Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [02] Κατεχόμενα - Ταλάτ
  • [03] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [04] Υπουργός Παιδείας - Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας
  • [05] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη ντε Σότο
  • [06] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [07] "Μιλιέτ" - Κυπριακό - Μυστική διπλωματία
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρόβλημα ναρκωτικών
  • [09] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [10] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [11] Εκπρόσωπος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Ευρωπαϊκή πορεία
  • [12] Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ - 25/01/2001

    Τη δέσμευση της χώρας του στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που εγκαινίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ πριν από 18 μήνες για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Εντουαρντ Κλέι, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κλέι αναφέρθηκε στις τέσσερις αρχές που διέπουν τις συνομιλίες και είπε πως έχουν επιτευχθεί πολλά, τα οποία αντικατοπτρίζονται στη δήλωση του Κόφι Ανάν της 12ης Σεπτεμβρίου και στις προφορικές παρατηρήσεις του της 8ης Νοεμβρίου, με τις οποίες ο ΓΓ περιέγραφε τις εντυπώσεις του για το πού έφτασαν και προς τα πού προχωρούν οι συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ

    ΚΥΠΕ - 25/01/2001

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι οδηγεί τους Τ/Κ στον κατήφορο και ότι σε περίπτωση που ενταχθούν οι Ε/Κ στην ΕΕ τότε ίσως επανέλθει το Σύνταγμα του 1960.

    Ο κ. Ταλάτ, που μιλούσε στον παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό Sim FM, πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια θα παύσει να συζητείται η διζωνικότητα και οι Τ/Κ θα είναι "μπάλωμα" στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 25/01/2001

    Ως "εξαιρετικά ισχυρά" χαρακτήρισε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων για τα γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου, που οδήγησαν στην απαγωγή του Ελληνοκύπριου Πανίκου Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς, ενώ αυτός βρισκόταν σε έδαφος που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις.

    Σε δηλώσεις για την υπόθεση, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στον οποίο ανέφερε το θέμα, ο κ. Κλέι είπε πως τα στοιχεία αυτά, που σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση και τις "κατηγορίες" εναντίον του Τζιακούρμα, είναι στη διάθεση των δικηγόρων υπεράσπισης, τη λεγόμενη "κατηγορούσα αρχή" και την παράνομη "αστυνομία" του κατοχικού καθεστώτος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας

    ΚΥΠΕ 25/01/2001

    Τρόπους καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της προσφοράς της Ελλάδας να κάνει την Κύπρο συμμέτοχο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τόσο στην αθλητικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Γιώργος Φλωρίδης.

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στους αγώνες με 5 ως 10 χιλιάδες εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης μετά τη συνάντηση με τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε "πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα" την ένταξη της Κύπρου στην Ολυμπιακή προετοιμασία.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη ντε Σότο

    ΚΥΠΕ 25/01/2001

    Η κυβέρνηση αναμένει ότι η εδώ επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο "κανονικά θα πρέπει να ρ ί ψ ε ι φως σε πολλά ζητήματα", όπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει τίποτα επί της ουσίας των επαφών αφού ο Περουβιανός διπλωμάτης ουδέποτε προαναγγέλλει το περιεχόμενο των συναντήσεών του.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαπέτρου επανέλαβε "την επιδίωξη, το στόχο και την απαίτηση, όπως έχει τεθεί ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο, ότι ζητούμε να συγκεκριμενοποιηθεί η ημερομηνία για να συνεχίσουμε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, και εάν ο κ. Ντενκτάς, παρελπίδα, παραμείνει σ' αυτήν την αδιάλλακτη θέση του, ο ΓΓ του ΟΗΕ να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ 25/01/2001

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για το πώς προτίθεται μελλοντικά να ενεργήσει η βρετανική Κυβέρνηση για την υπόθεση του απαχθέντος από το κατοχικό καθεστώς Πανίκου Τζιακούρμα, μέσα σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου.

    "Η προσπάθεια της κυβέρνησης, κύρια προς την κατεύθυνση των Βρετανών αλλά και γενικότερα, για να ασκηθούν όλες οι δυνατές πιέσεις που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση του απαχθέντος Τζιακούρμα συνεχίζονται με όλη την ένταση", διαβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) "Μιλιέτ" - Κυπριακό - Μυστική διπλωματία

    ΚΥΠΕ 25/01/2001

    Η "Μιλιέτ" Kωνσταντινούπολης γράφει ότι άρχισε μυστική διπλωματία για να φέρει εκ νέου την τουρκική πλευρά στην τράπεζα των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβης Φαρούκ Λόγογλου μετέβη μυστικά προχθές στη Γερμανία προκειμένου να συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Η συνάντηση των δύο αντρών ήταν προγραμματισμένη στη Φραγκφούρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόβλημα ναρκωτικών

    ΚΥΠΕ 25/01/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου παραδέχθηκε σήμερα ότι η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών δεν έχει πετύχει και χαρακτήρισε το πρόβλημα αυτό ως εθνικό πρόβλημα που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ειδικών επί του θέματος, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε ότι χρειάζεται αναβάθμιση των προτεραιοτήτων για αντιμετώπιση του προβλήματος, με κύρια ευθύνη στο κράτος, όμως τόνισε ότι το φαινόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό παγκόσμιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    ΚΥΠΕ 25/01/2001

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, χαιρέτισε σήμερα τις "ξεκάθαρες" δηλώσεις του Επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, τονίζοντας ότι "στέλνουν σαφέστατα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες".

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού Επιτρόπου "ξεκαθαρίζουν πλήρως όχι μόνο τις τεχνοκρατικές, αλλά κύρια τις πολιτικές παραμέτρους της ενταξιακής μας πορείας και αναδεικνύουν εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν την ΕΕ εν δυνάμει καταλύτη των προσπαθειών για λύση του κυπριακού προβλήματος". Επίσης κάλεσε όλους στην Κύπρο να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που αναμένεται ότι θα υπάρχουν, προς το δικό μας συμφέρον, και όχι να εξουδετερώνουν τη σημασία της ενταξιακής μας πορείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 25/01/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 25/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               185,0142        186,4943
          Δολ. Αυστραλίας              2,8999          2,9230
          Δολ. Καναδά                  2,3889          2,4080
          Κορώνες Δανίας              12,8551         12,9579
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1620         14,2752
          Κορώνες Σουηδίας            15,3662         15,4891
          Φράγκα Eλβετίας              2,6298          2,6508
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Ευρωπαϊκή πορεία

    KYΠΕ – 25/01/2001

    "Ιδιαίτερα θετική", χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να μπλοκάρει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περίπτωση που δεν ενταχθεί η Κύπρος.

    "Το γεγονός ότι ο κύριος Σημίτης, για μιαν ακόμη φορά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της ΕΕ με θυματαποίηση της Κύπρου, νομίζω στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα το οποίο από καιρό, με το σωστό διπλωματικό τρόπο, είχε δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση, έστω κι αν αυτό το πράγμα αμφισβητήθηκε", δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    KYΠΕ – 25/01/2001

    Μέσα σε κλίμα άπνοιας και γενικής αδιαφορίας, όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, διεξήχθη η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακά κέρδη της τάξης του 0,3%. Η αποχή του επενδυτικού κοινού από τις συναλλαγές, αντικατοπτρίστηκε στον ημερήσιο όγκο συναλλαγών ο οποίος συρρικνώθηκε στα 6,1 εκατομμύρια λίρες, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών, περίπου. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 966,61 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,46%.

    Κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης, εκτός από το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, ήταν η οριακή διακύμανση του Δείκτη, καθ'όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, γύρω από τη χθεσινή τιμή κλεισίματός του, τις 227,8 μονάδες. Συγκεκριμένα, η αγορά άνοιξε στις 227,2 μονάδες, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,27%. Το ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ακολούθως, έφεραν το Δείκτη ελάχιστα πάνω από το χθεσινό κλείσιμό του, τιμή γύρω από την οποία κυμάνθηκε μέχρι την λήξη της συνάντησης. Τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 228,51 μονάδες έναντι 227,83 μονάδες, της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,3%, ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 4.381 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 January 2001 - 13:02:04 UTC