Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλοιάριο αναψυχής - Γερμανός ναυαγός
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Τσέχοι υπουργοί - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [04] Ρολάνδης - Λιβύη
  • [05] Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κυπριακό
  • [06] Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο - Διάσκεψη
  • [07] Ρολάνδης - Κλέι - Βρετανία - Τουρισμός
  • [08] Κύπρος - ΕΕ - 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο
  • [09] Βουλή - Γενοκτονία Ποντίων
  • [10] Υπουργός Αμυνας - Μονιμοποίηση εθελοντριών

  • [01] Πλοιάριο αναψυχής - Γερμανός ναυαγός

    Πάφος,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σκάφος αναψυχής, με την ονομασία "S/Y JRACENA", ιδιοκτησία του Γερμανού Βόλφγκανγκ Μπάρτελ, 67 χρόνων, παρασύρθηκε από τα κύμματα στις 2 το πρωί και κτύπησε στα βράχια, στην περιοχή του ακρωτηρίου Αρναούτης στον Ακάμα, στο δυτικό άκρο της Κύπρου, με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

    Ο μοναδικός επιβάτης του σκάφους ήταν ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος δεν έπαθε τίποτε.

    Το ατύχημα αντελήφθηκε ο Πέτρος Συμεού από το Λατσί, ιδιοκτήτης ψαροκάικου, ο οποίος ψάρευε στην περιοχή και ειδοποίησε τη Λιμενική Αστυνομία, άκατος της οποίας έσπευσε στην περιοχή και περισυνέλεξε το Γερμανό ναυαγό.

    Σύμφωνα με τον 67χρονο αλλοδαπό, είχε αποπλεύσει από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Πάφο και χθες βράδυ αγκυροβόλησε στην περιοχή του Ακάμα λόγω θαλασσοταραχής.

    Στις 2 το πρωί όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ο Γερμανός προσπάθησε να προχωρήσει προς την Πάφο, όμως παρασύρθηκε από τα κύματα με αποτέλεσμα το σκάφος να προσκρούσει στα βράχια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                144.04  ( 2.56)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £14,499,391
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 7,683,394  195.64 ( 3.47)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   244,385   75.29 ( 1.17)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   104,570   73.60 ( 0.52)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   239,418   85.85 (-0.33)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   379,649   98.98 ( 0.46)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   237,491   49.78 (-0.04)
            Αλλες Εταιρείες            £   313,697   90.16 (-0.63)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [03] Τσέχοι υπουργοί - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων Τσεχίας - Κύπρου στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών, έφθασαν σήμερα στην Κύπρο οι Υπουργοί Εμπορίου και Βιομηχανίας και Οικονομικών της Τσεχίας, Μίροσλαβ Γκρεγκ και Ιβο Σβόμποτα, αντίστοιχα, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Τους υπουργούς συνοδεύουν τρεις υφυπουργοί και δεκαμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία.

    Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι με την Τσέχικη Δημοκρατία, η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις.

    Σκοπός της επίσκεψης, είπε, είναι να μελετήσουν "τις εμπορικές, τουριστικές αλλά και τις ευρύτερες οικονομικές σχέσεις" μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης των σχέσεων τόσο στον τομέα του εμπορίου όσο και σε άλλους τομείς, ενώ αναφερόμενος στον τουριστικό τομέα είπε ότι περίπου επτά χιλιάδες Τσέχοι επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο.

    Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μελετούν την ανάπτυξη και του τομέα των υπηρεσιών.

    Ευχαρίστησε τέλος την πρέσβειρα της Τσέχικης Δημοκρατίας για τις πρόσφατες επισκέψεις υπουργών και λειτουργών από τη χώρα, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση των καλών σχέσεων της Κύπρου με τη χώρα αυτή.

    Στις δηλώσεις του και μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Γκρεγκ είπε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στόχο έχει να αναπτύξει τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Ταυτόχρονα, εξήρε την εργασία της Πρέσβειρας της Κύπρου στην Πράγα καθώς και της Πρέσβειρας της Τσεχίας στην Κύπρο, οι οποίες, όπως είπε, εργάζονται εξαίρετα για ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποτα είπε ότι θα διερευνήσουν τις πιθανότητες προώθησης και διεύρυνσης των κοινών επενδύσεων και υπηρεσιών και θα συζητήσουν και την πορεία των δύο χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα έχουν συνάντηση με τους Κύπριους ομολόγους τους, Νίκο Ρολάνδη και Τάκη Κληρίδη.

    Επίσης θα παρακαθήσουν σε συνομιλίες για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, θα συναντηθούν και με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Βασίλη Ρολόγη, και θα επισκεφθούν τη Διεθνή Κρατική Εκθεση.

    Οι κύριοι Γκρεγκ και Σβόμποτα θα έχουν επίσης συνάντηση με το Δήμαρχο της Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη, και θα επισκεφθούν τη γραμμή αντιπαράταξης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] Ρολάνδης - Λιβύη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για τη Λιβύη αναχωρεί μεθαύριο Σάββατο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, όπου θα μεταφέρει μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς το Συνταγματάρχη, Μουαμάρ Γκαντάφι.

    Ο κ. Ρολάνδης αναμένεται επίσης να έχει επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου και Οικονομίας, Βιομηχανίας, Τουρισμού, Οικισμού, Υγείας, Ενέργειας, Γεωργίας και Ναυτιλίας.

    Σκοπός της επίσκεψης, που πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της Κυβέρνησης της Λιβύης, είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας καθώς επίσης και η εξερεύνηση τρόπων ενθάρρυνσης της συνεργασίας των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

    Στην αποστολή συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Ο κ. Ρολάνδης και τα μέλη της αποστολής θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Τετάρτη 26 Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [05] Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόις Κουίν, δήλωσε ότι καμία χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο εναντίον της αίτησης της Κύπρου για ένταξη.

    Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κ. Κουίν κάλεσε επίσης τις παράνομες "αρχές" των κατεχομένων να προβούν σε χειρονομίες που θα δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και θα βοηθήσουν στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, η κ. Κουίν υπενθύμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση καλοσώρισε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην εγκαταστήσει στην Κύπρο το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S300, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε "θετικό βήμα".

    Αναφερόμενη στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο, η κ. Κουίν είπε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει "δεσμευτεί να καταβάλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη της διαδικασίας αυτό το χρόνο".

    Επεσήμανε ότι οποιαδήποτε μέτρα για επανένωση του νησιού και επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης θα είναι πολύ χρήσιμα, στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ, και πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε "σε πολλές περιπτώσεις ότι καμία χώρα που είναι εκτός της ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα του βέτο πάνω στην κυπριακή αίτηση".

    Η κ. Κουίν είπε πως η Βρετανία, στις επαφές της με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, έχει σημειώσει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για προόδο που θα οδηγήσει σε λύση.

    "Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι θα ήταν λάθος "να καθήσουμε με τα χέρια σταυρωμένα όταν οι ενταξιακές συνομιλίες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία".

    Τέλος, η κ. Κουίν είπε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ, δεν προγραμματίζει αυτή τη στιγμή επίσκεψη στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα ρόλου και λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου επαναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, και προειδοποιεί ότι το κόμμα του θα προβληματιστεί για την περαιτέρω συμμετοχή του στο Σώμα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έθεσε το θέμα κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι το Σώμα "δεν μπορεί να είναι ένα Συμβούλιο για να συζητεί εκ των υστέρων εξελίξεις".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του θα παραστεί στην επόμενη συνεδρία του Σώματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν συνεχιστεί "αυτή η νοοτροπία", όπως ανέφερε, "σίγουρα θα μας προβληματίσει η περαιτέρω συμμετοχή μας στο Εθνικό Συμβούλιο". Επεσήμανε πως η προειδοποίηση αυτή "ούτε απειλή είναι, ούτε εκβιασμός".

    Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν το κόμμα του να θέσει σήμερα θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι "δεν υπήρξε καμμία συνεννόηση του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή πολιτικής ηγεσίας και Προέδρου της Δημοκρατίας μόλις εξερράγη η κρίση στη Γιουγκοσλαβία", τονίζοντας πως θα έπρεπε να είχε συγκληθεί "αμέσως" το Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι "είναι αδιανόητο και εντελώς απαράδεκτο να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι (οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία) είναι άσχετες με το εθνικο θέμα και επομένως δεν χρειαζόταν να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο".

    "Μας ελέχθη ρητά ότι το θέμα της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί θέμα εξωτερικής πολιτικής, την αρμοδιότητα της οποίας έχει αποκλειστικά το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος (της Δημοκρατίας)", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την άποψη ότι "είναι άμεση η σχέση (του Γιουγκοσλαβικού) με το Κυπριακό", και διερωτήθηκε αν "θελει τη βοήθεια μας η κυβέρνηση ή δεν τη θέλει".

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ήγειρε επίσης το θέμα "υπό ποιες συνθήκες καλείται το Εθνικό Συμβούλιο" και αν συγκαλείται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Αφού ανέφερε πως η απάντηση που πήρε είναι ότι το Σώμα συνέρχεται και "όταν ζητηθεί από καποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου", ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΔΗΚΟ το ζήτησε επανειλημμένα αλλά "απεφεύχθει να γίνει αυτό που ζητήσαμε, μέχρι σήμερα".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προέβη στις δηλώσεις αυτές αφού, όπως είπε, προηγουμένως ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και αποδεσμέυτηκε από το εμπάργο δηλώσεων για το Εθνικό Συμβούλιο.

    Ρωσία - Επιστολή Ούτκιν

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης σε επιστολή του Συντονιστή της ομάδας του Ρωσικού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Κοινβούλιο της Κύπρου, Γιούρι Ούτκιν, με την οποία εκφράζεται ανησυχία "για τη συμμετοχή της Κύπρου στο εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας".

    Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Τάσσο Παπαδόπουλο, τονίζεται ότι το γεγονός αυτό "μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα συμφέροντα και στις διμερείς ρωσο - κυπριακές σχέσεις ιδιαίτερα στους τομείς των χρηματικών πληρωμών και της εμπορικής ναυτιλίας".

    Το κείμενο δόθηκε στους δημοσιογράφους. Γιουγκοσλαβία - Βομβαρδισμός Νοσοκομείου

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε "ως πραγματικά πλέον εγκλήματα" τον βομβαρδισμό χθες το βράδυ και πάλι από λάθος ενός νοσοκομείου στο Βελιγράδι.

    "Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς πλέον που φθάνει αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών αύριο το πρωί, στις 8.30, και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και το θέμα που προκλήθηκε κατά την επίσκεψη της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Ιράν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] Ρολάνδης - Κλέι - Βρετανία - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 7 - 10% στο τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Εντουαρντ Κλέι, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πέραν του ενός εκατομμυρίου, και καλύπτει το 43 - 44% του τουρισμού.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές από τη Βρετανία είναι αρκετά μεγάλες ενώ οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μικρότερες.

    Από το συνολικό τουριστικό εισόδημα που φέτος θα ξεπεράσει τα 900 εκ. λίρες, το 45% προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό.

    Σ' ερώτηση αν φέτος αναμένεται αύξηση του τουρισμού από τη Βρετανία σε σύγκριση με πέρσι, ο κ. Ρολάνδης απάντησε χαρακτηριστικά, "νομίζω ότι θα αυξηθεί".

    Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκβαση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ο οποίος έχει προκαλέσει "ένα μικρό μούδιασμα", κατά την έκφρασή του, στην ευρωπαϊκή αγορά.

    "Αλλά εάν αυτός ο πόλεμος δεν παραταθεί πολύ, η γνώμη μου είναι ότι θα έχουμε κανονικά μια αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο της τάξης του 7% με 10%", είπε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κλέι εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα και είπε ότι έχουν αναπτυχθεί δυναμικά στα τελευταία 10 χρόνια, όπως και η κυπριακή οικονομία γενικά.

    Στη συνάντηση, ανασκοπήθηκαν η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [08] Κύπρος - ΕΕ - 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος συμμετέχει από σήμερα επίσημα στο 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Επίδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Πρόγραμμα αυτό καλύπτει την κοινοτική πολιτική σε θέματα έρευνας και τεχονολογίας και καλύπτει τη χρονική περίοδο 1998 - 2002.

    Το Πρωτόκολο για τη συμμετοχή της Κύπρου υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και από την πλευρά της ΕΕ, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, Υπουργός Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας κ. Edelgard Bulmahn και η αρμόδιος Επίτροπος Endith Cresson.

    Η υπογραφή έγινε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ερευνας όπου η Γερμανίδα Πρόεδρος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να προωθήσει με γρήγορα βήματα την ενταξιακή πορεία.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε Ευρωπαίους και Κύπριους ερευνητές και ερευνητικά κέντρα να συνεργαστούν σε κοινά προγράμματα για αμοιβαίο όφελος.

    Ανέφερε ενδεικτικά ότι η Κύπρος έχει επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της ανάπτυξης και διαχείρησης υδάτινων πόρων, στη γεωργική έρευνα, στη γενετική και στην κοινωνία της πληροφορίας.

    Η Επίτροπος, από της πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την οριστικοποίηση της συμφωνίας συμμετοχής της Κύπρου, ενώ αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για την μέχρι τώρα πετυχημένη παρουσία της Κύπρου στα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Κληρίδης ευχαρίστησε το Συμβούλιο Υπουργών και την Επιτροπή για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και τόνισε ότι η συνομολόγηση της συμφωνίας αποτελεί και ένδειξη προσήλωσης της Κύπρου στην πολιτική της ΕΕ σε θέμα Ερευνας και Τεχνολογίας.

    Ταυτόχρονα, όπως είπε, αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητικούς φορείς και τους ερευνητές της Κύπρου, οι οποίοι αντλώντας τις εμπειρίες τους από τις προηγούμενες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα καταλάβουν προσπάθειες για αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

    Τέλος, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και πως η συμμετοχή της χώρας στο προαναφερόμενο Προγραμμα είναι ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης στο κοινοτικό κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [09] Βουλή - Γενοκτονία Ποντίων

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τίμησε κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής της συνεδρίασης την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.

    Η ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΝΓ/ΜΑ)

    [10] Υπουργός Αμυνας - Μονιμοποίηση εθελοντριών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη σταδιακή μονιμοποίηση των εθελοντριών της τρίτης και τέταρτης σειράς που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Αμυνα της Βουλής, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, επισημαίνοντας ότι η σταδιακή αυτή μονιμοποίηση θα μπορεί να γίνει κατά 25% κατ' έτος.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να απορροφηθεί σταδιακά, από τον ερχόμενο χρόνο, ο μεγαλύτερος αριθμός των εθελοντριών.

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Εθνική Φρρουρά όταν προσλαμβάνει εθελόντριες ουσιαστικά "κόβει" άρρενες υπαξιωματικούς τους οποίους η δύναμη έχει ανάγκη για να αξιοποιήσει σε μάχιμες θέσεις.

    Από πλευράς της Επιτροπής Αμυνας ακούστηκαν διάφορες απόψεις όπως η μετάθεση των εθελοντριών αυτών στην Αστυνομία, η μονιμοποίησή τους χωρίς προαγωγή και η μη ανανέωση όσων από αυτές δεν αποδίδουν των συμβολαίων τους.

    Επισημάνθηκε, τέλος, και ο κίνδυνος αυτή η αβεβαιότητα να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΝΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 May 1999 - 17:46:14 UTC