Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πρόεδρος ΝΔ - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία
  • [04] Πρόεδρος αλβανικού Κοινοβουλίου - Αναχώρηση
  • [05] Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Μεταφορών Λεττονίας
  • [06] Πέργαμος - Τεταμένη κατάσταση
  • [07] Καθηγητές - Αποφάσεις - Νέα απεργία
  • [08] Σοσιαλδημοκράτες - Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [09] ΑΔΗΚ - Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [10] Δημοκρατικός Συναγερμός - Μπους
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού - Επαφές

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ 14/12/2000

    Ικανοποίηση για το ψήφισμα 1331 του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι το ψήφισμα επιβεβαιώνει το σωστό τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης χειρίζεται το Κυπριακό.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΔΗΣΥ, το οποίο ταυτίζεται με την ενωμένη Ευρώπη, και στοχεύει στην διασφάλιση της κρατικής μας οντότητας και την ευημερία του λαού μας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από εμάς εξαρτάται να επιταχύνουμε τους ρυθμούς προσαρμογής μας και να παραμείνουμε στην κορυφή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 14/12/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                         250,53 (-2,15)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 15.148.432
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £         0 1.124,65 (-2,62)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.882.694  280,06 (-2,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.178.920  205,21 (-1,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    311.850  105,11 (-2,59)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    606.874   86,60 (-0,67)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    786.522  154,85 (-2,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    514.394   63,02 (-3,83)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0  105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     62.393   72,32 (-1,53)
    Ετ. Πληροφορικής              £  3.757.342   77,27 (-1,74)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    852.079   63,26 (-1,53)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    151.782   98,34 ( 0,38)
    Ξενοδοχεία                    £    577.095   85,24 (-1,55)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.383.847  285,92 (-2,29)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] Πρόεδρος ΝΔ - Κύπρος - ΕΕ - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Ο Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κώστας Καραμανλής τόνισε σήμερα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μαζί με τα κράτη του λεγόμενου πρώτου κύματος και προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει διεύρυνση της Ενωσης χωρίς την Κύπρο.

    Μιλώντας το μεσημέρι σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του στη Λευκωσία η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι δικαίωμα βέτο η ΝΔ δεν αναγνωρίζει σε κανένα κράτος μη μέλος της ΕΕ. "Δεν μπορεί ο Αττίλας", είπε, "εμμένοντας στα τετελεσμένα της βίας να μπλοκάρει τις αποφάσεις για τη διεύρυνση".

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ/ΡΑΓ)

    [04] Πρόεδρος αλβανικού Κοινοβουλίου - Αναχώρηση

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Αναχώρησε σήμερα από την Κύπρο ο Πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου Skender Gjinushi, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο επικεφαλής πολυμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Gjinushi έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής και είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσο Παπαδόπουλο και μέλη της Επιτροπής, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη και τους Δημάρχους Λευκωσίας και Πάφου Λέλλο Δημητριάδη και Φειδία Σαρίκα αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [05] Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Μεταφορών Λεττονίας

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Μεταφορών της Λεττονίας Anatolijs Gorbunovs, ο οποίος εκτελεί επίσκεψη στην Κύπρο επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας.

    Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αύριο θα υπογραφεί από τον ίδιο και το Λεττονό Υπουργό διακρατική συμφωνία για τη ναυτιλία και τις οδικές μεταφορές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] Πέργαμος - Τεταμένη κατάσταση

    ΚΥΠΕ- 14/12/00

    Τεταμένη ήταν σήμερα η ατμόσφαιρα στο Πέργαμος μετά τη χθεσινή απαγωγή από το κατοχικό καθεστώς του Ελληνοκύπριου Πανίκου Τζιακούρμα.

    Από το πρωί, οι Βρετανικές Βάσεις αύξησαν τις περιπολίες στην περιοχή, ενώ αργά το απόγευμα προχώρησαν στην τοποθέτηση οδοφράγματος και εγκατέστησαν προβολείς κατά μήκος του δρόμου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΝΜΑ)

    [07] Καθηγητές - Αποφάσεις - Νέα απεργία

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης αποφάσισαν αργά σήμερα το απόγευμα να κατέλθουν σε νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίας του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε μετά την παγκύπρια συνδιάσκεψη των 100 γενικών αντιπροσώπων των καθηγητών στη Λεμεσό.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Ανδρέας Σταύρου είπε πως το ΔΣ είναι έτοιμο να συνέλθει έκτακτα, εάν και εφόσον σημειωθούν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου, ωστόσο ανέφερε πως δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγμάτευσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΜΑ/ΝΜΑ)

    [08] Σοσιαλδημοκράτες - Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Ικανοποίηση εξέφρασε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών για το περιεχόμενο τους ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο μέχρι τις 15 Ιουνίου 2001.

    "Θεωρούμε ως θετικές τις αναφορές στη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως επίσης και την επισήμανση των ευθυνών των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής για να άρουν τους περιορισμούς που παράνομα επέβαλαν στις 30 Ιουνίου 1999 στην UNFICYP καθώς και για αποκατάσταση του status quo ante (προηγούμενου καθεστώτος) στη περιοχή Στροβίλια", αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [09] ΑΔΗΚ - Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Το ΑΔΗΚ θεωρεί "καταρχήν θετικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά το ψήφισμα 1331, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο", χαρακτηρίζοντας ως "ενθαρρυντική" την αναφορά στη "μη παρεμπόδιση του έργου της Δύναμης από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά και την αποκατάσταση του προηγούμενου στάτους κβο στα Στροβίλια".

    Σε ανακοίνωσή του το ΑΔΗΚ αναφέρει επίσης πως "φυσικά θα ήταν ορθότερο το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναφέρεται σε αποκατάσταση του στάτους κβο προ του 1974 και σε άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής, με καθορισμένο υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Δημοκρατικός Συναγερμός - Μπους

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ "θα συνεχίσει την ενεργό ανάμειξή της στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος που διεξάγονται κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και ένταξη της Κύπρου στην μεγάλη οικογένεια των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης", εκφράζει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του.

    Οπως αναφέρει το κόμμα απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον νικητή των αμερικανικών εκλογών Τζώρτζ Μπούς, η εκλογή του οποίου θέτει τέρμα στην αβεβαιότητα που επικρατούσε για 5 βδομάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 14/12/00

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλάυκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα το Γενικό Γραμματέα για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δόλλη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το συντονισμό των δραστηριοτήτων Κύπρου - Ελλάδας σε θέματα αποδήμων, καθώς και για θέματα υποτροφιών, κοινής δράσης πολιτισμού και στήριξης των εδρών Ελληνικών Σπουδών και της Νεολαίας, ενόψει της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο κ. Δόλλης είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την πολιτική των δυο Υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαιτέρως τώρα - όπως είπε ο κ. Κασουλίδης - με την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 December 2000 - 18:46:07 UTC