Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνα - Οικονομικό Σεμινάριο
  • [02] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ταξιδιωτικοί Πράκτορες
  • [03] Συνάντηση Υπουργών Οικονομικών Κύπρου - Κίνας
  • [04] Ισπανία - Κύπρος - Κρανιδιώτης
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο
  • [06] Κυπριακό - Τομ Κοξ - Διάσκεψη
  • [07] Συνάντηση Υπουργών Εμπορίου Κύπρου - Κίνας
  • [08] Κυπριανού - Λυσσαρίδης - Ετζεβίτ
  • [09] Κυπριανού - Λυσσαρίδης - Συνεργασία - Κυπριακό

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνα - Οικονομικό Σεμινάριο

    Πεκίνο,Κίνα,08/06/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας, τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας Γιο Σια Σονγκ σε συνάντησή τους στο Πεκίνο, που προηγήθηκε σεμιναρίου με θέμα τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Κίνας.

    Το σεμινάριο διοργάνωσαν το Συμβούλιο Προώθησης Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

    Σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων και των κινήτρων που προσφέρει η Κύπρος και να την χρησιμοποιήσουν ως βάση για διεξαγωγή των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

    Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο "ιδανικό κέντρο" διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε τα πλεονεκτήματα που παρέχει, όπως η στρατηγική θέση της μεταξύ τριών ηπείρων, τα φορολογικά κίνητρα για ξένους επενδυτές και η εξαίρετη υποδομή των τηλεπικοινωνιών.

    Σημείωσε επίσης ότι "οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο για τις δραστηριότητές τους επωφελούνται και από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία προνοεί για την κατάργηση όλων των περιορισμών στο εμπόριο".

    Από την πλευρά του ο κ. Γιο Σονγκ σημείωσε ότι η παρουσία του Προέδρου Κληρίδη στο σεμινάριο αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

    Παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση μεταξύ Κίνας και Κύπρου οι οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις αναπτύχθηκαν αμοιβαία, παρατήρησε και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσει το εμπόριο και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία.

    Ο κ. Γιο Σονγκ είπε επίσης ότι το Συμβούλιο για την προώθηση τους Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας συνεργάζεται με το ΚΕΒΕ και ότι προωθείται υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ τους.

    Στο σεμινάριο μίλησαν επίσης ο Διευθυντής Εμπορίου στο Υπουργείο Εμπορίου, Ανδρέας Πετρώνδας και ο Διευθυντής του Τμήματος Ξένων Επενδύσεων και Ελέγχου Συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, Σοφοκλής Μιχαηλίδης. Ο Κίκης Τριπίδης, Διευθυντής κυπριακής ελεγκτικής εταιρείας, μίλησε για τις επενδύσεις στην Κύπρο και η δικηγόρος Μελίνα Πύργου για τις νομικές πτυχές εγκατάστασης επιχειρήσεων στην Κύπρο.

    Στην ομιλία του ο κ. Πετρώνδας παρατήρησε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και σημείωσε ότι παρόλο που η Κίνα είναι ένας από τους σηματικότερους εξαγωγείς προϊόντων προς την Κύπρο, οι κυπριακές εξαγωγές προς την Κίνα είναι σχεδόν μηδαμινές.

    Ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο και τις προοπτικές της, προσθέτοντας ότι οι κινέζικοι οργανισμοί είναι ευπρόσδεκτοι να εγκατασταθούν στην Κύπρο ή να συμπράξουν με άλλες εταιρείες για να επιβλέπουν τις περιφερειακές ή διεθνείς δραστητιότητές τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ταξιδιωτικοί Πράκτορες

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος στόχευε πάντοτε σε τουρισμό επιπέδου, για τούτο και η υποδομή είναι προδιαγραφές επιπέδου, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι πρέπει αυτή η πορεία να εμπλουτιστεί και να εξελιχθεί, προσθέτοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων "είναι έτοιμη, και το έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, να συμβάλει θετικά και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Συνάντηση Υπουργών Οικονομικών Κύπρου - Κίνας

    Πεκίνο,Κίνα,08/06/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Πρακτικούς τρόπους εφαρμογής των διαφόρων συμφωνιών μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας για προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών, συζήτησαν σήμερα στο Πεκίνο ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Κινέζος ομόλογός του Σιάν Χουάι Τσενγκ.

    Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Τσενγκ "φιλικότατη" και είπε πως αντάλλαξαν απόψεις "όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία δείχνουν και οι Κινέζοι πολλή ενδιαφέρον διότι βλέπουν ότι ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης μπαίνουν σε κάποια άλλη οικονομική δύναμη, και αυτό τους ανησυχεί στον πολιτικό τομέα, δηλαδή το κατά πόσον η ΕΕ θα γίνει μια ξεχωριστή υπερδύναμη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Ισπανία - Κύπρος - Κρανιδιώτης

    Αθήνα,Ελλάδα,08/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την απόλυτη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ως προς το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση διατύπωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ραμόν ντε Μιγκέλ, ο οποίος είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη.

    "Συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη της Ελλάδας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα πρέπει να προχωρήσουν με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας", δήλωσε ο κ. Μιγκέλ.

    (KYΠΕ/ΚΙ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο

    Πεκίzο,Κίνα,08/06/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στην Κίνα θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των σινο - κυπριακών σχέσεων, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λι Πενγκ.

    Σε συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τους τρεις Κύπριους Υπουργούς και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Πρόεδρο στην Κίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, ο κ. Πενγκ χαρακτήρισε τις σχέσεις φιλίας και τη συνεργσία μεταξύ των δυο χωρών "εξαίρετες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] Κυπριακό - Τομ Κοξ - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της βρετανικής αντιπροσωπείας στην 30η Περιφερειακή Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κονοβουλευτικού Συνδέσμου Τομ Κοξ, σε ομιλία του στη Διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Συνάντηση Υπουργών Εμπορίου Κύπρου - Κίνας

    Πεκίνο,Κίνα,08/06/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Απόψεις για βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου - Κίνας αντάλλαξαν σήμερα στο Πεκίνο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης και ο Κινέζος Υπουργός Εμπορίου και Οικονομικών Σι Γκουάνγκ - Σιενγκ.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε πως συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ισοζύγιο στο εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, αφού οι εξαγωγές από την Κίνα προς την Κύπρο είνα πολύ μεγαλύτερες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] Κυπριανού - Λυσσαρίδης - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η συμπερίληψη της πρότασης για συνομοσπονδία στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετζεβίτ δείχνει την απροθυμία της να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις Ετζεβίτ, εξέφρασε την ανησυχία ότι και άλλες χώρες στρέφονται προς την κατεύθυνση της συνομοσποδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [09] Κυπριανού - Λυσσαρίδης - Συνεργασία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,08/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνεργασία σε θέματα κοινής τοποθέτησης, όπως το Κυπριακό, θα επιδιώξουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, συμφώνησαν σήμερα οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων, Σπυρος Κυπριανού και Βάσος Λυσσαρίδης.

    Την ίδια στιγμή η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επαφές των δύο κομμάτων με στόχο τη συγχώνευσή τους, ενώ το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι μπορεί να αρχίσουν επαφές για συνένωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 June 1999 - 17:46:14 UTC