη και την αποφασιστική συμβολή" της Βρετανίας για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου.

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε την "ιδιαίτερη ευθύνη" που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο, ως εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Βασιζόμαστε στην εποικοδομητική σας εμπλοκή στην αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος", είπε, διαβεβαιώνοντας το νέο Υπατο Αρμοστή για τη συνεργασία και υποστήριξη της κυβέρνησής του.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής έκαναν αναφορά στους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, το μεγάλο αριθμό των Βρετανών που επισκέπτονται ή επέλεξαν να διαμένουν στην Κύπρο αλλά και το σημαντικό αριθμό των Κυπρίων που μένουν στη Βρετανία ή σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της χώρας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και οι δύο στους στενούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας, εκφράζοντας την επιθυμία να επεκταθούν ακόμα περισσότερο.

    Ο νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής ανέφερε πως περίπου τρεις χιλιάδες Κύπριοι σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η χώρα του παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [02] Δάφνη Σημίτη - Παπαδόπουλος - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,12/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασαν σήμερα στην Κύπρο η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Δάφνη Σημίτη και ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας, βουλευτής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Η κ. Σημίτη θα παραστεί στην τελετή απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Ζωγραφικής και Εκθεσης Ιδεών "Η μοιρασμένη Λευκωσία", που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη".

    Ο διαγωνισμός διεξήχθη μεταξύ δημοτικών και γυμνασίων σχολείων της Αττικής υπό την αιγίδα της κ. Σημίτη και μεταξύ αντιστοίχων ακριτικών σχολείων της πόλης της Λευκωσίας, με πρωτοβουλία της Ολγας Δημητριάδου, συζύγου του Δημάρχου της Λευκωσίας.

    Η σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργού αναχωρεί από την Κύπρο την Παρασκευή, 14 Μαϊου.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος θα τελέσει τα εγκαίνια του Κέντρου Τέχνης και Παλαιών Αντικειμένων στις 7 το απόγευμα στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Κρανιδιώτης - Ελληνική αντιπροσωπεία - Επίσκεψη - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,12/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), οι προοπτικές επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου και η διμερής συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, είναι τα θέματα που θα συζητήσει κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, που αναμένεται αύριο στη Λευκωσία.

    Στο κλιμάκιο μετέχουν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτοπαπάς.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επεσήμαναν ότι η Γαλλία απέσυρε τις επιφυλάξεις που είχε στα κεφάλαια της Τελωνειακής Ενωσης και των Εξωτερικών Σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ.

    Συνεπώς το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, δεν συνδέεται πλέον με το τεχνικό σκέλος των διαπραγματεύσεων και το όλο θέμα θα επικυρωθεί τυπικά και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα.

    Επισημαίνεται ότι η Γαλλία, η Ολλανδία και σε κάποια φάση η Ιταλία, επεδίωκαν να μείνουν ανοικτά τα δύο κεφάλαια, ώστε να επανέλθουν στο μέλλον, ανάλογα με την εξέλιξη του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, είχε δώσει εντολή να μπλοκαριστεί το θέμα των διαπραγματεύσεων όλων των υπό ένταξη χωρών, εάν η Γαλλία επέμενε, αλλά μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησε στη Ρώμη, το Παρίσι και τη Χάγη, η εξέλιξη του όλου θέματος υπήρξε ομαλή.

    Ως προς το θέμα των εξελίξεων του διακοινοτικού διαλόγου, που έχει ανασταλεί μετά την αδιάλλακτη στάση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και της Αγκυρας, θα υπάρξει ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων στη Λευκωσία με την άφιξη του ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου.

    Η συζήτηση θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γύρω από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας για ενεργοποίηση του μηχανισμού των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας (G8) για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

    Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την ελληνική πλευρά, έχει ως στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη, τον ερχόμενο Ιούνιο ή Σεπτέμβριο που θα αφορούν την ασφάλεια, το εδαφικό, το συνταγματικό και το προσφυγικό.

    Συνομιλίες για το θέμα αυτό, είχε ο κ. Κρανιδιώτης με τον ειδικό απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα.

    Ενα τρίτο θέμα που θα συζητηθεί, αφορά την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και την έκθεση προς το Κογκρέσο για τον αμερικανικό οπλισμό, που κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας βρίσκεται στην Κύπρο.

    Η έκθεση δεν έχει ακόμη υποβληθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση, διότι επιχειρείται η εξίσωση των δύο πλευρών - ελληνικής και τουρκικής πλευράς - ως προς το θέμα αυτό, ώστε να αποδοθούν "ισομερώς ευθύνες".

    Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο η ελληνική αντιπροσωπεία, βρίσκεται και η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, διότι η Τουρκία, υποστηριζόμενη από ορισμένες χώρες της Δύσης, ισχυρίζεται ότι το θέμα είναι "πολιτικό", ενώ αντίθετα η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι το θέμα της κ. Λοϊζίδου είναι καθαρά νομικό και ανθρωπιστικό, κι εμπίπτει απόλυτα στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ τα ειδικότερα θέματα θα συζητηθούν βάσει των αρμοδιοτήτων των υπουργών σε συνάντηση του κ. Κρανιδιώτη με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη και τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου όπου θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της Κύπρου και την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών.

    Ο κ. Πρωτόπαπας θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Μουσιούττα, για θέματα εναρμονισμού της εργατικής νομοθεσίας της Κύπρου με την ΕΕ και για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

    Τέλος ο κ. Μπαλτάς θα συζητήσει με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, κοινοτικά θέματα και την προώθηση διμερούς συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [04] Ομήρου - Χρυσοστομίδης - Σοσιαλδημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη συγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού φόρουμ που θα έχει τη γενική εποπτεία κι ευθύνη για τη διοργάνωση του καταστατικού και του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου σχήματος, απαφάσισαν σήμερα αντιπροσωπείες της ΕΔΕΚ και της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου.

    Με επικεφαλής τον Α' Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου και τον εκπρόσωπο της Επαλξης, Κύπρο Χρυσοστομίδη, οι αντιπροσωπείες αποφάσισαν επίσης τη σύσταση μιας ολιγομελούς συντονιστικής επιτροπής.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ομήρου η επιτροπή αυτή "θα έχει πιο εξειδικευμένες ευθύνες για την οργάνωση, την επικοινωνιακή στρατηγική και όλα γενικά τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στο νέο σχήμα".

    Μετά την πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για τη σύγκληση του φόρουμ.

    Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ ανάφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας "θα λειτουργήσουν επίσης δύο ειδικές επιτροπές, η μία για τα θέματα της οργάνωσης και η άλλη για τα θέματα της επικοινωνιακής στρατηγικής".

    Εξέφρασε αισιοδοξία ότι "τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν" και ότι "μέχρι το τέλος του 1999 θα συνέλθει τόσο το καταστατικό όσο και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου σχήματος".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι "σήμερα συγκεκριμενοποιούνται ορισμένα βήματα με τη δημιουργία των σωμάτων αυτών που θα οδηγήσουν το κίνημα στο ιδρυτικό του συνέδριο".

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αποφασίστηκε να συμμετέχουν στα μεταβατικά αυτά όργανα ανεξάρτητοι πολίτες, "οι οποίοι θα συμβάλουν σε αυτή την πορεία προς το λαό".

    Επανέλαβε ότι "οι πόρτες για τη συμμετοχή στο νέο κίνημα είναι ανοικτές για όλους του πολίτες, όλες τις οργανώσεις, όλα τα κόμματα που θέλουν να συμμετάσχουν και αισθάνονται ότι ανήκουν στον ενδιάμεσο χώρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 12 May 1999 - 17:46:09 UTC