Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο
  • [02] Κασουλίδη - Αφιξη Ελσίνκι - ΕΕ
  • [03] Ντενκτάς - Κύπρος - ΕΕ - Αντίδραση
  • [04] ΕΕ - Ελσίνκι - Συμπεράσματα
  • [05] Κυπριανού - Αποφάσεις Ελσίνκι
  • [06] ΝΕΟ - Ελσίνκι
  • [07] Ελσίνκι - Παπανδρέου - Δηλώσεις
  • [08] Αριστερά κόμματα - Ψήφισμα για Κυπριακό

  • [01] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με πέντε αγώνες αρχίζει σήμερα ο δεύτερος γύρος του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Οι αγώνες είναι: Ανόρθωση - Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο Αντώνης Παπαδόπουλος

    Ολυμπιακός - ΑΕΛ στο νέο ΓΣΠ ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΖ

    Αρης - Εθνικός Ασσιας στο Τσίρειο και Ονήσιλλος Σωτήρας - ΑΠΟΠ στη Σωτήρα.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30 το μεσημέρι. (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [02] Κασουλίδη - Αφιξη Ελσίνκι - ΕΕ

    Ελσίνκι,Φινλανδία,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου) Στο Ελσίνκι έφθασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, για να παρακαθήσει στο γεύμα που θα παραθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προς τις αιτήτριες χώρες. Με το γεύμα λήγει η διήμερη σύνοδος της ΕΕ στο Ελσίνκι. Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στη Νέα Υόρκη αύριο Κυριακή.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΓΓ)

    [03] Ντενκτάς - Κύπρος - ΕΕ - Αντίδραση

    Αγκυρα,Τουρκία,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - Ρόιτερ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σύμφωνα με την οποία η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη του νησιού στην Ενωση, θα εμποδίσει, δήθεν, τις συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ΝΤV από τη Νέα Υόρκη ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια απόφαση θα υποστηρίξει την "Ε/κ κυβέρνηση" του νησιού, όπως χαρακτήρισε την κυπριακή κυβέρνηση, και ότι το ψευδοκράτος του είχε αγνοηθεί όταν η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [04] ΕΕ - Ελσίνκι - Συμπεράσματα

    Ελσίνκι,Φινλανδία,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Οι ηγέτες των "15" επικύρωσαν πριν από λίγο στο Ελσίνκι τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να αποδεχθεί η Ελλάδα την απόδοση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

    Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται στις παραγράφους 4, 9 και 12 των τελικών συμπερασμάτων, ως εξής:

    4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη συνεκτική φύση της ενταξιακής διαδικασίας, η οποία τώρα περιλαμβάνει 13 υποψήφια κράτη μέσα σε ενιαίο πλαίσιο. Τα υποψήφια κράτη συμμετέχουν στην ενταξιακή διαδικασία πάνω σε ισότιμη βάση. Πρέπει να συμμερίζονται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως καθορίζονται στις Συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προτρέπει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να επιλύσουν οποιεσδήποτε εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα σχετικά ζητήματα. Σε περίπτωση που αποτύχουν, θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να θέσουν τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανασκοπήσει την κατάσταση σε σχέση με οποιεσδήποτε εκκρεμείς διαφορές, ειδικά όσον αφορά τις επιπτώσεις πάνω στην ενταξιακή διαδικασία και με σκοπό την προαγωγή της διευθέτησής τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2004. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η συμμόρφωση με τα πολιτικά κριτήρια που καθορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι η συμμόρφωση με όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης είναι η βάση για ένταξη στην Ενωση.

    9 (α). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έναρξη των συνομιλιών οι οποίες έχουν στόχο μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη και εκφράζει τη σθεναρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να οδηγήσει τη διαδικασία σε επιτυχή κατάληξη.

    (β). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μία πολιτική διευθέτηση θα διεκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν δεν έχει επιτευχθεί διευθέτηση μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η απόφαση του Συμβουλίου για την ένταξη θα ληφθεί χωρίς το ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση. Κατ' αυτή, το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες.

    12. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Τουρκία όπως σημειώνονται στην έκθεση προόδου της Επιτροπής, καθώς και την πρόθεσή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της προς συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Τουρκία είναι υποψήφιο κράτος που προορίζεται να ενταχθεί στην Ενωση στη βάση των ίδιων κριτηρίων όπως εφαρμόζονται για τα άλλα υποψήφια κράτη. Οικοδομώντας πάνω στην υπάρχουσα ευρωπαϊκή στρατηγική, η Τουρκία, όπως τα άλλα υποψήφια κράτη, θα επωφεληθεί από μία προ-ενταξιακή στρατηγική που θα ενεργοποιήσει και στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της. Αυτή θα περιλαμβάνει έναν ενισχυμένο πολιτικό διάλογο, με έμφαση στην επίτευξη προόδου προς εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων για ένταξη με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στα θέματα που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 9(α). Η Τουρκία θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε κοινοτικά προγράμματα και υπηρεσίες και σε συναντήσεις μεταξύ των υποψηφίων κρατών και της Ενωσης στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. Ενας ενταξιακός συνεταιρισμός θα σχεδιαστεί πάνω στη βάση συμπερασμάτων προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ενώ θα περιέχει προτεραιότητες στις οποίες οι ενταξιακές προετοιμασίες πρέπει να επικεντρωθούν υπό το φως των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων και των υποχρεώσεων ενός κράτους μέλους, σε συνδυασμό με έναν εθνικό πρόγραμμα για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου. Οι κατάλληλοι μηχανισμοί επιτήρησης θα καθοριστούν. Με στόχο την εντατικοποίηση της εναρμόνισης της τουρκικής νομοθεσίας και πρακτικής με το κοινοτικό κεκτημένο η Επιτροπή καλείται να προετοιμάσει μια διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από την Επιτροπή να παρουσιάσει έναν ενιαίο πλαίσιο για συντονισμό όλων των πηγών οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προ-ένταξη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Κυπριανού - Αποφάσεις Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απαντήσεις στο ερώτημα κατά πόσον έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Τουρκία ή την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στο θέμα της Κύπρου ζητά από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού διευκρινίζει ωστόσο ότι το ΔΗΚΟ θα τοποθετηθεί επί του θέματος των συμπερασμάτων του Ελσίνκι ύστερα από συνεδρία των συλλογικών του οργάνων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [06] ΝΕΟ - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι με βάση το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που κυκλοφόρησε "η θετική εξέλιξη της επιβεβαίωσης της ενταξιακής μας πορείας χωρίς την προϋπόθεση λύσης, μειώνεται από τις επιβαρύνσεις που έχουν προστεθεί", εκφράζουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    Σε ανακοίνωσή τους οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι οι επιβαρύνσεις αυτές είναι η "αναφορά στους σχετικούς παράγοντες που θα λάβει υπόψη το Συμβούλιο για την τελική απόφαση για ένταξη, απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο πλαίσιο λύσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και αποδοχή μιας κατοχικής δυναμης ως υποψήφιας για ένταξη."

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [07] Ελσίνκι - Παπανδρέου - Δηλώσεις

    Ελσίνκι,Φινλανδία,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Τα συμπεράσματα του Ελσίνκι έχουν διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου αλλάζοντας τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο αντίκτυπος θα είναι θετικός στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη Νέα Υόρκη.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα πως οι αποφάσεις θα προβληματίσουν την Αγκυρα και τους Τ/Κ ώστε να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [08] Αριστερά κόμματα - Ψήφισμα για Κυπριακό

    Λεμεσός,Κύπρος,11/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης και του Τ/Κ ηγέτη στη λύση συνομοσπονδίας καταγγέλλουν σε ψήφισμα τους για το Κυπριακό τα κόμματα που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, εκφράζοντας παράλληλα την ισχυρή πεποίθηση ότι το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα και διαδικασίες που θα βρίσκονται στα πλαίσια του ΟΗΕ.

    Τα κόμματα απαιτούν επίσης κατηγορηματικά όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει και ενισχύσει τις προσπάθειες του για προώθηση και επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό που θα προέλθει μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 11 December 1999 - 13:02:22 UTC