Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου
  • [02] Cyprus College - Συνέδριο
  • [03] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Αποτελέσματα εκλογών Ελλάδας
  • [04] Αρχιεπίσκοπος - Τηλεγράφημα - Σημίτης
  • [04] Υπουργός Συγκοινωνιών - Δρομολόγια
  • [05] Yπουργός Συγκοινωνιών - Αερομεταφορές
  • [06] Θεοδώρου - Χατζηδημητρίου - Κίνημα - Εκλογές Ελλάδας
  • [07] Ηθική - Ανθρώπινα Δικαιώματα - Διεθνές συνέδριο
  • [08] Κυπριανού - Συνέδριο ΔΗΚΟ - Σοσιαλδημοκράτες
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Κώστας Σημίτης - Συγχαρητήρια
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ελλάδα - Εκλογές
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Πρωθυπουργός
  • [12] Ρολάνδης - Ιταλοί - Διεθνής ιστιοδρομία
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο - Επαφές
  • [14] Πρόεδρος Φινλανδικού Κοινοβουλίου - Επαφές
  • [15] Ελληνοαμερικανοί ηγέτες - Επιστολή - Λευκός Οίκος
  • [16] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Τουρκία
  • [17] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ελλάδα - Εκλογές (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     543.57 ( 4.82)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £37,167,848
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 7,221,950  664.41 (  4.70)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £ 3,095,933  377.34 (  3.20)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £ 1,676,498  363.20 (  3.00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £ 2,375,834  163.78 (  5.07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £ 5,446,987  499.60 (  9.18)
    Εμπορικές Εταιρείες      £ 5,161,856  222.44 (  2.84)
    Αλλες Εταιρείες          £ 8,080,776  580.94 (  4.61)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.             105,00  ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    Κ) Cyprus College - Συνέδριο ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Το Β' Διεθνές Ακαδημαϊκό/Φοιτητικό Συνέδριο με θέμα "Ανθρώπινα Δικαιώματα: Πλανήτης Γη μετά το 2000" διοργανώνει το Cyprus College την Παρασκευή, 14 Απριλίου, από τις 9.30 ως τις 14.00 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κολλεγίου, στο Συνέδριο, τις εργασίες του οποίου θα κηρύξει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, θα συμμετάσχουν "διακεκριμένοι και καταξιωμένοι νομομαθείς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου".
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)
    (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Αποτελέσματα εκλογών Ελλάδας ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι δεν αποτελεί έκπληξη για αυτόν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι "θα αρχίσει μια νέα περίοδος όχι απλώς στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αλλά μια περίοδος νέα με τη χάραξη μιας στρατηγικής και πολιτικής η οποία να έχει στόχο τη διεκδίκηση των δικαίων του κυπριακού λαού και να αναβαθμίσει την ουσία του κυπριακού προβλήματος". Ο κ. Κυπριανού σημείωσε εξάλλου ότι το φαινόμενο του διπολισμού, που παρατηρήθηκε στις χθεσινές εκλογές, δεν πρέπει να υπάρξει στην Κύπρο επισημαίνοντας ότι "είναι ευθύνη όλων μας που ανήκουμε στον ενδιάμεσο χώρο να δούμε τι κάμνουμε" ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Δρομολόγια ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για τις αερομεταφορές αποφάσισε όπως παραχωρήσει άδεια σε κυπριακές εταιρείες να πραγματοποιούν δρομολογημένες πτήσεις από τη Λάρνακα προς περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι θα δοθεί άδεια σε όποιες εταιρείες θέλουν να υποβάλουν αίτηση.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/MX)
    (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Τηλεγράφημα - Σημίτης ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την επανεκλογή του απέστειλε στον Κώστα Σημίτη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για απελευθέρωση του κατεχόμενου τμήματος του νησιού. Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Σημίτη, ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ότι "είμεθα βέβαιοι ότι η Κυβέρνησις της Μητρός Πατρίδος δεν θα παραμείνη αδρανής ενώπιον του συνεχιζόμενου, λόγω της τουρκικής εισβολής, δράματος του κυπριακού ελληνισμού, αλλά θα αγωνισθή δι' όλων αυτής των δυνάμεων προς απελευθέρωσιν του κατεχόμενου τμήματος της νήσου ημών και αποκατάστασιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δι' όλους τους νομίμους κατοίκους αυτής".
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)
    (K) Yπουργός Συγκοινωνιών - Αερομεταφορές ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Την 1η Ιανουαρίου 2002 η Κύπρος θα συμμετέχει στην πλήρη ελευθεροποίηση των αερομεταφορών στον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο χώρο (ΚΕΕΧ), δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως το θέμα συζητήθηκε σήμερα από την Υπουργική Επιτροπή για τις Αερομεταφορές η οποία συμφώνησε "ομόφωνα να προχωρήσουμε στις συζητήσεις με την ΕΕ για τον ΚΕΕΧ. Ωστόσο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης, που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρία δήλωσε ότι η "ομόφωνη απόφαση δεν αφορά τις ΚΑ. Εμείς εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας ότι θα μπορούσε να δοθεί πίστωση χρόνου, όπως αυτή είχε αρχικά αποφασιστεί μέχρι δηλαδή την 1/1/2003".
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)
    (K) Θεοδώρου - Χατζηδημητρίου - Κίνημα - Εκλογές Ελλάδας ΚΥΠΕ - 10/04/2000 "Πολύ λυπηρές" και "επώδυνες" χαρακτήρισαν τις εξελίξεις στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών οι βουλευτές του Κινήματος Δώρος Θεοδώρου και Τάκης Χατζηδημητρίου αντίστοιχα, με τον πρώτο να διαβλέπει και αρνητικές επιπτώσεις γενικά πάνω σε μελλοντικές προσπάθειες ενοποίησης του ενδιάμεσου χώρου. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κίνημα, ο κ. Θεοδώρου μίλησε για μια "πολύ λυπηρή εξέλιξη" και εξέφρασε φόβους για "πολύ σοβαρές επιπτώσεις γενικά πάνω στις προσπάθειες για ενοποίηση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου", δεδομένου, όπως είπε, ότι η προσπάθεια άρχισε με πέντε κόμματα και κινήσεις.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΓ/ΡΑΓ)
    (K) Ηθική - Ανθρώπινα Δικαιώματα - Διεθνές συνέδριο ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Την ανάγκη εξάσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος με το δέοντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και λαμβάνοντας υπόψη θέματα ηθικής τόνισαν σήμερα διακεκριμένοι δικηγόροι που συμμετέχουν στο πενθήμερο διεθνές νομικό συνέδριο που άρχισε στη Λευκωσία, στο οποίον λαμβάνουν μέρος πέραν των 300 δικηγόρων από όλο τον κόσμο. Στην ενότητα για την "Ηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", της οποίας προεδρεύει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ομιλητές παρέθεσαν τις απόψεις τους για τρόπους με τους οποίους τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να προωθούνται μέσω του επαγγέλματός τους, θέμα που λαμβάνεται υπόψη από τα 4 εκ. των δικηγόρων που εργάζονται σε όλο τον κόσμο.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)
    (Κ) Κυπριανού - Συνέδριο ΔΗΚΟ - Σοσιαλδημοκράτες ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ θα αποφασίσει την παραπέρα πορεία του κόμματος ενώ τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα είναι αυτά που θα λάβουν την απόφαση εφόσον τεθεί θέμα επιστροφής στο κόμμα της ομάδας Κύπρου Χρυσοστομίδη. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ερωτηθείς αν ανοίγει ένας νέος δρόμος για επαφές με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών είπε πως επαφές θα γίνουν με όλους "με στόχο να βρούμε τον κοινό παρονομαστή σε ό,τι αφορά στρατηγική για το εθνικό θέμα".
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)
    (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κώστας Σημίτης - Συγχαρητήρια ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Τα συγχαρητήριά του προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εκλογές και την επανεκλογή του στο αξίωμα εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. O Πρόεδρος Κληρίδης, που βρίσκεται στο Λονδίνο, επικοινώνησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικώς με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον συγχάρηκε για την νίκη του. (ΚΥΠΕ/ΜΧ) (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ελλάδα - Εκλογές ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Θερμά συγχαρητήρια τόσο προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την επανεκλογή του αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ήθος, την αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια που επέδειξε καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αλλά και για το αποτέλεσμα που έτυχε εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την υποδοχή αντιπροσωπείας του Φινλανδικού Κοινοβουλίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι για το ΔΗΣΥ "δεν μετρούν τα αδελφά κόμματα αλλά μετρά το εθνικό μας πρόβλημα" και πως "η μέχρι σήμερα στενή συνεργασία της κυβέρνησης Σημίτη με την κυβέρνηση Κληρίδη προοιωνίζει μια ακόμα πιο συνεχή και συνεπή συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας". (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΡΑΓ) (Κ) Ρολάνδης - Ιταλοί - Διεθνής ιστιοδρομία ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Θέματα που αφορούν τη διοργάνωση διεθνούς ιστιοδρομίας τον Αύγουστο, που θα περάσει και από την Κύπρο, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο Francesco Bascone και τον Ιταλό διάσημο ιστιοπλόο Cino Ricci, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική οργάνωση της ιστιοδρομίας. Η ιστιοδρομία, στην οποία θα πάρουν μέρος αγωνιστικά σκάφη ανοικτής θάλασσας και θα φέρει το όνομα "The Levant Route", θα ξεκινήσει από την Ιταλία και θα καταλήξει στο Λίβανο με σταθμούς στην Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και Συρία, ενώ μαζί με τον κ. Ricci, την τεχνική οργάνωση ανέλαβε και ο ιστιοπλοϊκός σύνδεσμος Velaitalia.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)
    (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Πρωθυπουργός ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Τη διάθεση για προσωπική παρέμβαση στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην οποία συζήτησαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η Βρετανία ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες που διεξάγονται. Μιλώντας μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο, που διήρκησε περίπου 45 λεπτά, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με το Βρετανό Ειδικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, είπε ότι "με τον Πρωθυπουργό είχαμε μια επανεξάταση του Κυπριακού υπό την έννοια του πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τονίσαμε το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη μπει σε διαπραγματεύσεις" για λύση του Κυπριακού. (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΧ) (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο - Επαφές ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του στο Λονδίνο με γεύμα εργασίας με διάφορους Βρετανούς βουλευτές στο ξενοδοχείο Dorchester, όπου διαμένει. Είχε, επίσης, ενημερωτική συνάντηση σήμερα το απόγευμα με Βρετανούς δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις προοπτικές επίλυσής του, σημειώνοντας την ανάγκη οι συνομιλίες να εξελιχθούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το απόγευμα. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ) (Κ) Πρόεδρος Φινλανδικού Κοινοβουλίου - Επαφές ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Το ενδιαφέρον του φινλανδικού κοινοβουλίου για το Κυπριακό, αλλά και τη βούλησή του να υποστηρίξει την Κύπρο, εξέφρασε το απόγευμα η Πρόεδρός του Riitta Uosukainen ύστερα από συνάντηση των Φινλανδών κοινοβουλευτικών που επισκέπτονται την Κύπρο με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αναμένει από την Πρόεδρο του Φινλανδικού Κοινοβουλίου να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)
    (Κ) Ελληνοαμερικανοί ηγέτες - Επιστολή - Λευκός Οίκος ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Επιστολή με την οποία επισημαίνουν με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να συμβιώσουν απέστειλαν σε ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Αμυνας καθώς και σε μέλη του Κογκρέσου Ελληνοαμερικανοί ηγέτες. Στην επιστολή, που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Προσπάθειας των Ελλήνων Αντριου Μανάτος, σημειώνεται ότι τους τελευταίους δύο μήνες περισσότεροι από 200 Τ/Κ πέρασαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές "με κίνδυνο της ζωής τους", όπως και το γεγονός ότι πέραν του 50% των Τ/Κ στα κατεχόμενα αναγκάστηκαν να φύγουν για το εξωτερικό.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)
    (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Τουρκία ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Η κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αυριανό Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία στο Λουξεμβούργο κάνει σαφέστατη αναφορά στις αποφάσεις του Ελσίνκι για την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για την εξέλιξη της συζήτησης, στο Συμβούλιο Υπουργών.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)
    (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Ελλάδα - Εκλογές ΚΥΠΕ - 10/04/2000 Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό και ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη για την επανεκλογή του και μήνυμα προς τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή με τον οποίο τον πιστώνει για το υψηλό ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα του, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου. Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στον κ. Σημίτη, ο κ. Βασιλείου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η σημασία της νίκης του δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, "η οποία υπό τη φωτισμένη καθοδήγησή σας θα βαδίσει τη δύσκολη πορεία της εντός της ΟΝΕ εποχής, αλλά επεκτείνεται και στην Κύπρο, η οποία όσο ποτέ προηγουμένως χρειάζεται τόσο τη δική σας συμπαράσταση όσο και ολόκληρου του ελληνικού λαού".
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 10 April 2000 - 17:46:11 UTC