Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα
  • [02] Εκπρόσωπος - Δημοσιεύματα Τ/κ Τύπου
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Βουλευτής ΑΚΕΛ - ΚΣΣΕ - Ad hoc Επιτροπή - Μολδαβία
  • [05] Kίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [06] Πρέσβης Ρουμανίας - Διαπιστευτήρια
  • [07] "Δίκη" - Πανίκος Τζιακούρμας
  • [08] Υπουργός Εμπορίου - Δήμαρχος του City του Λονδίνου
  • [09] Κεντρική Τράπεζα - Αποφάσεις
  • [10] Συλλαλητήριο - Τζιακούρμας

  • [01] (K) Χρηματιστήριο - Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα

    KYΠΕ - 23/02/2001

    Με σημαντική πτώση, την τρίτη κατά σειρά, της τάξης του 1,4%, έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 6,7 εκατομμύρια λίρες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,69%, κλείνοντας στις 854,66 μονάδες.

    Η αγορά άνοιξε με απώλειες της τάξης του 1%, στις 203,8 μονάδες, καταγράφοντας, αρχικά, μικρές αυξομειώσεις. Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε ακολούθως σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχθηκαν, ο κλάδος της Πληροφορικής και των Τραπεζών αλλά και στη συνέχεια ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών, έδωσαν στο Γενικό Δείκτη καθοδική κατεύθυνση. Πορεία την οποία διατήρησε μέχρι το τέλος της σημερινή συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 202,9 μονάδες σε σχέση με 205,78 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 1,4%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 4.824 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσιεύματα Τ/κ Τύπου

    KYΠΕ - 23/02/2001

    Η αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν κακοποιήσει Τουρκοκύπριους, που προσπάθησαν να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές και πιστεύουν ότι η υπόθεση είναι στημένη από μέρους των Τούρκων για να ισχυριστούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι λόγω του ότι το θέμα είναι σοβαρότατο αλλά και λόγω της ευαισθησίας που υπάρχει, ιδιαίτερα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για διορισμό ποινικού ερευνητή για εξέταση του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [03] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 23/02/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           202.90 (-1,40)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  6.650.326
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  2.538.757    854,66 (-1,69)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.512.276    212,71 (-1,49)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    297.105    200,42 ( 0,13)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     47.434     86,56 (-0,39)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    587.070     73,69 (-0,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    233.232    135,71 (-1,84)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    240.520     52,94 (-1,60)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.435     66,74 (-1,08)
    Ετ. Πληροφορικής              £    737.996     55,54 (-3,86)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    338.999     39,95 (-3,78)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     34.067     75,03 (-1,30)
    Ξενοδοχεία                    £  1.287.998     94,60 ( 1,74)
    Αλλες Εταιρείες               £    720.488    242,68 (-1,34)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜM)

    [04] (K) Βουλευτής ΑΚΕΛ - ΚΣΣΕ - Ad hoc Επιτροπή - Μολδαβία

    KYΠΕ - 23/02/2001

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί αύριο για τη Μολδαβία όπου θα εκπροσωπήσει την Πολιτική Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην ad hoc επιτροπή που συστάθηκε με σκοπό την παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στη Μολδαβία στις 25 Φεβρουαρίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μολδαβία, τα μέλη της ad hoc επιτροπής της Συνέλευσης θα έχουν συνάντηση με τη Γενική Επιτροπή για τις Εκλογές, με τα πολιτικά κόμματα της χώρας καθώς και με την ad hoc επιτροπή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] (K) Kίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    ΚΥΠΕ - 23/02/2001

    Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει από την Κύπρο, τόνισε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόμπονταν, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί ποτέ συμβιβασμό στο θέμα των κριτηρίων, που έχουν τεθεί για την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι καμία πίεση από οποιονδήποτε στην περιοχή ή εκτός θα αλλάξει τη θέση αυτή.

    Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδη, του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Ενρίκε Κρέσπο και των Αντιπροέδρων της Ομάδας Χανς Σβόμπονταν και Γιώργου Κατηφόρη, σημειώθηκε ακόμη ότι επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, αφού ο συνδυασμός οικονομικών και πολιτικών αδυναμιών στη χώρα θα αποτρέψει οποιαδήποτε πρόοδο της προς την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Πρέσβης Ρουμανίας - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 23/02/2001

    Την υποστήριξη της Ρουμανίας σε μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και τη θέση ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι, εξέφρασε σήμερα ο νέος Πρέσβης της χώρας αυτής στη Λευκωσία, Costin Georgescu στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδη.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ε/κ πλευρά "έχει την πολιτική θέληση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου", όμως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια διευθέτηση που θα είναι αντίθετη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα παραγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού και θα νομιμοποιεί τα αποτελέσματα της εισβολής του 1974.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [07] (Κ) "Δίκη" - Πανίκος Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 23/02/2001

    Με την "κατάθεση" ενός από τους λεγόμενους αστυνομικούς του κατοχικού καθεστώτος που απήγαγαν τον Ε/Κ Πανίκο Τζιακούρμα συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του ψευδοκακουργιοδικείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η "δίκη" - παρωδία του κ. Τζιακούρμα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τσαρλς Γκόλγκιν η διαδικασία δεν διήρκησε όλη την ημέρα και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Δήμαρχος του City του Λονδίνου

    ΚΥΠΕ - 23/02/2001

    Την επιθυμία της πλευράς μας για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ του Δήμου του City του Λονδίνου και της Κύπρου εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Λόρδο Δήμαρχο του City του Λονδίνου Αλντερμαν Ντέιβιντ Χάουαρντ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χάουαρντ εξέφρασε την επιθυμία του να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων του Δήμου του City του Λονδίνου με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Αποφάσεις

    KYΠΕ - 23/02/2001

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σε σημερινή του συνεδρία όπως τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, παραμείνουν αμετάβλητα στο 7% και 4% αντιστοίχως.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε επίσης όπως η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων το 2001 παραμείνει στο 11%.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Συλλαλητήριο - Τζιακούρμας

    KYΠΕ - 23/02/2001

    Με συνθήματα όπως "Θέλουμε την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα", "Λευτεριά στον Πανίκο", "Δώστε τέρμα στο δράμα του Πανίκου Τζιακούρμα", "Όχι στην τρομοκρατία του Ντενκτάς", πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας για την απαγωγή και την παράνομη κράτηση του Ε/Κ εργολάβου από το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών και μη κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς την οικογένεια Τζιακούρμα, τονίζοντας τις ευθύνες της Βρετανίας για την απελευθέρωση του Ε/Κ εργολάβου και καλώντας όλους για ενότητα με στόχο τη συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση του κ. Τζιακούρμα.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 February 2001 - 18:46:03 UTC