Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενωση Δήμων - Γενική Συνέλευση
  • [02] Κυπριακή τουριστική ομάδα - Κωνσταντινούπολη
  • [03] Νεανική παραβατικότητα - Ερευνα
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαϊκή Διάσκεψη
  • [05] Ζιακ Πόος - Επίσκεψη
  • [06] ΚΕΑ - Ευρωπαϊκός Στρατός
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Διεθνής Επιτροπή Ναυτιλίας - Διάσκεψη Τύπου
  • [09] Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Επίσκεψη στην Ελλάδα
  • [10] Γαλλία - Κύπρος - ΕΕ - Υπουργοί Τουρισμού
  • [11] Πόος - Αφιξη - Δήλωση

  • [01] (Κ) Ενωση Δήμων - Γενική Συνέλευση

    ΚΥΠΕ - 23/11/00

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της για οικονομική στήριξη των Δήμων, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο χαιρετισμό του κατά τη 19η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την προωθημένη έπαλξη της άμεσης και ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διαχείριση μεγάλου μέρους των υποθέσεων που τους αφορούν και της αντιμετώπισης μεγάλης σημασίας προβλήματων που καθημερινά τους απασχολούν", προσθέτοντας ότι "ταυτόχρονα, είναι πολύτιμος συνεργάτης της κυβέρνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Κυπριακή τουριστική ομάδα - Κωνσταντινούπολη

    KYΠΕ - 23/11/00

    Επέστρεψε σήμερα από την Αθήνα όπου μετέβη για διευθέτηση των λεπτομερειών της εκδρομής κυπριακής ομάδας τουριστών, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, ο Διευθυντής του τουριστικού γραφείου "Τσαγγάρης Τουρς", Χρήστος Τσαγγάρης, ο οποίος μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως σήμερα υπέβαλε στην πρεσβεία της Τουρκίας τα έγγραφα για παραχώρηση βίζας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα θα έχει θετική ανταπόκριση.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Τσαγγάρης είπε ότι σε δέκα περίπου μέρες θα γνωρίζουμε σίγουρα αν θα επιτρέψουν οι τουρκικές αρχές την πραγματοποίηση της εκδρομής.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Νεανική παραβατικότητα - Ερευνα

    ΚΥΠΕ - 23/11/00

    Σε αρκετά χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η νεανική παραβατικότητα στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα που για πρώτη φορά διεξήγαγε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο θέμα αυτό, χρησιμοποιώντας δείγμα 1327 μαθητών, αριθμός που ανέρχεται στο 4 % των φοιτούντων στην Β' και Γ' τάξη Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου παγκυπρίως κατά τη σχολική χρονιά 1999 - 2000.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μαζί με το Διδάκτωρα σε θέματα εκπαιδευτικής ψυχολογίας Μιχάλη Παπαδόπουλο, συντονιστή και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή διήρκεσε πέραν του ενός χρόνου, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνας και ότι θα επεκτείνει τα μέτρα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή για μείωση της παραβατικότητας, ενώ διαπίστωσε πως "έχουμε πρόβλημα ότι ποτέ δεν κάναμε έρευνες για τεκμηρίωση των θεμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαϊκή Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 23/11/00

    Τις θέσεις της Κύπρου αναφορικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέπτυξε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του σήμερα στη διάρκεια των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, που διεξήχθη στο Sochaux της Γαλλίας υπό την προεδρία του αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γάλλου Υπουργού Pierre Moscovici, με κύριο θέμα συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης.

    Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, αναμένουμε όπως ανοίξει ξεκάθαρα ο δρόμος για τη διεύρυνση και δοθεί σαφέστατο μήνυμα στην κοινή γνώμη, όχι μόνο των κρατών-μελών αλλά και των υποψήφιων χωρών, αναφορικά με την πολιτική βούληση της ΕΕ να ανοίξει τις πόρτες της σε νέα μέλη, στα επόμενα τρία χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Ζιακ Πόος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 23/11/00

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Ευρωβουλευτής Ζιακ Πόος, εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου για την αίτηση της Κύπρου για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για διήμερη επίσημη επίσκεψη με πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Κατά την παραμονή του ο κ. Πόος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [06] (Κ) ΚΕΑ - Ευρωπαϊκός Στρατός

    KYΠΕ - 23/11/00

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) χαιρέτισε σήμερα τη συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό στρατό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει και στο στόχο της επίλυσης του πολιτικού μας προβλήματος.

    Οπως αναφέρει το ΚΕΑ σε ανακοίνωσή του, η συμμετοχή της Κύπρου στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), ουσιαστικά μας καθιστά συμμέτοχους στη διαμόρφωση πολιτικής στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, ενώ καθιστά την ΕΕ εγγυήτρια της ασφάλειας της Κύπρου, η οποία μετά την ένταξη θα αποτελέσει το ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 23/11/00

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                         261,59 (-1,02)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 11.586.966
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  4.116.675  294,21 (-0,48)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.062.789  210,71 (-1,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     98.633   98,97 (-1,97)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    525.782   89,07 (-2,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    228.975  155,26 (-3,01)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    614.509   58,92 (-4,10)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0  105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    158.496   78,35 ( 0,50)
    Ετ. Πληροφορικής              £    950.386   85,12 (-2,08)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.012.625   75,97 (-0,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     59.726   98,95 ( 0,23)
    Ξενοδοχεία                    £    256.425   79,24 (-1,55)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.500.362  279,87 (-0,91)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [08] (K) Διεθνής Επιτροπή Ναυτιλίας - Διάσκεψη Τύπου

    KYΠΕ - 23/11/00

    "Η Κύπρος βελτιώνει με ταχείς ρυθμούς τα επίπεδα της στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας" δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ναυτιλίας (ΔΕΝ) Πίτερ Μόρις, μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, σημειώνοντας πως "από γενικές παρατηρήσεις που φθάνουν στην Επιτροπή από όλο τον κόσμο προκύπτει ότι η Κύπρος που κινείται για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποκλείει από το στόλο της τα πλοία που δεν πληρούν τα επίπεδα που απαιτεί".

    Ο κ. Μόρις είπε ακόμα ότι η Κύπρος έθεσε σε εφαρμογή την πολιτική του "νηολογίου πλοίων ποιότητας" και αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Επίσκεψη στην Ελλάδα

    ΚΥΠΕ 23/11/2000

    Κοινό συμπέρασμα όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συμμετείχαν στην πρόσφατη αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στην Αθήνα, είναι πως στο επίπεδο των οργάνων και των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, τα θέματα που αφορούν την Κύπρο αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας.

    Κάνοντας έναν απολογισμό των όσων συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών στην Αθήνα, ο Πρόεδρός της και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα το απόγευμα, είπε ότι βασικός στόχος τους ήταν η θεσμοθέτηση και συστηματικοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού των δύο κοινοβουλίων γενικά και ειδικότερα των δύο Επιτροπών γαι Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, "με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Γαλλία - Κύπρος - ΕΕ - Υπουργοί Τουρισμού

    ΚΥΠΕ 23/11/2000

    Με αντικείμενο την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και με ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή των ιδιωτικών φορέων και τη συμβολή τους στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, διοργανώθηκε στη Λίλλη της Γαλλίας διάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Η διάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού της Γαλλίας Μισέλ Ντεμεσίν και στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Ρολάνδης είχε επαφές με ομολόγους του των υπό ένταξη χωρών και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Πόος - Αφιξη - Δήλωση

    ΚΥΠΕ 23/11/2000

    Εφθασε απόψε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ζιακ Πόος "για να ενημερωθεί για τις εξειλίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και την αντίδραση της Κύπρου στην έκθεση πρόοδου της Επιτροπής", όπως ο ίδιος δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Ο Εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου για την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε πως δεύτερος σκοπός της επίσκεψής του είναι να συμμετάσχει στις εργασίες της 10ης Συνάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των υποψηφίων χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 November 2000 - 13:02:04 UTC