Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φυλάκιση δικηγόρου
  • [02] Κύπριοι βουλευτές - Ιρλανδία
  • [03] Καλαθόσφαιρα - Επεισόδια
  • [04] Καλαθόσφαιρα γυναικών - Κύπελλο - Κεραυνός
  • [05] Κοινοβουλευτική αποστολή - Δουβλίνο - Ολοκλήρωση επαφών
  • [06] Υπουργός Παιδείας - Εκπαιδευτική Εκθεση
  • [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κατ' επιλογήν υποψήφιοι - Εκλογές
  • [08] Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Στιγματισμός διαφωνούντων
  • [09] Κασουλίδης - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ
  • [10] Βουλή - Γενικός Εισαγγελέας - Φυλάκιση - Δικηγόρου
  • [11] Εκπρόσωπος - Δικηγόρος Μιχαλάκης Κυπριανού
  • [12] Δικηγόροι - Στάση εργασίας
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών - Συνέδριο

  • [01] (Κ) Φυλάκιση δικηγόρου

    ΚΥΠΕ - 15/02/2001

    Ποινή φυλάκισης πέντε ημερών επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνήλθε στη Λεμεσό στο συνήγορο υπεράσπισης Μιχαλάκη Κυπριανού για περιφρόνηση του δικαστηρίου.

    Ο κ. Κυπριανού είχε υποστηρίξει ότι δεν τηρούνταν η σωστή πορεία της δίκης επειδή τα μέλη του δικαστηρίου συζητούσαν μεταξύ τους και "αντάλλασσαν ραβασάκια", κατά την έκφρασή του, ενώ αντεξέταζε αστυνομικό μάρτυρα ως συνήγορος ενός από τους κατηγορούμενους στη δίκη για το φόνο του Βρετανού Γρέαμ Μιλς.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Ιρλανδία

    ΚΥΠΕ - 15/02/2001

    Ιρλανδοί αξιωματούχοι επανέλαβαν την πάγια θέση της Ιρλανδίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και τόνισαν την υποστήριξη της χώρας τους στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Σύμφωνα μα ανακοίνωση της Βουλής, η ιρλανδική θέση εκφράσθηκε στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στο Δουβλίνο διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Επεισόδια

    ΚΥΠΕ - 15/02/2001

    Σοβαρά επεισόδια συνέβησαν στο χθεσινοβραδινό τελικό για το κύπελλο Κύπρου στην καλαθόσφαιρα ανδρών μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ, στο γήπεδο "Ελευθερία", στη Λευκωσία.

    Λίγο πριν από τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου ο αγώνας διακόπηκε γιατί ρίχτηκαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο από πλευράς οπαδών της ΑΕΛ και ενώ το ΑΠΟΕΛ προηγούνταν με 49 - 37.

    Οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη σημειώθηκαν εκ νέου επεισόδια μεταξύ καλαθοσφαιριστών και οπαδών, ενώ το ΑΠΟΕΛ ήταν μπροστά στο σκορ με 61 - 51.

    Ακολούθησε γενίκευση των επεισοδίων στις κερκίδες της ΑΕΛ με αποτέλεσμα να επέμβουν άνδρες της ΜΜΑΔ.

    Οπαδοί της λεμεσιανής ομάδας συνεπλάκησαν με άνδρες της ΜΜΑΔ στις κερκίδες, ενώ το κύπελλο του αγώνα εκσφενδονίστηκε από τον προπονητή της ΑΕΛ Βασίλη Φραγκιά και έγινε κομμάτια.

    Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και έξω από το στάδιο κατά την αποχώρηση των φιλάθλων.

    Η αστυνομία προέβη σε 11 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 16 αστυνομικοί της ΜΜΑΔ.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα γυναικών - Κύπελλο - Κεραυνός

    ΚΥΠΕ - 15/02/2001

    Ο Κεραυνός Στροβόλου κατέκτησε ψες το κύπελλο Κύπρου στην καλαθόσφαιρα γυναικών, αφού νίκησε στον τελικό τον Αχιλλέα Καϊμακλίου με 69 - 61.

    Πρόκειται για την τρίτη συνεχή κατάκτηση του τροπαίου από τα κορίτσια του Κεραυνού.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [05] Κοινοβουλευτική αποστολή - Δουβλίνο - Ολοκλήρωση επαφών

    ΚΥΠΕ- 15/2/2001

    Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Δουβλίνο, ολοκλήρωσε χθες τις επαφές της και επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

    Χθες, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μπράιαν Μαλούλι και είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και μέλη της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Φυσικών Πόρων Φρανκ Φάχεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Υπουργός Παιδείας - Εκπαιδευτική Εκθεση

    ΚΥΠΕ- 15/2/2001

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης τέλεσε σήμερα το πρωί στη Λευκωσία τα εγκαίνια της 8ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εκθεσης και τα δεύτερα "Ησιόδεια" που, όπως είπε, "έχουν καθιερωθεί ως σημαντικοί θεσμοί στα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου μας, γιατί δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα όμως στους μαθητές, να ενημερωθούν για τις διάφορες καινοτομίες στο χώρο της εκπαίδευσης τόσο στον τόπο μας όσο και στο εξωτερικό".

    Στην ομιλία του στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Κρατική Εκθεση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι "στις εκθέσεις αυτές παρουσιάζονται ακόμα πτυχές του πολυδιάστατου έργου που επιτελείται στα δημόσια εκπαιδευτήριά μας". Σημείωσε ότι "βασικός στόχος της Εκθεσης είναι η κάλυψη των αναγκών των νέων και η προσφορά έγκυρης πληροφόρησης προς τους μαθητές, τους γονείς και τους άλλους ενδιαφερόμενους για τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και επαγγελματικές επιλογές και προοπτικές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κατ' επιλογήν υποψήφιοι - Εκλογές

    ΚΥΠΕ - 15/2/2001

    Τους οκτώ κατ'επιλογήν υποψηφίους του ΔΗΣΥ για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης.

    Στην επαρχία Λευκωσίας, οι κατ' επιλογήν υποψήφιοι είναι, η κ. Μαρία Κυριακού, μέχρι τώρα Εφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης, ο κ. Ανδρέας Παπαπολυβίου, Επαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ, και ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, Διευθυντής του Κέντρου Αλλεργικών και Μεταδοτικών Νοσημάτων στη Λευκωσία.

    Στην επαρχία Λεμεσού οι κατ' επιλογήν υποψήφιοι είναι η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής και Παιδοουρολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία. και η κ. Νίκη Πατσαλίδου, κοινωνιολόγος.

    Στην επαρχία Αμμοχώστου οι κατ' επιλογήν υποψήφιοι είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαλλής, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, και Σωτήρης Φλουρέντζος, υπάλληλος του Κτηματολογίου και παγκοσμιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης σε παραολυμπιάδα.

    Στην επαρχία Λάρνακας ο κατ' επιλογήν υποψήφιος είναι ο Αντώνης Ιντιάνος, πρώην Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Στιγματισμός διαφωνούντων

    ΚΥΠΕ - 15/2/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε σήμερα αντιδημοκρατική και επικίνδυνη την τακτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να στιγματίζει τους διαφωνούντες προς την πολιτική του.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "ο κ. Ντενκτάς, στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει την εκδηλούμενη δυσαρέσκεια των Τ/Κ, και για την πολιτική που ακολουθεί ο ίδιος αλλά και για τον τρόπο που ισοπεδωτικά παρεμβαίνει η Αγκυρα, έχει βαφτίσει τους διαφωνούντες σαν 'ιδεολογική ασθένεια'".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Κασουλίδης - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

    ΚΥΠΕ - 15/2/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δέχθηκε σήμερα τον πρώην επίτροπο της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Μετά τη συνάντηση, που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών και κράτησε περίπου μίαν ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Βουλή - Γενικός Εισαγγελέας - Φυλάκιση - Δικηγόρου

    ΚΥΠΕ - 15/02/2001

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να διατυπώσει τη θέση του επί του περιεχομένου της καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου, με την οποία ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχαλάκης Κυπριανού καταδικάσθηκε χθες στη Λεμεσό σε φυλάκιση πέντε ημερών για περιφρόνηση του δικαστηρίου, στο Ανώτατο Δικαστήριο, εφ' όσον ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης αυτής.

    Απαντώντας σε ερώτηση σήμερα στη Βουλή, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, εάν, με δική του εισήγηση, θα μπορούσε ο Πρόεδρος Κληρίδης να δώσει χάρη στον καταδικασθέντα δικηγόρο, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι η ποινή λήγει κανονικά στις 7:30 αύριο το πρωί και "οποιαδήποτε παρέμβαση του Προέδρου σήμερα με δική μου εισήγηση", είπε, "δεν μπορεί να έχει άλλο νόημα παρά μόνον δημόσια αποδοκιμασία της ενέργειας του δικαστηρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δικηγόρος Μιχαλάκης Κυπριανού

    ΚΥΠΕ - 15/02/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση εναντίον του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού.

    Κληθείς να αναφέρει εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα και να απονείμει χάρη, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε πρόθεση του Προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Δικηγόροι - Στάση εργασίας

    ΚΥΠΕ - 15/2/2001

    Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα οι δικηγόροι στη Λευκωσία με αποτέλεσμα να παραλύσουν τα δικαστήρια. Η στάση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πενθήμερη φυλάκιση του συναδέλφου τους Μιχαλάκη Κυπριανού για περιφρόνηση δικαστηρίου.

    Οι δικηγόροι πορεύθηκαν προς τις Κεντρικές Φυλακές, όπου κρατείται ο κ. Κυπριανού, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 14/02/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/2/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7207          1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5703          1,5797
    Λίρα Αγγλίας                     1,0792          1,0856
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   586,3300        589,8400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             344,9694        347,0343
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3552          1,3633
    Λιρέττα Iταλίας                3.331,7398      3.351,6834
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3654          3,3855
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2308         10,2921
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,3004        288,0142
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,6773         23,8191
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7919          3,8146
    Φράγκο Βελγίου                    69,4129         69,8284
    Φράγκο Γαλλίας                    11,2871         11,3546
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,4129         69,8284
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 14/02/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 15/2/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               182,1967        183,6542
          Δολ. Αυστραλίας              2,9792          3,0030
          Δολ. Καναδά                  2,3952          2,4143
          Κορώνες Δανίας              12,8288         12,9314
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1200         14,2329
          Κορώνες Σουηδίας            15,4878         15,6117
          Φράγκα Eλβετίας              2,6365          2,6575
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ) (Κ) Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών - Συνέδριο KYΠΕ – 15/02/2001 Τριμελής αντιπροσωπεία της Νεολαίας Σοσιαλδημοκρατών (ΝΕΟΣ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Δημήτρη Παπαδάκη αναχώρησε σήμερα για τη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στο 5ο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος (ECOSY).

    Υστερα από ενέργειες της ΝΕΟΣ, θα εκδοθεί ισχυρό ψήφισμα για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα η αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους νέους πολιτικούς από την Ευρώπη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΕΟΣ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 15 February 2001 - 13:12:03 UTC