Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [02] Ψήφισμα - Υπόθεση Λοϊζίδου (1)
  • [03] Κυπριακό - Χόλμπρουκ - Λέτσκι - Χριστοφίδης
  • [04] Ρολάνδης - Διευθυντές εταιρειών πετρελαιοειδών
  • [05] "Νικηφόρος '99" - Αψογος συντονισμός δυνάμεων
  • [06] Ψήφισμα - Υπόθεση Λοϊζίδου (2)
  • [07] Γενικός Εισαγγελέας - Ψήφισμα - Υπόθεση Τ. Λοϊζίδου
  • [08] Κληρίδης - Εγκαίνια νέου ΓΣΠ
  • [09] Ιταλοί βουλευτές - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [10] Ανθρώπινα δικαιώματα - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές - Αγνοούμενοι
  • [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - Intertanko
  • [13] Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία - Ψήφισμα
  • [14] Αναστασιάδης - Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας
  • [15] Αναστασιάδης - Ψήφισμα - Υπόθεση Τ. Λοϊζίδου

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να δίδει ωστόσο τελεσίγραφα, η κυβέρνηση πιέζει προς την κατεύθυνση της σύγκλησης το συντομότερο δυνατό άνευ όρων συνομιλιών για το Κυπριακό, από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις πως "δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου ότι όταν κληθούμε από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών σε συνομιλίες με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εμείς θα ανταποκριθούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ψήφισμα - Υπόθεση Λοϊζίδου (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα που καλεί την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταβάλλοντας την αποζημίωση που επεδίκασε, και που ανέρχεται πέραν των 400.000 λιρών Κύπρου.

    Την έγκριση του ψηφίσματος, η οποία αποτελεί επιπρόσθετη πίεση προς την Τουρκία για συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου, χαιρέτισαν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ συντελεστές της σημερινής εξέλιξης, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν ως ένα πολύ σημαντικό βήμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Κυπριακό - Χόλμπρουκ - Λέτσκι - Χριστοφίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η αμερικανική θέση δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ ως μέρος της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο κ. Χόλμπρουκ που μιλούσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις εργασίες του 15ου ετήσιου συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας που άρχισαν χθες στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον θα στείλει στην περιοχή τον απεσταλμένο του για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες "για να δει τι μπορεί να γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [04] Ρολάνδης - Διευθυντές εταιρειών πετρελαιοειδών

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επί του παρόντος το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δεν θα προχωρήσει με διάταγμα για αύξηση των τιμών των καυσίμων, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Ρολάνδης ύστερα από συνάντησή του με τους Διευθυντές των εταιρειών πετρελαιοειδών στην οποία συζητήθηκε η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς.

    "Θα ξαναμελετήσουμε το θέμα προς το τέλος αυτού του μηνός, χωρίς να σημαίνει ότι τότε θα υπάρξει αύξηση", είπε ο κ. Ρολάνδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι "αν παραμείνουν αυτές οι ψηλές τιμές και συνεχίζονται, σε κάποιο στάδιο πιο κάτω, είναι αναπόφευκτη κάποια αύξηση" στην τιμή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [05] "Νικηφόρος '99" - Αψογος συντονισμός δυνάμεων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εντυπωσιακή ήταν η σημερινή πρωινή φάση της στρατιωτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '99", στην οποίαν έγινε επίδειξη της άρτιας εκπαίδευσης των μελών της και των εφέδρων καθώς και του άψογου συντονισμού των δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας και του επιδέξιου χειρισμού των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτει.

    Στη σημερινή φάση της άσκησης πήραν μέρος άρματα μάχης Τ80, τα οποία εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα οχήματα BMP3 τα οποία εν κινήσει και σε απόλυτο συντονισμό κατέστρεψαν προγεφυρώματα του εχθρού με απόλυτη ευστοχία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Ψήφισμα - Υπόθεση Λοϊζίδου (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Με 36 ψήφους υπέρ, έναν εναντίον (αυτό της Τουρκίας) και μίαν αποχή εγκρίθηκε σήμερα από την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισμα που καλεί την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να καταβάλει την αποζημίωση που επεδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Τόσο ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, όσο και η ίδια αλλά και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβης Χριστόφορος Γιάγκου χαιρέτισαν με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ την υιοθέτηση του ψηφίσματος, την οποία χαρακτήρισαν ως μίαν ακόμα άσκηση σοβαρής πίεσης προς την Τουρκία για εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Γενικός Εισαγγελέας - Ψήφισμα - Υπόθεση Τ. Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο καλείται η Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    "Εύχομαι και ελπίζω ότι θα υπάρξει συμμόρφωση", δήλωσε, διαβεβαιώνοντας πως σε κάθε περίπτωση "εκ πλευράς μας η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί αμείωτη, σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με την ίδια την κ. Λοϊζίδου και τους δικηγόρους της".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] Κληρίδης - Εγκαίνια νέου ΓΣΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα το νέο στάδιο ΓΣΠ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "από σήμερα αρχίζει μια νέα λαμπρή εκατονταετία για το ΓΣΠ, εξίσου λαμπρή με την εκατονταετία η οποία άρχισε το 1894 με την ίδρυση του συλλόγου".

    Το στάδιο, που βρίσκεται στα Λατσιά, λίγο έξω από τη Λευκωσία, είναι χωρητικότητας 26.000 θεατών, το μεγαλύτερο στην Κύπρο, και διαθέτει βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου καθώς και γήπεδο για αγώνες στίβου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [09] Ιταλοί βουλευτές - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών της ιταλικής Βουλής, φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Achille Occhetto και συμμετέχουν οι βουλευτές Giovvanni Bianchi, Enrico Cavaliere, Elio Palmizio και η κ. Francesca Izzo.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [10] Ανθρώπινα δικαιώματα - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Με ικανοποίηση" χαιρετίζει η Επιτροπή για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σ'ολόκληρη την Κύπρο, τη σημερινή απόφαση - ψήφισμα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλεί την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι "η θετική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι χώρες μέλη του να απαιτήσουν, μέσα από τα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ευρώπης, αλλά και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και πρωτόκολλα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ανάληψη όλων των υποχρεώσεών της έναντι της διεθνούς κοινότητας και της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Επιστολές - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολές διαμαρτυρίας για το θέμα των αγνοουμένων, απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού προς τους Προέδρους Κοινοβουλευτικών Οργανισμών, στις οποίες τονίζεται πως "25 χρόνια αβεβαιότητας τραυματίζουν με τον πλέον επάρατο τρόπο την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια".

    Στις επιστολές γίνεται αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, η οποία υιοθετήθηκε στις 4 Ιουνίου 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - Intertanko

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η Κύπρος είναι ένα ναυτιλιακό κέντρο και προσφέρει μια μεγάλη σειρά υπηρεσιών στους πλοιοκτήτες και όχι μόνο εγγραφή στο νηολόγιό της.

    Προσφωνώντας απόψε συνεδρία στη Λεμεσό της Εκτελεστικής Επιτροπής της Intertanko, της ομάδας πλοιοκτητών και διαχειριστών δεξαμενοπλοίων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος παίρνει μέτρα για να βελτιώσει την εικόνα της ως ναυτιλιακή χώρα, αναβαθμίζοντας τα επίπεδα ασφάλειας τα οποία απαιτεί από πλοία εγγεγραμμένα στο νηολόγιό της.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [13] Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία - Ψήφισμα

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέφυγε σήμερα να πάρει θέση σχετικά με το αν θα πρέπει να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας ή όχι στην Τουρκία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τους Ελσίνκι στις 10 - 11 Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόϋγκεν τάχθηκε μεν υπέρ της χορήγησης ενταξιακού καθεστώτος στην Τουρκία, αλλά όπως είπε, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι αναμένει πρωτοβουλίες από την πλευρά της Αγκυρας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [14] Αναστασιάδης - Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κυπριακού λαού για την "πραγματική συμπαράσταση της Ελλάδας" προς την Κύπρο, εξέφρασε ο Προεδρεύων της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης προς τον Υφυπουργό Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αποστολάκη, ο οποίος δήλωσε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βοηθούν "με τη συμπαράστασή τους τον κυπριακό λαό να αποκτήσει ένα αίσθημα ασφάλειας".

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στη συμπαράσταση της Ελλάδας τόσο στους πολιτικούς αγώνες που δίνει η Κύπρος για την ενταξιακή της πορεία όσο και στις αποτρεπτικές προσπάθειες που καταβάλλει (η Κύπρος) ώστε να ενισχύεται η θέση της σε διαπραγματεύσεις για επίλυση του εθνικού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [15] Αναστασιάδης - Ψήφισμα - Υπόθεση Τ. Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου "δίδονται σαφέστατα τα μηνύματα και προδιαγράφονται κάποιες ενισχυτικές, για τη δική μας υπόθεση, προϋποθέσεις και παράμετροι λύσης" του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής για την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο καλείται η Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 October 1999 - 18:46:16 UTC