Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΥΦΕΞ Τσεχίας
  • [02] "Αβρούπα" - Ακκιντζί - Ντενκτάς
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Δηλώσεις (1)
  • [04] Κυπριακό - ΕΕ - Βουλή των Κοινοτήτων - Βαζ
  • [05] ΥΠΕΞ ΣτΕ - Κιττής - Λοϊζίδου
  • [06] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - ντε Σότο
  • [07] Κυπριανού - Αλβαρο ντε Σότο
  • [08] Εκπρόσωπος - Λογαριασμοί αξιωματούχων Γιουγκοσλαβίας
  • [09] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Αρμένιος βουλευτής
  • [11] Χρηματιστήριο - Αμελητέα υποχώρηση
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΥΦΕΞ Τσεχίας

    ΚΥΠΕ 26/01/2001

    O Yφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Μάρτιν Πάλους έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο Τσέχος Υφυπουργός θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) "Αβρούπα" - Ακκιντζί - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ 26/01/2001

    Ο λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης και αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακκιντζί επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς γιατί, όπως είπε, με τόση ευκολία και άνεση καταφέρεται κατά κομμάτων και ατόμων.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", ο κ. Ακκιντζί είπε για τον κ. Ντενκτάς: "Δεν έχει αφήσει ούτε ένα άτομο στη 'χώρα' που να μην το έχει αμαυρώσει, που να μην το έχει αποκαλέσει προδότη. Αλίμονο αν κάποιος έχει την παραμικρή διαφορά απόψεων από τις θέσεις του, του αφαιρεί το δικαίωμα να ζει στα εδάφη αυτά".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Δηλώσεις (1)

    ΚΥΠΕ 26/01/2001

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ότι δεν μεταφέρει οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η κατ΄ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο διήρκησε σχεδόν δυο ώρες και ο κ. ντε Σότο είπε ότι αναμένει να ξανασυναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη την ερχόμενη Δευτέρα.

    (KΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κυπριακό - ΕΕ - Βουλή των Κοινοτήτων - Βαζ

    ΚΥΠΕ 26/01/2001

    "Η ενότητα της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξή της στην ΕΕ", τόνισε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Κιθ Βαζ, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή των Κοινοτήτων. Είπε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες στο θέμα αυτό, γνωρίζουν αυτή τη θέση.

    Απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε ο Σερ Ντέιβιντ Μάντελ, ο κ. Βαζ αναφέρθηκε στην απόλυτα σύμφωνη θέση της Βρετανίας στο θέμα της διαδικασίας του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η χώρα θεωρεί ως "σημαντικές τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    (Κ) ΥΠΕΞ ΣτΕ - Κιττής - Λοϊζίδου ΚΥΠΕ 26/01/2001 Η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επανέλαβε διά του Προέδρου της, Υπουργού Εξωτερικών της Λεττονίας Indulins Berzins, την αποφασιστικότητα της Επιτροπής όπως γίνει σεβαστή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής απαντούσε σε ερώτηση του Κύπριου βουλευτή Στάθη Κιττή, κατά τη χθεσινή ημέρα των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), αναφορικά με τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - ντε Σότο

    ΚΥΠΕ 26/01/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ξεκαθάρισε σήμερα στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών και του υπογράμμισε ότι ο Κόφι Ανάν πρέπει να καθορίσει ημερομηνία συνέχισής τους και εάν η οποιαδήποτε πλευρά δεν ανταποκριθεί τότε οφείλει να ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Αυτά δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Περουβιανό διπλωμάτη, που κράτησε δύο σχεδόν ώρες, προσθέτοντας ότι ο κ. ντε Σότο δεν υπέβαλε πρόταση αλλά ούτε και υπαινίχθη αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών. Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν προσπάθειες να πειστεί ο Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κυπριανού - Αλβαρο ντε Σότο

    ΚΥΠΕ 26/01/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι ο διάλογος για λύση του Κυπριακού πρέπει αυστηρά να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι χρέος και ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

    "Η δική μας θέση είναι ότι ισχύουν απόλυτα όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάνω σ' αυτές πρέπει να στηρίζεται ο διάλογος", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Λογαριασμοί αξιωματούχων Γιουγκοσλαβίας

    KYΠΕ - 26/01/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε έκπληξη και απορία σχετικά με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάτζαν Ντίνκιτς ότι η Κύπρος είναι μεταξύ χωρών που αρνούνται να δώσουν στη Γιουγκοσλαβία στοιχεία για μυστικούς λογαριασμούς πρώην αξιωματούχων της χώρας.

    Σε δηλώσεις του με αφορμή ανταπόκριση του ΑΠΕ, ο κ. Παπαπέτρου ξεκαθάρισε ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ’υξέντης Αυξεντίου είχε λάβει σχετική επιστολή από τον κ. Ντίνκιτς και του έχει απαντήσει γραπτώς πληροφορώντας τον ότι στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμος να του δώσει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα

    KYΠΕ - 26/01/2001

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, εξέφρασε σήμερα την "πλήρη ηθική συμπαράστασή της" προς τον αγώνα που διεξάγει η οικογένεια του Πανίκου Τζιακούρμα για απελευθέρωσή του.

    Παράλληλα, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, "η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε οι ενέργειες της οικογένειας Τζιακούρμα για να προστατεύσει τον άνθρωπό της να μην μπορούν να ερμηνευτούν ως βήματα άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμένιος βουλευτής

    ΚΥΠΕ - 26/01/2001

    Οι σχέσεις Αρμενίας και Κύπρου βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, σημείωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας της Αρμενίας, βουλευτή Βαχάν Χοβαννισιάν.

    Ο κ. Κυπριανού συζήτησε με τον Αρμένιο βουλευτή τους τρόπους βελτίωσης των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και επίσης το ενδεχόμενο επίσκεψής του στην Αρμενία, κατά την οποία θα εξεταστεί με ποίους τρόπους θα αναπτυχθεί παραπέρα η συνεργασία σε όλους τους τομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [10] (K) Χρηματιστήριο - Αμελητέα υποχώρηση

    ΚΥΠΕ - 26/01/2001

    Με αμελητέα υποχώρηση της τάξης του 0,04% έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τους τίτλους της επενδυτικής εταιρείας Κύκνος, η οποία επέστρεψε σήμερα στο "πάτωμα", να συγκεντρώνουν το μισό του ημερήσιου όγκου συναλλαγών. Σημαντική αύξηση κατά έξι περίπου εκατομμύρια λίρες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 12,3 εκ. λίρες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξης του 0,11%, στις 967, 64 μονάδες.

    Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνάντηση από τη χθεσινή περίπου τιμή του, καταφέρνοντας αρχικά να κινηθεί ανοδικά. Αφού κατέγραψε, στη συνέχεια, νευρικές διακυμάνσεις, υποχώρησε στις 227,11 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,61%. Οι αγορές, ωστόσο, που σημειώθηκαν στο τελευταίο λεπτό της διαπραγμάτευσης, κυρίως σε τίτλους της εταιρείας Κύκνος, εκτίναξαν το Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα. Τελικά έκλεισε στις 228,41 μονάδες σε σχέση με 228,51 μονάδες χθες, καταγράφοντας αμελητέα υποχώρηση σε ποσοστό 0,04%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ – 26/01/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 26/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               186,5601        188,0525
          Δολ. Αυστραλίας              2,9453          2,9688
          Δολ. Καναδά                  2,4028          2,4220
          Κορώνες Δανίας              12,8518         12,9546
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1519         14,2651
          Κορώνες Σουηδίας            15,3217         15,4442
          Φράγκα Eλβετίας              2,6359          2,6569
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ – 26/01/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/1/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7238          1,7341
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6008          1,6104
    Λίρα Αγγλίας                     1,0920          1,0985
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,3800        590,8900
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,5909        347,6558
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3576          1,3657
    Λιρέττα Iταλίας                3.337,7422      3.357,6858
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3715          3,3916
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2492         10,3105
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,8162        288,5300
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7200         23,8617
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7988          3,8215
    Φράγκο Βελγίου                    69,5379         69,9534
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3074         11,3750
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5379         69,9534
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 January 2001 - 14:02:04 UTC