Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος - Κλίντον - Δείπνο
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα
  • [03] Πετόσφαιρα - Αποτελέσματα
  • [04] Ποδόσφαιρο - Αγώνες
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Αφιξη
  • [06] Πυργά - Πεδίο βολής - Ματσάκης
  • [07] Υπουργός Εργασίας - Συνέδριο - Ευημερία του παιδιού

  • [01] Στεφανόπουλος - Κλίντον - Δείπνο

    Αθήνα,Ελλάδα,20/11/1999 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση του Κυπριακού έδωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος προσφωνώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος "εάν το πρόβλημα πρόκειται να επιλυθεί, πρέπει να επιλυθεί συμφώνως με τις αρχές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με την αποδοχή της στρατιωτικής βίας και των τετελεσμένων.

    Δεν είναι νοητό το μελετόμενο δικοινοτικό πολίτευμα να παραγνωρίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, όπως δεν είναι νοητό να παραγνωριστούν τα ατομικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, αφού τα δικαιώματα αυτά οπουδήποτε του κόσμου παραβιαζόμενα κινούν όχι μόνο τη συμπάθεια, αλλά και την επέμβαση των δημοκρατικών κρατών", είπε ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος.

    Τόνισε επίσης ότι "η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί από προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    "Η σύγχρονη Ελλάς είναι κράτος ειρηνικό, σεβόμενο απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις του με άριστα λειτουργούν δημοκρατικό πολίτευμα, με ισχυρά και αναπτυσσόμενη οικονομία, μέλος της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, σημαντικός παράγων σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων", είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι "ο προσδιορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδος, του μόνου δηλαδή υπαρκτού προβλήματος, θα είχε επιτευχθεί εάν η Τουρκία εδέχετο ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Δικαίου της Θαλάσσης το οποίο έχει αποδεχθεί και η μεγάλη σας χώρα".

    "Οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου", πρόσθεσε, "δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία ενθυμείτο τις υποχρεώσεις της, τις προκύπτουσες από τη Συνθήκη της Λωζάνης".

    Υπενθύμισε ακόμη ότι "η Ελλάς έχει προτείνει προς κάθε κατεύθυνση και βεβαίως προς την Τουρκία τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία έχει τις εγγυήσεις αλλά και τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του δικαστηρίου αυτού και επικουρείται η πρόταση αυτή από τη διεθνή κοινότητα".

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε τέλος στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μέσω των τριών περίπου εκατομμυρίων ομογενών, που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Πρόεδρος Κλίντον

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και επεσήμανε πως κατά τις συζητήσεις που είχε στην Τουρκία έθεσε τα διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    Ο Μπιλ Κλίντον αναφέρθηκε ακόμη στους πολύχρονους δεσμούς της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είπε ότι "το μέλλον που οραματιζόμαστε περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Προσβλέπουμε σε αυτήν για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή".

    Στρεφόμενος προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε "σημείωσα τις παρατηρήσεις σας κύριε Πρόεδρε. Θα πρέπει να σας πω ότι έρχομαι από την Τουρκία. Και σε όλες μου τις συζητήσεις με την κυβέρνηση της χώρας αυτής έθεσα αυτά τα ζητήματα. Εκανα ό,τι μπορούσα. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό αρχίζουν. Θα κάνω επίσης ότι μπορώ για να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα αυτό".

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δώρησε στον Μπίλ Κλίντον κύπελα αρχαιοελληνικού ρυθμού και στη σύζυγό του Χίλαρι ένα χρυσό βραχιόλι, τα οποία συνόδευσε με δύο τόμους, την "Πολιτεία" του Πλάτωνα για τον Αμερικανό Πρόεδρο και τα "Πολιτικά" του Αριστοτέλη για τη σύζυγό του. Στην κόρη του Μπιλ Κλίντον, Τσέλσι, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος πρόσφερε ένα μενταγιόν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί σήμερα από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα.

    Στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συζητήσει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Πετόσφαιρα - Αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας Ανδρών σημειώθηκαν χθες το βράδυ τα εξής αποτελέσματα:

    Ολυμπιάδα - Μαραθώνας 0 - 3 σετ Αχιλλέας - Νέα Σαλαμίνα 0 - 3

    Παφιακός - ΑΠΟΕΛ 3 - 0 Ανόρθωση - Αναγέννηση 3 - 1

    Απόλλων - Ομόνοια 0 - 3 σετ (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Ποδόσφαιρο - Αγώνες

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πέντε αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Οι αγώνες θα διεξαχθούν το απόγευμα ως ακολούθως: Ομόνοια - ΑΕΛ (Νέο Στάδιο ΓΣΠ) 14:30

    Ανόρθωση - Ολυμπιακός (Γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος) 14:30 Απόλλων - Εθνικός Αχνας (Τσίρειο Στάδιο) 14:30

    ΑΠΟΠ - Νέα Σαλαμίνα (Παφιακό Στάδιο) 14:30 Αναγέννηση - Αλκή (Γήπεδο Δερύνειας) 19:00

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Αφιξη

    Αθήνα,Ελλάδα,20/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Εφθασε πριν από λίγο από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ, συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Πυργά - Πεδίο βολής - Ματσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ικανοποίησε όλους τους όρους που είχε θέσει η κοινότητα Πυργά αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας που είχε εγείρει σε σχέση με τις ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς στο παρακείμενο πεδίο βολής, και ως εκ τούτου η προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας ακυρώνεται.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και κάτοικος της περιοχής Μάριος Ματσάκης, ο κ. Χάσικος επέδειξε πλήρη κατανόηση στις ανησυχίες της κοινότητας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο χωριό, και παραδέχθηκε ότι είχαν γίνει λάθη από μέρους της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Υπουργός Εργασίας - Συνέδριο - Ευημερία του παιδιού

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος αναπτύσσεται οικονομικά και πολιτισμικά, διαπιστώνεται η αποκάλυψη βίαιων περιστατικών και υποθέσεων επαναλαμβανόμενης βίας στην οικογένεια, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, σε ομιλία του κατά την έναρξη του 6ου Παγκυπρίου Συνεδρίου Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού με θέμα "Η βία και η διαπραγμάτευση στη ζωή του παιδιού".

    Οπως είπε ο κ. Μουσιούττας "η βία ενάντια στα παιδιά συνιστα μια εξευτελιστική και ταπεινωτική πράξη που τα μετατρέπει σε αντικείμενα, πάνω στα οποία εκτονώνεται όλη η παθολογία των ενηλίκων γονιών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 November 1999 - 14:02:19 UTC