Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΕΛ - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας
  • [02] ΧΑΚ - Υπουργός Οικονομικών - Μέτρα αναζωογόνησης
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [05] Θάνατος συζύγου Ισραήλ - Βιβλίο Συλλυπητηρίων
  • [06] Εκπρόσωπος - Δημοσκόπηση - Ομοσπονδία
  • [07] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής Γαλλίας
  • [08] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Φερχόιγκεν
  • [09] Kοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Βρυξέλλες
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Αφιξη
  • [11] ΓΓ του ΑΚΕΛ - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [12] ΚΟΤ - Τουριστική Έκθεση Μόσχας
  • [13] ΚΕΒΕ - Βουλή - Υπόμνημα - ΧΑΚ
  • [14] Εκδήλωση προς τιμή της Πολίν Γκριν
  • [15] Χριστόφιας - Παγκύπρια Συγκέντρωση Κερυνειωτών <H5>ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 "Καλή και δημιουργική" χαρακτήρισε τη σημερινή του συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές σε σχέση με τον επόμενο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως , "υποστηρίζουμε από κοινού τη θέση ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας", που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    <H5>ΧΑΚ - Υπουργός Οικονομικών - Μέτρα αναζωογόνησης</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000</STRONG> Η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον θεσμό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), γιατί πιστεύει στην αξία και τη σημασία του για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, προσθέτοντας πως η στήριξη αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί πως σημαίνει "τεχνική διαμόρφωση τιμών σε ψηλότερα επίπεδα". Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία ανακοίνωσε πρακτικά μέτρα με άμεση ισχύ για αναζωογόνηση του ΧΑΚ, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι χθες βράδυ είχε συνάντηση με εκπροσώπους των επενδυτών, των χρηματιστών, των δημόσιων εταιρειών, του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τους οποίους συζήτησε τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα χρηματιστηριακά δρώμενα της Κύπρου.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)
    <H5>Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου</H5> ΚΥΠΕ -17/03/2000 Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     507.26 ( 1.75)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £22,150,832
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 8,255,785  625.89 (  0.83)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £   941,212  381.31 (  0.33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £ 1,003,995  332.23 (  6.06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £   709,456  154.01 (  2.76)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £   995,309  388.22 (  3.76)
    Εμπορικές Εταιρείες      £ 1,546,488  202.18 (  3.68)
    Αλλες Εταιρείες          £ 6,304,427  555.71 (  3.47)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.            $105.00  ( 0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)
    <H5>Εκπρόσωπος - Κυπριακό</H5> KYΠΕ - 17/03/2000 Ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα είναι ιδιαίτερα ουσιαστικός διότι θα διαφανεί το μέλλον της διαδικασίας, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια διαδικασία "χωρίς νόημα". Ο κ. Παπαπέτρου κάλεσε όσους έπιθυμούν επιτυχία της διαδικασίας των συνομιλιών να προβούν στις "αναγκαίες ενέργειες" μέχρι την έναρξη του τρίτου γύρου ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου και σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκει στο εξωτερικό περισσότερη κατανόηση παρά στο εσωτερικό, όσον αφορά την ερμηνεία του όρου "όλα τα θέματα στο τραπέζι".
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    <H5>Θάνατος συζύγου Ισραήλ - Βιβλίο Συλλυπητηρίων</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Πλειάδα πολιτικών και απλών πολιτών υπέγραψαν σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ για το θάνατο της συζύγου του Πρέσβη της χώρας στην Κύπρο, Σεμί Τζουρ, Ρουχάμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετέβει στην Πρεσβεία και υπέγραψε το βιβλίο το μεσημέρι, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος φθάνει από το Λονδίνο αργότερα σήμερα, απέστειλε στον κ. Τζουρ συλλυπητήριο τηλεγράφημα.
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    <H5>Εκπρόσωπος - Δημοσκόπηση - Ομοσπονδία</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Κανένας δεν επιλέγει την ομοσπονδία ως την επιθυμητή λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σήμερα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν σε πρωϊνή εφημερίδα. Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "κανέναςδεν επιλέγει τη λύση της ομοσπονδίας ως την επιθυμητή λύση", προσθέτοντας ότι "και μένα, που είμαι θιασσώτης της ανάγκης να προχωρήσουμε σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αν με ρωτήσουν αν μου αρέσει η λύση της ομοσπονδίας, θα πως όχι, προτιμώ μια άλλη".
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    <H5>Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής Γαλλίας</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη μέχρι στιγμής ότι πρόκειται ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής της Γαλλίας, όπως έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη γαλλική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για προσπάθειες της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μιλήσει στην Επιτροπή, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η κυβέρνηση "προσπάθησε διακριτικά" να το διερευνήσει και πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει καμιά ένδειξη μέχρι στιγμής που να τεκμηριώνει ότι επίκειται κάτι τέτοιο".
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    <H5>Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Φερχόιγκεν</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Τ/Κ για συμμετοχή στην κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα στις ενταξιακές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Φερχόιγκεν "κομίζει οτιδήποτε" κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "δεν υπάρχει πληροφόρηση πως φέρνει κάτι συγκεκριμένο", αλλά πρόσθεσε πως "η κυβέρνηση αναμένει ότι αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει το συντονισμό ΕΕ -Κύπρου σε σχέση με την ευρωπαϊκή μας πορεία".
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    <H5>Kοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Βρυξέλλες</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνάντηση του Προεδρείου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου, οι βουλευτές Τάσσος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Χρίστου και Δημήτρης Συλλούρης, συμπρόεδρος, Α' Αντιπρόεδρος και Β' Αντιπρόεδρός, αντίστοιχα, της ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση του Προεδρείου θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της 17ης Συνόδου της ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 17 και 18 Απριλίου.
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)
    <H5>Πρόεδρος Βουλής - Αφιξη</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Η πορεία του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επιστρέφοντας στην Κύπρο από το Λονδίνο όπου είχε υποβληθεί σε εγχείριση συρραφής στέρνου. Μιλώντας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό "δεν έχει μετακινηθεί ούτε ίντζα" προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι διατεθειμένες να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    <H5>ΓΓ του ΑΚΕΛ - Πρέσβης ΗΠΑ</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/20000 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές για ουσιαστικό διάλογο, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Αγκυρα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να αλλάξουν την πολιτική τους στο Κυπριακό ώστε να γίνει κατορθωτή η διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου και να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    <H5>ΚΟΤ - Τουριστική Έκθεση Μόσχας</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Στην τουριστική έκθεση "ΜΙΤΤ 2000" που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα μεταξύ 22 - 25 Μαρτίου θα λάβει μέρος ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), με στόχο να ενημερώσει τους διοργανωτές για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ενώ θα ενημερωθεί από αυτούς για τις δυνατότητες της αγοράς της Ρωσίας. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΟΤ, εκτιμάται ότι λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που επικράτησε κατά το 1999 στη Ρωσία το τουριστικό ρεύμα από τη χώρα αυτή προς την Κύπρο παρουσίασε μείωση της τάξης του 32 % περίπου. ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ) <H5>ΚΕΒΕ - Βουλή - Υπόμνημα - ΧΑΚ</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Τη θέση ότι η Βουλή δεν πρέπει να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις επειδή τα θέματα του Χρηματιστηρίου είναι πολύπτυχα, εξέφρασε αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής της στη Βουλή στην οποία υπέβαλε γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις του Επιμελητηρίου στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων στο ΧΑΚ. Στο υπόμνημα εκφράζεται η ιδιαίτερη ανησυχία του ΚΕΒΕ για τα προβλήματα που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο και για τις λειτουργικές του αδυναμίες.
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/MX)
    <H5> Εκδήλωση προς τιμή της Πολίν Γκριν</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή πολιτεία θα τιμήσει την Πολίν Γκριν για την προσφορά της στην υπόθεση της Κύπρου, εξέφρασε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια αποψινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών προς τιμή της Βρετανίδας πρώην Ευρωβουλευτού ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στην ομιλία του ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τόσο η Κύπρος όσο και "οι όπου γης άνθρωποι που αγωνίζονται για ιδανικά" χρωστούν ένα "μεγάλο ευχαριστώ" στην κ. Γκριν, η οποία "μπήκε στην πολιτική μας σκηνή και στις καρδιές μας" και ταυτίστηκε με τον αγώνα μας μεταφέροντας τα μηνύματα του κυπριακού λαού σε κάθε διεθνές και περιφεριακό βήμα.
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)
    <H5>Χριστόφιας - Παγκύπρια Συγκέντρωση Κερυνειωτών</H5> ΚΥΠΕ - 17/03/2000 Το ΑΚΕΛ κρίνει ότι η διαδικασία που ακολουθείται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αποδείχτηκε μη παραγωγική και σημειώνει ότι το ίδιο θεωρούσε από την αρχή πως ο απευθείας διάλογος, με την προϋποθέση ότι οι δύο πλευρές μιλούν την ίδια γλώσσα, είναι η πλέον ενδεδειγμένη και αναγκαία διαδικασία, τόνισε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε Παγκύπρια Συγκέντρωση Κερυνειωτών. Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν διαβλέπει να επίκειται λύση του Κυπριακού και είπε ότι η ευρωπαϊκή διάσκεψη στο Ελσίνκι, η αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και η ελλαδοτουρκική προσέγγιση δημιούργησαν σε ορισμένους υπέρμετρες προσδοκίες.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 17 March 2000 - 21:46:07 UTC