Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σορός Κεμάλ - Κύπρος
  • [02] ΠΑΚ - Οδόφραγμα - Μάχη του Αχυρώνα
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Συνομιλίες
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
  • [06] Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Ανδόρα
  • [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα
  • [08] Τ/κ Τύπος - Κηδεία Κεμάλ
  • [09] Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών - Κύπρος - Στροβίλια
  • [10] Κατεχόμενα - Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης - Συλλαλητήριο
  • [11] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Συνάντηση αριστερών κομμάτων
  • [12] Πύλα - Δικοινοτικό εργαστήρι
  • [13] Πλατεία Ελευθερίας - Κούρδοι - Ημέρα Ειρήνης
  • [14] Υπουργός Εμπορίου - Ελλαδίτες τουρίστες - ΔΕΘ

  • [01] (Κ) Σορός Κεμάλ - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Η σορός του 13χρονου Τουρκοκύπριου Κεμάλ Σαράτσογλου, που έχασε τη μάχη για τη ζωή ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείου του Λονδίνου, μεταφέρεται σήμερα στην Κύπρο.

    Η σορός του Κεμάλ θα συνοδεύεται από τον πατέρα του Σιουά και τον θείο του, αδελφό του πατέρα του, Ντερμάν που είναι κάτοικος Λονδίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) ΠΑΚ - Οδόφραγμα - Μάχη του Αχυρώνα

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Η αντικατοχική διαφωτιστική εκστρατεία που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ), οι συγγενείς αγνοουμένων και τα προσφυγικά σωματεία "Αδούλωτη Κερύνεια" και "Ελεύθερη Μόρφου" στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκυρίακο στη μάχη του Αχυρώνα.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΚ σημειώνει ότι "πρωταγωνιστές της συγκλονιστικής γιγαντομαχίας του Αχυρώνα Λιοπετρίου, που έγινε στις 2 Αυγούστου 1958, είναι οι ήρωες Ανδρέας Κάριος από το Αυγόρου, Χρίστος Σαμαράς από το Λιοπέτρι, Φώτης Πίττας από το Φρέναρος, και Ηλίας Παπακυριακού από τη Λυθράγκωμη Αμμοχώστου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] (K) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Δεν διαβλέπει θετική εξέλιξη των συνομιλιών που αρχίζουν στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και υπογραμμίζει την ανάγκη "εθνικής συνεννόησης" για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για πιο σταθερή διεκδικητική πολιτική.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο κτίριο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ευχαριστημένος από τις επαφές με ξένους ομολόγους του, αλλά επεσήμανε ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες του δεν αντιλήφθηκε "να τρέφει οποιαδήποτε αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να γίνει" στις συνομιλίες της 12ης Σεπτεμβρίου, αντίθετα, όπως παρατήρησε, "φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική απαισιοδοξία για την επόμενη φάση των συνομιλιών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο

    ΚΥΠΕ - 01/09/2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λονδίνο καθ' οδόν προς τη Νέα Υόρκη, θα έχει σήμερα συνάντηση με τη Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    Κατά τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 ώρα Κύπρου στο Ελληνικό Κέντρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα ανταλλαγούν απόψεις για το διαφωτιστικό έργο που επιτελείται. (ΚΥΠΣ/ΚΤ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Αποκλειστικά θέματα που αφορούν το Κυπριακό συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, όπως είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ τόνισε πως δεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να αντιδικήσει με οποιονδήποτε.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "όσον αφορά τη συνάντηση (με τον κ. Κακλαμάνη) είναι γεγονός ότι δεν μιλήσαμε για οτιδήποτε άλλο εκτός από την ανταλλαγή πληροφοριών για τις επαφές που είχαμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Ανδόρα

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει απόψε εκτός έδρας την Ανδόρα στον πρώτο της αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Ποδοσφαιρικού Kυπέλλου του 2002. Το παιγνίδι θα αρχίσει στις 18:30 ώρα Κύπρου.

    Στο πλαίσιο του Β' Ομίλου θα διεξαχθούν σήμερα άλλοι δύο αγώνες, μεταξύ Ολλανδίας - ΕΪΡΕ και Εσθονίας - Πορτογαλίας. Μέχρι τώρα έγινε ένας αγώνας μεταξύ Εσθονίας - Ανδόρας, που έληξε με νίκη 1 - 0 υπέρ της Εσθονίας. Ο επόμενος αγώνας της Εθνικής Κύπρου είναι εντός έδρας με την Ολλανδία στις 7 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Τζόζεφ Ντέις και μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής θα έχει στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει τη Συνέλευση στις 6 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη. ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κηδεία Κεμάλ

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Την ερχόμενη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η κηδεία του 13χρονου Τουρκοκύπριου Κεμάλ Σαράτσογλου, ο οποίος πέθανε στο Λονδίνο νικημένος από τη λευχαιμία.

    Σήμερα αναμένεται η σορός του άτυχου παιδιού να μεταφερθεί στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών - Κύπρος - Στροβίλια

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία φέρεται να παραβλέπει τα μέτρα που πήραν τα κατοχικά στρατεύματα στα Στροβίλια.

    "Μια τέτοια ερμηνεία της συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων των Βρετανικών Βάσεων και των Τ/Κ θα ήταν λανθασμένη", είπε, προσθέτοντας ότι "δεν παραβλέπουμε τα μέτρα που πήρε η τουρκική πλευρά και υποστηρίζουμε οποιαδήποτε βήματα που θα θεωρήσει απαραίτητα η ειρηνευτική δύναμη για επαναφορά του στάτους κβο άντε".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Κατεχόμενα - Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης - Συλλαλητήριο

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, όπως γράφουν οι Τ/κ εφημερίδες, γιορτάσθηκε χθες το βράδυ στα κατεχόμενα η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

    Μήνυμα του Τ/κ "Συνδέσμου Ειρήνης", που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην κατεχόμενη Λευκωσία, γράφει μεταξύ άλλων ότι οι Τ/Κ επιθυμούν την ειρήνη "εδώ και τώρα", καθώς και την άμεση επίλυση του Κυπριακού. "Θα στραφούμε ενάντια σε όσους αντιτίθενται στην ειρήνη, τη δημοκρατία και την ομοσπονδία", αναφέρουν στο μήνυμά τους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Συνάντηση αριστερών κομμάτων

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ως μια από τις αιτίες διαιώνισης του Κυπριακού "την ανοχή και την κάλυψη που προσφέρει ο ΝΑΤΟϊκός παράγοντας και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί κaι οι Βρετανοί στην πολιτική της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι "ο διεθνής παράγοντας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα πολύ σοβαρό ρόλο προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού".

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε σε σεμινάριο για το Κυπριακό στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης αριστερών και προοδευτικών κομμάτων που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε πως "πολύ πιο πιθανό είναι ένα καινούργιο αδιέξοδο, το οποίο θα εγκυμονεί κινδύνους διαιώνισης της διχοτόμησης, ουσιαστικής εξαφάνισης των Τ/Κ, ολοκλήρωσης της τουρκοποίησης και προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικό εργαστήρι

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Είκοσι Ελληνοκύπριοι και είκοσι Τουρκοκύπριοι έφηβοι - μαθητές συναντώνται σήμερα και αύριο στην Πύλα στο πλαίσιο δικοινοτικού εργαστηρίου γνωριμίας και συζήτησης διαφόρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό που διοργανώνεται με πρωτοβουλία δυο Ελληνοκύπριων και δυο Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Νίκος Αναστασίου, οι συναντήσεις νέων από τις δυο πλευρές, που άρχισαν πριν από τρία χρόνια με την ονομασία YEP (Youth Encounters for Peace), έχουν στόχο να δώσουν την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους που υποφέρουν από τις συνέπειες του πολιτικού προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο, χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτε, να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανακαλύψουν ότι οι άνθρωποι της άλλης κοινότητας "δεν είναι τέρατα", όπως πιθανόν να έχουν μάθει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Πλατεία Ελευθερίας - Κούρδοι - Ημέρα Ειρήνης

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Λίγοι, αλλά με έκδηλο ενθουσιασμό και πάθος, οι Κούρδοι που ζούνε στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας μαζί με Ελληνοκυπρίους φίλους στον αγώνα τους, πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι πορεία από τα γραφεία της Κουρδικής Δημοκρατικής Λαϊκής Ενωσης στο Λυκαβητό μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας με κυρίαρχο σύνθημα "Λευτεριά στο Κουρδιστάν - Λευτεριά στον Οτσαλάν".

    Ενα χρόνο μετά την από μέρους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΕΚΚ) ανακοίνωση του τερματισμού την ένοπλης περιόδου του αγώνα τους και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, η Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση πραγματοποίησε σήμερα αυτή την εκδήλωση για να εκφράσει την πίστη της ότι "ο 21ος αιώνας θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης σε όλους τους τομείς", αλλά και για να προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση πως αν δεν ανταποκριθεί στην πρότασή τους για ειρήνη και αν δεν κάνει συγκεκριμένα βήματα εκδημοκρατισμού, τότε οι Κούρδοι θα επανεξετάσουν την πολιτική τους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ελλαδίτες τουρίστες - ΔΕΘ

    ΚΥΠΕ - 02/09/2000

    Θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες ο αριθμός των Ελλαδιτών τουριστών που επισκέπτονται φέτος στην Κύπρο ενώ πριν τρία χρόνια ο αριθμός αυτός έφθανε μόλις τις 65 με 67, χιλιάδες δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σημειώνοντας παράλληλα ότι "αυτές οι επισκέψεις δεν έχουν μόνο τουριστική σημασία για μας αλλά έχουν και ευρύτερη εθνική σημασία".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη στα εγκαίνια της 65ης Διεθνούς Εκθεσης (ΔΕΘ), ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε συνεργασία με την Ελλάδα σε έργα που αφορούν τα Βαλκάνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 September 2000 - 13:02:08 UTC