Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Λονδίνο - Πολιτική συγκέντρωση
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί αξιωματούχοι - Κυπριακό
  • [03] Τ/κ Τύπος - Τουρκία - Ισραήλ - Νερό
  • [04] Κατεχόμενα - Ταλάτ
  • [05] Δήμος Κερύνειας - Παρουσίαση βιβλίων
  • [06] Μόσχα - Κυπριανού - Σελεζνιόφ
  • [07] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρεσβεία ΗΠΑ - Κατασκοπεία
  • [09] Εκπρόσωπος - Ναρκοπέδια - Διεθνής Σύμβαση
  • [10] Εκπρόσωπος - Βουλευτικές εκλογές - Υποψηφιότητα
  • [11] Αναστασιάδης - Καραμανλής - Επιστολή - Μιχαλολιάκος
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακή Λίρας
  • [14] Εκπρόσωπος - Τζιακούρμας
  • [15] Υπουργός Οικονομικών - Αθήνα - Ομιλία

  • [01] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Λονδίνο - Πολιτική συγκέντρωση

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι συνομιλίες λόγω της αδιαλαξίας της τουρκικής πλευράς έχουν δημιουργήσει και μια ελπίδα που πηγάζει από τις θέσεις ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο τόνισε χθες βράδυ στο Λονδίνο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση την οποία διοργάνωσε το παράρτημα ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι παρόλο που μέχρι την ώρα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν δώσει τίποτα αλλά αντίθετα έχουν κατολισθήσει σε συζήτηση μιας διαπραγμάτευσης θεμάτων, όπως είναι η δημιουργία δύο χωριστών κρατών, αυτές έχουν εμπεδώσει μια θέση που είναι ίσως μια σημαντική ελπίδα για τη δική μας περίπτωση: Η θέση ότι οποιαδήποτε λύση και αν βρεθεί από το διάλογο, πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να μην είναι ασυμβίβαστη με αυτό που λέμε αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αρκεί οι συνομιλίες να μην χρησιμοποιούνται όπως χρησιμοποιούνται από την τουρκική πλευρά ως άλλοθι για την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί αξιωματούχοι - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στο μέλλον των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και μαζί με τη διεθνή κοινότητα καταβάλλουν προσπάθειες για την επανέναρξή τους, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο οποίος συνόδευσε τη Διευθύντρια του Γραφείου Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν Κόρκι, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Από την πλευρά της, η κ. Κόρκι διαβεβαίωσε ότι "εμείς στην Ουάσιγκτον θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να υποστηρίζουμε μια δίκαιη λύση", προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς την ενίσχυση "της σθεναρής σχέσης που απολαμβάνουμε με την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τ/κ Τύπος - Τουρκία - Ισραήλ - Νερό

    ΚΥΠΕ - 23/01/2001

    Το νερό του ποταμού Μανάβγκατ που προορίζετο να μεταφερθεί από την Τουρκία με αγωγούς στα κατεχόμενα θα πωληθεί στο Ισραήλ, γράφει πρωτοσέλιδα η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ".

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από την Τουρκία, γράφει ότι άνκαι το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αντιπροσωπεία του βρίσκεται στην Άγκυρα όπου έχει ολοκληρώσει σχεδόν τις επαφές για αγορά νερού από τον ποταμό Μανάβγκατ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [04] Κατεχόμενα - Ταλάτ

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί εντός δύο ετών, αυτό θα είναι καταστροφή για τους Τουρκοκυπρίους, προειδοποίησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ είπε ότι "αν οι Ελληνοκύπριοι ενταχθούν μονομερώς" στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [05] Δήμος Κερύνειας - Παρουσίαση βιβλίων

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Τρία νέα βιβλία της σειράς "Της Κερύνειας μας" με τίτλους: "Ιστορία της πόλης", "Ιστορία του Δημαρχείου της Πόλης" και "Κρανιδιώτες Νίκος, Γιάννος, Νικόλας", παρουσιάζει ο Δήμος Κερύνειας.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Δήμαρχος Κερύνειας Έλλη Λεπτού είπε ότι οι εκδόσεις αυτές αποτελούν μια "προσφορά προς τους νέους για να μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό, και την κουλτούρα της Κερύνειας και μέσα από τη μάθηση να κατανοήσουν ότι εδώ μένουν μόνο προσωρινά".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [06] Μόσχα - Κυπριανού - Σελεζνιόφ

    KYΠΕ-23/1/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ.

    Ανακοίνωση στη Λευκωσία αναφέρει ότι ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό του για την παρούσα φάση του Κυπριακού και στη συνέχεια ανταλλάγηκαν απόψεις πάνω σε θέματα διμερών σχέσεων και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΠΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Η Διευθύντρια του Γραφείου Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν Κόρκι διαβεβαίωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με την κ. Κόρκι, η οποία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι η συνάντηση έγινε για να συστήσει ο κ. Μπάντλερ στον Πρόεδρο την κ. Κόρκι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβεία ΗΠΑ - Κατασκοπεία

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν κατέχει οποιοδήποτε στοιχείο ή πληροφόρηση που να τεκμηριώνει δημοσιεύματα για ισχυριζόμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρη "πέραν πάσης αμφιβολίας".

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στη στελέχωση της Πρεσβείας, που να εκπίπτει του συνήθους ή να δημιουργεί οποιαδήποτε υποψία" και ότι "οι πλείστες πρεσβείες διαθέτουν μέσα με δεδηλωμένο στόχο τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών τους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Ναρκοπέδια - Διεθνής Σύμβαση

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει ακόμη στη Βουλή για επικύρωση τη Διεθνή Σύμβαση για τις Νάρκες κατά Προσωπικού που έχει προσυπογράψει, διότι αδυνατεί να την εφαρμόσει χωρίς τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι βάσει της Σύμβασης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αχρηστεύσει τα ναρκοπέδια που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και ότι εάν επικυρώσει τη σύμβαση προτού τα καταστρέψει, τότε θα θεωρείτο παρανομούσα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Βουλευτικές εκλογές - Υποψηφιότητα

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την απόφασή του να συμπεριληφθεί ή όχι στο ψηφοδέλτιο των Ενωμένων Δημοκρατών για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι εάν η απόφασή του είναι να κατέλθει ως υποψήφιος, τότε θα υποβάλει αμέσως παραίτηση από τη θέση που κατέχει στην κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι έχει πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι σε περίπτωση που θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, θα του υποβάλει την παραίτησή του και ότι "ο Πρόεδρος συμφώνησε μαζί μου ότι έτσι πρέπει να γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Αναστασιάδης - Καραμανλής - Επιστολή - Μιχαλολιάκος

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Επιστολή με την οποία καταδικάζει έντονα την προχθεσινή δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατρίας Βασίλη Μιχαλολιάκου, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    "Με μεγάλη θλίψη και έντονη αγανάκτηση πληροφορήθηκα την είδηση της άνανδρης, τρομοκρατικής επίθεσης κατά του βουλευτή Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Μιχαλολιάκου", γράφει στην επιστολή ο κ. Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 23/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               190,5064        192,0304
          Δολ. Αυστραλίας              2,9239          2,9472
          Δολ. Καναδά                  2,4448          2,4643
          Κορώνες Δανίας              12,8648         12,9677
          Κορώνες Νορβηγίας           14,2463         14,3602
          Κορώνες Σουηδίας            15,4482         15,5717
          Φράγκα Eλβετίας              2,6435          2,6646
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακή Λίρας

    ΚΥΠΕ - 23/01/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/1/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7248          1,7351
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6269          1,6366
    Λίρα Αγγλίας                     1,1040          1,1106
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,7300        591,2400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,7914        347,8563
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3584          1,3665
    Λιρέττα Iταλίας                3.339,6785      3.359,6221
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3734          3,3936
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2552         10,3164
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,9826        288,6963
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7338         23,8755
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8010          3,8237
    Φράγκο Βελγίου                    69,5783         69,9938
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3139         11,3815
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5783         69,9938
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (K) Εκπρόσωπος - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 23/01/2001

    Την πεποίθηση ότι δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας Εντουαρντ Κλέι για τις συνθήκες υπό τις οποίες απήχθηκε ο Πανίκος Τζιακούρμας, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Είπε ότι "μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ιδιαίτερα από τον εκπρόσωπο των Βρετανικών Βάσεων και τη δήλωση του Υπατου Αρμοστή προς την κυρία Τζιακούρμα ότι δεν είπε κάτι διαφορετικό, το θέμα διευκρινίζεται με τη ρητή χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου των Βάσεων ότι εκείνο που διερευνούν είναι υπόθεση απαγωγής μέσα στο έδαφος των Βάσεων. Κατά συνέπεια", είπε, "δεν νομίζω να προκύπτει οποιοδήποτε θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [15] Υπουργός Οικονομικών - Αθήνα - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 23/1/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της θεσμικής και νομοθετικής προσαρμογής για υιοθέτηση και αποτελεσματική εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2003 υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία αναφορικά με την ικανότητα της κυπριακής οικονομίας να ανταπεξέλθει στην πρόκληση που πηγάζει από την ένταση των συνθηκών ανταγωνισμού.

    Ο κ. Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε χθες στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών Νότου, σημείωσε εξάλλου πως "είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, ανεξάρτητα αν η Κύπρος είναι πλήρες μέλος ή όχι", αφού "αφορά δύο κράτη μέλη, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, και δύο υποψήφιες χώρες, την Κύπρο και την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 January 2001 - 13:02:03 UTC