Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Υπουργός Οικονομικών - Γ. Βασιλείου
  • [03] ΕΔΗ - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [04] ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου - Στρασβούργο
  • [05] ΚΕΑ - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [06] ΚΕΑ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [07] ΝΕΟ - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [08] Ελληνική Τράπεζα - ALICO - Συμφωνία
  • [09] Ρολάνδης - Λονδίνο - Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού
  • [10] Υπουργός Γεωργίας - Γενική Συνέλευση FAO
  • [11] Τζεμ - Κυπριακό - Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [12] ΟΑΣΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Εργασίες
  • [13] ΔΗΚΟ - Κυπριακό

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                799.99  (-3.37)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 46,881,172
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   310,672    837.28 (-0.02)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £ 7,511,065    731.12 (-2.26)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,714,262    389.78 (-8.23)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £ 4,128,826    414.98 (-5.75)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £13,838,391    960.61 (-12.05)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 3,207,964    514.16 (-2.58)
            Αλλες Εταιρείες            £12,974,524    904.89 (-5.94)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MΜ)

    [02] Υπουργός Οικονομικών - Γ. Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επιτάχυνση του ρυθμού αναλυτικής εξέτασης (screening) των κεφαλαίων στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπου αυτό είναι δυνατό, σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισαν σήμερα σε κοινή σύσκεψή τους, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, στην οποίαν πήραν μέρος λειτουργοί του υπουργείου και του Γραφείου Προγραμματισμού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "πάρα πολύ χρήσιμη και δημιουργική" και πρόσθεσε ότι καλύφθηκαν όλα τα θέματα για τα οποία έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την εναρμόνιση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] ΕΔΗ - Επέτειος Πολυτεχνείου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η νέα γενιά του σήμερα αντλεί από το Πολυτεχνείο διδάγματα ελευθερίας άρρηκτα δεμένα με μια σύγχρονη, δημοκρατική παιδεία, ελεύθερη όχι μόνο από τα τανκς αλλά και τα δόγματα και τη μισαλλοδοξία", αναφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκρατες (ΕΔΗ) με ανακοίνωσή τους για την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Αναφέρουν ότι η ιστορική αντίσταση της ελληνικής νεολαίας ενάντια στη Χούντα θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου - Στρασβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, οι σχεσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου και η αίτηση ένταξης στην ΕΕ, με έμφαση στη διαδικασία εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα απασχολήσουν τη 16η σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) ΕΕ - Κύπρου στις 18 και 19 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

    Της αντιπροσωπείας της Βουλής, η οποία αναχωρεί αύριο, ηγείται ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ Τάσσος Παπαδόπουλος και αποτελούν ο Β' Αντιπρόεδρος Δημήτρης Συλλούρης και τα μέλη Νίκος Κατσουρίδης, Γιαννάκης Αγαπίου, Τάκης Χατζηδημητρίου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Νίκος Κλεάνθους και Ανδρόυλα Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [05] ΚΕΑ - Επέτειος Πολυτεχνείου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) "αποτίει φόρο τιμής στους φοιτητές, τους ήρωες του Πολυτεχνείου, που αψηφώντας τα άρματα της Χούντας έδωσαν το αιώνιο παράδειγμα και σημάδεψαν την ημέρα εκείνη".

    Ανακοίνωση του ΚΕΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει ότι "ιδιαίτερα εμείς οι Ελληνες της σκλαβωμένης Κύπρου, που γνωρίσαμε την εθνική συμφορά της τουρκικής εισβολής, πρέπει να παραδειγματισθούμε, αφού ένα σημαντικό μέρος της ιδιαίτερής μας πατρίδας είναι σκλαβωμένο για 25 χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] ΚΕΑ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) θεωρεί πως οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, που κάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 3 Δεκεμβρίου, αποτελούν "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την προσωπική ανάμειξη του Προέδρου των ΗΠΑ", παρά τις "επιφυλάξεις" του κόμματος "για τις πραγματικές προθέσεις" και το ότι πιστεύει πως η πρόσκληση "δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη".

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΑ αναφέρει πως "οι συνομιλίες πρέπει να είναι ουσιαστικές και μόνο, ενώ πάση θυσία πρέπει να εξεταστούν άμεσα τα κύρια θέματα που αφορούν το Κυπριακό", ενώ τονίζει πως είναι καθήκον όλων να συμπεριφέρονται "υπεύθυνα και σοβαρά στην κάθε εξέλιξη" και τονίζει την ανάγκη για "ομοψυχία και αποφασιστικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] ΝΕΟ - Επέτειος Πολυτεχνείου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Οι νέοι του Πολυτεχνείου μας δείχνουν το δρόμο για διεκδίκηση των δικαίων μας, απαραίτητο συστατικό κάθε μορφής αγώνα", αναφέρουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) με ανακοίνωσή τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    "Οφείλουμε, παράλληλα, και εμείς να εμμένουμε στους δημοκρατικούς θεσμούς, με συνεχή προσπάθεια για εμπέδωση και όχι για παραγνώρισή τους", σημειώνουν οι Νέοι Ορίζοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] Ελληνική Τράπεζα - ALICO - Συμφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελληνική Τράπεζα και η ασφαλιστική εταιρεία ALICO AIG Life έχουν συνάψει κατ' αρχήν συμφωνία για την ίδρυση εταιρείας με σκοπό την προώθηση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στον τομέα των ασφαλειών ζωής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, η τελευταία θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας με ποσοστό 72,5% και η ALICO AIG Life με το υπόλοιπο 27,5%, ενώ η νέα εταρεία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2000.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] Ρολάνδης - Λονδίνο - Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά από σημαντικές και χρήσιμες επαφές είχε χθες στο Λονδίνο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος επισκέπτεται την Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού επικεφαλής επίσημης κυπριακής αποστολής.

    Το πρωί, συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου, ο κ. Ρολάνδης συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης της έκθεσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [10] Υπουργός Γεωργίας - Γενική Συνέλευση FAO

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεισφορά του γεωργικού τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) περιορίστηκε στο 5% περίπου ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των άλλων παραγωγικών τομέων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους προσφωνώντας την 30η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στη Ρώμη.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι "η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει αρκετά μεγάλη σημασία στο γεωργικό τομέα, κυρίως λόγω του βασικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως είναι η κοινωνική ανάπτυξη, η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και πολιτισμού, η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και πολλά άλλα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [11] Τζεμ - Κυπριακό - Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ούτε χιλιοστό δεν πρόκειται να υποχωρήσει η Τουρκία στην Κύπρο", δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμών και Προγραμματισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του.

    Αυτό γράφει η "Χουριέτ" της Κωνσταντινούπολης, η οποία αναφέρει ότι ο Τζεμ είπε πως ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους "έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο Κυπριακό" και δεν τίθεται θέμα άσκησης πιέσεων για παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [12] ΟΑΣΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Εργασίες

    Κωνσταντινούπολη,Τουρκία,16/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φθάνει αύριο νωρίς το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα προσφωνήσει την έναρξη της Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της οποίας η Κύπρος είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη.

    Παρόλο που αρχικά οι Τούρκοι οργανωτές από "τυπογραφικό" δήθεν λάθος παρέλειψαν να γράψουν τον τίτλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δίπλα από το όνομά του στον κατάλογο των συμμετεχόντων, μετά από σχετικά διαβήματα διόρθωσαν το "λάθος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΜΜ)

    [13] ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ διαφωνεί κάθετα τόσο με το περιεχόμενο της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη όσο και με τη θετική απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου, ενώ ακόμη συνέρχονταν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε κοινή συνεδρία τους.

    Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι "το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ συζήτησαν στη σημερινή κοινή συνεδρία τους τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και ειδικότερα τα γεγονότα που αφορούν την προφορική πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τη θετική αναταπόκριση που βρήκε η πρόσκληση αυτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 November 1999 - 19:46:18 UTC