Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Φίσερ - Ντενκτάς - Γερμανία
  • [02] Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [03] Χάσικος - Βασιλείου - Αμυνα
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Γενεύη - Επαφές
  • [05] Νεοφύτου - Αναστασιάδης - Στέγαση Βουλής - Σύσκεψη
  • [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ιρλανδοί βουλευτές
  • [07] ΑΚΕΛ - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [08] Εκ του σύνεγγυς - Δήλωση Προέδρου - Πηγές
  • [09] ΔΗΚΟ - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [10] ΕΔΕΚ - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [11] ΔΗΣΥ - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [12] Κύπρος - Ουκρανία - Νέος πρέσβης
  • [13] Κυπριακή κυβέρνηση - Λοϊζίδου - ΣτΕ
  • [14] ΕΔΗ - Βουλή - Προϋπολογισμοί

  • [01] Συνάντηση Φίσερ - Ντενκτάς - Γερμανία

    Γενεύη,Ελβετία,02/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Σε μη κυβερνητικό κτίριο στο Αμβούργο προγραμματίζεται να γίνει η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκαρ Φίσερ.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ξένες διπλωματικές πηγές η συνάντηση καθορίστηκε για τις 11 τρέχοντος, εκτός Βερολίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι το γεγονός πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι εγείρει νέα θέματα στο τραπέζι των συνομιλιών και τα Ηνωμένα Εθνη απλώς τον ακούν είναι αρκετό για να δώσει το μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Παράλληλα σημειώσε πως δεν έχει σημασία το τί θέτει ο κάθε συνομιλητής στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων αλλά "το τί επιδιώκουν οι κυρίαρχες δυνάμεις" που εμπλέκονται στις διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [03] Χάσικος - Βασιλείου - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει στη Βουλή τον Περί Εθνικής Φρουράς Νόμο και το Νομοσχέδιο για τα σχέδια Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ).

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας, Σωκράτη Χάσικο, ο κ. Βασιλείου είπε επίσης ότι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση ενώ ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι θα ενημερώσει όλα τα κόμματα τόσο για την ουσία των νομοσχεδίων, όσο και για τη σοβαρότητα και το επείγον τους να ψηφισθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [04] Υπουργός Εξωτερικών - Γενεύη - Επαφές

    Γενεύη,Ελβετία,02/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη, στο περιθώριο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ.

    Χθες ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Γερμανό πρέσβη στη Λευκωσία Πέτερ Γιουίτιγκ και τον απεσταλμένο του Βερολίνου για το Κυπριακό Ντέντλεφ Γκραφ Τσου Ραντσάου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [05] Νεοφύτου - Αναστασιάδης - Στέγαση Βουλής - Σύσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Πόρισμα στο οποίο θα αναφέρονται οι εναλλακτικές επιλογές για στέγαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θα επιδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων στις 15 Απριλίου 2000, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ σημείωσε ότι οριστική λύση του προβλήματος θα υπάρξει σε περίπου 10 χρόνια.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων υπό την προεδρία του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσία των Υπουργών Συγκοινωνιών και Οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές επιλογές που αφορούν στο χώρο νοτιότερα του λόφου της ΠΑΣΥΔΥ, στο χώρο μπροστά από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και στο χώρο του σημερινού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ιρλανδοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η Ιρλανδία υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού, Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, Μάικλ Φέρις, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέρος της ΕΕ.

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής, με επικεφαλής τον κ. Φέρις, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και είχε το πρωί συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ καθώς και το θέμα της ενίσχυσης των σχέσεων Κύπρου-Ιρλανδίας ειδικότερα στον τουριστικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [07] ΑΚΕΛ - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2000, αλλά θα τηρήσει στάση αποχής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ΑΚΕΛ θα ψηφίσει τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και την άμυνα.

    Σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για μια σωστή λύση, επισημαίνοντας ότι "το κάθε βήμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πρέπει να προϋποθέτει προηγούμενη πρόοδο στο Κυπριακό, αλλιώς το όπλο και ο μοχλός πίεσης που λέγεται ΕΕ σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] Εκ του σύνεγγυς - Δήλωση Προέδρου - Πηγές

    Γενεύη,Ελβετία,02/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Οι παράμετροι μέσα στις οποίες διεξάγονται οι συζητήσεις κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου από αυτές των συνομιλιών του πρώτου γύρου.

    Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η οποία τονίζει παράλληλα την αμετακίνητη πρόθεση του Προέδρου, εάν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, να συζητήσει σοβαρά με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επίτευξη λύσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [09] ΔΗΚΟ - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θα ψηφίσει τον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό του κράτους για το 2000 και ταυτόχρονα θα εισηγηθεί μερικές περικοπές σε επί μέρους κονδύλια, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ έχει και διατηρεί τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις του σε αρκετές δαπάνες που προβλέπονται στο προϋπολογισμό. Σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, είπε ότι τόσο το ΔΗΚΟ όσο ο ίδιος δεν θέλουν να αποδοθούν σε ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων στα πλαίσια της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού, ιδιαίτερα, όπως είπε αυτή την περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεξάγει διαβουλεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό και ιδιαίτερα "όταν τα νέα από τη Γενεύη δεν είναι καλά, δεν είναι ελπιδοφόρα και όταν οι δηλώσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι ανησυχητικές".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [10] ΕΔΕΚ - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τους Προϋπολογισμούς του κράτους για το 2000, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, επισημαίνοντας ότι "η πολιτική που ακολουθείται στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, διότι δεν έχει ορθολογική οικονομική βάση". Ωστόσο η ΕΔΕΚ αναμένεται να ψηφίσει τις δαπάνες που αφορούν την άμυνα όπως και στα προηγούμενα χρόνια.

    Σε ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή των Προϋπολογισμών, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η στάση της κυβέρνησης, όσον αφορά τις εξελίξεις περί των αξιώσεων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση δύο χωριστών κρατών, εμπνέει ανησυχίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [11] ΔΗΣΥ - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα υπερψηφίσει τους Προϋπολογισμούς του κράτους για το 2000, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου, προσθέτοντας ότι ο φετινός προϋπολογισμός όπως και αυτοί των προηγούμενων χρόνων χαρακτηρίζονται από "κοινωνική ευαισθησία".

    Σε ομιλία του στη συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς στη Βουλή, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνομιλίες στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα είναι "απόλυτα ουσιαστικές" και ότι η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση του προβλήματος ενώ για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είπε πως η κυβέρνηση Κληρίδη "έκανε και κάνει τα πιο σημαντικά και αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [12] Κύπρος - Ουκρανία - Νέος πρέσβης

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα διαβεβαίωσε για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κύπρου στην Ουκρανία, Χαράλαμπου Ιωαννίδη, ο κ. Κούτσμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο και το ρυθμό ανάπτυξης των εμπορο-οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρατηρώντας ότι οι συνολικές ανταλλαγές και επενδύσεις στην Ουκρανία από την Κύπρο την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση, μετά τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [13] Κυπριακή κυβέρνηση - Λοϊζίδου - ΣτΕ

    Γενεύη,Ελβετία,02/02/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου επισημαίνει η κυπριακή κυβέρνηση σε επιστολή που απέστειλε αυτή τη βδομάδα στους μόνιμους αντιπροσώπους των 41 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στην επιστολή σημειώνεται πως ανεξάρτητα από το γεγονός ότι διεξάγονται εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με απώτερο στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού, η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [14] ΕΔΗ - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) θα ψηφίσουν τους Προϋπολογισμούς του κράτους για το έτος 2000, όχι επειδή συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά επειδή "δεν βλέπουμε λόγο να καταψηφίσουμε" τις δαπάνες που παρουσιάζονται, δήλωσε σήμερα η βουλευτής του κόμματος Ανδρούλλα Βασιλείου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι καιρός να μελετηθεί ξανά το θέμα των φορολογικών συντελεστών για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

    Σε ομιλία της στη Βουλή για τους Προϋπολογισμούς του κράτους, η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να αξιοποιηθούν τα νέα δεδομένα και να αναγκαστεί η τουρκική πλευρά να υποκύψει, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίλυση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 February 2000 - 18:46:12 UTC