Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση και νέο ρεκόρ έτους
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χριστόφιας
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διάσκεψη
  • [04] ΑΚΕΛ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση - Κύπρος - Οικονομικά
  • [06] ΣτΕ - Παιδιά - Διάσκεψη
  • [07] Υπουργός Εμπορίου - Υψηλή τεχνολογία - Σεμινάριο
  • [08] Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Δηλώσεις
  • [09] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση και νέο ρεκόρ έτους

    KYΠΕ - 29/11/2000

    Συνέχεια στη δοκιμασία που περνά το επενδυτικό κοινό τον τελευταίο καιρό έδωσε η σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε νέα χαμηλότερη τιμή για το 2000. Ο Δείκτης έκλεισε στις 233 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση της τάξης του 2, 37%, με την αξία των συναλλαγών να συρρικνώνεται στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, για φέτος, των 9,3 εκατομμυρίων λιρών.

    Κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο από θεσμικούς όσο και από μικροεπενδυτές. Αναλυτικά, η αγορά άνοιξε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,44%, στις 237,6 μονάδες. Η αδιαφορία των επενδυτών να προβούν σε αγορές μετοχών έδωσε στο Γενικό Δείκτη πτωτική πορεία. Με την πάροδο της ώρας η πτώση αυξανόταν, σε αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, λόγω και της αδυναμίας των τραπεζικών τίτλων να ανακάμψουν από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκαν. Τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 233 μονάδες έναντι 238,66 μονάδων της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας νέα σημαντική πτώση της τάξης του 2,37% με τις πραγματοποιηθείσες πράξεις να ανέρχονται στις 5.703.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χριστόφιας

    ΚΥΠΕ - 29/11/2000

    "Ατεκμηρίωτα, αφοριστικά, αστήρικτα και ισοπεδωτικά", χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τα όσα ανέφερε χθες για το έργο της κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Χριστόφιας "αφ'υψηλού έχει επιχειρήσει να μηδενίσει το κυβερνητικό έργο" και πως "ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η κριτική είναι στα όρια της υβριστικής τοποθέτησης απέναντι στην κυβέρνηση".

    "Η συστηματική επιλογή του κ. Χριστόφια να γενικολογεί έχει ως προφανή στόχο να παραπλανήσει και να προκαλέσει σύγχυση στον κυπριακό λαό για να προωθήσει τους κομματικούς του στόχους", ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μεσούσης της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαπέτρου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "είναι κατανοητή η προσπάθεια του κ. Χριστόφια πλην όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση στον κυπριακό λαό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 29/11/2000

    Με συνετές προσπάθειες και επιδέξιους χειρισμούς έχουμε πετύχει να φέρουμε την Τουρκία σε θέση άμυνας, τόνισε το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το τελευταίο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ έχει μεν πολλά αρνητικά σημεία, αλλά είναι σημαντικό για τη δική μας πλευρά αφού επαναλαμβάνει πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται πάνω στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να οδηγεί σε ένα, αδιαίρετο και ομόσπονδο κράτος, ενώ για πρώτη φορά επισημαίνει πως η λύση αυτή δεν μπορεί να αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι μια σειρά από σημαντικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ευνοούν τις θέσεις της δικής μας πλευράς και φέρουν την Τουρκία για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] ΑΚΕΛ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 29/11/2000

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να φύγει "η δεξιά και η ακροδεξιά" από την εξουσία, ώστε να πάει μπροστά ο τόπος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι υπάρχει χάσμα φιλοσοφίας μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, και επέκρινε το ΔΗΣΥ για άκριτη υιοθέτηση όλων όσα προέρχονται από την Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση - Κύπρος - Οικονομικά

    ΚΥΠΕ - 29/11/2000

    Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2001 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που κυκλοφόρησε σήμερα, στην οποία σημειώνει ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Στο κεφάλαιο που αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει επιδεινωθεί η κρίση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), που είχε ως αποτέλεσμα "περαιτέρω απότομες μειώσεις του Δείκτη Τιμών", σημειώνοντας ότι ο Δείκτης το Νοέμβριο έφθασε τις 262 μονάδες, σε σύγκριση με 850 πριν από 12 μήνες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] ΣτΕ - Παιδιά - Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 29/11/2000

    Εληξε σήμερα στη Λευκωσία η Διάσκεψη "Τα παιδιά στην αυγή της νέας χιλιετίας", η οποία σηματοδοτεί σημαντικές καινοτομίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα στο μέλλον στη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής στις 41 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Αξιωματούχοι κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών υπηρεσιών συναντήθηκαν στη Διάσκεψη με 23 παιδιά από 18 διαφορετικές χώρες, πιστοί στο πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία δίνει στα παιδιά το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υψηλή τεχνολογία - Σεμινάριο

    ΚΥΠΕ - 29/11/00

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εκτός από την πολιτική της σημασία, θα έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος βρισκόμαστε στο μέσο της διαδικασίας εναρμόνισης της νομοθεσίας μας με την αντίστοιχη νομοθεσία της ΕΕ.

    Προσφωνώντας σήμερα ειδικό σεμινάριο για την υψηλή τεχνολογία, ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την εισαγωγή και προώθηση της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 29/11/00

    Την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Δημοκρατίας και Τεχνολογίας επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Χριστοφίδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την 52η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10.12.1948.

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι απαιτείται επίσης η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Διοικήσεως, η προώθηση νομοσχεδίου στη Βουλή για προστασία των προσωπικών δεδομένων, η δημιουργία υποδομής για την ανθρωπιστική μεταχείριση των λαθρομεταναστών, η εισαγωγή του μαθήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία, η ανάπτυξη της αναγκαίας αισθητικής αγωγής στην αστυνομία και το στρατό, η υποστήριξη από το κράτος όλων των θεσμών σε κυβερνητικό επίπεδο και μη, που σχετίζονται με το θέμα, ώστε να αποκτήσουν αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, και η προσαρμογή στη νέα κουλτούρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/MM)

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ – 29/11/00

    Η Ε/κ πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση να προσέλθει στον έκτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλά η οριστική απόφαση εξαρτάται από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε εγρήγορση και έχουν ήδη δράσει προληπτικά σε όλα τα δυνατά επίπεδα, για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 November 2000 - 21:25:59 UTC