Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-01-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΤΗΚ - Ομαλή η είσοδος στο 2000
  • [02] ΗΠΑ - Ιος
  • [03] Λάρνακα - Πρώτο παιδί του 2000
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόγραμμα
  • [05] Πάφος - Δίδυμα τα πρώτα παιδιά του 2000
  • [06] Αστυνομία - Ομαλή η είσοδος στο 2000
  • [07] Κυπριακές Αερογραμμές - Επιτυχία - Δοκιμαστικές πτήσεις
  • [08] Κύπρος - Υποδοχή 2000
  • [09] Βρετανικά έγγραφα 1969 - Δημοσιοποίηση - Κύπρος
  • [10] Πάφος - Ομαλή η είσοδος στο 2000

  • [01] ΑΤΗΚ - Ομαλή η είσοδος στο 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ομαλή φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής η είσοδος στο έτος 2000 για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

    Ανακοίνωση της ΑΤΗΚ αναφέρει ότι βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοίμασε και το ανθρώπινο δυναμικό της συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή και να διεξάγει δοκιμές και ελέγχους για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου της.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [02] ΗΠΑ - Ιος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/01/2000 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Είκοσι μία χώρες εισήλθαν στο έτος 2.000 χωρίς προβλήματα σε όλους τους τομείς, αναφέρει σε ανακοίνωση το διεθνές Κέντρο παρατήρησης για τον ιό της χιλιετίας.

    Οι χώρες αυτές, σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημόσιότητα στις 23.00 ώρα Ελλάδας απο το διεθνές Κέντρο είναι: Τα νησία Φίτζι, η Νέα Ζηλανδία, τα νησία Τόνγκα, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Παλάου, η Νότια Κορέα, η Κίνα (με το Χόνγκ Κόνγκ), η Μαλαισία, Η Σιγκαπούρη, η Ταιβάν, το Βιετνάμ, η Ινδία, το Καζαχστάν,το Νεπάλ, οι Μαλδίβες, το Πακιστάν, ο Μαυρίκιος, η Κένια και το Κατάρ.

    Το διεθνές Κέντρο παρατήρησης του ιού της χιλιετίας δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου απο τον ΟΗΕ και χρηματοδοτήθηκε απο την Παγκόσμια Τράπεζα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [03] Λάρνακα - Πρώτο παιδί του 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Αγοράκι είναι το πρώτο παιδί του 2000 στην Κύπρο το οποίο γεννήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    Η προϊσταμένη αδελφή του Μαιευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Παναγιώτα Αθηνοδώρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το βρέφος γεννήθηκε φυσιολογικά στη μία σήμερα το πρωί.

    Η ευτυχής μητέρα είναι η Αντρούλα Θεοχάρους από τη Λάρνακα και το αγοράκι ζυγίζει 2.870 γραμμάρια.

    Σύμφωνα με την κ. Αθηνοδώρου, η μητέρα εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι το αγοράκι της είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στην Κύπρο το 2000, αφού, όπως ανέφερε, "πίστευε πως μέχρι τη μία το πρωί θα είχαν γεννηθεί παιδιά στις άλλες πόλεις" της ελεύθερης Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόγραμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παραστεί στις 11 το πρωί στην καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.

    Στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί τα συγχαρητήρια επισήμων της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [05] Πάφος - Δίδυμα τα πρώτα παιδιά του 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Δίδυμα, αγοράκι και κοριτσάκι, είναι τα πρώτα παιδιά του 2000 στην Κύπρο.

    Τα βρέφη γεννήθηκαν στην Πάφο τρία και τέσσερα λεπτά αντιστοίχως μετά την έλευση της νέας χρονιάς και ζυγίζουν δυόμισι κιλά το καθένα.

    Οι γονείς είναι η Μαρία και ο Θέμης Θεμιστοκλέους, κάτοικοι Αστρομερίτη, οι οποίοι βρίσκονταν στην Πάφο για διακοπές. Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή στην κλινική "Blue Cross" στην Πάφο από τη γυναικολόγο Στέλλα Σπύρου.

    Εξάλλου, ένα άλλο αγοράκι γεννήθηκε στη μία μετά τα μεσάνυκτα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    Γονείς είναι η Ανδρούλα και ο Κώστας Θεοχάρους από τα Περβόλια Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [06] Αστυνομία - Ομαλή η είσοδος στο 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ομαλά και χωρίς προβλήματα κύλησε για το Αρχηγείο Αστυνομίας η μετάβαση από το 1999 στο έτος 2000.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από τεχνικής πλευράς δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Πρόσθεσε ότι δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα στη λειτουργία των φώτων τροχαίας, αφού όπως είπε, δεν υπήρχαν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [07] Κυπριακές Αερογραμμές - Επιτυχία - Δοκιμαστικές πτήσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Αψογα λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα και η εταιρεία μπήκε στο έτος 2000 χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Ηδη στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο δοκιμαστικές πτήσεις για επανέλεγχο των συστημάτων στον αέρα με εξαιρετικά αποτελέσματα, αναφέρει ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η πρώτη πτήση με αεροπλάνο τύπου Αίαρπας Α-320 κάλυψε την περιοχή Λάρνακα - Βηρυτό - Πάφο - Λάρνακα, χωρίς σταθμό. Στο αεροπλάνο βρίσκονταν ο Πρόεδρος των ΚΑ, Χάρης Λοϊζίδης και άλλα στελέχη των Κυπριακών Αερογραμμών καθώς και δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία. Κατά τη διάρκεια της πτήσης που κράτησε μιάμιση ώρα, προσφέρθηκε σαμπάνια και εδέσματα για εορτασμό της νέας χιλιετίας.

    Η δέυτερη πτήση πραγματοποήθηκε με Αίαρπας Α-310 προς την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο κ. Λοϊζίδης συνεχάρη τη Διεύθυνση και το προσωπικό των ΚΑ που για τέσσερα χρόνια εργάστηκαν για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος του 2000.

    "Τα αποτελέσματα πιστοποιούν το ψηλό επαγγελματικό επίπεδο του προσωπικού, χάρη στο οποίο οι ΚΑ συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο ασφαλείς εταιρείες παγκόσμια", είπε.

    Στις 12.00 το μεσημέρι οι ΚΑ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη εμπορική πτήση της νέας χιλιετίας από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς την Αθήνα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΚΑ, από το βράδυ χθες 70μελής ομάδα πραγματοποιούσε επί τόπου συνεχή έλεγχο όλων των συστημάτων στο έδαφος και βρισκόταν σε επαφή με το Σύνδεσμο Διεθνών Αερομεταφορών, με τους διευθυντές των ΚΑ στο εξωτερικό και με άλλες αεροπορικές εταιρείες. Ολα τα συστήματα, προσθέτει, λειτούργησαν κανονικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΓΓ)

    [08] Κύπρος - Υποδοχή 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Με πυροτεχνήματα, χορό, τραγούδι, φαγητό και άφθονο ποτό υποδέχθηκε η Κύπρος το νέο χρόνο και τη νέα χιλιετία.

    Στην Λευκωσία ο Δήμος της πόλης σε συνεργασία με τους Δήμους της μείζονος Λευκωσίας πραγματοποίησαν στην Πλατεία Ελευθερίας μεγάλη εκδήλωση με αποκορύφωμα τη ρίψη χιλιάδων πυροτεχνημάτων, στις 12 τα μεσάνυκτα με την αλλαγή του χρόνου.

    Οι Λευκωσιάτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσική από τη δεκαμελή ορχήστρα πνευστών οργάνων από την Αγία Πετρούπολη και παιάνιζε η ορχήστρα της ΕΛΔΥΚ.

    Στην Πλατεία Ελευθερίας ομάδα από ξυλοπόδαρους ακροβάτες και εξαμελή ομάδα χορευτριών/γυμναστών από την Αγία Πετρούπολη, διασκέδασαν τα πλήθη, ενώ δεν παρέλειψε και το κόψιμο της Βασιλόπιττας.

    Στη Λεμεσό ο Δήμος της πόλης υποδέχθηκε τη νέα χιλιετία με μουσική, χορό, τραγούδι, θέατρο δρόμου, επιδείξεις λέιζερ και ρίψη πυροτεχνημάτων.

    Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η οδός Ανεξαρτησίας, από την Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου μέχρι το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο.

    Στη Λάρνακα, οι δημότες υποδέχθηκαν το νέο χρόνο στην Πλατεία του Δημοτικού Μεγάρου με εκδήλωση που περιελάμβανε μουσική από την Δημοτική Φιλαρμονική και τη Δημοτική Χορωδία της πόλης, συναυλία με τραγουδιστή από την Ελλάδα, άλλα καλλιτεχνικά προγράμματα, φαγητό, ποτό και κόψιμο της βασιλόπιττας.

    Στην Πάφο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η Πλατεία 28ης Οκτωβρίου μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο και περιελάμβανε σάτιρα, συναυλία από ελληνικό συγκρότημα, ταχυδακτυλουργίες, πυροτεχνήματα, το κόψιμο της πατροπαράδοτης βασιλόπιττας και άλλα.

    Το Παραλίμνι υποδέχθηκε τον καινούργιο χρόνο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου με μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, το συγκρότημα της Αγίας Πετρούπολης, με χορούς, τραγούδια και ακροβατικά, το μουσικό σχήμα Μεσόγειος ενώ κόπηκε και βασιλόπιττα.

    Ο ήλιος του νέου χρόνου και της νέας χιλιετίας ανέτειλε στην Κύπρο στο Κάβο Γκρέκο στις 06:55 το πρωί.

    Την ανατολή του ηλίου παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες υπό τους ήχους της μουσικής ενώ έγινε και ρίψη πυροτεχνημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [09] Βρετανικά έγγραφα 1969 - Δημοσιοποίηση - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Λεπτομέρειες για το παρασκήνιο όσον αφορά τις διεξαγόμενες τότε ενδοκυπριακές συνομιλίες και τους στόχους της τουρκικής πλευράς, καθώς και για το ρόλο των βρετανικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο περιέχονται στα απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης του 1969 που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, οι στόχοι της τουρκικής πλευράς στις ενδοκυπριακές συνομιλίες καθίστανται προφανείς από τη δήλωση του τότε Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τσαγκλαγιαγκίλ σε σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο οποίος είπε ότι "η τουρκική κοινότητα ζητεί τοπική αυτονομία, διοικητικές εξουσίες σε θέματα που την ενδιαφέρουν ως κοινότητα, οι οποίες εξουσίες πρέπει να είναι εκτός δικαιοδοσίας της κεντρικής κυβέρνησης".

    Οι πρώτες προτάσεις που κατέθεσε ο τότε συνομιλητής της Ε/κ πλευράς Γλαύκος Κληρίδης το Δεκέμβριο του 1968, τροποποιήθηκαν με άλλες, τέσσερις μήνες αργότερα. Οι τελευταίες προνοούσαν για αυτοδιοίκηση σε συμπλέγματα τουρκικών χωριών κάτω από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά με δικαίωμα προσφυγής των Τ/Κ σε ουδέτερη αρχή σε περίπτωση που κατά την εκτίμησή τους παραβιάζονταν οι όροι τις σχετικής διευθέτησης.

    Η στρατιωτική κυβέρνηση της Χούντας των Αθηνών υποστήριξε τις προτάσεις Κληρίδη ενώ η Τουρκία τις απέρριψε και οι ΗΠΑ υπέβαλαν "συμβιβαστικές ιδέες", όπως περιγράφηκαν, οι οποίες προνοούσαν για αυτοδιοίκηση των τουρκικών περιοχών. Οι ιδέες αυτές έδιδαν σε Τούρκους αξιωματούχους σε κυβερνητικό επίπεδο, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτοί θα ήταν υπουργοί, τον κύριο λόγο σε θέματα που θα αφορούσαν τις περιοχές αυτές.

    Η Βρετανία υποτίθεται ότι τηρούσε στάση παρατηρητή και από τα έγγραφα συνάγεται ότι οι αρμόδιοι Βρετανοί συζητούσαν για το πότε θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.

    Γύρω στο τέλος του 1969, οι Βρετανοί εξέταζαν την ιδέα υποβολής πρότασης για οικονομική βοήθεια σε περίπτωση επιτυχίας των συνομιλιών, πράγμα που θα υποβοηθούσε στην επίσπευση των συνομιλιών αυτών ή το διορισμό εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας συνταγματολόγων για τους συνομιλητές Κληρίδη και Ντενκτάς.

    Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε αργότερα με τους Δεγκλερή και Αλντικαστί, ενώ ο Πρόεδρος Μακάριος δήλωνε επανειλημμένα ότι δεν θα δεχόταν προτάσεις που θα ισοδυναμούσαν με "κράτος εν κράτει".

    Με βάση έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας, η αεροπορική δύναμη των βρετανικών βάσεων αναφέρεται ως μέρος της ευρύτερης πυρηνικής δύναμης που κάλυπτε και το CENTO, τη συμμαχία που περιελάμβανε, εκτός από τη Βρετανία, την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν.

    Βάσει άλλου εγγράφου, ούτε η Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία ούτε η Διοίκηση των Βάσεων στο Ακρωτήρι γνώριζαν ότι το επικοινωνιακό κέντρο στο Κάβο Γκρέκο λειτουργούσε με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ και υπό την ευθύνη του ΝΑΤΟ.

    Το γεγονός αυτό το πληροφορήθηκαν όταν μια ομάδα Τούρκων τεχνικών από το νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης ζήτησε θεώρηση διαβατηρίων για να επιθεωρήσει το κέντρο και ο Πρόεδρος Μακάριος απέρριψε την αίτηση, οπόταν οι Βρετανοί έψαχναν τρόπους για παράνομη μεταφορά των Τούρκων τεχνικών στο νησί.

    Τα απόρρητα βρετανικά έγγραφα του 1969 αναφέρονται και στην απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου και στις πληροφορίες ότι ο τότε Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης σχετιζόταν με την απόπειρα, μέσω του Αλέκου Παναγούλη.

    Λόγω των πιο πάνω πληροφοριών, ζητήθηκε από το Φόρεϊν Οφις η γνώμη του Υπάτου Αρμοστή στη Λευκωσία Norman Costar, ο οποίος απάντησε ότι αυτό "ήταν δυνατό, αλλά όχι πιθανό" και ότι δεν μπορούσε ο Γιωρκάτζης να ενεργήσει χωρίς την έγκριση του Μακαρίου.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής περιέγραφε τον Γιωρκάτζη ως "άνθρωπο χωρίς αρχές που ίσως να μην υπάρχει έγκλημα το οποίο να μην μπορεί να διαπράξει".

    Αλλο έγγραφο αναφέρεται σε συναντήσεις του Γιωρκάτζη με τον τότε αρχηγό της χουντικής ΚΥΠ, Χατζηπέτρο, ενώ την ίδια περίοδο ο τότε Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών πραγματοποιούσε επαφές με αντιχουντικούς εντός και εκτός Ελλάδας.

    Τέλος, σύμφωνα με έγγραφο της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία είχε αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Μακάριος του αποκάλυψε ότι άθελά του περιεπλάκη στην υπόθεση Παναγούλη, δίνοντας εντολές για την έκδοση πλαστού διαβατηρίου ύστερα από παράκληση του φίλου του Δρα Βάσου Λυσσαρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Πάφος - Ομαλή η είσοδος στο 2000

    Πάφος,Κύπρος,01/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στην επαρχία της Πάφου σ'ότι αφορά την λειτουργία όλων των κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με τον αξιωματικό υπηρεσίας της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου υπαστυνόμο Βρυώνη Νικολάου, η αλλαγή του έτους δεν προκάλεσε καμιά ανωμαλία και δεν χρειάστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο.

    Η αστυνομική διεύθυνση Πάφου είχε αναλάβει το συντονισμό της διαδικασίας αυτής ύστερα από απόφαση του Επάρχου Πάφου.

    Ο υπαστυνόμος Νικολάου δήλωσε ότι νοσοκομείο, αεροδρόμιο, ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, αστυνομία, δημόσια έργα και Ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία λειτούργησαν άψογα, ενώ ούτε τα φώτα τροχαίας παρουσίασαν οποιοδήποτε πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΦΖ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 January 2000 - 13:02:16 UTC