Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα - Νικολάου - Κύπρος - Οπλα
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος πρέσβης Ινδονησίας
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος πρέσβης Κορέας
  • [05] Ναρκωτικά - Ερευνες
  • [06] Ράντσαου - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [07] Βασιλείου - Παραίτηση από Βουλή
  • [08] ΕΔΗ - Καταδίκη Οτσαλάν
  • [09] ΕΔΕΚ - Καταδίκη Οτσαλάν
  • [10] ΕΕ - Ευρωβουλή - Βέλγιο - Οτσαλάν
  • [11] Φινλανδός Υπουργός - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ Δημοσιογράφοι - ΕΣΚ

  • [01] Ελλάδα - Νικολάου - Κύπρος - Οπλα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα "τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την ενίσχυση και τη θωράκιση της Κύπρου", δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη Κυβερντικού Εκπροσώπου της Ελλάδας, Γιάννης Νικολάου, αναφερόμενος στο θέμα της απόσυρσης των αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων από την Κύπρο.

    Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι "με βάση την αμερικανική νομοθεσία θα έπρεπε να αποσυρθούν από την Κύπρο όπλα που δόθηκαν στην Ελλάδα και στην Τουρκία μετά το 1987".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΜΑ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                163.28  (0.29)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 13,942,449
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,596,660  211.29 ( 0.87)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   618,834   87.56 ( 2.93)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   390,657   86.32 ( 0.44)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   741,611  100.75 (-0.57)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   432,115  125.07 (-0.88)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 3,338,053   93.74 (-5.61)
            Αλλες Εταιρείες            £ 1,538,777  124.32 (-1.63)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος πρέσβης Ινδονησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στις στέρεες βάσεις φιλίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα μεταξύ Κύπρου και Ινδονησίας αναφέρθηκε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ινδονησίας, Zarkowi Soejoeti, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Προεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη.

    Ο νέος Πρέσβης της Ινδονησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών "θα αναπτυχθούν ακόμα περαιτέρω στα προσεχή χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος πρέσβης Κορέας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την αύξηση της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Κορέας επεσήμανε σήμερα ο νέος Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Τσανγκ ιλ Παρκ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Παρκ είπε ότι "το αμφίδρομο εμπόριο είναι σημαντικό και δείχνει ικανοποιητικές ενδείξεις διαρκούς ανάπτυξης προς αμοιβαίο όφελος" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η περαιτέρω επέκταση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Ναρκωτικά - Ερευνες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό διεξάγονται οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με την υπόθεση ανεύρεσης χθες βράδυ 33 περίπου κιλών χασισέλαιου, η τιμή λιανικής πώλησης του οποίου, στην αγορά των χρηστών, εκτιμάται στα δύο περίπου εκατομμύρια λίρες.

    Οπως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα ο Διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών του Αρχηγείου Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου το χασισέλαιο, που βρέθηκε στα υποστατικά του Στέλιου Γεωργίου Καττή από την Ορμήδεια ύστερα από επιχείρηση της ΥΔΙΝ σε συνεργασία με την Αστυνομία των Βάσεων Δεκέλειας, δεν προοριζόταν για την κυπριακή αγορά αλλά πιθανότατα για το εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [06] Ράντσαου - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ενδειξη της πρόθεσης της Ομάδας των Οκτώ για έντονη προσπάθεια προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιπρόσωπος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεβ Γκραφ Τζου Ράντσαου τη σχετική δήλωση που εγκρίθηκε κατά τη σύδονο κορυφής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κολωνία.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του σήμερα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ράντσαου είπε ότι οι Οκτώ "πιστεύουν πως έχει έρθει και παλι η ώρα για μια δραστήρια προσπάθεια προς επίτευξη λύσης", σημειώνοντας πως κατά την παραμονή του στην Κύπρο επιθυμεί να μάθει την αντίδραση "του λαού του νησιού σ' αυτή την πρωτοβουλία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΜΑ)

    [07] Βασιλείου - Παραίτηση από Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την παραίτησή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), Γιώργος Βασιλείου, εξηγώντας ότι τα καθήκοντά του ως Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν του επιτρέπουν να επιτελέσει το ρόλο του στη Βουλή όπως θα επρεπε.

    Από την ερχόμενη Πέμπτη ορκίζεται βουλευτής ο Α' Αντιπρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει με πλήρη αίσθηση της ευθύνης του έναντι του Κινήματός του, της Λεμεσού και του τόπου γενικότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] ΕΔΗ - Καταδίκη Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η σημερινή καταδίκη σε θάνατο του Κούρδου ηγέτη, Αμπτουλάχ Οτσαλάν, εκθέτει ανεπανόρθωτα ακόμα μια φορά την Τουρκία για την άρνησή της να συμμορφωθεί προς τη διεθνή νομιμότητα και να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις", αναφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Με ανακοίνωσή τους, οι ΕΔΗ καλούν τη διεθνή κοινότητα "να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές και διακηρύξεις της και να ασκήσει όλη την επιρροή της προς την Τουρκία ώστε να αποτραπεί η μεγάλη αδικία σε βάρος του κουρδικού λαού και να δοθεί η ευκαιρία μέσα σε πολιτικές διαδικασίες να εξευρεθεί μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα των Κούρδων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [09] ΕΔΕΚ - Καταδίκη Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως "ωμή περιφρόνηση" των αισθημάτων της ανθρωπότητας, χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ την απόφαση θανατικής καταδίκης του Κούρδου ηγέτη, Αμπτουλάχ Οτσαλάν, και καλεί "τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα, αποτελεσματικά και με συγκεκριμένα μέτρα σε όλα τα επίπεδα για την ανατροπή της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου".

    Με ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι "η απόφαση αυτή αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τον πραγματικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους που συστηματικά και κατ' εξακολούθηση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [10] ΕΕ - Ευρωβουλή - Βέλγιο - Οτσαλάν

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και πολιτικές ομάδες το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της θανατικής ποινής εναντίον του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλλάχ Οτσαλάν.

    Από την πλευρά της, η βελγική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της στην εφαρμογή της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου ενώ παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να προχωρήσει σε συγεκριμένες ενέργειες με στόχο την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΑ)

    [11] Φινλανδός Υπουργός - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει τα ξημερώματα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Kimmo Sasi ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Τον κ. Sasi θα συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Φινλανδίας για το Κυπριακό Jakko Blomberg.

    Στις 10 αύριο το πρωϊ ο κ. Sasi θα συναντηθεί με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    Στις 12.30 θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες και στη συνέχεια δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Στις 5 το απόγευμα ο κ. Sasi θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    Οι Φινλανδοί επίσημοι θα αναχωρήσουν από την Κύπρο μεθαύριο Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ Δημοσιογράφοι - ΕΣΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τετραμελής ομάδα δημοσιογράφων της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις τους που αφορούσαν στο Κυπριακό.

    Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συντακτών Κύπρου αναφέρει ότι οι Τ/κ δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν επίσης τα Γραφεία της Ενωσης και είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της.

    Κατά τη συνάντηση "τονίσθηκε η κοινή επιθυνία για συνεργασία ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ δημοσιογράφους και τις οργανώσεις τους και η ανάγκη θετικής συμβολής τους στις προσπάθειες προώθησης ειρηνικής και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος για το καλό όλων των Κυπρίων".

    Οι συνκτες της Τ/κ εφημερίδας είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν το τέμενος Ομεριέ και τον κεντρικό εμπορικό τομέα Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 June 1999 - 19:46:11 UTC